2019 |2018 |2017 |2016 |2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 öncesi

"MİLLİ MÜCADELE TEMALI MÜZELERİMİZ KONULU RESMİ POSTA PULLARI"
Kullanıma sunulan pullarda Konya/Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi, Afyonkarahisar Başkomutan Tarihi Milli Parkı Zafer Müzesi, Eskişehir Kurtuluş Müzesi, Kayseri Milli Mücadele Müzesi iç ve dış görünümleri yer alıyor.

"ATATÜRK EVLERİ-2 SÜREKLİ POSTA PULLARI"
Sürekli kullanılacak olan pullarda Dumlupınar Atatürk Karargah Evi, Atatürk Müzesi İstanbul, Atatürk Evi Müzesi Kayseri müze evleri resmedilmiş.
50 Kuruş, 2 TL ve 14 TL değer taşıyan pullarda 3x2,6 mm gibi çok küçük bir pul tasarlanmış.

Editor notu:
Özellikle İstanbul Şişli'de bulunan Atatürk Evi Müzesi resmi kullanılan pulda fotoğraf gerçeği yansıtmaktan uzak bulunuyor.
Fotoğrafta ana kural olan herhangi bir mimari eserlerin kesilemezliğine riayet edilmeksizin dört katlı tarihi yapının alt katı yok farzedilmiş.
Yıl içinde piyasaya sunulan Saat Kulesi pulunda kulenin görüntüsü kesilmeden ince uzun pul ebadı kullanılırken Şişli Atatürk Evi resmi resminde evin ancak bir bölümü görülebiliyor.
Şişli Müze evinin tamamını gösteren fotoğraf yanda yer alıyor.

"TÜRKİYE SOLOVAKYA ORTAK PULU"
Basagic Koleksiyonu (Marifetneme) anma pulu 27.11.2018 tarihinde kullanıma sunuldu. Pul 4.00 TL, değer taşıyor.

"KASTAMONU 2018. TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ"
Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 26.11.2018 tarihinde tedavüle çıkarılan pullar, 2.00 ve 4.00 TL değer taşıyor. Pullarda Kastamonu'nun doğa özellikleri, tarihi değerleri resmedilmiş, tükeninceye kadar kullanılacak


İSTANBUL YENİ HAVALİMANI

Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 29.10.2018 tarihinde tedavüle çıkarılan pul, 2.00 TL değer taşıyor.
Tükeninceye kadar piyasada kalacak olan ve açılışı için çıkarılan pulun üzerinde TÜRK BAYRAĞI ve meydanın uçuş kulesisi fotoğrafına yer verilmiş.

PTT'nin çıkardığı diğer pulların boyutlarına ve üzerinde yapılan grafik sanatı çalışmalarıyla mukayese edildiğinde Dünyanın en büyüklerinden biri olan ve büyük reklamı yapılan "İstanbul Yeni Havalimanı" puluna hiç de fazla önem verilmemiş.
Tek pul 2 TL değerinde.

"DOĞAL KORUMA ALANLARI VE MİLLİ PARKLAR"
Doğal Koruma Alanları ve Milli Parklar konulu blok pulda flemingo kuşlarının uğrak yerlerinden biri olan Sultan Sazlığı gölüne yer verilmiş. 26.09.2018 tarihinde kullanıma sunuldu. Başarılı bir çalışmanın sergilendiği pul 2 TL, değerinde.

"KAFKAS İSLAM ORDUSUNUN YILDÖNÜMÜ"
Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'ye girişinin 100. Yıldönümü nedeniyle çıkarılan anma pulu 15.09.2018 tarihinde kullanıma sunuldu. Pul 2 TL, değer taşıyor.

"SAĞLIK TURİZMİ"
Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 12.09.2018 tarihinde tedavüle çıkarılan pullar, 2+10 Kuruş değer taşıyor. Tükeninceye kadar kullanılacak olan pullarda Yozgat, Kayseri, hastaneleri, Amasya Darüşsifası resimleri var.

YÖRESEL YEMEKLERİMİZ MARMARA BÖLGESİ
16.08.2018 tarihinde kullanıma sunulan pullar, 1 TL, 2 TL, 2 TL ve 4 TL değer taşıyor.
Editör notu:
Edirne tava ciğerin yanına Edirne’nin ünlü badem ezmesi konulabilirdi, İstanbul'a ait bir içecek olan Boza konmuş!. Tekirdağ Köftesi, Peynir Helvasıyla uyumlu. Bursa ismi yazılmamış ama İskender Kebabı ve M. Kemalpaşa tatlısı da uyumlu, Adapazarı kent ismi yazılmamış fakat Islama köfte ile Kestane Şekeri aynı pula konmuş. Oysa kestane Şekeri Bursa’nın Adapazar’ına kabak tatlısı konmalıydı.
Konu başlığı yöresel yemeklerimiz, demek ki boza bir yemek, kestane şekeri de yemek olsa gerek. Bayrampaşa'da heykeli bile var keşke boza yerine enginar konsaydı. Marmara Bölgesinin en büyük şehri, bu kadar saray mutfağı var ama yemeği yok. Balıkesir'e höşmerim varken Susurluk ayranı koymak gibi birşey.
İstanbul'un bozası resmi Edirne pulunda, Kızkulesi simgesi Tekirdağ pulunda! 

UNECKO DÜNYA MİRAS LİSTESİNDEKİ ESERLERİMİZ

01.08.2018 tarihinde piyasaya sunulan blok pulda 2018 TROYA YILI Çanakkale konu edilmiş.
2 TL değer taşıyan üç pulun dantelleri, önceki pullara göre farkı olarak köşeli değil yuvarlak yapılmış.
İlk pulda Truva Antik Kenti yerleşim alanı, ikincisinde efsaneye konu olan tahta at hilesinin simgesi at, üçüncü pulda ise Truva Antik Tiyatrosu resmedilmiş.
Blok üzerinde Troy yazan pullar eğer bloktan ayrılıp bir tanesi zarf üzerine yapıştırılırsa neresi olduğu meçhul olarak dolaşacak.
PTT Matbaasında basılan pullar tükeninceye kadar kullanımda kalacak.

(EUROMED)AKDENİZ'DEKİ EVLER
09.07.2018 tarihinde 2x100 bin adet basılıp, kullanıma sunulan pullar, 2 TL ve 4 TL değer taşıyor.
Editör notu:
Dünya genelinde bakarsak Türkiye için Akdeniz Ülkesi denilebilir. Fakat pulun teması Akdeniz'deki Evler olarak kararlaştırılmış ise pullara Akdeniz'e kıyısı olan yerlerde ki evlerden seçmek en mantıklısı olur.
Bu nedenle Akdeniz'deki Evler konulu pullarının üzerine Urfa Harran evlerinin, Rize İkizdere, Trabzon, Amasra, Safranbolu, Bursa Cumalıkızık, Ankara Beypazarı, Eskihisar Sivrihisar, Darende yahut ta Bolu Taraklı, Mudurnu, Bilecik Osmaneli evlerinin resimlerini Akdeniz'deki Evler diye koyamayız.
Bunları koyamıyorsak o halde Aydın ili ilçesi Bodrum ile İzmir ili Çeşme ilçesi mahallesi olan Alaçatı evlerinin resmini de koyamayız. Çünkü Aydın ve İzmir Akdeniz de olmayıp EGE BÖLGESİ sınırları içinde, Alaçatı, Bodrum Ege Denizi kıyısındadır.
PTT, pullarda kullandığı resimlerin Bodrum ve Alaçatı evleri olduğunu bilmiyor mu? Biliyor ise niye üzerine neresine ait olduğunu yazmıyor, bilmiyor ise yazmayalım da Ege'deki evler Akdeniz'deki evler sanılsın diye mi düşünüyor? Unutulmamalıdır ki her iki ev mimarisi de taş yapısı, penceresi Ege'ye özgüdür, Akdeniz de rastlanmamaktadır.
Keşke Muğla Ula Tipi Akyaka evlerinden, Antalya Kaleiçi Evlerinden, Anamur Evlerinden örneklere yer verilseydi.

FIFA DÜNYA KUPASI RUSYA 2018
14.06.2018 tarihinde piyasaya sunulan FIFA DÜNYA KUPASI konulu pullar, PTT Matbaasında dijital baskı yöntemiyle basıldı. İki TL ve dört TL değer taşıyan pullarda, kupanın simge amblemi "ayı" ilk gün damgası ile ile yer alıyor.
Ülkemizde büyük ümitlerle Dünya kupasına Fatih Terim yönetiminde hazırlanan Türk Milli Takımı başarılı olamadığı için 14.06.2018 de başlayıp bir ay sürecek turnavayı ne yazık ki TV den izlemekle yetinecek.


İSTANBUL ÇAMLICA CAMİ

Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 10.06.2018 tarihinde tedavüle çıkarılan pul, 2.00 TL değer taşıyor. Tükeninceye kadar piyasada kalacak olan ve açılışı için çıkarılan pulun üzerinde minarelerinde iskeleler henüz sökülmediği eski bir fotoğrafa yer verilmiş. Bulutlu, boğuk bir havada çekilmiş olan fotoğraf pulun boyutlarına da sığmamış, sağdan soldan kenarlara dayanmış. Caminin diğer camilerden farklı olarak İstanbul'a hakim bir tepede ve özellikli bir konumda olduğu bile vurgulanamamış, Kentten uzakta olanların altı minareli (Fotoğrafta yedi görünüyor) olması nedeniyle Sultanahmet Camisi sanabileceği pulda ki fotoğraf, sıradan bir camii resmi olarak kullanılmış.

"DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ" YENİLEBİLİR ENERJİ
Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 05.06.2018 tarihinde tedavüle çıkarılan pul, 2x2.00 TL değer taşıyor. Tükeninceye kadar piyasada kalacak olan pulun baskı sayısı, 100.000
Pulun kompozisyonunda rüzgar ve güneş enerjilerine büyük göstermeyen, camsız çerçeve içine alınarak dikkat çekilmeye çalışılmış. Eğer gerçek mercek olsaydı pulun mercek altında kalan dantelli kısımları daha büyük görünürdü!..
Büyütecin metal çerçevesi üzerinde yer alan pulların dantel delikleri ve harflerin nasıl göründüğü ise bir başka merak konusu oluyor!.
Solda PTT'nin hazırladığı hayali pul, sağda, aynı pulun aynı çapta ki büyüteçle çekilmiş gerçek görüntüsü bulunuyor.

PERGE ANTALYA

22.05.2018 tarihinde sürekli kullanılacak posta pulu olarak çıkarılmış.
Türkiye'nin en çok turist ağarlıyan turizm kenti Antalya il sınırları içinde bulunan Perge Antik kentinin resmedildiği pulun üzerine antik ken içinde neresi olduğu yazılmamış.

Side, Leodikya, Hierepolis, Aphrodisias, Yalvaç, Phaselis, Demre gibi bir çok antik kent kalıntısı olan yerlerde benzer görünümlerin olduğu düşünülürse, kent kapısıyla ünlü Perge pulunda da görülen manzara neresi ise hipodrom, arasta, tiyatro vs gibi bir ibare bulunması gerekirdi.


TURKİYE-TAYLAND ORTAK PULU
12.05.2018 tarihinde Diplomatik ilişkilerin 60. yıldönümü anısına kullanıma sunulan pullarda, iki ülkenin ünlü sporlarından olan Türk Yağlı Güreşi ile Thai Boksu resmedilmiş. PTT Matbaasında dijital baskı yöntemiyle basılan pullar, 2,00 TL değerlerini taşıyor, İlk gün damgalı zarfı ile 100 tirajlı pullar, tükeninceye kadar kullanımda kalacak. Pulun boyutu 120x75 mm. Pulların Sanatçıları, Serdar Dokgöz, Udorm Niyomthum.
Türkiye Tayland diplomatik ilişkileri 1958 yılında kurulmuş olup, Tayland ile münasebetler 19. Yüzyıla dayanıyor. Tayland Kraliyet Ailesinden Prens Damrong'un 1891'de Sultan II. Abdülhamit tarafından kabul edildiği biliniyor.

AVRUPA 2018 KÖPRÜLER
09.05.2018 tarihinde piyasaya sunulan köprüler konulu pullar, PTT Matbaasında dijital baskı yöntemiyle 100 bin adet basıldı. İki TL ve dört TL değer taşıyan pullarda, Artvin Çiftek Köprüler ve Edirne Uzunköprü resimleri bulunuyor.



DANIŞTAYIN KURULUŞUNUN
150. YIL


Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 10.05.2018 tarihinde tedavüle çıkarılan pullar,
Bir TL ve iki TL değer taşıyor.
Tükeninceye kadar piyasada kalacak olan pulun tirajı, 2x500.000


UPU DÜNYA CEO FORUMU 2018
09.05.201
8
tarihinde piyasaya sunulan pul, PTT Matbaasında dijital baskı yöntemiyle 100 bin adet basıldı.
Dört TL değer taşıyor. Pulda İstanbulun simgelerinden olan Kızkulesi, Ayasofya, Galata Kulesi, Boğaziçi Köprüsü, şehir hatları vapuru, martılar, lale çiçeği figürü yer alıyor.



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI


Atatürk'ün Çocuklara armağanı olan bayramın yıldönümü bu yılda çoşkuyla kutladı.
PTT nin hazırlamış olduğu 23 Nisan 2018 çıkış tarihli yıldönümü kutlama pulunda göçmen çadırları önünde ellerinde Türk Bayrağı ile koşan çocuklar resmedilmiş.

Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak tedavüle çıkarılan pul, 2.00 TL değer taşıyor.
Tükeninceye kadar piyasada kalacak olan pulun tirajı, 100.000

"BAHARATLAR" KONULU SÜREKLİ POSTA PULLARI
18.04.2018 de piyasaya sunulan baharatlar konulu pullar, PTT Matbaasında dijital baskı yöntemiyle ebatları 26x36 mm olarak 8.500 bin adet basıldı. Karabiber, Kimyon, Kırmızıbiber, Nane resimli pulların sanatcısı Temmuz Turan Doktöz.

TARİHİ SAAT KULELERİ
PTT'nin Dolmabahçe Saat Kulesi Pulu Gerçeği yansıtmıyor.
Pulda fon olarak kullanılan görüntü ve perspektif kulenin gerçek görüntüsünden çok farklı.
DOLMABAHÇE SAAT KULESİ
05.04.2018 tarihinde piyasaya sunulan saatler konulu pul, PTT Matbaasında dijital baskı yöntemiyle 100 bin adet basıldı. İki TL değer taşıyan pululun ebadı 36x78 mm. 1890 ile 1894 tarihleri arasında Sultan ikinci Abdülhamit tarafından saray mimarı Sarkis Balyan'a yaptırılan saat kulesi 32 metre yüksekliğinde olup dört katlıdır.
Kulenin zemin katında termometre barometre kara ve deniz yönlerinde Osmanlı arması, Kara tarafında yani Beşiktaş Arena Stadı cadde ye bakan bir de kulenin giriş kapısı bulunmaktadır. Kulenin üçüncü kat hizasında dört bir yönünde birer adet saat bulunuyor. PTT'nin bastığı pulda Kulenin kapılı yüzü kullanılırken arka zemine Ortaköy Camisi ve Boğaziçi Köprüsü resmedilmiş.
Oysa kuleye kapı yönünden bakılırsa ne ortaköy camisi nede Dolmabahçe Bezm_i alem Valide Sultan Camisini görmek mümkün değildir. Ayrıca Kuleye dipten aşağıda yukarıya doğru bakış kullanılırken arka fona denizin yüzeyini görecek şekilde yukarıdan aşağıya bakılarak gerçek dışı zıt perspektif görülmektedir.

VAN'IN DÜŞMAN İŞGALİNDEN
KURTULUŞUNUN 100. YILI


02.04.2018 tarihinde sürekli kullanılacak posta pulu olarak çıkarılmış.


Yıldönümü pulunun baskı sayısı 100 bin adet olup,
pul tükeninceye kadar kullanımda kalacak.

"ERZURUMUN DÜŞMAN İŞGALİNDEN
KURTULUŞUNUN 100. YILI
"

PTT tarafından Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 12.03.18 tarihinde tedavüle çıkarılan anma pulu, 2.00 TL değer taşıyor.

Tükeninceye kadar piyasada kalacak olan pulun tirajı, 100.000

Pulda Dadaşlar Diyarı Erzurum'un Çifte Minareler olarak anılan simgesel kapısı kullanılmış.

TARİHİ ÇARŞILAR
05.03.2018 tarihinde kullanıma sunulan pullarda, Safranbolu Çarşısı resimlenmiş.
PTT Matbaasında dijital baskı yöntemiyle basılan pullar, 2x(2,00+10) Kuruş değer taşıyor,
İlk gün damgalı zarfı ile 50.000 tirajlı olarak basılıp sunulan pullar, tükeninceye kadar kullanımda kalacak.
Ne satıldığı pulun dış fonunda görünen çarşıların insansız bomboş hali terkedilmişlik veya kapanmış hissi uyandırıyor.

BİTKİLER
21.03.2018 tarihinde piyasaya sunulan pullar,7x2.00 TL değerlerini taşıyor. 7x1.000.000 tirajlı pullar tükeninceye kadar kullanımda kalacak. Pullarda kullanılan bitkiler sırasıyla Gölbaşı Sevgi Çiçeği, zeytin, Antalya Çiğdemi, Peygamber Çiçeği, Ters Lale, Orman Gülü, Lale. PTT İdaresi pulların üzerine bitkilerin latince isimlerini de yazmış.

YARGITAYIN KURULUŞUNUN
150. YIL
I


Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 06.03.2018 tarihinde tedavüle çıkarılan pul,
iki TL değer taşıyor.
Tükeninceye kadar piyasada kalacak olan pulun tirajı, 100.000
.



TURKİYE - KATAR
ORTAK PULU
DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 45. YILDÖNÜMÜ


Türkiye - Katar Ortak pulu Diplomatik İlişkilerin 45. yıldönümünü anmak için çıkarılmış. 2.00 TL ve 4 TL değer taşıyor.
Birinci pulda "Rumelihisarı- İstanbul, ile Al Zubarah Kalesi - Mesinet Eş Semal fotoğrafı yer alırken ikinci pulda, Barzan Kalesi Umm Salal ve
Ankara Kalesi resmine yer verilmiş.
Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 21.02 2018 tarihinde tedavüle çıkarılan pullar, tükeninceye kadar piyasada kalacak.
Pulların tirajı, 100.000

"TARİHİ ÇEŞMELER"
PTT, 31.01.2018 de "Çeşmeler" temasına ayırdı. Büyükçekmece'de bulunan Sultan Süleyman Çeşmesi pula resim olarak yansıtıldı. 1566 yılında yapılmış olan Sultan Süleyman Çeşmesi oldukça sade bir yapıya sahip olup üç kanatlı olarak tasarlanmış. Yüksekliği 6 metre olan çeşme, klasik üslupta beyaz mermerden inşa edilmiş. Çeşmenin üç kanadı da sivri kemerli nişlerle süslenmiş. Her kanatta birer tane olmak üzere 3 adet burma özellikli çeşme bulunuyor.
Orta kanatta 3 adet ayna taşı, kanatlardaki çeşmelerin üstündeki çiçek motifi yer alıyor.
Hayvanların su içmesi için her bir çeşmenin önüne kurna yapılmış olup, dört satırlık kitabesi ise kartuşlarla çevrelenmiş.


"BAKLAGİLLER"
KONULU SÜREKLİ POSTA PULLARI





Dijital baskı yöntemiyle PTT Matbaasında basılarak 05.01.2018 tarihinde tedavüle çıkarılan pular, 14.00, 6.50. 4.00, 3.00, 2.00 TL ve 20 Kuruş değerler taşıyor.

Tükeninceye kadar piyasada kalacak olan pulların baskı sayısı, 14.000.000 Adet olarak belirlenmiş.

Pullarda,
Nohut, Bakla, Barbunya, Fasulye, Börülce, Mercimek resimleri kullanılmış,



2019 |2018 |2017 |2016 |2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 öncesi