anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Açık Hava Müzesi Beykoz'da tarih ve doğa yolculuğu
Beykoz, Boğaz'ın Anadolu Yakasında Karadeniz girişine yakın, Şile, Ümraniye, Üsküdar ile çevrili tarihi köklü bir kıyı mahallesi.

Beykoz İlçe sınırları içinde kalan yerler arasında Paşabahçe, Çubuklu, Kanlıca, Anadoluhisarı, Küçüksu, Göksu, Cumhuriyet Köyü, Çavuşbaşı, Şevketpaşa Köyü, Kılıçlı Köyü, Bozhane, Polenezköy, Anadolu Kavağı, Poyraz, Riva gibi farklı özelliklere sahip yerleşim alanları bulunuyor.
Bu alanlar içinde ise her biri için günler, haftalar ayırmak gerekiyor.



Bir kaçını saymaya kalksak, Hidiv Köşkü, Küçüksu Kasrı, Beykoz Kasrı, Yaros Kalesi, Riva kalesi, Anadoluhisarı derken, yalılar, camiler, hamamlar, çeşmeler bizi uzunca sürecek görsel değeri yüksek bir tarih ve kültür yolculuğuna çıkartıyor.

İki kıta arasında alttan üsten yapılan bağlantılarla iki yakanın birçok yerinden ulaşım olması nedeniyle son yıllarda büyük gelişme göstermiş.
Gelecek vaat eden Beykoz İlçesi, hala eski güzellikleri koruyabilmiş, gezilecek, görülecek, hoş vakit geçirilecek nadide yerlerden biri. Sihirlitur.com'un diğer başlıklarında sergilenen gezi yerlerinin dışında bu defa Paşabahçe, Beykoz merkez olmak üzere neler görüp, neler yapabileceğimize bakıyoruz.

Tarihi Yalılar
Önceki yıllarda Paşabahçe'ye hâkim yükseklikte ki yokuşun başından aşağı inerken burnunuza gelen çevreye egemen olmuş anason kokusu artık yok, Paşabahçe ile bütünleşmiş şişe cam fabrikası da faal değil.
Bununla beraber yıllara meydan okuyan konaklar, yalılar anıt ağaçlar geçmişin izlerini aynen koruyorlar.


Halil Bey Yalısı, Ethem Pertev Yalısı, Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı, Zarife Mustafa Paşa Yalısı, Hacı Ahmet Bey Yalısı, Bahriyeli Sedat Bey Yalısı çeşitli konaklar, ahşap evleri ile Beykoz karadan, denizden açık hava müzesi olarak gezilecek ender yerlerden biri olma özelliğini sürdürüyor.

Beykoz'un Tarihçesi
Beykoz'a ilk gelenler M.Ö 700 yıllarında deniz yoluyla Traklar olmuş, Bebrik'ler adıyla bir devlet kurulmuş. Trak Kralı Amikos, kısa zamanda gelişen köye Amikos adını vermiş. Bebrik Devleti M.Ö. 337'de Bithinyalıların saldırısına uğramış, egemenliği sona ermiş.
M.Ö.Bithinya Krallığının da yıkılmasıyla Pontus Krallığı himayesine girmişler. Potnus'un krallığını da M.Ö. 60 yılında Roma İmparatorluğu sonlandırmış.
395 yılında büyük Teodosyus tarafından Roma imparatorluğuikiye bölününce Beykoz Doğu Roma Bizans'ın payına düşmüş.
Bizanslılar, ilk devirlerinde Amikos adıyla anılan yerleşim alanını sonraki yıllarda Beykoz olarak isimlendirmiş. Kos kelimesi Farsçada "köy" anlamı taşıdığı için Beykos şeklinde kullanıldığı ve Kocaeli Valilerinin burada oturduğu için "Bey köyü manasına geldiği söylentileri de rivayet edilmiş. Bir başka rivayet ise İnciciyan Beykos adının, çeşme yanında bulunan devasa büyüklükte bir ceviz ağacından dolayı verilmiş bir ad olduğunu belirtmiş. Beykoz cevizi, kozu ile ün yapmış. Asırlar boyunca av sahası olarak kullanılmış, av köşkleri yapılmış, eğlence, spor, toplanma yeri olarak kabul görmüş, suyu çeşmeleriyle kendinden söz ettirmiş.

İshak Ağa
(On Çeşmeler)

Çeşme denince de Beykoz'a sembol olan İshak Ağa meydan çeşmesi akla geliyor. Yalıköy Camisi yanında ki çeşme Kanuni ve II. Selim'in odabaşlarından Hayırsever Behrüz Ağa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılmış.
Fırdolayı geniş tavanlı bir saçakla çevrili çatısı kiremit kaplanmış.
Ağaç çalılı saçaklı çeşmenin on lülesi olduğu için On Çeşmeler olarak anılıyor. 1985'de Beykoz Belediyesi tarafından restore edilen çeşme 2018 yılı itibariyle tekrar onarım görüyor.

Çayırı, cevizi, paçası, mısırı, avcılığı, balıkçılığı ile ünlü Beykoz'u gezmeye başlayalım.


Paşabahçe'nin iskele durağı, Çengelköy, Beylerbeyi, Kanlıca, Anadoluhisarı gibi gelişme göstermiş, balık restoranları, parklar, çay bahçeleri, kafeleriyle günümüz yaşantısına ayak uydurmuş.
Osmanlı'dan kalan bir lahana çeşme de Çengelköy'den sonra burada ki park içinde bulunuyor. Beykoz'a yaklaşan sahil yolu girişinde.
Sağımızda Beykoz Belediyesi yer alırken, denizin kıyısında demir atıp, kıçtankara bağlanmış tanıdık bir eski dost ile karşılaşıyoruz.


Sürat Postası Paşabahçe
1952 yılında seferlere başlayan şehir hatlarının en hızlı gemisi, yıllarca Adalar, Yalova ekpress seferlerini gerçekleştirip hayli yorulan Paşabahçe vapuru bulunuyordu. 2010 yılında emekliye ayrılan şehir hatlarının emektar vapuru, Beykoz Belediyesi tarafından satın alınmış, ve bakılamamış gemi bir hayli yıpranmıştı.
Yapılan kampanyalar, sosyal medya desteği ile Beykoz Belediyesinden geri alınan vapur, İstanbul Ana kent Belediyesi tarafından restorasyon için 2020 yılı başında Haliç Tersanesine çekildi.
Paşabahçe ŞH vapuru, yakında yeniden İstanbullularla kucaklaşacak.

Sahil boyunca düzenli, çiçeklerle bezenmiş park, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Göcek sahillerini aratmayacak teknelerle emsalsiz güzellikte Boğaz'ın doyumsuz manzarasına karışmış.
150 metre kadar yürüdüğünüz zaman bu defa bayrak direkleri ile çevrili, yüksek ve yeşil yamaçtan aşağı bakar vaziyette konumlanmış Bayrak AnıtıIn önüne geliyoruz.
Anıtın konik kaide tabanında Kurtuluş Savaşı kabartma olarak anlatılmış.
Sol tarafınızda balıkçı barınağı yer alırken, aralıksız dizili karaya bağlı tekneler, Rumeli Yakası'nda Tarabya'yı seyrediyor.



Balıkçı Barınağı, bünyesinde bir de iki katlı lezzet teknesi barındırıyor.
Böylesi renk ahenk manzaraya karşı balık ekmek yemek isteyenler, hem sahil yürüyüşü yapıyor, hem de çevreye yayılan kokularla iyice açılmış olan iştahlarıyla en zahmetsiz, en ekonomik boyutta, en kısa zamanda ızgara balıkların, çubuklara dizili midye tavanın tadına varıyorlar.
Ne yenir sayfasında detaylara değinmek üzere Beykoz ilçesinin merkezine giriyoruz.


Solumuzda İskeleyi bırakıp, sağımıza cami ve "On Çeşme"yi alıp, meydana baktığımız zaman tam karşımızda araçların tek yönü iniş yaptığı bir yokuşla karşılaşıyoruz. Yokuş dik gibi görünse de sağlı sollu ahşap evler yol buyunca size yorulduğunuzu hissettirmeden güzelliği ile içine doğru çekiyor.
Günümüzde, hızla betonlaşan, boyu uzayan kentte hala tek katlı ahşap evler, iki katlı bahçe içi gıcır gıcır boyanmış bakımlı konaklar görmek rüya gibi geliyor.
Tablosu yapılacak güzellikte ki mimari doku 1779 inşa tarihli Meryemzade Mescidi ve devamında da devam ediyor.


Kıyıları, caddeleri, sokakları, ahşap evlerle, yalılarla, konaklarla dolu Beykoz, bir dönemin ünlü Beykoz Çayırı'yla uzanıp gidiyor.

Beykoz geziniz boyunca isterseniz Beykoz Çayırında piknik yapabilir, Abraham Paşa Korusu ve mağaralarını görebilir, anıt çınar ağaçlarının sıralandığı kıyı bandı üzerinde balık tutabilir, isterseniz foto safariye çıkabilirsiniz.
Tuvalinizi kurup resim yapabileceğiniz gibi hiçbir masraf yapmadan denize karşı park banklarına oturup etrafı da seyredebilirsiniz...
Beykoz İskelesi yanında bulunan Motor İskelesi 20 dakikada bir Yeniköy'e sefer yapıyor, karşıya da geçebilir, deniz aşırı yol yapabilir, aracınızı bıraktığınız yerden alıp, yolunuza devam edebilirsiniz.
Sadece balık veya midye tava yemek için bile gelmeye değer olan Beykoz, oksijen depolayacağınız, temiz hava soluyup, stresten kurtulurken kentten uzaklaşmadan kent siluetine karşı sahilinde ve korusunda yapacağınız yürüyüşle kondisyon kazanabileceğiniz ortamlar da sunuyor.

Çevrede Görülecek yerler
Gezi alanı çapınızı zenginleştirmek için Anadolu Kavağı Yoros Kalesi, Yuşa Tepesi, Poyraz Kalesi ve Gözetleme Kulesi, Riva Kalesi, Hidiv Kasrı molası verebilir, Küçüksu Kasrını gezebilir, yanıbaşında bulunan Mihrişah Valide Sultan Çeşmesini, Anadolu Hisarı, Göksu çevresini dolaşıp, çardak, kahve, bahçelerde çay, kahve içebilir, Kanlıca İskele meydanı'n da yoğurt yiyip atmosferi yaşayarak dopdolu bir gün geçirebilirsiniz.

2018 © Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz, başka sayfalara taşınamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Yolumuza çıkan bir çok karikatür benzeri olaylarla karşılaşıyor kimine gülüyor, kiminde dehşete düşüyor, kimisinde düşünüyoruz. Foto Şaka sayfalarında hiç biri kurgu olmayan fotoğraflarla güldürürken düşündüren günlük yaşamdan kesitler bulabilirsiniz.