anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Zarif ve estetik köşkleri, kızılçam koruları ile kaplı İstanbul'un yanı başındaki BURGAZADA (Antigoni)


İstanbul'un Prens Adalarına yaptığımız yolculuğun ikinci durağı Burgazadası (Antigoni) Eni boyu iki kilometre uzunluğunda yuvarlak biçimli tek tepeli olan Burgazada, Prens Adalarının içinde üçüncü büyüklükteki adası. Zarif ve estetik köşkleri, kızılçam koruları ile kaplı sahil restoranları ile de ünlü ada, İstanbul'un yanı başında önemli nefes borularından bir tanesi.
Adayla ilk karşılaştığınız anda diğer adalardan daha farklı olduğunu hissediyorsunuz. Daha yeşil görünen ve tarihi çınar ağaçlarına sahip olan adanın Heybeli ve Kınalıada arasında olması kendi konumunu da, manzarasını da güzelleştiriyor.
Denizlerle çevrili şehir olarak tanımlanan Büyükada, ziyaretçisi gün be gün artan Heybeli ve Kınalı adalara nazaran daha sessiz ve sakinlik gözlenen Burgazadası 70'li yıllardan bu yana fazla değişmeden günümüze gelmeyi başarmış görünüyor.
Tarihi konakları, bahçeli evleri, camisi, kilisesi, çiçekli sokakları fayton çanları, nal sesleri, rüzgâr, İstanbul'u seyreden adanın belirgin özellikleri. Kısa bir deniz yolcuğu ile böyle bir yeryüzü cennetine ulaşmak ise hiç uyanmak istemeyeceğiniz bir rüya gibi geliyor.

Burgazada gezisi ve adada neler yapılır
Vapur, motor, deniz otobüsü veya özel tekneyle adaya yanaşıp, karaya ayak basanlar, iskelede şimdilerde 11 daireli mesken olarak kullanılan Tarihi Burgaz Palas'ı, altında yer alan kafe, pastanede adanın havasını soluyup dinlenenleri görüyorlar. Tarihi yapı ile İskele arasında kalan küçük meydandaki ağaç gölgesinde ada ziyaretçilerine "Hoş geldiniz" der gibi duran ünlü hikâyeci Sait Faik Abasıyanık heykeli karşılaşılıyor.
Heykelin sol tarafı sahil restoranlarının omuz omuza uzandığı sahil yolu, deniz Fenerinin yer aldığı uç burundaki Burgazada Su Sporları kulübüne dek uzanıyor.
Yol üzerinde uçmayı yeni öğrenen sayısız bebek martılar yürüyüşünüz sırasında neredeyse yolu "adanın sahibi biziz" dercesine sizinle birlikte adımlıyorlar.
Sait Faik Abasıyanık heykelinin arka tarafı çarşı, sağ tarafında ise Büyük veya küçük tura çıkabileceğiz, taksi gibi hizmet veren adanın yegâne ulaşım aracı olan 21 sayısı ile sabit fayton durağı yer alıyor. Yolun devamında, bunalmadan, terlemeden zevkle yürüyebileceğiniz Gezinti Caddesi adlı sahil yolu, seyrek olarak konumlanmış restoran, çay bahçesi, kafe, denize girme imkânı veren plajımsı üniteleri arasından Çakmakya Plajına doğru devam ediyor.

Fayton Turu
Adayı faytonla dolaşmak isterseniz küçük veya büyük tur için 45-55 TL ödeyerek hem köşkleri, hem denizi seyrederek dolaşabiliyorsunuz.
Tur boyunca gördükleriniz tura çıkmaya değiyor. Defalarca gide gele yolu öğrenmiş atlar, hiç kamçı yemeden zevkli bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Soru sorarsanız turist rehberi gibi davranan faytoncular bilgilendiriyor. Özellikle Kalpazankaya Mevkii'ne dek gidilen, adanın çarşısı içinden geçerek başladıkları tur boyunca 620 yaşında ki çınar ağacını, ünlü tarihi köşkleri, Sait Faik Abasıyanık müzesini, Aya Yani Kilisesi, Aya Yorgi Manastırı ve Hristos Manastırı, Burgazada Camisini gösteriyorlar. Cennet Bahçesini geride bırakıp Kalpazankaya Burnuna geliyorlar, dönüş için isteyenler sahil yolunu veya geldikleri yolu tercih ediyorlar.
Gün batımının seyirlik olduğu Kalpazankaya Burnu, en fazla ziyaretçi çeken yerlerin başında geliyor.

Kalpazankaya
Burada ayrı bir başlık açmak gerek zira çok özellikli bir yer olan Kalpazankaya farklı konuma sahip kendini yeterince tanıtamamış, muhteşem bir yer. Özelliklerin başında başka Türkiye'de ilk defa kalp paranın basıldığı büyücek bir sahil kaya kütlesinin ortasında bulunan üç dört metrelik çukurdan oluşan, üzeri yosun kaplı estetik bir oluşum. Korsanlık ve sahte para işiyle uğraşanların gözden uzak, görünmez kaleleri zamanla çukur derinliğini taş ve toprak dolmasıyla kaybetmiş. Kaya kütlesine delikli çıkıntıları tutarak, beş altı ayak yerine basarak tırmanmak yoluyla ulaşılıyor.
Kalpazankayası'nın etrafında küçük bir koy ve denize girme güneşlenme yerleri bulunuyor. Koyun mükemmel panoramasına sahip Marmara Denizini, Yassıada'yı, Hayırsızada'yı seyreden ağaçlarla kaplı tepe içinde Kalpazankaya Restoran hizmet veriyor.
Tandır Kebabı ile ünlü restoran, tek başına adaya geliş nedeniniz olabiliyor. Yemyeşil ortamın, rüzgârlı tertemiz havasında, gözlere diken gibi batan, göğe yükselmiş İstanbul gökdelenlerin siluetini görmeden, güzel ve leziz mezeler, yemekler yiyebiliyor, üzerinizdeki varsa stresi atarak rahatlıyorsunuz.
Yine de midenizde, Burgazada sahil meyhane ve restoranlarında, dondurmacılarda tatmak isteyeceğiniz tatlar, serinleticiler olabilir maksatlı yer ayırmakta fayda bulunuyor.


Lezzetlerin detaylarını Burgazada Ne Yenir bölümünde bahsetmek üzere şimdi de sihirlitur.com okurlarını Burgazada Sait Faik Müzesine davet ediyorum.
Fayton yolunun 10 metre gerisinde bahçe içinde üç katlı, kremalı pasta görünümlü bembeyaz bakımlı ahşap yapı insana yazı yazmayı teşvik edici konumda. Darüşşafaka Cemiyeti tarafından yönetilen müzede dönemin eşyaları, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini, belgeleri, modern ve bilinçli bir müzecilik anlayışı içinde sergileniyor, 11.Mayıs.2013 tarihinde yenilenmiş yüzüyle klima ile serinletilen tertemiz, ortam gurur verici, ruhunuzu okşayıcı.
22 Ağustos 1959 yılından bu yana hizmet veren müze, Pazartesi, Salı günleri dışında saat 10.00 - 19.00 arası ücretsiz gezilebiliyor.

Burgazada'da gezilip görülecek tarihi yapılar
Burgaz Palas
Burgazada'da gezilip görülecek tarihi yapılar arasında ilk adı Penteon olan sonraları otel olarak hizmet vermeye başlayan Otel Antigoni bulunuyor. 1942 yılına kadar Burgaz Oteli ve günümüzde Burgaz Palas olarak anılan yapı Neo-Grek mimari üslubunun ilginç örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.
İlk hali yarı ahşap, yarı kâgir olarak inşa edilen bina 1983 yılında Mimar Ercan Akyıldız tarafından aslına uygun biçimde restore edilmiş. Alt katında dükkân, gazino, pastane ve rıhtımı bulunan üç katlı, yarı kâgir taş bina Burgazada'ya gelenlerin ilk gördükleri tarihi bina olarak özelliğini koruyor.

Lukia Evi
19.YY a tarihlenen Osmanlı Dönemi yapılarından olan Lukia Evi Niko Malyoros tarafından yaptırılmış. Bahçeli bakımlı ahşap yapı günümüzde mesken olarak kullanılıyor.

Andriomenos Köşkü-ı
19. YY yapılarından bir başkası olan üç katlı ahşap köşk günümüzde Burgazada'nın bahçeli köşklerinden biri. Nikola Andrimenos tarafından yaptırılan köşkün simetrik dış cephe görünümü üzerinde yer alan ahşap süslemeleriyle beğeni topluyor.

Spanudıs Evi
Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Dr Spanudis tarafından yaptırılmış olan iki katlı, bahçeli ahşap köşkte Sait Faik Abasıyanık 1934-1954 yılları arasında yaşamış ve günümüzde tarihi köşk Sait Faik Müzesi olarak işlevini sürdürüyor.

Girav Köşkü
19. YY eseri olan mesken içinde Türk Hamamı barındıran görkemli yapılardan biri. Son sahibi Nurten Tutunkardeş tarafından titiz bir çalışmayla restore edilmiş, üç katlı bahçeli ahşap köşk Burgazada'nın önemli yapılarından birini oluşturuyor.

Güvenç Evi (Burgazada Öğretmen Evi)
Cumhuriyet Dönemi yapılarından biri olan ve günümüzde otel olarak kullanılan üç katlı ahşap ev, Ayşe Güvenç tarafından 1937 yılında inşa ettirilmiş. Güvenç Evi 1991 yılında restore edilerek günümüzde Burgazada Öğretmen Evi olarak kullanılmaya devam ediliyor.

İsa Tepesi Hristos Manastırı ve Kilisesi
867-887 tarihli Bizans Dönemi Manastırı, Makedonyalı Vasil tarafından yaptırılmış. 1063 yılında yenilenme geçirmiş olan manastırın varlığı ilk kez 1158 tarihli belge ile saptanmış. 4. Murat bir yortu günü kilisede yakılan ateşlerin yangın zannedilmesi sebebiyle çıkarılan bir fermanla manastırı yıktırmış. 1623-1640 yıllarında buraya bir kilise inşa edilmiş, 1908 yılında tamir gören kilisenin yortu günü 6. Ağustos.

Burgazada Notları:
* Burgazada Su Sporları Kulübü kulübü yakınında Deniz Kulübü yer alıyor her ikisi de üyelerine hizmet veriyor. Su Sporları Kulübü fotoğraf çekmeği isteğime başkan ve görevliler yardımcı olup memnuniyetle diyerek cevap verirken, denize girmem için davette bile bulundular. Deniz Kulübü başkanı hafta içi gel diyerek fotoğraf izni vermedi. Bu Burgazada da karşılaştığım tek olumsuz yanıttı. Zaten Su Sporlarından fotoğrafladığım Deniz Kulübünü girmek için bende önemseyip, zorlamadım.
* Kınalıada gibi Burgazadası'nda da iskeleler ada mimarisine renkleri uyumsuz ve estetik değildi.
* Çocuk parkı ile Fayton parkının yan yana olması olumsuz bir tablo olarak görünüyordu.
* Fincan Restoran da bir süre masamda bekleyen bira şişesine belki ısınmıştır diye buzluktan çıkan soğutucu şişe kılıfını takmaları, konuklara gösterilen bir incelik olarak hafızama kazındı.
* Sinem Dondurma, röportajıma yardımcı olup, ısrarlı dondurma ikramı ve misafirperver tavrı hoştu.
* Faytoncuların Burgazadası'nda ulaşımı sağlarken, hem de sürekli adayı ve ada ziyaretçilerini kollamaları güven duygusu veren görünmeyen hizmetlerden biriydi.
* Fotoğraf ve kamera çekimleri yapacak olanlar ters ışıklara dikkat etmeli, zaman kollamalı.

© Temmuz 2013, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.