Röportaj: Haluk Özözlü
 
Lise yıllarında resim hocasının etkisiyle resim yapmaya 1970 yılında başlayan Okşan Yarsuvat, Masalların Ressamı olarak tanınıyor.

Anadolu Hisarında bir konakta doğan ve ailenin tek çocuğu olması, ailenin kendisiyle ilgisi, onu disiplinli, itaatkâr olmasına neden olmuş. Resimle uğraşmaya başladığından bu yana Amerika'da, İsveç'de, Türkiye'de 20'yi aşkın resim sergisi açan, resimleri özel koleksiyonlarda yer alan sanatçı Ressam Okşan Önay Yarsuvat, hiçbir meslektaşın etkisinde kalmadan kendi tarzıyla yarattığı resimlerinde hayallerini, duygularını boyayıp şekillendirmeye devam ediyor.
Sanatçının yağlı boya ve karakalem çalışmalarında kâh kendi fotoğrafına bakarak, kâh bir hayali canlandırarak resmettiği çalışmalarında ölesiye sevgi, ölümüne nefret temasını işlediği görülüyor. Duyguları iç bünyesinde yoğun olarak yaşayan ressam, karşılaştıklarını tuvale yansıtırken ya katıla katıla ağlıyor, ya kahkahalarla gülüyor. Duygunun ortası, arası olmadığını söylüyor. Duyguları uç noktalarda yaşarken bazen arabesk, bazen klasik müziğin yardımını da inkâr etmiyor.
"Hayalimde ki Kadın", "Ay Işığı Sonatı", isimlerle anılan resimleri için, "Sanatçılar gün be gün değişirler, resimlerde ki renklere bakılırsa mutluluk okunabilir diyen, sıra dışı resimleriyle dikkat çeken sanatçı, naif ruhunun yansıması tablolarında görülebiliyor.
Belli ki sanatçının ruh dünyası zengin, birikimi fazla, bir temanın resmi bu, belki bir kraliçe, belki ulaşmak istediğimiz bir hayal prensesi, belki de bir gelinlik, tuvalet içinde peşine katmış olduğu yaşanmışlıklar, neşeli günler, mutluluklar, hatıralarla bir dolu hayat var.
Hepsi bir renk, hepsi bir roman olmuş geliyorlar. Acaba ilerde neler var, daha neler Büyütmek için Tıklayıngöreceğiz der gibi merak dolu bakışlar, Okşan Yarsuvat'ın gönül fırçasıyla gözler önüne serilmiş, sergilenmiş, sunulmuş.

Bodrum
Besbelli Ege sahillerini anımsatan bir kompozisyon, deniz ve yosun kokusu var, en azından bana öyle geldi. Akşam olur, güneş ufuk hattına yaklaşır, adeta batmak istemez ama nazlana nazlana batar ya, aslında bu batma değil erime gibidir, çatısız, yalın, tek katlı, beyaz boyalı evler daha bir ortaya çıkar o saatlerde, tekneler, günün yorgunluğunu çıkarır gibi sallanırlar. Eserin sahibi Okşan Yarsuvat ne şartlarda, ne düşünmüştür, ne duygularla yapmıştır bunu bilemeyiz ama.
Mekân yer neresi olursa olsun tuvalde renkler, bitmeyen bir aşkın ifadesi gibi yansıtılmış.

Büyütmek için TıklayınPortre
Okşan Yarsuvat'ın çok renkli dünyasında tablolarına yansıttığı mukayeseli konuları oldukça çarpıcı ve düşündürücü. Kullanılan figürlerde geçmişi ve bugünü gözlerken, kaybolan değerlere sahip çıkışı da görebiliyoruz. Sanatçı Yarsuvat bir su kanalında ki yerleşimde, bahçeli ahşap sıcaklığındaki yaşanası evleri, cumbaların, pencerelerin, sayıları gün be gün azalan misafirleri kumruları, diğer tarafta yükselen gökdelenleri, aydınlık yüzleri dik duruşu sergilemiş.

Büyütmek için TıklayınYelkenliler
Okşan Yarsuvat'ın iç dünyasında ki coşkuyu renklerde, içinde yaşattığı sevgiyi kompozisyonlarda görmek mümkün. Göz okşayan objelerin dağılımı, renklerin yumuşak geçişleri, bakışlarla kurulan köprüler etkileyiciliğini tuvallere olanca gücünle yansıtmış.

Yazar Gülten Çetindağ Tibet, Yarsuvat'ın "Seyirlik Zarafet" olarak tanımladığı resimleri için.
"Tanıdığımdan beri seyretmişimdir bu zarafeti. Her bakışımda zarif bir masal dinletir bana, zaman geçsin hiç istemem.. Ben bu zarafetin adını Okşan Yarsuvat koydum, tabloya da aynı adı verdim. Birbirlerine öyle yakıştılar ki...!
Gönül fırçası bu, şebneminde ıslanır, tazelenir, hayat bulursunuz. Hayal dünyanızın kapısını aralar Ressam Okşan, bin bir renge bürünür. Eline sağlık, gönlüne bereket sevgili arkadaşım, çerçeveletip gönlüme astım, öyle güzel yakıştı ki...

Sanatçı Okşan Önay Yarsuvat resimleri için yorum yapanlara şöyle cevap veriyor. "Siz güzel baktığınız için umarım biz daha güzelleşiyoruz".

Sanatçı, gün geçtikçe sergi açmanın zorluğuna değinerek, galeri bulmanın güç olduğunu, artan maliyetlerin sanatçılar için kişisel sergi açmaktan ziyade karma sergilere birkaç tablo ile katılmaya mecbur kıldığını belirtiyor. Masalların Ressamı Okşan Yarsuvat her şeye rağmen yıl içinde yeni sergi açma projesini gerçekleştirmek için çalışmalarına aşkla, şevkle devam ediyor.
Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın

Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın

Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın

Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın

Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın

Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın
Büyütmek için Tıklayın
   
 
 
 
© , Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar Haluk Özözlü'ye aittir, alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.