boğaz turu
  tik tak... tik tak... tik tak... tik tak... tik tak... tik tak... tik tak... tik tak...tik tak... VAKİT NAKİTTİR  
 

Eski model duvar saatlerine hızlı bir dönüş başladı.

 
 
Hazırlayan: Haluk Özözlü
 
  Çağımız her ne kadar dijital saat çağı olsa da telefonlar, bilgisayarlar, TV ekranları zamanı gösterse de koleksiyonerler bir yana, meraklılar tarafından ahşap konaklarda sesleri yankılanan mekanik duvar saatleri, eski guguklu saatlerden birine sahip olabilmek için servet değerinde meblağlar ödeniyor.

Zaman su gibi akıp gidiyor, gözümüz saatlerde, işe, okula zamanında gitmek için dakikalar önemli. Kimine göre borsanın açılışı kapanışı, kimine randevu saati, uçağın, vapurun, trenin kalkışı mühim. Zamanı öğrenirken dijital ekranlardan ziyade estetik olduğu kadar şirin, sevimli bir guguklu saate bakmak zamana güzellik katıyor.

Fransız, Alman, Japon, İsviçre malı saatler arasında Nacar, Hislon, Omega, Zenith, Lonjin, Tissot, Roleks, Patek Phılıppe, Valance Constantine gibi tanınmış saat markalarının çıkardığı duvar saatleri, guguklu saatleri, masa, şömine, konsol, büfe üzerinde yer alan saatleri veya cam fanuslu çeşitleri, köstekli, cep, kol saatleri günümüzde hala aynı heyecan ile aranıyor.

Saatin bozulan parçası veya eskiyen cizilen, kırılan camı, kemerinin aynısını bulabilmek için saatçi kapıları sabırla aşındırılıyor.
Saatlerce süren, kararsız kalınan seçimlerle alındığı, kullanmaktan yerleşen alışkanlık, saate olan göz aşinalığı veya büyükler tarafından hediye edildiği için manevi değeri paha biçilmez olan eski saatlerin yerini yenileri pek tutamıyor.
Gözler kadar kulaklar da saat başlarında saat sayısı kadar çalan gonkları, yarım saatlerde bir defa, saat başlarında saat sayısı kadar kendini gösteren guguklu saatin kuşunun yuvasından dışarı çıkması ise sabırsızlıkla beklenip özleniyor.

Guguglu Duvar Saatleri
Guguklu saatler, zincirli ve ağırlıkla çalışan türde olup günde bir defa iki zincir aşağı doğru çekilerek ağırlıkların yukarı çıkması bu şekilde kurulması gerekiyor.
Saat ilerledikçe çam ağacı kozalağı biçiminde olan yaklaşık 320 gram ve daha üstü ağırlıklar zincir boyunda aşağı iniyor.
Guguklu saatlerde yarım saatte bir defa ve saat başlarında saat sayısı kadar öten kuş bazı guguklu saat modellerinde mandal yukarı çekilerek sessize alınarak kuşun ötmesi önlenebiliyor.
Guguklu saatlerde önemli olan monte edildiği duvarın düz olması, saat kutusunun tam olarak duvara temasının sağlanması, aynı zamanda sarkaçın bulunduğu pencere aralığının tam ortasında bulunması.
Saat kutusunu yerine ortalama sonunda her iki yana eşit tik tak sesi veriyor, bir nevi saat akort edilmiş oluyor. Yamuk durması halinde kısa süre sonra kendiliğinden duruyor. Bir kaç milim sağa ya da sola kıpırdatarak ayarlayıp sarkaça ilk hareketi verince saatin yeniden çalışması sağlanıyor.
Geri kalma, ileri gitme durumunda sarkaç ucunda ki ağırlık süreye göre yukarı aşağı alınarak zaman ayarlanabiliyor.

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
Her Saatin Motifi, Sesi Farklı
Guguklu saatlede kuş evinin çevresi genellikle ağaçla uyumlu yaprak motifleri ile kaplı oluyor. Bazı kuş evlerinin çatı kısmında kuş, geyik, kurt, horoz gibi biblolar yer alırken genellikle av hayvanları göze çarpıyor. Bununla beraber salıncaklı bebekler, çiftlik hayatını yansıtan figürlere de rastlanıyor.
Ahşap kuş evi içinde ekolu yankılanan çan sesi nefes alır gibi zamana mistik ruh katıyor, zamana farkındalık yaratıyor, sanki evde kuş besliyormuşcasına görsel ve işitsel olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayıp, mutluluk saçıyor.
Tek kötü yanı ise farkında olmadan eski saat koleksiyoneri olmanıza zemin hazırlıyor!.
Guguklu saatlerin fiyatları dış çerçevesi üzerinde ki motif zenginliği, yaşı esas alınarak 400 TL'den 5 bin TL ye uzanan fiyat aralığında alıcı buluyor.
İstisna olarak bir metreyi aşkın çapta ahşap maun oyma üzeri ince işçilikle çalışılmış, sarkaç motifli, dev denilebilecek boyu ile 50 - 60 bin TL fiyatlı guguklu saatler de bulunuyor.

Mekanik Duvar Saatleri,
Günümüzde 60 -70 yıllık faal bir duvar saati üzerinde bulunan aksesuar miktarı ve inceliğine göre 700 - 800 - 1000 TL olarak fiyatlanıyor. Bunlar arasında Fransız malı 100 yılı aşkın yaşına rağmen dakik olarak çalışan bir duvar saati 1000 - 1500 dolara alıcı bulabiliyor.
Antik mekanik duvar saatlerinin yanı sıra guguklu saatler de 30 - 40 yıl ila 150 yıl arasında yaşlarına göre değerleniyor. Çeyrek saat çalarlı olanları da bulunuyor. Ahşap bekledikçe rengi koyulaşıyor ve saatin kıymeti artıyor.

Yarım asırlık saatçi Mehmet Emin Bağsürer Tahtakale Caddesi Asri İş Hanı no 65 giriş katında bulunan dükkânında saat tamiri yapıyor, yedek parça ve antika saat temin ediyor.
Tamiri imkânsız saat olmadığını iddialı biçimde belirten Mehmet Emin bilumum saatlerin tamiri için bir yıl garanti veriyor. Antika saat sahiplerinin saatlerini nemsiz, rutubetli ortamdan uzak tutmalarını, iki yılda bir yağlama bakım işlerini ihmal etmemelerini sağlık veriyor.

boğaz turu