Yazı ve Fotoğraflar: Haluk ÖZÖZLÜ .
 
Dünden günümüze çakmaklar
....
Çakmaklarda genellikle makbul olan pirinç kasalılar, bununla beraber, eski olup antik değere sahip ve tadilatla yenilenip, günümüze uyarlanan çakmaklar da aranılıyor. Altın, gümüş kaplama olanlar, antik değerlerini maden değeriyle de artırırken kullanıcılar zevklerine göre, deri, sedef, lake, gül ağacı mineli, işlemeli, süet üzeri baskılı, kabartma desenli çakmakları da tercih edip kendilerine özel olacak çeşitli ilavelerde yapabiliyorlar. Bu konuda sistem ve bıçak sapından parfüm şişesi içine dek yapılan özel tasarımlarla el yapısı çakmaklar, meraklıları şaşırtmaya devam ediyor. Gazlı, benzinli, pürmüslü, manyetolu çakmaklar arasında rüzgârlıklı, gaz kilit sistemli, pille çalışanı, benzinlisi, gazlısı, tırnaklı sisteme sahip olanları arasında adeta dipsiz bir kuyuya düşmüş gibi kayboluyoruz.
Çakmak üreten ülkeler arasında Fransa, Almanya, Avusturya, Japonya, Çin, Kore dünyaca tanınmış markalı çakmaklarla öne çıkan ülkelerde başı çekiyorlar.



ÇAKMAK KULLANIMI VE BAKIMI
Çakmakların kullandıkça özelliklerinin ortaya çıktığını, aynı zamanda bakımının da büyük önem taşıdığını belirten Ayşe Hanım bilhassa benzin içinde ki zerreciklerin, fitil tozunun, cep tozunun ortamın durumu gibi etkiler nedeniyle çakmaklarda tutukluluk, çakmama gibi sorunlar yaşandığını, çakmak sahibinin çalışır durumda ki çakmağı bozuldu sandığını dikkat çekiyor. Bu tip çakmaklar aseton dökülerek temizlenebileceği gibi, balans temizleme spreyi sıkılarak çalışır duruma getirilebiliyor, sıkılan yanıcı özellikli sprey, iyice kuruduktan sonra çakmak kullanıma hazırlanıyor. Kullanılmayan bir süre saklanacak olan çakmakları ise içinde gaz dolu olarak saklanmaması gerekiyor. Çakmak sisteminde bulunan lastiklerde uzun süre kalışlarda erime görülebiliyor. Benzinli çakmaklarda çakmak taşı nem, sıcaklık etkisiyle bulunduğu yere kaynak oluyor, çarkı çalışmaz hale getirebiliyor. Her şeye rağmen benzinli çakmakların tamiri diğerlerine göre daha pratik oluyor.

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu
ÇAKMAK KOLEKSİYONCULUĞU
Türkiye’nin tek kadın çakmak koleksiyoneri olup, Karadeniz Ereğli’de yaşayan Ay Çakmak işletmecisi Ayşe Hanım, bine yakın koleksiyon özellikli çakmağa sahip. ay.cakmak isimli instgram sayfasında satışta olan çakmakları fotoğraf ve videolarla açıklamalı şekilde sergileyen Ayşe hanım, çakmaklar konusunda koleksiyoner ve kullanıcılara çeşitli tavsiye ve bilgiler vererek çakmakların geçmişe özlem olduğunu belirtirken, bir tür tutku olan çakmakların tanımak bilmek isteyenler için derin bir derya olduğuna vurgu yapıyor.
Koleksiyonunda 1950 yılı yapımı, pirinç üzeri kaplama olan, yandan vidalı, cepte gereksiz açılmasına karşı emniyet sistemine sahip Thorens marka çakmağın ayrı bir yeri olduğunu söylüyor. Çakmaklar performansına göre fiyatlanıyor, temiz durumda bir Thorens çakmak 1500 ila 2000 TL civarında değer taşıyor.

GEÇMİŞTE ÇAKMAKLAR
İlkel benzinli çakmakların yapım yılı 1928’e kadar uzanıyor. 1930’larda kullanılan çakmakları hep benzinli olup, Gazlı çakmaklar 1960 lı yıllardan 70’li yıllara geçiş döneminde kullanılmaya başlamış. Bu yıllarda yanması, alevi estetik olan, kollu çakmaklar yapılmaya başlamış. 1980 li yıllarda obje şekilli çakmakların imalatı yaygınlaşmış. Gazın karakterine göre farklı alev renklerine sahip olan Pürmüslü çakmakların kullanımı 1990 lı yıllardan sonra başlamış, bu tür çakmakların en elverişli tarafı ise rüzgârda kullanma sırasında kolay sönmez oluşuymuş.




ŞAŞIRTICI ŞEKİLLERE BÜRÜNMÜŞ ÇAKMAK ÇEŞİTLERİ

Çeşitli modellerde ki gemi çeşitlerini yansıtan çakmaklar, antik veya yeni model tasarımlı tabanca çakmaklar, klasik model ve günümüz çizgilerine sahip otomobil formundaki çakmaklar en yaygın, en bilinen olanları. Diğer çeşitlere göz atacak olursak birbirinden ilginç modellerle karşılaşıyoruz. Sevilen objelerden oluşan çakmak formları aynı zamanda mesleki mesajlar da içeriyor.

boğaz turu
boğaz turu

Gitar, kaset, çiklet paketi, scooter, motosiklet, metre, kibrit kutusu, bisiklet veya tekerlek pompası, yangın söndürme tüpü, çok amaçlı çakı, sigara paketi, patates cips poşeti, tüp gaz, konserve kutusu, yakıt bidonu, pipo, balık, fotoğraf makinesi, kamera gibi olanlar kullanıcının zevkini ilgi sahasını da bir ölçüde yansıtıyor. Cin lambası, helikopter, roket, uzay mekiği, bıçak sapı, el bombası, balta, mermi, ahşap görünümlü bot, makyaj aynalı allık kutusu formunda çakmak, Anahtari Gemici Çakmağı, At arabası, Saatli Çakmaklar, enerji tasarruflu ampul, balon şekilli ampul, üzerinde sigara markası yazı, resmi hatta ülke armaları taşıyan her tür çakmaklar meraklılar tarafından hediye olarak verilmek amacıyla, koleksiyon veya günlük kullanım için satın alınıyor ya da biriktiriliyor.

boğaz turu
boğaz turu

Çakmak formlarında tasarımların sonu yok.

Sigara tabakası görünümlü olanlar, Bir Euro şeklinde tasarlanmış çakmaklar, matara, mikrofon, tükenmez kalem, elektrikli testere, bira şişesi, ütü, tava, şarap şişesi, tulumba, bilardo topu, tenis raketi, uzaktan kumanda oto anahtarı, gaz lambası, toplu topsuz takım renklerinde futbol ayakkabısı, çöp kovası, diş fırçası, diş macunu, bardak kombinasyonunda çakmak, Jetski, kask, gladyatör zırhı kaskı, jantlı otomobil lastiği, tırnak makaslı çakmak, kitap formunda çakmak, kerpeten, bowling topu, kol saati, robot, uçak, top arabası, tüfek, pil, tek sigara, kumpas, saç kurutma fönü, elma, armut karpuz, formunda çakmaklar, çizme, dürbün formuna bürünmüş çakmaklar kimi zaman ceplerden çıkartılıyor, kimi zaman masalarda dekoratif özelliği ile seyredilip kullanılıyor. Kullanan kişiye itibar, saygınlık yerine göre centilmenlik kazandıran çakmaklar, markasına, performansına, yapım yılına göre 40 TL den başlayıp 10 bin dolar arasında fiyatlanıyor.
İstisna çakmaklar ise değerli taşlarla süslenmiş, müzelik olanlar 250 bin Dolara kadar fiyatlanıyor.

boğaz turu
boğaz turu

DÜNYACA ÜNLÜ ÇAKMAK MARKALARI Markaları
Ronson, Dupont, Bavaria, Thorens, Zippo, Faberge, Clipper, Ben-Hur, Roventa, Cartier, Dunhill, Zenith, Zorro, Christian Dior, Cortier, Sonipto, Sunex, Myflam, Süper 68, Unicon Koet, İmco Streamline, İppag, Kaschie, Simluxe, Sunex, Corona, Michel Clain, Penguin, Regens, Silver Mach, Myon, Bride, Drason, Luxtrek, Jhan Starling, Buena, Brother, King, İbelo Monopol, Sunflower, Arriow, Sarome, Honest, Rolstar, Süperlüx, İbelo M23, Myflam, ATC Maady, Myon, Tanita, Spark, Win, Field, Gloric, Kbl, Crown, Jabon, Zaima, Texas, Fendor, Cronet, İmco 611, Lasalle 400, Honest, Queen Star, Hasson, Colibri Mongas, Sarome, Monlite, Gibson, Hestia, Milo, Soilır, Hadson, Bentle, Brassno, Partner, Champ, Chief, Longin, Flamidor, Scorpia, Crown, Jabon, Etn, Kawee, Michel Clain, Hatchet, Maruman, Consul, Robin, Atlas Lite, İbelo, Karat, Rotary, Sonica, Saffa, Cyklon, Degesu, Nova, Zama, Rodan, Diana, Keyston, Polo, Rubicon, Sim, Scick, Win Boss, Lancel, Rosa, Marksman, Evans, Polly Gaz, Hempaturi, Promise, Flaminare, Ennavarini, Champ, Marullan, Focus, Royal Queen, Ereasobo, Continental, Evans, Zünder, Kawee, Rivo, Lumet, Bomart, Sharp, Elfa, Davidoff, Noblesse, Regens, Ondor, Brevet, Meteor, Mr Smoke, Astro 9, İbragas, Tiki, Emrich, Lancel, Crown, Lancel, Arcade, Piezo, Konval, Buxton, Kingstar, Crown, Alexander, Select, Peace, Kymc Doble, Halna, 5Staer, Cupid, Z-Plus, Diplomat, Cosablance, Lotus, Vindiesel, Cozy, Petit, Versace...



.:: FOTOĞRAF GALERİSİ ::.


boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu



 
 
 
 
Devam edecek...
 
Sihirlitur ana sayfasına dönmek için lütfen TIKLAYINIZ
 
 
© Aralık 2020, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü'ye aittir, alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.

 
Fotoğraf Galerisine gitmek için TIKLAYIN