boğaz turu
  Duvarları resimlerle giydiren graffiti sanatçılarının renkli çalışmaları manzara aratmıyor.  
 

 
 
Yazı ve Fotoğraflar: Haluk Özözlü
 
  İstanbul'da en sık duvar resimlerine Pera çevresinde rastlanıyor. Özellikle Galata Limanı sokakları başta Yuva olmak üzere, Perşembe Pazarına açılan sokaklar, Galata Kulesi çevresi, Yüksek Kaldırım yokuşu, Tarlabaşı, Tepebaşı, Çukurcuma, cihangir, Galatasaray, Küçük Parmakkapı civarı, apartmanların, birinci katları, garaj kapıları, dükkânların kapalı kepenkleri graffiti sanatçılarının tuvalleri oluveriyor.

Genellikle el ayak çekildikten sonra gece yarısı sonrasında, biraz da kıyı köşede kalmış yerlerde, otopark duvarlarında terk edilmiş bina, depo duvarlarına yapılan resimler, bazen sevimli hayvan figürleri, çizgi roman kahramanlarından bazen de korkunç portrelerden, düşündüren yazıların pop art tarzı karakteristik yazı türünden oluşuyor.
Bir bakıyorsunuz bir duvar dolusu Barış Manço portresi, bir başka duvarda, hüzünlü bir portre veya kuru kafa size bakıyor.
Genellikle hepsi çarpıcı canlı bol renklerden oluşuyor.
Grafiti sanatçıları ve duvar resmine gönül verenler önce taslak çizip sonra boyayarak yaptıkları resimlerden bitirdikleri duvar resimlerinden haz alıyorlar. Bazen bir iki kişi bazen ekip çalışması ile kısa sürede bitirdikleri resimlerden öylesi heyecan duyuyorlar ki ceplerinden harcadıkları tanesi 20 TL den satılan sprey boyaları kullanıyorlar, bir resim için 30 hatta büyük ebatta olanlara 50 ve daha fazlası kutu boyayı kullanabiliyorlar.
Yapanın tanınmadığı, bilinmediği resimler öylesine beğeniliyor, kendisine baktırıyor ki bir başkası gelip bitmiş resmin üzerine ne bir başka resim, yazı, ne bir kat kapayıcı boya yapmıyor.

Sonuç olarak Pera sokakları açık hava resim sergisi gibi geziliyor, gülümseyerek bakılıyor, takdir ediliyor, resimler önünde zevkle oturulup başka manzara aramadan hoşça vakit geçiriliyor.
Sihirlitur.com takipçileri için hazırlanan sonu olmayan örneklerden oluşan bu toplama çalışmada yukarıda adı geçen semt ve sokaklarda ki resimlerden bir demet bulacak, belki de siz de fırsatta gidip beğendiğiniz bir duvar resmi önünde gençlerin yaptıkları gibi çayınızı, kahvenizi veya soğuk içeceğinizi yudumlayacak, bir şeyler atıştırırken sohbet edecek, üstüne üstlük bir de resimlerle selfie çekeceksiniz.


boğaz turu
boğaz turu

Graffiti sanatçılarının yaptıkları duvar resimlerine İstanbul'un yükselen, ilgi gören, merak edilen, müdavimi olunan revaçta ki semti Karaköy ve Galata Limanı çevresinden başlıyoruz.

boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu
boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu

boğaz turu
Karaköy Tünel İstasyonu yan sokağı

boğaz turu
Karaköy'de bulunan Yaya Alt Geçiti Perşembe Pazarı yönü

boğaz turu
Perşembe Pazarı Haliç kıyısını bir kuş resmi renklendirmiş.

boğaz turu
Cihangir semt sokakları özellikle Cihangir Camisinin çevresi biraz yokuşlu fakat ara sokaklarda farklı duvar resimleri görülebiliyor, işte bunlardan biri eskileri canlandırıyor. Gazeteci çocuk abonenin gazetesini bisikletinden inmeden kapısına atıyor.
boğaz turu
boğaz turu
Cihangir sokak duvarlarının kiminde stilize yazı örnekleri, kiminde köpek, örümcek resimleri bulunuyor.

boğaz turu
Duvar resim çalışmalarını seyretmeye Beyoğlu İstiklal Caddesi Tünel Mevkii ve ara sokaklarından başlıyoruz.

boğaz turu
Kapalı dükkanların kepenklerine yapılan resimler, sabah olup dükkanlar açılınca kepenklerin eksenleri etrafında sarılmasıyla gün içinde görünmez oluyor.

boğaz turu
Galatasaray Meydanı köşesinde ki Yapı Kredi Binası uzunca süre inşaat çalışmaları nedeniyle tahta perdelerle çevrilmişti. Çeşitli resim ve desenlerin yer aldığı tahta perdeler yapının tamamlanmasıyla söküldü, resimler haliyle fotoğraflarda kaldı.
boğaz turu
Bir çok anı fotoğrafı bu fon önünde neredeyse her geçen fotoğraf çekti, çektirdi.

boğaz turu
Galatasaray Meydanı panoları üzerinde ki graffiti çalışmaları ile adeta sokak müzisyenlerinin sahnesi olarak işlev gördü, akordiyon, gitar, keman, nefesli, vurmalı çalgılar bu resimler önünde çalınıp söylendi, klipler çekildi.

boğaz turu
Galatasaray Meydanına açılan ara sokaklar, kafe ve bistoroların duvarları görülesi güzellikte resimler yer aldı.

boğaz turu
Fransız Sarayı yokuşu, Taksim'e çıkan yokuşlar resimlerle bir başka görünüm sergiliyor.

boğaz turu
Fransız Sarayı yokuşu, Taksim'e çıkan yokuşlar, Yeşilçam Sokağı resimlerle bir başka görünüm sergiliyor.

boğaz turu
Beyoğlu Yeni Melek Gösteri Merkezi çevresi resimli duvarların sıkça görülebildiği yerlerden.

boğaz turu
Beyoğlu'nun ara sokaklarında bir çok bakımsız, kirli sıvalı, boyasız, badanasız duvarlar, graffiti sanatçılarının yaptıkları renkli resimlerle hayat buluyor.

boğaz turu
boğaz turu

Duvar resimlerinin bir kısmına çeşitli yerlerde amatörce yapılmış veya dalgakıran setlerine özellikle yaptırılmış yerlerde rastlıyoruz. Bu tip resimlerden iki tanesi Şişhane yokuşu'ndan Haliç Tersanesi Kasımpaşa tarafına inerken tersanenin duvarında yeri, ve işlevine uygun olarak yapılmış gemi resimleri vardı, sonra üzeri boyandı yok oldu.
Pera'nın duvar resimlerine sadece İstanbul'un Avrupa yakasında değil, özellikle Kadıköy çevresi, Moda, Yeldeğirmeni gibi
semtlerde, Anadolu şehirlerinde binaların yan yüzeylerinde, dalgakıranlarda ve daha bir çok yerde rastlanıyor.
Devam Edecek.....
Sihirlitur Anasayfa'ya geri dönmek için lütfen tıklayınız


© Mayıs Ekim 2018, Temmuz 2019 Sihirlitur.com da ki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com