Yazı ve Fotoğraflar: Haluk Özözlü

İstanbul'un mamulleriyle ünlü kurabiye, börek fırınları
Kentin Galata, Beşiktaş, Yeniköy, Kireçburnu, Sarıyer, Balat, Eyüp Kadıköy, Büyükada gibi çeşitli semtlerinde yıllardır hizmet veren, kendine has tatları, çeşitleri, pişirim şekilleriyle, beğeni kazanmış fırınların nesi meşhur, nereden ne alınır gibi sorulara cevap bulacak, kahvaltı ve çay saatlerinin vazgeçilmezleri, hatta alışkanlık yapan, tiryakisi olduğumuz atıştırmalıkların detaylarına bakacağız.

Tarihi Yeniköy Fırını
İlk fırınımız kuruluşu 1817 tarihi taşıyan, günümüzde üçüncü kuşak tarafından devam edilen Tarihi Yeniköy Fırını. Yolu Boğaz'dan geçenlerin, Yeniköylülerin devamlı ziyaret ettiği fırının kendine has kıymalı böreğinin tadı anlatıla anlatıla bitirilemiyor. Şekerli kurabiyeler, un kurabiyesi, paskalya çöreği, üzümlü peksimeti, anasonlu galetası, ev baklavası, kendi yapımları limonata en çok tüketilenlerin başında geliyor.
Sahil yolu üzerinde yer alan önü açık bahçe olarak kullanılan fıırının tam yeri Yeniköy Motor İskelesi karşısında bulunuyor. Tarihi taş fırın meşe odunu yaktığı ocağında her sabah 06.00'dan itibaren mamullerini tezgaha çıkarıyor, saat 21.00' kadar anne kurabiyelerinin, böreklerin tamamı tükeniyor.




Tarihi Galata Simit Fırını
Galataport projesiyle yıldızı parlayan ziyaretci akınına uğrayan Tophane sahilinde sokakların en çok ziyaret edilen yeri, Tarihi Galata Simit Fırını.
Size birisi buranın susamlı kandil simidi çok güzel dese, ne kadar güzel olabilir ki diye aklınızdan geçirirsiniz. Gerçekten de fırının susamlı kandil simitlerinden bir defa yemeniz fırının müdavimi olmanıza yetiyor. Sokak simidi tadını arayanlar, İstanbul dışından gelip çok miktarda simit alıyor, buzdolabınnda simitleri saklayıp, ısıtıp ısıtıp yiyenler bile varmış. Normal simitleri her daim sıcak bulabiliyor, ayrıca anne kurabiyesi, çikolatalı, üzümlü, Antep fıstıklı kurabiyeler, tahinli çörek, açma, çatal gibi çeşitler peynirler ilave edilierek öğlen yemeği, kahvaltı yerine tüketiliyor, fırının önünde üç beş masalık yerde oturup mola verme imkanı bulunuyor.


Soldan sağa, Koko, portakallı kurabiye, acıbadem kurabiyesi, üzümlü kurabiye, Selanik Gevreği, anne kurabiyesi
Beşiktaş Çarşı 7-8 Hasanpaşa Fırını
Hasanpaşa fırını üç katında imal ettiği mamulleri meşe odunu kullanarak, taş fırında pişiriyor. Portakallı kurabiyesi, Hindistan cevizli kokosu, Acıbadem kurabiyesi, Selanik gevreği, Paskalya çöreği, anne kurabiyesi, tuzlu tatlı kurabiyeleri, poğaça, pizza çeşitleritahinli çöreği, günlük çay yanına tüketilen çikolatalı, vişneli, susamlı, elmalı, muzlu, üzümlü mamulleri, hanımların ev ziyaretine gelen konukları ağırlamak üzere mutlak uğrayıp alış veriş yaptıkları yerlerin başında yer alıyor. Galeta, krik krak, açma, çatal da var tabii en büyük dejanvantı, ürünlerin fırından öğleye doğru çıkması.
Saat 14.00 sonrası alış veriş yapanlar buğusu üzerinde çıtır kurabiyeleri satın alabiliyorlar. Fırın 07.30 21.30 arası hizmet veriyor.
Yedi Sekiz Hasanpaşa 1834-1905 Osmanlı Ordusunda erlikten mareşalliğe yükselen nadir isimlerden biri, imzası Arapça yedi ve sekiz rakamlarını oluşturduğu için bu lakabı almış. Abdülaziz saltanatında Ağa payesi ile Beşiktaş Karakol Komutanlığı da yapmış, memleketi Çorum'da 27,5 metrelik bir de saat Kulesi yaptırmış.
Günümüzde ekmek fırını olarak başayan fırını Hasanpaşa'dan kiralayan aile dördüncü kuşak olarak fırın geleneğini devam ettiriyor.


Tarihi Sarıyer Börekcisi Fırını
İstanbul'da yıllardır börek denince ilk akla gelen isim tarihi Sarıyer Börekcisi olmuştur. 1895'den bu yana bu şöhret günümüzde de hız kesmeden devam ediyor. Sarıyer'e gelenler ya tarihi börekçinin yükselen katlarında oturup böreklerini yiyorlar ya da kıymalı, peynirli, su böreklerinden kutuya tarttırıp beraberlerinde götürüyorlar.
Sarıyer böreksiz, börek Sarıyersiz anılmıyor.
Sarıyer Börekcisi önünde bir kaç masalık yer var ama en keyiflisi denize bakan üst katlarda imkan nispetinde çeşitlerden tatmak, demli çayla ayranla, günün her saatinde yemek gibi kahvaltı yapmak, atıştırmak.




Meşhur Kireçburnu Fırını
Tarihi Kireçburnu Fırını da İstanbul'un eskilerinden bunun yanı sıra dekorunu yenileyip günün koşullarına ayak uyduran köklü fırınlarından. Günbegün genişleyip büyüyen, ürün çeşitlerini artıran Kireçburnu Fırını, Boğaz'a brunç yapmaya gelenlerin uzun süreli soluklanıp börekleri yediği yerlerden biri. Fırının çeşitleri son yıllarda çok artış göstermiş, özellikle en çok satılan mamulerinin başında çay saatinin vazgeçilmezi olan geleneksel çay kurabiyesi ve tarçınlı karanfilli kurabiye geliyor. Üzümlü peksimetleri de bir çok kişinin favori atıştırmalığı.



Kasımpaşa Bahriye Krik Krak Fırını
Kentin en iyi krik krak fırını nerede derseniz tartışmasız ilk gösterilen yer Kasımpaşa Odun Fırınıdır. Her fırının bir veya bir kaç ürünü lezzette öne çıkar, aslında hepsi tüm mamuller güzel derler ama krik krakın en lezzetlisini Kasımpaşa taş fırından alabilirsiniz. Ağız tadıyla, katkı maddesi katılmamış, tadına varacağınız krik kraklarla Uçar Kardeşlerin no 27’de hizmet veren Kasımpaşa Bahriye Fırını yıllardır bozulmayan tadıyla çay saatlerinizi tamamlıyor. Odun yakılarak hazırlanan fırının krik krakları, tuzlu kurabiyeleri, kandil simitleri dışında pek fazla çeşidi yok.
Buna rağmen sabah 09.00 saatlerinden itibaren fırından çıkarılan sıcak mamullerin tiryakisi olanlar kentin çeşitli yerlerinden geliyorlar.




Kadıköy'ün Beyaz Fırını
Sadece peynirli poğaçası ve limonata kombini için gelenlerin olduğu, her zaman taze ürünlerin bulunduğu, pastaları, sütlü tatlıları, kuru pasta ve sandviçleri, lokmaları, tulumba tatlıları, koko, kruasan,açma, çatal gibi çeşitleri ile hem fırın hem pastahane diyebileceğimiz Kadıköy Çarşısının vazgeçilmez duraklarından.
Beyaz Fırının Yılbaşı yaklaşırken form değiştiren Paskalya çörekleri haklı şöhrete sahip, iki boyda imal edilen çörekler normalde saç örgüsü örneği taşıyor. Kokuları dükkandan dışarı çarşıya taşan damla sakızlı paskalya çörekleri tartışmasız en müşkülpeşentleri, seçicileri bile mutlu ediyor.
Ne var ki geçmiş yıllarda paskalya üzerine bolca kullanılan öğütülmüş fındıklar, artan maaliyetler neticesinde yerini fıstığa bırakmış görünüyor.


Büyükada Pasta&Börek Fırını
Büyükada çarşısı içinde hizmet veren pastanenin kendine has özel mamulleri yıllardır beğeniliyor. Yağsız, unsuz, şekersiz çeşitler büyük talep görüyor. Büyükada Pastanesinin özel yapım ve yıllardır yapımı süregelen kurabiyeleri sakızlı, tarçınlı, karanfilli, zencefilli, limonlu, portakallı, anasonlu gibi çeşitleri, paskalya çöreği, lokumlu kurabiyesi, içleri bademli, koko kurabiyesi Hindistan cevizli, badem, tarçınlı olup yağsız, yumurtasız, unsuz imal ediliyor. Arap poğaçası içi cevizli dışı yağsız hamur, üzerinde kayısı marmelatlı bulunuyor. Palmiye milföy hamurundan yapılma tatlı kurabiye, üzümlü vanilyalı gevrek denemeye değer tatlardan bir kaçı. Çeşitler sadece bunlarla sınırlı olmayıp yeni mamuller kadar klasik tuzlu, yağlı halkalar, ziyaret edenlere yıllar öncesinden damaklarda kalan tatları hatırlatıyor.




Balat Fırını
İstanbul'un Ünlü fırınlarından olan 1923 ten bu yana hizmet veren kurabiye, galeta fırınlarından biri de Evin Tarihi Taş Fırın. El değiştiren fakat imalat geleneği koruyan taş fırın, meşe, gürgen odunu yakarak fırınladığı mamulleri içinde en meşhuru Anasonlu Galetası.
Krik krak, portakallı kurabiyesi, elmalı, çikolatalı kurabiye çeşitlerini almak için halkaları için İstanbul dışından bile gelenler bulunuyor.
Fırın çalışanları kurabiyeler arasında en çok satılan çeşitlerin başında şekerli baba kurabiyesi de bulunduğunu belirtiyor ve evlerde anneler tarafından yapılan ve anne kurabiyesi olarak bilinen kurabiyeleri aslında günümüzde biz fırıncılar yani babalar yapıyor diye ekliyorlar. Gerçekten de kurabiye damakta bıraktığı tat ve ağızda çiğnedikçe bulamaç veya lapa haline gelmeden yenmesiyle aranılan kıtır özelliğine sahip.
Tarihi taş fırının unlu mamullerinden almak için Haliç tarafına giderken metal yapım Bulgar Kilisesi civarında ana yolun bir paralel üstüne Vodina Caddesine çıkıyor, Tahta Minare Mahallesi 82/A dan alışverişinizi yapabiliyor, arzu ederseniz aynı işletmenin karşı dükkanında içeceğinizle beraber fırından henüz çıkmış olan aldıklarınızı orada mola verip yiyebiliyorsunuz.

Eyüp Fırını

Çengelköy Börek Poğaça Fırını

Anadolukavağı Fırını

Kuzguncuk Fırını

Sihirliturcom'da siz saygıdeğer izleyiciler için hazırlanan ve İstanbul genelinde toplanan mamullerinin nefaseti ile müdavimleri olan ünlü Kurabiye&Börek fırınlarının tanıtımları, gelişerek devam edecektir.


Sihirlitur Anasayfaya dönmek için lütfen tıklayınız


© Ekim 2019, Sihirlitur'da ki tüm yazılar ve fotoğraflar Haluk Özözlü'ye aittir, izinsiz kullanılamaz.