DEV GEMİLER

 
 
Yazı ve fotoğraflar: Haluk Özözlü
 
  Dünden Bugüne
İSTANBUL GALATA LİMANI VE MİSAFİR ETTİĞİMİZ DEV GEMİLER
İstanbul'un tarihi sayılacak özellikte ki Galata Limanı 2017 itibariyle köklü bir değişim içinde.

Yıllarca dev gemilere hizmet etmiş olan Galata Limanı gerek su derinliği gerekse sahil uzunluğu ve kapasitesi ile bazı gemilere yanaşma imkanı verememiş gemiler Dolmabahçe- Kabataş açıklarına demirlemişler, yolcular sahile motorlarla taşınmıştı.
İşte bunlardan bazıları Camberra, France, Queenn Elizabeth, Cunnard Boğaz'ı gece ve gündüz süslemişlerdi.
Galata
Limanına yanaşan ve Boğaz'a demirleyen gemiler arasında okul gemilerinin, turist taşıyanların yanısıra dev savaş zırhlısı Missouri ve bazı uçak gemileri de sularımıza dev konuk olmuştu.

Limana her gemi yanaşmasında kent, gemi yolcularının harcamalarıyla adeta ihya olur, özellikle Kapalıçarşı başta olmak üzere turistik eşya satıcıları için yoğun satış imkanı doğar, bankacısı, taksicisi, oteli, restoran çalışanlarıyla folklorcusu, müzisyeni, oryantali, işletmecisi, kuyumcusu ve esnafın yüzü gülerdi.
DEV GEMİLER konu başlıklı çalışmada denizlerimizi, limanlarımızı ziyaret eden gemilerin bir kısmını bulabilirsiniz.



İSTANBUL'UN TARİHİ GALATA LİMANI
Şimdi biraz nostalji yapıyor, Galata Limanı'nın yıllar önceki yıllarda ki halini hatırlıyoruz. İstanbul'un denize açılan gümrük kapısı liman olarak yurt dışından gelen turistlere hizmet verirken, ikinci katta bulunan Liman Restoran yerli turistleri ağırlar, levrek balıklı, enginarlı zengin mönüsüyle ve manzarasıyla göz doldururdu. Restoran diğerlerine göre o kadar farklıydı ki geniş ve yüksek pencerelerden dışarıya bakarken kendinizi bambaşka bir ortamda hissederdiniz.

boğaz turu
boğaz turu
DENİZE AÇILAN GÜMRÜK KAPISI
Limanın Karaköy Galata Köprüsüne yakın kısmına Marmara', Akdeniz, Karadeniz limanlarına sefer yapan gemiler de yanaşırdı. Yabancı turistlerin kullandığı yüksek tavanlı salonun çevresinde hediyelik eşya dükkaları, duty free shop satış yerleri, camlı dolap içinde içki şişeleri, duvarda asılı olan Askeri Müze ve Mehter gösterilerinin duyuru posteri, ortada bagajların sıralandığı sabit ahşap band, tartı, masa ve gümrük işlemlerinin yapıldığı bölümler yer alırdı.

boğaz turu
boğaz turu
GALATA RIHTIMI BOYUNCA
Limanın bu görüntüsü artık yok, paket postahanesi, hastane dahil bir çok yer yıkıldı değişti...
İstanbul oryantal bir kent ne yaparsanız yapın doku, alışkanlıklar yine de değişmiyor. Mesela Galata Limanı'na yanaşmış bir geminin kaptan köşkünden bakınca kendinizi hırdavatçıların, caminin bulunduğu Perşembe Pazarı'nın içinde hissediyorsunuz! Çevrede günlük rutin hayat devam ediyor, köprüden istavrit tutanlar, banka memuresinin öğle tatilinde sahile gelip balık ekmek yemesi, bir başkasının sokak kedisini sevip, beslemesi, duraklarda bekleyenler vs...


boğaz turu
boğaz turu
DEV GEMİLER HALİÇ GİRİŞİNDE
Limanın yanıbaşında olup bir zamanlar batan şehir hatları yüzer iskelesini Haydarpaşa-Kadıköy yolcuları kullanırken 50 metre gerisinden demir parmaklıkla ayrılan gümrük sahasından yurt dışına gidecek turisler gemilerine iner binerdi.
Limana yanaşan gemiler yoğun deniz trafiğinin arasında neredeyse Haliç kıyısına yanaşır gibi yakınlaşırlardı.



2017 Temmuz "GALATAPORT" LİMAN İNŞAATI DEVAM EDİYOR


boğaz turu
boğaz turu
İSTANBUL'DA ÜNLÜ GEMİLER
Bu gemiler içinde kimler yolculuk yapardı hiç bilinmez, bazen karaya ayak basmayan İstanbul'u sadece gemiden seyreden öyle ünlülerle karşılaşırdınız ki gözlerinize inanamazdınız. Eğer geminin basın ve halkla ilişkiler depertmanı, basın mensuplarını davet ederse gemi gezilir, özellikleri fotoğraflanıp "Yüzen Saray" başlıklı haberler yapılır, hatta gemide çalışan bir de Türk mürettebat varsa o kişi başlıkta verilerek okuyucuyla ortak bir bağ kurulmaya çalışılırdı.

İSTANBUL GALATA LİMANINDAN SON 40 YILDA KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ


CAMBERRA
İstanbul'a muntazaman sefer yapan dev gemilerin başında Camberra gelirdi. Turuncu renkli, çift bacalı geminin tabiri caizse sülün gibi heyecan verici bir görünüşü vardı. Gece tüm ışıklarıyla kendi aydınlatmasını yapar, Boğaz'da ki yansımalı seyrine doyum olmazdı. Gemi limandan ayrıldıktan sonra o zümrüt tarlasını andıran o muhteşem ışıklı yerine gece yeniden bakanlarda görünen karanlık derin boşluk yaratırdı. Yanından gelip geçen şehir hatları vapurları ölçek olarak Camberra'nın yanında filikası gibi kalırdı.


CUNARD
İstanbul'a sık gelen dev gemilerden olan Cunard, Boğaz'ın ortasına adeta iki yana ayırırcasına demirleyince, Dolmabahçe kıyısına Haliç'den romorkörle çekilen şat bağlanır, gemiyle kıyı arasında dolmuş motorları yolcuları taşırlar sahile gecici gümrük kurulurdu.



ACHİLLA LAURO
Sanki 50'li yılların İstanbul'unu anımsatan bir fotoğraf gibi duruyor ama soldaki deniz otobüsüne bakılırsa 80 sonrası çektiklerimden biri. Galata Liman hizmetlerinin refakatinde Marmara yönüne dönüş için Dolmabahçe açıklarına götürülüyor. Yukarıdan (Karadeniz) aşağıdan (Marmara) gelen yoksa dönecek (o yıllarda boğaz trafiği çift yönlü). Nostaljiyle yoğrulmuş biri olarak baktığınızda o yıllarda henüz Dolmabahçe Sarayının ensesinde swiss hotel, sahilinde Vodafon Arena yok, yeşillikler arasında göze batmayan Mithatpaşa Stadı (İnönü) belli belirsiz yerli yerinde.
Göğü direk gibi delen Süzer Plaza da yok. İki yakayı bağlayan Üsküdar Kabataş araba vapurları seyirlik Boğaz'ı 15 dakikalık seferlerinde doyasıya yaşatıyor. Ah o römorkörler, hani şu Haliç'den çıkıp Galata Köprüsü altından geçerken bacası çarpmasın diye iple geriye çekilip yatırılan, ressamların tablolarına konu olan kömürlü olanlardan, yine kendisinden büyük bir tekneyi sırtlamış gidiyor, nereye mi, belki de kömür depoların bulunduğu Kuruçeşme'ye. Achilla Lauro'yu ise hiç sormayın başına gelmedik kalmamış, yangınlar, patlamalar, kaçırılmalar, çarpışmalar, saldırılar geçirmiş ve sonunda 02 Aralık 1994 yılında çıkan yangında Somali uzaklarında Hint Okyanusunda batmış!



QUEEN VİCTORİA
İstanbul'a sabah erken saate gelip akşam üzeri olmadan demir alan gemiler de vardı. Günübirlik ziyaret yapan gemiler daha sonra rotalarını İzmir, Kuşadası'na çevirirlerdi, turistler Efes'i gezer, Meryemana'da hacı olurlardı.
Limana yanaşamayan gemi yolcusunun değişmeyen kaderi ise küçük tekneler, maç motorları ile karaya taşınmaktı.


boğaz turu
boğaz turu
QUEEN VİCTORİA
İstanbul'a fantastik, büyülü şehir benzetmeleri yapılır, sarı spotlarla aydınlatılan Kızkulesi, Selimiye Kışlası geceleri mücevher gibi görünür. Gündüzü ayrı güzel görünüm sergilerken, dev gemilerle beraber daha da güzel görünüyor. İstanbul konuklarından biri olan Kraliçe Victoria'nın yapımına 12 Mayıs 2006'tı da başlanmış, gemi Aralık 2007'de ilk seferine çıkmış. 294 metre boyu olan geminin yolcu kapasitesi 2014 kişi, mürettebat sayısı ise 900 kişi.


COSTA MEDİTERANEA
İstanbul'a sık gelen dev gemilerin seferleri genellikle Eylül ayında yoğunlaşıyor, limana yaklaşanlar romorkörlerle karşılanıp, dönüş ve yanaşmada yardım edilerek sahil hizmeti veriliyor. İtalyan kruvazör devi 'Costa Şirketler Grubu'nun 5 yıldızlı gemisi, 5 katlı, 292 metre uzunluğunda, 32 metre eninde, toplam 2 bin 700 yolcu kapasiteli. Gemide, 1067 kabinin, 742'sinde özel balkon bulunuyor. 2 restoran, 12 bar, büfe, tiyatro salonu, balo salonu, 2 katlı disko, casino, alışveriş merkezi bulunan gemide, dört havuz, 4 jakuzi, 1 jimnastik salonu, 1 fitness merkezi de yer alıyor.
Mimar Joe Farcus tarafından 12 ve 13'üncü yüzyılın asil İtalyan saraylarından esinlenerek iç donanımı tasarlanan gemideki 12 güverteye verilen adlarda ise Akdeniz mitolojisinin tanrı ve tarıçaları ile perilerinden esinlenilmiş.


CELEBRİTY CONSTELLATİON
Galata Limanına yanaşan gemilere önceki yıllarda yolculara kentin Hilton, Sharaton gibi beş yıldızlı otellerinde bir gece konaklama verilip, eğlence kulüplerinde düzenlenen showlara götürülürken son yıllarda deprem riski var diyen bazı tur rehberleri konaklamayı gemilerde yaptırmaya başlayınca oteller konaklama kazancından yoksun kalmışlardı. Günümüzde limana ayak basan yolculara mehter, folklor gösterileri yapılıp, baklava, lokum, lokma ikram ediliyor.


EMERALD PRİNCESS
Galata Limanı'nda deniz trafiği oldukça yoğun olmasına rağmen gerek Karadeniz, gerekse Marmara Denizi yönünden giriş çıkış yapan dev gemiler boğazın üst akıntısının itme gücüyle rahatlıkla oldukları yerde manevra yapabiliyorlar. Galata Limanı'ndan çıkıp Marmara'ya dönerek açılmakta olan Emerald Princess Dünyanın sayılı büyük yolcu gemisinden biri. Yapımına 14 Eylül 2005'de başlanıp, 1 Haziran 2006'tı da denize indirilen ve İstanbul'a bir çok kez gelen 18 katlı, dev gemi 290 metre boyunda.


HOLLAND AMERİCA LİNE
Gemilerin Sarayburnu'nu geçip Üsküdar önlerinden geniş bir kavis alarak Haliç yönünde dikine girişi gemi yolcusu için de oldukça etkileyici bir panaroma ile karşılaşmalarına neden oluyor. Bu zevki kaçırmak istemeyenler en güzel seyir noktası olan en üst güverteye çıkarak gezecekleri yerleri harita ki gibi bulup, Tarihi Yarımadayı heyecanla izliyorlar.



CRYSTAL SERENİTY
Dünyayı gezen 250 metrelik gemi, 07 Temmuz 2003 yılında ilk seferini yapmış. 1070 yolcu kapasitesine sahip, gezi ve seyir gemisi olarak kayıtlara geçmiş.
Gemi yolcusu gittiği her yerde havanın açık ve güneşli olmasını temenni eder, ne var ki İstanbul çoğu zaman özellikle de sabahın erken saatleri ile akşama doğru sisli, puslu olup, sıcak ve esintisiz günlerde hava kirliliğine esir düşer. Yine de güneşin Mayıs ayından itibaren Boğaziçi Köprüsü üzerinden doğup, Anadolu Yakası sırtlarından yükselmesi, sabah gelen gemiler için ışığı karşıdan alan limana, görüş mesafesinin daha neto olmasına yardım eder.



COSTA VİCTORİA

Sabahın erken saatlerinde Marmara'dan Boğaz'a giriş yapan yolcu gemileri, Üsküdar önlerinden dönüş yaparak Galata Limanı'na yaklaşırken hızlarını azaltarak yanaşıyorlar. Bazen de kaptanları şaşırtan durumlarda oluyor. Balıkların göç mevsimi zamanı denizin üstü sayısız olta balıkçılığı yapan teknelerle doluyor.
Genellikle gemilerin manevra alanı olan Kızkulesi açıkları ile Dolmabahçe önlerinde "at çek" tabir edilen ve lüfer, çinekop, istavrit gibi balıkların yoğun bulunduğu yerlerde kümelenen kayıklar gemi rotalarından çıkmaları için gemilerin düdükleriyle defalarca uyarılıyorlar.



CLUB MEDİTERRANES
Gemilerin çekincelerinden bir tanesi de kontrol dışında gemiye dışardan girebilecek canlı türleri oluyor.
Bu nedenle yanaşma yerleri dışında sahilde ki babalara bağlanan halatların üzerinde farelerin tırmanarak gemiye yerleşmelerini önlemek için halatlar konik metal huniler içinden geçirilerek uzatılıyor.



EUGENİA COSTA
1636 yolcu, 424 mürettebat kapasiteli, 217 metre uzunlukta ki SS EUGENİA COSTA limana yanaşamayıp açıkta demirleyen gemilerden. Galata Limanı'nın gemilerce dolu olduğu günlerde açıkta demirleyen yolcu gemileri gemi merdiveni altına yanaşan yolcu motorları ile kıyıya yolcu taşınırdı. Eğer gemiden yapılan sebze meyve gibi siparişler varsa yine motorlarla gemi merdivenine ulaştırılırdı.


MSC SİNFONİA
İstanbul Limanına sık gelen gemilerden biri olan zengin turistlerle dolu MSC SİNFONİA Nisan 2006'tı da İstanbul Galata Limanından ayrılarak Akdeniz'e doğru yola çıkıyor, hedef Marmaris.



MİNERVA II
Dev gemileri, bayrakları, isimleri ile ilgi çekiyor, çoğu zaman meraklılar tarafından seyretmek için gelenler oluyor.
Ülkelerin turizmine büyük katkı sağlayan dev yolcu gemilerinin gövdelerinde, bacaların da da çoğu zaman resimler süslüyor. Fotoğrafta görüldüğü üzere 02 Haziran 2006' da gelen MİNERVA II bacasında kuğu resmi taşırken, ROTTERDAM yelkenli resmi, CRYSTAL SERENİTY çift Denizatı resmi, Galata Limanı'na yanaşan bir başka gemi VERONİCA bacasında gittiği her yerde etkili reklam yapmasına neden olan ünlü Mona Lisa tablosunu bulunuyor.



ROTTERDAM
Dev gemilerde iç dekorasyonları kadar dış görünüşlerin de de modayı yaratıp, uyguluyorlar, bir zamanlar gemilerin denize yakın kısımları koyu, üst güverteler açık renkli olurken 2000'li yıllarda tek renk hakimiyeti öne çıktığı görüldü.
Günümüzde ise gemiler konsepte göre ön ve kıç bölümlerinde çeşitli renk ve desenler ile resimler dikkat çekiyor.
Özellikle Hürriyet Anıtı başı, kılıç balığı, deniz kaplumbağası, tropikal balıkların renkli resimleri tatil ruhu yaşatıyor.



GÜLEN YÜZLÜ DİŞİ GEMİ AIDA VİTA
Geminin cinsiyeti olur mu denilebilir, fakat Aida kesin dişi bir gemi, kırmızı rujlu dudakları, sürme gözleri güler yüzüyle bulunduğu yere şirinlik kazandıran, İstanbul'a sık gelen genmilerden biriydi. Yine bir Boğaz girişi neşe içinde Galata Limanına yaklaşırken taşıdığı mutlu turistler üst güvertede kenti seyre koyulmuşlar. Karşılayıcı konumunda ki ön ve arkada ki deniz itfaiyesi, gösteri amaçlı havaya fışkırttığı tazyikli sularıyla turistleri hoşgeldiniz diyerek selamlıyor.



AIDA VİTA
Gemi yolcusu olarak güverteye çıkıp geminin manevrası sırasında limana girişini gözlemlemek, fotoğraflayacak kompozisyonlar, panoramalar bulmak, gidecekleri yerleri önceden kestirmek önemli. İstanbul'a gelen gemi yolcuları bu bakımdan şanslı sayılabilirler. Zira Kızkulesi, Tarihi Yarımada üzerinde Ahırkapı Feneri ile başlayan panoramada Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi, Aya İrini Kilisesi, Topkapı Sarayı ile uzanan siluet, Yeni Cami, Beyazıt Kulesi Süleymaniye, ile devam ediyor ve Galata Kulesi önüne geliyor. Yolcu da tam burada limana iniyor, daha ne olsun.


boğaz turu
boğaz turu
TABLO GİBİ NORVEGİAN JEVEL ve PRENSES GİBİ STAR PRİNCESS
Tüm gece yol alan seyir halinde ki dev yolcu gemileri İstanbul Boğazı'na girip limana yaklaşırken sabahın erken saatlerinde yolcularını bu zevkten mahrum bırakmamak için gemi içi anonsuyla yanaşmakta olduklarını kentin manzarasını seyrettirmek için üst güverteye davet eden anonslar yapıyorlar. 11 06 2007 tarihinde limana yanaşmakta olan Norveç'in mücevheri NORVEGİAN JEVEL'in kamaralarından aceleyle çıkan yolcuları, İstanbul'u gün doğumunda manzarasını seyrederek kare kare fotoğraflıyorlar. Bazı gemilerin liman çıkışlarında ise açık hava müzesi konumunda ki Boğaz'ı, tarihi yalıları göstermek amaçlı önce Karadeniz'e çıkıp, boğaz girişinde dönüş yaparak Marmara'ya, Ege'ye, Akdeniz'e doğru yöneliyorlar.


boğaz turu
boğaz turu
EOROPE ve GALATA LİMANINA YANAŞMIŞ ÇEŞİTLİ YOLCU GEMİLERİ
Galata Limanı'na yanaşan gemilerin en güzel seyri hiç şüphe yok ki Topkapı Sarayı Bağdat Köşkü önünde bulunan terasından yapılıyor. Denizden yüksek açıdan ve kentin büyük bölümüne seyir hakimiyeti olan seyir terasının yanı sıra öğleden sonraya dek güneş ışınlarını karşılayan limanın Sirkeci, Galata Köprüsü, Eminönü kıyıları da denize sıfır olmasına rağmen elverişli sayılabiliyor.


boğaz turu
boğaz turu
OKUL GEMİLERİ ve YELKENLİ GEMİLER
İstanbul, seyir halinde öğrencilere denizcilik eğitimi veren okul gemilerinin de ilk duraklarından biri.
Ayrıca İstanbul'u, açık denizde gemi makinalarını kapatıp, yolcularına sadece rüzgar gücüyle, sessizlikte yol alma zevki yaşatan Clup Med'in gemileri' de tercih ediyor.


boğaz turu
boğaz turu
TURİSTİK GEMİLER İÇİN DÜNYANIN EN DEĞERLİ LİMANI
İnanılacak gibi değil, gemiyle sarayı, müzeyi görerek geliyor, neredeyse kapısına denecek uzaklıkta kıyıya yanaşıyor, yürüme mesafesinde olan Ayasofya'yı, Topkapı Sarayı'nı, Sultanahmet Camisini, Sultanahmet Meydanını, Aya İrini Kilisesini, Alman Çeşmesini, Yerebatan Sarnıcını, Dikilitaş'ı gezip görüp, Kapalıçarşı'dan hediyelik eşya, Mısır Çarşısı'ndan baharat alıp tekrar geminize binip gidebiliyorsunuz. Bizler belki alıştık ama turistler için böyle bir imkan, gerçekten Tarihi Yarımada'ya yanaşmak, bir süre buraya misafir olup seyretmek bile büyük mutluluk olsa gerek. Salıpazarı mevkiini de aşıp burnu Fındıklı'ya dayanan GOLDEN PRİNCESS yolcularından kamaraları Marmara'ya bakanlar Boğaz'ı, Boğaziçi Köprüsünü, Kızkulesini, tarihi yarımadayı, Anadolu Yakası'nın güzelliklerini seyrederken, geminin sağ tarafta ki kamaralar, Avrupa Kıtasının sahilini, Rumeli Yakası siluetini, Galata Kulesini, yalı camilerini görebiliyor, hatta gemilerin havuzlarında buraları seyrederek yüzüyor, yemeklerini yiğip, içebiliyorlar.


boğaz turu
boğaz turu
İSTANBUL, İZMİR, KUŞADASI, BODRUM, MARMARİS, ANTALYA, MERSİN
Türkiye'yi ziyaret eden gemiler binlerce turisti üstte saydığım limanlara indiriyor, kalış süresi boyunca turizm tanıtımı ve turizm gelirleri olumlu yönde artış gösteriyordu.
Galata Limanın'da süregelen inşaat nedeniyle tur rotasından çıkarılan İstanbul ve buna bağlı diğer duraklar son iki yıldır turizm gelirleri, denizden gelen turist sayısı, liman hizmet gelirleri bakımından çok büyük kayıplar yaşıyor...
Gemiler limana yanaşınca, liman çevresinde bulunan bazı acentaların rehberleri özel izinle gemiye girerek yolculara slayt gösterisi yapar, ertesi gün kentte gezilip görülecek yerler hakkında tanıtım bilgi vererek grup oluşturmaya çalışırlar, bir tür tur düzenlerlerdi. Kendi tabirleri ile bu tür çalışan rehberler kendilerine "Gemi Faresi" derlerdi.

GRAND VOYAGER 17 06 2007'de Galata Liman'ın dan ayrılışı.

boğaz turu
boğaz turu
YOĞUN GEMİ TRAFİĞİ
Hiç şüphe yok ki önceki yıllarda yaşanan bu tablolarda görüldüğü üzere yapılmakta olan yeni Galata Limanı da kısa sürede ihtiyaca cevap veremez hale gelecektir.
COSTA MEDİTERANEA
adlı gemi, limandan ayrılırken 03 Mayıs 2006 tarihinde gelen ROTTERDAM limana giriş yapıyor.
Rıhtıma yanaşmak için liman boşalıncaya kadar yolcusuyla saatlerce denizin ortasında bekleyen gemilerin yeniden olumsuz etkilenmemesi için konuya ve turizme önem verilip gelişme göstermesine gayret edilirse, bunun sonucu olarak gelen gemi sayısı artacak ve Yenikapı, Kumkapı, Ahırkapı, Zeytinburnu hattı ile Haydarpaşa, Harem gibi sahiller turistik gemi yanaşma yerleri olarak planlamaya alınması kaçınılmaz olacak gibi görülüyor.



SALACAK'TAN GALATA RIHTIMI
Salacak sahilinden görüldüğü üzere Galata Limanı en fazla üç yüz metrelik üç geminin yanaşmasına cevap verebiliyor. Aynı gün ve gecede limana yanaşıp gemilerden inen yaklaşık üç, beş bin yolcunun geldiği düşünülürse turist gruplarının alışveriş yapabileceği, shovları seyredebileceği, ihtiyaçlarının karşılanması için büyük salonlar, hızlı ve organize kaliteli hizmet beraberinde olmak üzere bir çok yüksek kapasiteli mekan, araç park yerleri gerekiyor.



GÜNÜMÜZ GEMİLERİNİN BOYU 300 İLA 362 METRE ARASINDA
20 Mayıs 1998'de suya indirilen GRAND PRİNCESS, 36 metre eninde, 290 metre boyunda İstanbul'u ziyaret eden dev gemilerden biri. Oysa 2017 yılı itibariyle Dünyanın en büyük gemileri hangileri diye bir araştırma yaptığınızda 3,5 futbol sahası büyüklüğünde devlerle karşılaşıyorsunuz.
Bunlar arasında ürkütücü olanlardan bazıları, 05 Aralık 2009'da ilk seferini yapan 6296 yolcu, 2416 mürettebat kapasiteli MS OASİS OF THE SEAS. İlk seferini 2014'de yapan 4905 yolcu kapasiteli, 346 metre boyunda olan MS QUANTUM OF THE SEAS. Bir zamanlar Dünyanın en büyük gemisi olan TİTANİC'in üç katı büyüklüğünde olan ve 32 ayda inşa edilen 362 metre uzunluğunda, 66 metre genişliğinde, 73 metre yüksekliğinde, 6360 yolcu, 2100 mürettebat kapasiteli HARMONY OF THE SEAS. 362 metrelik MS ALLURE OF THE SEAS, örnek çok daha fazla ama son bir tane daha verelim, 339 metre boyu ile INDEPENDENCE OF THE SEAS gemisi İstanbul'a gelse, olmaması dileği ile gemide yangın çıksa, neyle, nasıl söndürebiliriz, geminin güvenliğini nasıl sağlayabiliriz, faraza bir şekilde bir başka gemi ile çarpışsa, alabora olsa, batsa, enkazı nasıl çıkarırız diye düşünmeden de olmuyor.!
Kasım 1979 yılında İndependenta tankeri Eypaai kosteri ile çarpışıp alev aldıktan sonra Haydarpaşa önlerinde kuma oturmayıp da müdahale edilemeyen, infilak etmeye hazır, yanar bir cephane gibi bir başka sahile sürüklense acaba ne olurduyu düşünmek bile istemezsiniz?...
Dip not:
Üç tarafı deniz Türkiye'nin en büyük gemisi 2015'de denize inen 101 metrelik, çift katlı, bin yolcu kapasiteli 'Balıkesir 10' gemisi.



GEÇMİŞ ZAMANLARDA KÜÇÜK GEMİLERDEN BİR DÜZİNESİ YANAŞABİLEN GALATA RIHTIMI
Burnu Galata Köprüsü'nün Karaköy ayağına dayanan turist gemilerini aralıksız yanaştırsanız bile Tophane, Salıpazarı, Fındıklı'ya uzanan bir kilometrelik sahil bandı boyunca dev gemilere en fazla hizmet verebilecek sayı üçü geçemiyor.
Geminin burnunu gördüğünüz noktadan itibaren araçla uzun bir süre paralelinde yol alıyor, hala gemiyi görmeyi hala bitiremiyorsunuz. Göze sığmayan dev gemiler için yayılma derinliği olan farklı liman projeleri gerekiyor.
Yenikapı Zeytinburnu sahil bandı tren yolu olması, konaklama, etkinlik, transferler, ulaşım gibi bir çok konuda daha şanslı ve gelecek vaad ediyor.

Sayfanın başından buraya kadar limanımıza gelen yabancı bandıralı turist gemilerinin sayısına ve getirdikleri harcama gücü yüksek, varlıklı turist sayısına bakılırsa hiç de öyle fazla yatırım yapmadan bir kenti ihya edecek kadar gelir kazanmak imkan dahilinde görülüyor.
Tamamı gezmese bile turistlerin müze ziyaretlerinde bıraktıkları gişe giriş ücretleri, yemek, içmek, konaklama, satın alınan halı, kuyum ve hediyelik eşyalar olmak üzere yapıtıkları harcamalar, turizmin ne denli mühim, karlı bir sektör olduğunu gözler önüne sermeye yetiyor.
Çekilen fotoğraflar da ülke tanıtımı için cabası sayılabilir.




ABD SAVAŞ GEMİSİ MİSSOURİ
En büyük savaş gemilerinden biri olan Missouri İstanbul'a ilk gelişini saat 08.50 de 05.Nisan.1946 tarihinde yapmış.
Gazeteci Ertan Ünal'ın belgesel haberine göre dev gemiyi görmek için İstanbullular sahillere akın etmiş.
Büyük çoşku içinde limana giren ABD savaş gemisinden 21 pare top atışı yapılmış, Türk donanmasının amiral gemisi Yavuz zırhlısı önünden geçerken İstiklal Marşımız çalınmış. Selimiye'den de a ynı şekilde aynı sayıda 21 pare top atışı ve Amerikan Milli Marşı çalınarak mukabele edilmiş.
Üç gemi ile gelen beş bine yakın denizci karaya çıkmış, şehre yayılmış, Kapalıçarşı'dan padişahlardan kaldığı söylenen kılıç, kama, halı gibi hediyelik eşyalar satın alarak dört günde bir doların 135 kuruş olduğu devirde İstanbul'a 300 bin dolar bırakmışlar.
Missouri ikinci gelişini 1986 yılında yapmıştı. Boğaz'ın Kabataş açıklarına demirleyen ABD dev savaş gemisini o yıllarda Üsküdar Kabataş arası araba vapuru seferlerinde yolculuk yapanlar yakından görme imkanı buluyordu.


ATATÜRK'ÜN YATI SAVANORA
Görünüşte dev turist gemisi değil ama Boğaz'a demirleyen en değerli yadigar gemimiz tüm estetiği ile Savarona.

LİMAN İNŞAATI SONRASI 2023 YILINDA GALATAPORT'A SON GELEN CRUİSSELER


İSTANBUL GALATAPORT LİMANI
İstanbul Galataport kentin ortasında gezilecek önemli yerlere, müzelere yakınlığı, Boğaz girişinde yer alması nedeniyle gemilerin kolayca yanaşabildiği bir liman. Uzunluk olarak ancak üç yüz metrelik üç geminin yanaşabilme imkanı bulunan limanın turistlere alış veriş imkanı sunan dükkanları, restoranları, bar ve kafeleri bulunuyor. Daha küçük gemiler, Haydarpaşa ve Sarayburnu Limanlarına yanaşabiliyor.



NORVEGIAN JADE
İstanbul Galataport'a sık gelen ve akabinde İzmir, Kuşadası, Bodrum limanlarına da uğrayan yolcu gemisi.


COSTA VENEZIA
İstanbul Galataport'a düzenli seferler yapan COSTA VENEZIA Galataport'a hava yoluyla gelen yolcuyu alarak Ege turuna devam ederken Yunanistan ve Türkiye'nin gözde limanlarına turistik seferleri ile tercih edilen yolcu gemisi.



AZAMARA
İstanbul Galataport Limanına alternatif olarak küçük gemiler Haydarpaşa ve Sarayburnu limanlarında misafir ediliyor.



CELEBRITY REFLECTION
İstanbul Galataport'u ziyaret eden Ünlüler Yansıması isimli seyahat gemisi. Diğer gemiler gibi Ege turuna devam ederken Yunanistan ve Türkiye'nin gözde limanlarına turistik seferler yapıyor.


REGAL PRİNCESS
İstanbul Galataport'a 3000 ve 4000 yolcu kapasiteli 19 katlı dev yolcu gemileri yanaştığı limanlara önemli miktarda döviz bırakıyor.



7 Nisan 2023 ENCHANDED PRINCESS GALATAPORT'TA
Çok katlı yolcu ve seyahat gemisi ENCHANDED PRINCESS Ege Denizi limanları uğrakları sonrası Boğaz girişinde "U" dönüşü yapmadan Galataport'a Sarayburnu'nu geçip direk yanaşan gemilerden biri.



MEIN CHIFF 6
08 Nisan 2023 tarihinde İstanbulu ziyaret eden bordası imzalı dev cruisse MEIN CHIFF 6, Galataport'a yanaştı.



21 Mayıs Pazar 2023 BEYOND GALATAPORT'TA
İnşa tarihi 2022 olan 326 metre uzunluğunda 39 metre genişliğindeki dev cruisse Celebrity BEYOND sabahın erken saatlerinde Üsküdar önlerinde yaptığı "U" dönüşle 21 Mayıs 2023 saat 10.00 sularında Galataport'a yanaştı.
Malta bayrağı altında hizmet veren geminin brüt tonajı 141420 GT. Geminin iskele rarafında yüksekliği boyunca yer alan ve açıkta gemi yolcusunu deniz araçları ile sahile çıkarmak içim kullanılan bir iskele sistemi bulunuyor.



MCS SPLENDIDA 333.33 metre uzunluğu ile limanı kapladı.
23 Mayıs 2023 saat 09.00 da İstanbul Boğazına Marmara Denizinden Ahırkapı, Sarayburnu dönüşü direkt olarak kısa yoldan Galataport Limanına yanaşmak üzere giriş yaptı. Tam yanaşması 09.30 da tamamlayan gemi, limana gelen en büyük yolcu gemilerinden biri.
MSC SPLENDIDA 2023 yaz ve sonbahar ayları boyunca 13 Ekim'e kadar 8-9-10 gecelik programlar dahilinde Ege - Adriyatik turu için 19 kez İstanbul'u ziyaret edecek. Geminin tur rotasında sürelere göre değişiklik göstermekle beraber Yunanistan'ın Korfu, Mikenos, Katakolon, Pire/Atina ve Santorini limanlarına İtalya'nın ise Bari ve Trieste/Venedik limanlarına uğrayacak. Turların sonunda Kuşadası limanı sonrası gemi İstanbul'a geri dönecek.
MSC SPLENDİDA 137.936 ton, maksimum yolcu kapasitesi 4363, gemi mürettebatı sayısı 1.370.
Yolcu kabin sayısı 1637. Geminin uzunluğu 333.33 metre, genişliği 66.80 metre. Maksimum hızı ise 22.99 knot.


DÜNYANIN EN BÜYÜKLERİ GELİYOR

Dev yolcu gemileri için Galataporta yanaşmada iki seçenek bulunuyor. Marmara Denizini aşıp gelenler Sarayburnu Ahırkapı Feneri önünden dönerek Boğaza girmeden Galataport'un tam karşısına geliyorlar. Liman hizmeti römorkörlerinin refakatine rağmen gemiler baş ve kış pervaneleri yardımıyla kendi imkanlarıyla rahatlıkla yarım saatin içinde yanaşma işlemini bitiriyorlar. Diğer seçenekte ise biraz da yolcuya kenti göstermek için gemi Marmara'dan Boğaz'a giriyor, Haydarpaşa, Kızkulesi geçiliyor ve Üsküdar önünde dümen kırarak geniş bir kavisle Anadolu yakasından Avrupa yakasına Kabataş'a yaklaşıyor, üst akıntının yardımıyla kolayca dönüş yaparak limana giriyor.


Sihirlitur Anasayfa'ya geri dönmek için lütfen tıklayınız


© Temmuz 2017
, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com