Levrek ve Çupra Balıklarının Tarihi

 
 
 
  Her yönüyle zengin bir besin kaynağı olan balık, bilinenin aksine Anadolu uygarlıklarının ve Türkler geldikten sonra Türk medeniyetlerinin değişmez bir besin kaynağı olarak sofraların hep baş tacı olmuş. Balığın tarihi, Başta levrek olmak üzere Anadolu'da 5 bin yıl öncesine kadar gidiyor.
Menteşe Beyliği'nin bayrağında balık figürü bulunuyor.


boğaz turu
boğaz turu

Menteşe Beyliği'nin bayrağında balık figürü
Türklerin balık yemediğine, denizle barışık olmadıklarına dair yanlış bir inancın olduğunu ifade eden Mutfak Araştırmacısı Nedim Atilla, Türklerden önceki tüm Anadolu uygarlıklarının, Türkler geldikten sonra kurulmuş olan Türk uygarlıklarının da balıkla gayet yakın bir ilişki içinde olduklarını söyledi.
Milas'taki Beçin Kalesi'nin duvarlarında balıklı bayrak figürleri göreceğinizi belirten Atilla, "Bir Türk beyliği olan Menteşe Beyliği'nin bayrağında balık figürü vardı. Beyliğin başkenti Beçin Kalesi'nde duvarlarda bununla ilgili çok materyal bulursunuz.
Türkler de, Türklerden önceki Anadolu uygarlıkları da balıkla yakın ilişki kurmuş uygarlıklardı. Çünkü hareketli bir yaşam sürdüren insanların kaliteli proteine ihtiyaçları vardır, bu kaliteli proteinin alınacağı ürünlerin başında da balık gelir" diye konuştu.

boğaz turu
boğaz turu

Labrix'den Levreğe
Türklerden önce bu topraklarda yaşayan İyonyalılar, Karyalılar ve Likyalıların, yani kıyı bandında yaşayan milletlerin balık tüketiminin yanında ona kutsal anlamlar da yüklediğini anlatan Atilla, Bafa Gölü üzerinde, Milas içinden çıkılan Labranda Antik Kenti'nde Apollon rahiplerinin balık üzerinde fal baktığı, balık üzerinden kehanetler de bulunduğuna dikkat çekiyor. Bu rahiplerin levrek dediğimiz balığın hareketlerinden insanların geleceğine dair kehanette bulunduklarını mitoloji kitaplarından bildiklerini ifade eden Atilla, levrek balığının ismine dair de önemli bir anekdotu şöyle aktarıyor: "Bu arada Levrek balığı, adını Karyalılardan alır. Karyalıların, hem de Karyalıların daha sonra gidip uygarlık yarattıkları Girit Minoan Uygarlığı'nda Labrix kültürü çok yaygındır. Labrix nedir, baltadır. Karyalıların baltası çift yüzlüdür ve ona Labrix denir. Bugün dilimizdeki levrek sözcüğünün adı da buradan geliyor.
Levrek balığının yüzü bu baltaya benzer. Labrix zamanla levreğe dönüşmüştür.
Yani şunu rahatça söyleyebiliriz ki insanlar en azından 5 bin yıldır levrek'e levrek diyerek bu balığı tüketiyorlar.

Çupra Kızıldeniz'den
Çupra'nın ise nispeten yeni bir balık olduğunu, aslında Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Akdeniz'e geldiğini ifade eden Atilla, "Aslında Akdeniz'in batısında, Barcelona Körfezi'nde var Çupra. Bu taraflara gelişi Süveyş Kanalı ile oluyor. O dönemde enteresan balıklar gelmeye başlıyor. Fakat Kızıldeniz balıkları Çupra haricinde Akdeniz'e uyum gösteremiyor. O zamandan beri de bizim sofralarımızın önemli bir konuğu konumunda çupra" diye görüş belirtiyor.

boğaz turu
boğaz turu

Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık!
Haftada iki gün balık yiyen bebeklerde, otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi rahatsızlıkların etkilerinin azaltılabildiğinin bilimsel olarak kanıtlandığı bilgisini paylaşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, protein kaynağı, omega-3 zengini balık tüketiminin daha sağlıklı bir nesil kazandıracağını anlattı. Türkiye'de 8 kg. olan kişibaşı balık tüketiminin 15 kg.'a çıkması için çaba gösterdiklerini dile getiren Kızıltan, "Haftada iki gün balık, yaşam boyu sağlık" sloganıyla tanıtımlarımızı sürdüreceğiz.
Vatandaşlarımızın fast foot yiyecekler yerine aynı paraya sağlıklı bir besin olan balığı tüketmesi Türkiye'nin yıllık 100 milyar lirayı bulan sağlık harcamalarını da aşağıya çekecektir" şeklinde ifade ediyor.



"Balık Yemekleri" Konusu İçin Lütfen Linki tıklayınız.
"Denizin Sırları" Konusu İçin Lütfen Linki Tıklayınız.


Sihirlitur Anasayfa'ya geri dönmek için tıklayınız


© 2017
, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com