Geçmişten Günümüze Römorkörler
 
 
Yazı ve Fotoğraflar: Haluk Özözlü
 
  Liman onlarsız, onlar limansız olmuyor, olamıyor.
Onlara limanların gizli gücü, denizlerin kahramanları, bazen de hamalları diyorlar, kısaca isimleri çekici anlamına gelen CER diye geçiyor, boylarından çok büyük işler yapıyorlar, dev gemilere yardım ediyor, zorda kalanların ilk yardımına ilk onlar koşuyorlar, hızlı değiller fakat emektar ve çok ama çok güçlüler.


Tartışmasız her limanda römorkörlere çok iş düşüyor, ve büyük sorumluluk yükleniyorlar. Görevleri normal şartlarda sadece gemileri çekmek, dönüşlerine yardım etmek, limana yanaştırmak değil, yanmakta olan bir gemiye de söndürenlerle beraber beraber onlar müdahale ediyor, motoru stop eden, dümeni kitlenen, kaza yapan, hatta motoru bile olmayan yüzen teknelere, gemilere yine onlar yardım ediyorlar.
Kıyıların, limanların gizli kahramanları olan römorkörler pek fazla dikkat çekmese de özellikle İstanbul'da görevde olanların diğer limanlara göre daha yoğun, daha zor ve riskli bir çalışma düzeni var.
Boğazlardan geçen her türlü deniz taşıtlarının, yüksek tonajlı gemilerin kimisi yük kimisi, akaryakıt veya kimyasal tanker olup, kimisi LPG taşırken geçiş yapanlar arasında tersane havuzu da oluyor, yüzer otel de, boru döşeme gemisi veya petrol arama platformu da bulunuyor.
Geçmişe dönüp baktığımızda yoğun sis, fırtına, gemi arızası gibi nedenlerle defalarca Boğaz'ın yalılarına giren, yangın çıkan, birbiriyle çarpışan, demir tarayıp sahile vuranlara her zaman ilk onlar yardımlarına gidiyor.
Takaları, şadları çekiyor, vinçleri bulundukları yerden ihtiyaç yerine ulaştırıyor, Boğaz'lara yapılan köprü inşaatlarında tabyaların taşınması işlerini yine römorkörler gerçekleştiriyor.

Römorkörlerin görev tarihinde hiç şüphe yok ki en büyük römorkörlerle çekiş düzen planınının uygulandığı ve Çin Halk Cumhuriyeti' ne ait makineleri çalışmadan yola çıkan VARYAK uçak gemisinin Boğaz'lardan geçirilişi görülüyor.
Önde, arkada ve yanlarda ki 12 römorköre kendini teslim eden dev savaş gemisinin geçişi başarılı ve problemsiz olarak son bulmuştu.

İstanbul siluetinde önemli rol oynayan römorkörler ressamların tablolarına, fotoğraf sanatçı ve belgeselcilerin, filmlerin karelerine her zaman konu olurken özellikle eski römorkörlerin eski dubalar üzerinde yüzen Galata Köprüsü altından geçerken uzun ve menteşeli bacalarını geriye devirmesi ilgiyle izlenen nostaljik anılar arasında yer etmişti.

İstanbul römorkörlerinin bir kısmı limanlarda hizmet verirken bir kısmı da Haliç Unkapanı Köprüsü yanında bekleme yaparlar, gereğinde limana yanaşamayıp açıkta demirleyen dev gemilere şad çekerek yolcu, ikmal teknelerinin gemiye yanaşması veya sahile yolcunun ulaşması için platformları götürürlerdi.
Römorkörlerin iskele tamir ve onarımından, çöp toplamaya çeşitli alanlarda görev yaparken, konteynır trafiğinin artması nedeniyle Harem, Tuzla Tersaneler Bölgesi, Ambarlı gibi limanlarda ki hizmetlere varıncaya kadar oldukça geniş bir çalışma alanı içinde oldukları görülüyor.
Karadeniz limanları, İzmit Körfezi, Çanakkale, Dikili, İzmir, Kuşadası, Antalya, Mersin, İskenderun limanlarında gün geçtikçe römorkörlerin önemi daha da artıyor.

Bir zamanlar dubalar üzerinde yüzen İstanbul'un asırlık Galata Köprüsü'nün yerinden sökülüp taşınmasında, batan Karaköy Yüzer Yolcu İskelesinin nakliyesinde yine baş rol römorkörlerin olmuş, Haydarpaşa açıklarında Yunan Evriali şilebiyle çarpışan ve 27 gün aralıksız yanan Romen İndependenta tankerinin söndürme çalışmalarında ki gayretleri de römorkörler tarihinde yaşanan en büyük olaylar listesinde başlarda yer almıştır. Hardarpaşa Garının çatısında restorasyonda çıkan bir ihmal sonucu çıkan yangını yine römorkörler söndürmüştü.
Denizlerde bir tür ambulans görevi üstlenen römorkörler Tekirdağ açıklarında seyir halinde yanan İstanbul Feribotuna yardım etmiş, limana çekilen gemi kara itfaiyesinin de iskelede yardımıyla söndürülmüştü.

80 tona kadar çekme kapasitesine erişen römorkörlerin bir kısmı Hollanda'dan satın alınırken ülkemiz tersanelerinde inşa edilen başarılı örneklerde bulunuyor. Ya direksiz ya kısa direkli arka tarafı tamamen boş olan römorkörler çift uskurlu, hız yapmaktan ziyade yavaş fakat güçlü ve büyük pervaneleriyle, dar alanda kıvrak manevra kabiliyetine sahip oluyorlar, içlerinde üç ve daha fazla mürettebat görev yapıyor.
Görev sırasında en çok halat kullanan römorkörler, talimatları pilotlardan alırken, liman hizmetleri de yardım ettikleri gemilerin gross tonlarına göre fiyatlanıyor. Söndürme amaçlı olanlar arasında ileri teknolojiye sahip olanların dört toplu olduğu suyu 150 metreye kadar fışkırtabildiği gözleniyor.

Geçmişten günümüze hizmet veren römorkörlerin bir kısmı görev değiştirmiş, bir kısmı kadrodan çıkarılmış biz yine de unutulmaz yıllarca hizmet verenler ile günümüz emektarları kendilerine mal olmuş ulu isimleriyle anıyoruz.
CER tipi numaralı olanlar taşıdıkları numaralarla isimlendirilmiş diğerleri ise H. Onaran, Tellitabya, Selviburnu, Bozkır, Bozburun, Beykoz, Yeni Galata, Yenikapı, Ahırkapı, Kumkapı, Liman, Kuvvet, Yıldırım, Valide Sultan, Anafartalar, Alemdar, Paşalimanı, Çatalkaya, Tekirdağ, Söndüren, Kurtarma, Zübeyde Ana gibi kendilerine mal olmuş isimleriyle anılıyorlar. Bir tane daha var ki o çok özel ismi "Kartal". Mustafa Kemal Atatürk'ün "Geldikleri Gibi Giderler" sözünü söylediği römorkör. "Kartal", yeniden doğarak 2018 Kasım ayında restorasyonla sergilenmeye başlama sürecinde.

haliç
haliç
Galata Rıhtımına yanaşmak üzere dönüş yapan gemilere Zübeyde Ana ve diğer çeşitli römorkörler, liman hizmeti verirken gemiden sarkıtılan halatlar bağlanır, gemi burun tarafından çekilirken kıç taraftan diğer römorkör iterek dönüşü geminin olduğu yerde deniz trafiğini etkilemeden gerçekleştirebilirlerdi.

haliç İstanbul'un şiirsel güzellikte ki Altın Boynuz'u Haliç'te, Süleymaniye Camisi silueti önünde taka çeken CER römorkör.

haliç
Karadeniz'den giriş yapıp, Çanakkale Boğazı'nı geçene kadar Varyak Uçak gemisine refakat eden römorkörler.

haliç
Gemi Sörvey kurulunca hazırlanan Römorkör yerleşim planı dahilinde yüzen bir kutle olarak, Havıllia Champion isimli römorkör başta olmak üzere diğer römorkörler eşliğinde geçiş yapmışti. Boğaz çift tarflı deniz trafiğine kapatılmış, İstanbullular altı saat süren geçişi, römorkörlerin uygulamalarını dikkatle izlemişlerdi.

haliç
haliç
1979 Kasım ayında Haydarpaşa açıklarında yanan İndependenta tankerini İpraş römorkörleri ve itfaiye erleri 27 gün boyunca denizden aldıkları suyu yangın mahalline fışkırtarak yangını söndürmeye çalıştılar.

haliç
İstanbul Feribotunda seyir halinde çıkan yangına ilk yetişenler römorkörler olmuş, yolcuların tahliye edilmiş, feribotu Tekirdağ Limanına çekmişlerdi.


haliç
Boğaz geçişi yaptırılan Saipen platformu için rotadan çıkmadan ilerlemesini sağlamak üzere römorkörler iş başında.


haliç
haliç
Eski tip Cer tipi römorkörlerin bekleme yeri
İstanbul Galata Limanına dev gemiler veya 6. Filo ve benzeri savaş gemileri gelince bunlar limana yanaşamadığı için Boğaz'ın ortasına Kabataş Üsküdar arasına demirlerlerdi. Haliyle yolcular motorlarla taşınır, ikmal yine gemilere yanaşan diğer motorlar, yakıt tankerleri bunların gemilere ve sahile yanaşabilmesi için derinlik sağlayan sadlara ihtiyaç vardı. Gemi limana girerken bir kömürlü romorkör iki üç şadı arkasına takar Küçükpazar önlerinden kalkıp, Galata Köprüsü altından geçerek Dolmabahçe açıklarına ve sahiline bırakırdı. Gemiler limanı terk edince bu defa şadları almaya giderler peşlerine takıp Haliç demirleme alanına geri dönerlerdi.

haliç
Römorkörlerden oluşan bir ada
Sebze Meyve Hali ile Unkapanı Atatürk Köprüsü arasında kalan bölüm römorkörlerin, şadların, vinçlerin demir alanıydı. Denizin ortasında bir yerleşim yeri gibi yoğun olarak duran tekneler, dev gemiler gelince hareketlenir, şadlar, mavnalar, yüzer platformlar gerekli yerlere römorkörlerle çekilirdi.


haliç
Boyu küçük yaptığı iş büyük olan römorkörler
Galata Köprüsünde veya sahilde yürürken durup seyredilirdi, kartpostal gibi bir manzara içinde hareketler ağır ağırı gelişiyor, küçük bir römorkör, boyundan büyük iki koca motorsuz gövdeyi peşine bağlamış çekiyor.


haliç
Boğaz'ın Karadeniz girişinden ilerleyen bir Rus gemisine refakat eden römorkör Rumelikavağı önlerinde.


haliç
Römorkörler bazen yüzer otel geçişine, bazen tersane havuzu, bazen platform geçişlerinde önden çekiyor, arkadan sağa sola kaçmasını önlemek için fren amaçlı aksi yönde önlem alıyor.

haliç
Römorkörler sadece çektikleri platformla değil, olumsuz hava koşullarını, ters akıntıları ve gücünü, deniz trafiğini rüzgarın etkisini de göz önüne alıp iş bölümünü toplam şartlara göre önceden geçiş planı hazırlayıp uyguluyorlar.

haliç
Boğaz'dan geçişi tamamlayamayan platform Marmara Denizine doğru beklemek üzere geri dönen GAP SATURN/PANAMA platformuna dört adet kıyı emniyetine bağlı romorkör ile Rescue Rone adlı büyük römorkör akıntı hızını frenleyerek platformun uygun hızda seyrini sağlamıştı.

haliç
Dünyanın en büyük tankerlerinden biri olan Hindistan Bandıralı Kanchen Junga 1990 yılı Ocak ayı sabah saatlerinde İstanbul Boğazı’ndan 265 bin ton ham petrol ile geçerken deniz trafiği ve transit geçişler iki yönlü durdurulmuş, adeta nefesler tutulmuştu, Römorkörler tankerin her iki yanında Boğaz'ın Karadeniz çıkışına dek refakat etmişti.

haliç İstanbul Boğazı İstinye Koyu Tersanesi'nde görev yapan eski tipte uzun bacalı bir liman römorkörü.

haliç
Haliç'te bulunan tersaneler römorkörlerin en çok bulunduğu yerlerin başında gelirdi. Özellikle arızalı gemiler, havuza girecek olanların yardımına yine römorkörler yetişirdi, İstanbul'un tanınmış römorkörlerinden "Başaran" ve diğerleri.

haliç
Eski tip uzun bacalı römorkörler alçak seviyeli Galata Köprüsü geçitlerinden geçerken sıcak olan bacayı geriye katlanabilme kabiliyetinden yararlanıp iple belki de telle çekerler, geçiş tamalanınca ip bırakılır baca tekrar eski yerine ağırlığınla otururdu. Bu işlem İstanbulluların mutlaka durup izledikleri bir seremoni haline dönüşmüştü.

haliç
Yeni model römorkörler dört toplu olup, 150 metre yüksekliğe su fışkırtma tazyik gücüne sahip, çok fonksiyonlu.

haliç
haliç
Eskiler ve yeni model römorkörlerden olan Zübeyde Ana ileri teknoloji ile donatılmış güçlü römorkörlerden birisi.

haliç
Yeni model römorkörlerden Söndüren serisi römorkörler bir tanesi İstanbul Boğazı'nda güç gösterisi yaparken.

haliç
İstanbul Boğazı'na genellikle Marmara yönünden Kabataş açıklarında dönüş yaparak Galata Rıhtımına yanaşacak olan turist gemileri Dolmabahçe açıklarında bekleyen liman römorkörleri karşılar, çıkışlarında yine Marmara'ya yönelecek olanların dönüşlerine bu mevkiide yardım ederek uğurlarlardı.

haliç
Karaköy Yüzer İskele önünden Galata Köprüsü'nü takiben Haliç sularına giremekte olan Anafartalar römorkörü.

haliç
Karaköy Galata Rıhtımı ve tabii Liman Lokantasının bulunduğu İstanbulun denize açılan gümrük kapısı önünde gemi ve görev bekleyen römorkörler. Günümüzde saat kuleli binanın kule haricinde tamamı, yine Denizcilik İşletme binası Limanın diğer hizmet binaları, Galataport projesi amacıyla tadilat, restorasyon denilerek yıkıldı yenisi yapılıyor.

haliç
haliç
Karaköy Galata Rıhtımına yanaşmış Söndüren römorkörü, ve bir başkası kısa boyu ile Haliç'sularında seyrediyor.

haliç
Karaköy Galata Rıhtımı deniz trafiğinin en yoğun olduğu bölge olunca sayısız vapur, tekne arasında römorkörleri de sık sık görebilirdiniz, Bunlardan biri olan Yıldırım adlı römorkör, yeni Galata Köprüsü, Süleymaniye silueti önünde.

haliç
Karaköy Yüzer İskele ile Galata Köprüsü arasında kalan bölüm Şehir Hatları vapurlarının en fazla kullandığı mevkii. Burada yolcu motorlarına, römorkörlere, zaman zaman denizde satış yapan teknelere rastlamak sık sık mümkün.

haliç
Haliç, Balat-Kasımpaşa arasında ilerleyen bir sahil römorkörü.

haliç
haliç
Unkapanı Atatürk Köprüsü iki yanında bekleyen hizmet römorkörleri.

haliç
Küçük büyük römorkörler, Boğaz'ın akıntılı, bir o kadar da transit dev gemilerinin geçtiği yoğun trafikli sularında motoru olmayan tekneleri çekerek zor şartlarda görev ifa ediyorlar.

haliç
İstanbul'un Anadolu yakasında römorkörlere en çok Harem İskelesi çevresinde, Haydarpaşa Garı önünde rastlanıyor. Talihsiz bir hata ve ihmal neticesinde yanmaya başlayan Gar Binası çatısı, kara itfaiyesinin trafik yoğunluğu nedeniyle zamanında yetişememesine neden olmuş, Deniz itfaiyesi söndüren teknelerinin fışkırttığı suyun tazyiki nedeniyle bina taşlarının sökülme, yerinden çıkma riskine karşı müdahalede aksaklıklar yaşanmıştı.

haliç
Liman römorkörleri turist gemisi gelince liman hizmetine başlıyor, gemiyi açıkta karşılıyor, gerekiyorsa uzatılan halatı alıyor, dönüşüne refakat ediyor, suları yükseklere fışkırtarak yolcusunu selamlayıp, hoşgeldiniz diyorlardı.

haliç
Liman römorkörleri yanaşmakta olan turist gemisi ise güverteye çıkmış olan yolculara Limana Hoşgeldiniz dercesine suları yukarılara fışkırtarak bir tür karşılama görevini de yerine getiriyorlar.

haliç
haliç
Silivri Limanına bağlı Destek I römorkörü ile İzmir Kordon'da bağlı Çatalkaya römorkörü.

haliç
Eski bir liman kenti olan İzmir'in Kordon sahili yıllardır çektirmelere, vapurlara ziyarete gelen NATO savaş gemilerine ve tabi ki römorkörlere ev sahipliği yapmış, başta Çatalkaya römorkörü olmak üzere görev bekliyen diğerleri.

haliç İstanbul Boğazı, Küçüksu açıklarında yol alan bir CER tipi römorkör.

haliç
Tellitabya römorkörü ve kardeşi Selviburnu İstanbul'un emektarlarından olan römorkörlerdi.

haliç
Römorkörler, çoğu zaman arka arka ya bağladıkları beş, altı tane motorsuz şadları, mavnaları çekerken görülürdü.

haliç
haliç
Haliç'te tersaneden çıkıp römorkör refakatinde suyla ilk buluşmasını yapan Caddebostan şehir hatları vapuru.
Römorkörler, bulundukları yerlerde, ters ışıklarla mücevher gibi görünüp fotoğraflara konu olmuştur.

haliç
Romorkörler ağır fakat güçlü ilerleyen deniz taşıtları üç bazen daha fazla mürettebatları ile çalışma şartlarına uygun tasarlanmış tekneler. Özellikle arka bölümleri halatlara takılmaması için düz olup çevresini saran otomobil lastikleri ise hem kendilerini hem hizmet verdikleri gemilere çarpma, yanaşma anında hasar vermemek için sırayla dizilmiş.

haliç
haliç
Beklerken bile görevdeler
Boğaz'da her an vuku bulacak olası kaza, gemi arızası, yangın benzeri bir olay için Büyükdere'de bağlı "Söndüren" römorkörü gibi diğerleriyle Galata rıhtımı, Harem, Haliç ve kritik yerlerde hazır kıta görev bekleyen römorkörler.

haliç

Römorkörlerin en çok hizmet üstlendiği yerlerin başında tersaneler geliyor. Gemilerin havuza girişleri, çıkışları, dar alanda manevralarına yardım eden römorkörler, acenta motorları, palamarlar Tuzla Tersane bölgesinde sık görünen manzaraları oluşturuyorlar. Esef Kardeşler'e ait Kurtkulağı, İnebolu D, Delfin 4 tekneleri ve Ocean Ergun römorkörü.


haliç
Haliç sularında Karaköy önlerinde ilerleyen 45 numaralı CER tipi römorkör.


haliç
haliç
İstanbul siluetinin bir parçası olan römorkörler oflaya puflaya, alnından terler damlarcası Boğaz'da Anadoluhisarı önlerinde ilerlerken, çekecek yükü olmayanların mavi sularda yol alışı, şiirlere, tablolara, fotoğraflara konu olmuştu.

haliç
İstanbul Boğazı Küçüksu Kasrı açıklarında seyir halinde olan eski tip uzun bacalı bir liman römorkörü.

haliç Römorkörler meşakkatli geçen ömürlerini doldurunca kadrodan çıkartılıyor, çoğu hurdaya gidiyor, ama bazıları var ki onlar şanslı, orijinaline sadık kalınarak ilk günkü gibi yenilenip insan ruhuna hitap eden zevk gezilerine çıkıyor, bunlardan birisi de Sütlüce de Rahmi Koç Sanayi Müzesi'nde olduğu gibi müzede bir döneme ışık tutuyor.


haliç
Kartal İstimbotu
ATATÜRK'ün "Geldikleri Gibi Giderler" sözünü söylediği yer olan Kartal İstimbotu, Tuzla'da uzman
kadronun fekarca yaptığı titiz bir restorasyon çalışması sonucu yeniden hayata döndürüldü.
104 yaşında ki
römorkör, 13 Kasım 2018 saat 10.00'da Çiçek Tersanesi'nde görkemli törenle Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.


haliç
haliç
Kartal adlı İstimbot yeni hayatına Beşiktaş Deniz Müzesi açık hava bölümünde karada sergilenerek devam edecek.

Sihirlitur Anasayfa'ya dönmek için lütfen tıklayınız
Nostalji Anasayfa'ya dönmek için lütfen tıklayınız


Ekim © 2018, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com