hız ve endişe
 
Hız zevki haz duyulan bir olaydır. Hız aynı zamanda sosyal ihtiyaçlar yönünden başkalarını geçme, kendini gösterme duygusu olarak da algılanabilir. Bu his ancak endişe duygusu ile frenlenebilir. Kişinin normal hızı, yürüme ve koşma hızıdır. Mekanik araçlarla suni hız kazanan kişi doyuma ulaşır, yayaya göre hız ve güç kazanır. Bu nedenle en kısa süreli beklemelerde, engellerde bile huzursuz bir sabırsızlanma gösterir. Engelleme ortadan kalktığında ise yeniden telafi yoluna gider ve farkında olmadan hızını artırır. Yavaş gitmekte olan araçlara karşı hiddet, korna çalma, sollama, aşırı hız gibi tepkiler ortaya çıkar. Kişi başkalarının rahatsız olacağından hiç endişe duymuyorsa, başkalarına saygı göstermeyecek ve düşünmeyecektir. Tehlikenin ne olduğunu, ne olabileceğinin bilincine varması için endişe duygusunun gelişmesine ihtiyaç duyulur. Bu tür duygusal durumlarda bilgi ve öğretiler yetersiz kalır, mutlaka endişe duygusu gereklidir. Endişe duygusunu yaratabilecek faktörlerden birisi trafik cezalarıdır. Görünüşte trafik cezalarının asıl amacı hatanın tekrarını önlemekten yanadır. Direksiyon başına alkollü geçen sürücülerde ise alkolün etkisiyle endişe duygusu hafifleyince kaçınma tepkisi gerçekleşmeyecektir. Bazı zihin yeteneklerinin gecikmesi ve zayıflaması kaza nispeti artıracaktır.
Direksiyon başında trafiğe ilk çıkılan günü hatırlayarak endişe duygusunu kaybetmemelidir. Yıllarca araç kullanıp, "Ben tecrübeliyim, binlerce kilometre yol yaptım, kendime güvenirim" diyen sürücülerin acemilerden daha büyük kazalar yaptığı gözlenmektedir.
Güven ve tecrübenin artış göstermesi bir ölçüde endişe duygusunu azaltır. Sürücü sabırlı olmayı bilmeli, gerçek hızı olmayan mekanik suni araç hızını yerinde kullanmalıdır. Far hizasına giren objeler son anda görüldüğünde fren mesafesi için çoğu kez geç kalınmış olur. Dökülen göz yaşları ise kayıpları geri getirmeye yetmez.
Teknik açıdan aracın bakım ve kontrolünün ihmali, dikkatsizlik, yorgunluk, alkollü araç kullanmak, yol ve hava şartlarının kötü oluşu, trafik kural ve ikaz levhalarının ihlali kazaların başlıca nedenleri arasında sıralanır. Sıcak yaz aylarına girerken hava sıcaklığının artmasıyla, sürücülerde gevşeme, reflekslerde ağırlaşma, yavaşlama, dikkatin dağılması gibi durumlar belirginleşerek, kaza oranı bilhassa hafta sonlarında dikkat çekecek oranlara ulaşır.
Uzun süren deneyimler sonucu ortaya çıkarılan trafik kural ve ikaz levhalarına mutlak riayet etmek, kent içi ve dışında kullanılan yollarda ki viraj açıları yüzey meyillerine göre hesaplanıp belirtilen hız limitlerine uymak çoğu zaman güvenli yolculuk için büyük rol oynar. Sevdiklerinize, yakınlarınıza ve hedefe ulaşma konusunda "Endişe duygusu" oluşabilecek gizli rizikolar için daima hatırlanmalıdır.