anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Saklıkent
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Travertenleri, horozuyla ünlü, Denizli-Pamukkale
Gezimizi yılın her mevsimi gidilebilen özelliklere sahip gözde turizm merkezlerinden biri olan Denizli iline yapıyoruz.
Duraklarımız arasında travertenleri ile ünlü Pamukkale, ona komşu bir başka kaplıca köyü Karahayıt, antik kentler Hierapolis, Leodikeia, Şelalesi ile ünlü adını duyuran Güney, mağara içine saklı trevertenleri ile Kaklık Mağarası ve bir eşi daha olmayan Mantar Restoran gibi bulunuyor.


Denizli denince akla ilk gelen hiç şüphesiz üç dakika nefes bile almadan ötüp sonra da baygınlık geçirererk sırtüstü düşen Denizli horozu olsa gerek.
Kent merkezinde heykelleri dikilen Denizli horozları bir yana, dünyada hayranlık uyandıran, ülkeye önemli miktarda döviz kazandıran tekstil ürünleri ile de haklı şöhrete sahip.
Eşsiz olduğu kadar büyüleyici güzellikteki travetenleri ile ünlü Denizli'nin turistik ilçesi şifa merkezi Pamukkale ülkemizin en çok ziyaret edilen turizm yörelerinin başında geliyor. Kalsiyum oranı yüksek şifalı sularıyla dünyanın gözbebeği olan 2 bin yıllık antik kent yaz aylarında olduğu gibi kışın da turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.


Denizli ili, tarihi evleri, müzeleri, cami, türbe, kiliseleri, Buldan İlçesi'nin dokumaları, Leodikya, Hierepolis, Tripolis, Colossae, Tabea gibi Antik Kentleri, kaplıcaları, kervansarayları, Milli Parkları, mağaraları, Yeşildere Şelalesi gibi daha bir çok gezilip görülecek bir çok değer taşıyor.

Pamukkale
Bazı bölümleri yeteli suyu alamama nedeniyle sararma tehlikesine karşı yaya dolaşımına kapatılan ve çevresindeki otelleri yıkılar Pamukkale da suyun diğer bölümlere yönlendirilmesi ile günümüzde yeni traverten setleri kazanılması yoluna gidiliyor. Değişmeyen tek özellik ise 35,5 derece sıcaklıktaki vücut ısısına en yakın kaplıca suyu olması.
Bu suya girenlerin stresten kurtulup mutlu olduğu yüzlerinin gülebildiğini görebiliyorsunuz. Bunun nedeni ise insan vücudunun alçak ya da yüksek ısıda mücadele halinde olmaması olarak gösteriliyor. Kaplıca suyunun gevşetici ve dinlendirici özelliğinin yanısıra dünyanın en yüksek kalsiyum oranına sahip olması, kırık, çatlak gibi kemik problemlerinde tedavinin çabuklaşmasında rol oynayıp hızlanmayı sağlaması.

Tarihle iç içe
İlk kez görenlerin patlamış mısıra, pamuktan yapılma kaleye hatta peynir şekerine benzettiği Pamukkale travertenleri, ziyaretçilere günün her saatinde değişen ışık efektleri ile unutulmaz güzellikte görsel lezzetler sunuyor.
Pamukkale çevresinede Leodikeia, Tripolis gibi antik kentler de var ama en çok ilgiye çekip ziyaretçi akınına uğrayan Pamukkale'nin içinde yer aldığı Hierapolis antik kenti oluyor.
Sularının dinlenme ve şifa amacı taşıması nedeniyle kurulan Hierapolis, nüfusu 40 bini aşınca ünü Leodikeia'yı geçmiş.
Ne var ki geçirdiği şiddetli bir deprem sonucu harabolan kent terkedilmiş, sular kontrolden çıkmış ve bugün hayranlıkla izlediğimiz travertenleri oluşturmuş.
Tarihte kralların yöre güzelliğinden dolayı ömürlerinin son yıllarını geçirmek istedikleri yer olan Hierapolis'te Sütunlu Saray yolu hamam, (Günümüzde Hierepolis Müzesi'nin yeri) şifa merkezi rolü üstlenmiş.


Hierapolis:

Roma ve Hristiyanlık çağı mimerlık kalıntılarının zenginliği, Hierapolis'in antik çağlardan günümüze dek uzanan en önemli ören yerlerinden biri olmasını sağlamış.
İyi korunan kentte geniş bir alanı kaplayan nekropolü, eski dönemlerin en ilginç aile tipi mezar evleri ile ilgi çekiyor.
Kentin Bergama krallarından II. Eumenes tarafından kurulduğu ve Bergama 'nın efsanevi kurucusu Telephos'un karısı Hiera'dan dolayı Hierapolis ismini aldığı ileri sürülürken M.Ö. 133'de II. Attalos'un vasiyetnamesine göre bütün Bergama Krallığı ile birlikte kentte Romalıları miras olarak bırakılmış.
M.S. 17'de Tiberius'un egemenliği sırasında depremle tahrip olan kenti günümüzde Alman ve İtalyan arkeologlar kazı çalışmalarıyla yeniden gün ışığına çıkarıyorlar.

Leodikeia:
Pamukkale'ye giden yol üzerinden ayırılıp kısa sürede ulaşılan Leodikeia antik kenti ise Antiochos Theos tarafından M.Ö. 261 ve 253 yılları arasında kurulmuş Kral kente karısı Laodike'nin adını vermiş.
Tarihte en parlak dönemini M.S. 2. yy'da yaşayan kente 161-63 yılları arasında Kanadalı Qeebec Level üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan kazılarla ilginç çeşme yapısı, havuz, duvar ve çeşitli yapı kalıntıları ortaya çıkarılmış.

Karahayıt Köyü:
Pamukkale travertenlerini kurtarma amaçlı çalışmalarda konaklama tesislerinin Karahayıt Köyü'ne kaydırılmasıyla daha da gelişip önem kazanan, bir başka şifalı suya sahip Karahayıt'taki oluşumlar adeta doğanın jeolojik bir şakası gibi.
Pamukkale'nin beyaz travertenlerine tezat oluşumlar Karahayıt'ta mor, yeşil, sarı, kırmızı, kahverengi tonları ile şelale görünümleri üzerinde yeralıyor.
Denizli iline 25 km, Pamukkale'ye 5 km uzaklıktaki kaplıca Köyü'nde şifalı suyun sıcaklığı 50-55 derece. Romatizma, deri, kalp, damar gibi problemlere iyi geldiği belirtilen kaplıca suyu yeraltından çeşitli mineral, maden oksitlerini çözerek yerüstüne çıkıyor.

Güney Şelalesi
İlçeye tepeden bakıp başlıyorsunuz inmeye kısa sürede belki 1000 m dipteki vadi, Büyük Menderes çılgın bitki örtüsüyle karşılıyor sizi. Denizli'ye 70 km uzaklıktaki gizli cennet, doğa tapınağı olan Güney Şelalesi, birinci derecede SİT alanı ve genel sıralamada Türkiye'nin 23'ncü doğa harikası.
Güney ilçe merkezinin 3 km uzağında Cindere dağı yamaçlarından çıkan sularla oluşuyor. B. Menederes nehrine yaklaşık 20 m yüksekten nazlı nazlı dökülen şelale suyu kireçli, bunun sonucu olarak ta şelale yatağında kalker basamaklar ve çeşitli oluşumlar meydana getiriyor.
Gün doğumundan akşama dek izlenmesi gereken Güney Şelalesi gelin duvağı tül perde, yelpaze biçiminde zümrüt yeşili kadife görünümlü yosunlar üzerinde süzülen su damlaları yıllarca süren akışıyla sarkıt dikitleri olan Damlataş Mağarası oluşturmuş, şelale akış seti içinde oluşan mağara içinde yüzülebilen derinlikte bir de göl saklıyor.
Güney ilçesinin bir başka özelliği ise Paumkkale şarap fabrikaasının burada bulunması.
Kalitesini her yıl artırarak Almanya ve Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine şarap ihraç eden Pamukkale Şarapçılık, Anfora, Diamond, Pamukkale, Gold gbi şarap çeşitleriyle haklı şöhrete sahip bulunuyor. Orta Anadolu, 'Emir', Tokat bölgesi, 'Narince', Trakya 'Semilion', İzmir Menderes 'Misket', Elazığ 'Öküzgözü', Denizli 'Çal Karası' üzümlerinin işlenip yıllandırlmasıyla elde edilen şaraplar hoş aroması ve bukesi ile dolgun vücutlu, katkı maddesi kullanılmadan hazırlanmasıyla da damakta tad bırakıyor.
Gezimizin son bölümünde Denizli'nin Ankara yolu üzerindeki Honaz ilçesine bağlı Kaklık beldesine gidiyoruz.

Kaklık Mağarası
İl merkezi Denizli'ye 30 km, Unesco Miras listesindeki Pamukkale'ye 45 km uzaklıkta mağara ana yolun iki km içinde yeralıyor.
Pamukkale travertenlerinin aynısı bu defa mağara içinde karşınıza çıkıyor. Mağara ağızına bitki ve otlarla çevrili demir basamaklı merdivenle iniliyor.
İlk farkedilen kükürt kokusu ve çağıl çağıl akan berrak ve renksiz şifalı su.
Mağara içinde kaşıntılı cilt problemleri olanlara iyi geldiği bilinen bir de çamur bulunuyor.
Kremalı pasta benzeri travertenler şimdilik zayıf birkaç spotla aydınlatılıyor. Yakında çevre düzenlemesi, café, havuz gibi ünitelere kavuşacak. Mağara içi gezisinde damlayan sulara karşı anorak, yürüme patikalarında oluşan gölcükler içinde altı kaymayan lastik bir ayakkabı kolaylık sağlıyor.
Kaklık Mağarası'nın sol dip karanlık bölümünde diğer birçok mağarada olduğu gibi burada da sayıları 40-50 civarında olan bir yarasa kolonisi kendi halinde yaşıyor.
Nem oranı oldukça yüksek olan mağara içi suları yeraltına doğru yolculuğuna çıkarken düşen kot seviyesi nedeniyle 800 metre sonra yerüstüne çıkıp sulama amaçlı olarak ovaya bereket dağıtıyor.
Aynı yörede iç düzenlemesi yapılmamış bir başka yeraltı mağarası daha bulunuyor.

Neler Görülür
Denizli'de gezilip görülecek yerler bunlarla sınırlı değil. Kent merkezinde yeralıp geçen yıl restorasyonu tamamlanan Atatürkevi Müzesi de gezilebiliyor.
Önceleri dispanser olarak kullanılan müze evde Atatürk konuk edilmiş.
4 Şubat 1931 yılında Denizli tren istasyonuna gelen Atatürk'ü büyük coşkuyla karşılayan Denizlililer iki katlı bir köşk olan Fırka binasını daha sonra kamulaştırıp, 1997 yılında Atatürk Etnoğrafya Müzesi olarak Kültür Bakanlığı'na devretmişler.
Çeşitli etnoğrafik eserlerin sergilendiği müzede Denizli sancağı da o günlerin en değerli anılarından biri olarak yeralmış.

Kent içi gezinizde sayıları bir hayli azalan eski Denizli evlerini görebilir, tekstil ürünlerinden özellikle havlu, bornoz veya Buldan Köyü'nde dokunan Buldan bezlerinden alabilirsiniz.
Halı şovları yapılan Tavas, Yeşildere Şelalesi, Geyve Köyünde ki Aphrodisias antik kenti, Denizli - Antalya yolu üzerinde bulunup dünyanını en derin ikinci krater gölü ünvanına sahip Salda Gölü ile Sandras Dağları zirvesinde olup Denizli il sınırları içinde bulunan Kartal Gölü, Sarayköy Ilıcaları alternatifleriniz olabilir.


Hediyelikler
Denizli veya ilçelerinde, köylerinde yaptığınız gezilerden hediyelik olarak beraberinizde götürecekleriniz arasında bulunan Denizli bezleri, bornozlar, havlular, örtüler, perdeler, ipek şallar, fularlar, dokumalar sevdilerinizi ziyadesiyle memnun bırakacak itibarlı hediyeler olacaktır.


Kanuni Sultan Süleyman balonuyla Türkiye'nin turistik bölgelerinde dolaşan ünlü ABD'li ekonomist, Malcom Forbes, Pamukkale üzerinde uçuşunu gerçekleştirirken, travertenlerin ılık sularındaki turistler, uçuşu zevkle seyretmişlerdi...

Pamukkale, Travertenler, Yenir bölümünde oryantal, Kalınır bölümünde havuz videosu



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.