anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Rumeli Feneri
İstanbul Boğazı Rumeli Yakası girişinde ilk köyün ilk feneri olan Rumeli Fenerine gidiyor, köyü ve çevresini geziyoruz.
15 Mayıs 1856 yılında hizmete giren deniz feneri, denizcilere o günden bu yana ışık tutarken bölgenin simgesi olup tarihin sessiz tanığı olarak görevine devam ediyor.



İstanbul Boğazına Karadeniz’den giriş yapan gemileri karşılayıp aynı denize açılanları uğurlayan fener göze sığmayan panorama içinde bembeyaz silueti ile göz kırpıyor.
Artan yakıt fiyatları, daralan tatil zamanı, İstanbul’un gümrük kapısını andıran otoyol gişeleri ve iskeleler önünde uzayan araç kuyrukları, zorlaşan ekonomik koşullar, kent merkezine yakın ulaşımı kolay gezi yerlerinin cazibesini artırıyor.
Bunlardan biri olan Rumeli Feneri bilhassa İstanbul’un Avrupa yakasında oturanlar için ideal gezi yerlerinin başında geliyor.
Görünüşte Rumeli Feneri şirin ve nostaljik bir balıkçı köyü. Fakat köyün bünyesinde birçok özellik ve güzellik gizli. Bunların hepsine sırasıyla değinerek gezimize başlıyoruz.

Tarihi fener
Fransızlar tarafından 1856 da yapılan fener, deniz seviyesinden 58 metre yükseklikte bulunuyor. Kule yapısı üç kademeli olup 30 metre uzunlukta. İlk yıllarında gaz yağı ile çalışan fener, sonraları asetilen gazına çevrilmiş şimdi de otomatik olarak elektrikle çalışırken ışığın görünüş mesafesi 18 mile ulaşmış.

Fenerin ilginç bir de hikâyesi var…
İlk inşası sırasında kulenin birkaç kez yıkılması üzerine köyün yaşlıları kule sahası içinde bir yatır olduğunu, kulenin bu yüzden yıkıldığını Fransız yapım şirketine söyleyince önce türbe yapılıp etrafı çevrilmiş, sonra da bugünkü fener kulesi yapılıp, bitirilmiş.
Kule binası içinde bulunan Saltuk Baba Türbesi ziyaret edilebiliyor.

Ülkemiz kıyılarında bulunan çeşitli tip ve özelliklere sahip toplam 354 fenerden biri olan Rumeli Feneri konumu, çevresi ile fotoğrafı çekilecek, tablosu yapılacak, saatlerce seyredilecek kadar göz okşuyor.
Özellikle kısa bir rampa ile inilen deniz seviyesindeki alandan daha da ihtişamlı görünen fenerin dalgakıran içine vuran beyaz renkli kule yansıması, kıyılara yanaşıp omuz omuza vermiş renk ahenk balıkçı teknelerinin renklerine karışırken, önünden geçen martı ve karabataklar manzaraya farklı hareketler katıyor.
İsterseniz limanın en ucuna kadar aracınızla gidip resim yapabilir, isterseniz bu manzara da kendinizi dinleyebiliyorsunuz.
Canınız çekerse kulenin tam karşısına geçip dalgakıran boyunca hem deniz kıyısında hem de üzerinde tertemiz deniz kokusu içinde dinlenip sakinleşiyor, iştah açıcı yürüyüşler yapabiliyorsunuz.
Yemek veya kahvaltı öncesi yapılan bu kısa gezintiler sonrası kule dibinde bir çay bahçesinde oturabilir veya köyün az sayıdaki balık lokantalarının birini yemek için tercih edebilirsiniz.

Fener Taşı
Liman girişinde ve tam uç noktada ki dalgakıran başında yer alan yüksek kayalıklar, fener kulesinin olmadığı yıllarda yine işaret feneri tepesi olarak kullanılır, gemicilere yön gösterirmiş.
Gündüz uzaklardan güneş ışığında parlayıp net olarak görünebilsin diye tam tepesine beyaz mermerden tek parça blok bir taş konmuş, taşın etrafına da taş işçiliği ile halat deseni işlenmiş.

Bir de kıyı kayalar var, köyün yerlileri bu kayaları "roke" olarak anıyorlar.
Dalgalar bu kayalara çarptıkça beyaz ötesi köpükler etrafa yayılırken açığa çıkan bol iyot kokusu deniz kokusuna, biraz da ızgara balık ve içine su konunca beyazlaşan içeceklerin kokusu karışıyor!

Dalgakıran üzerine çıkınca başlıyorsunuz boğaz’a giriş çıkış yapan gemileri seyretmeye.
Tam karşınızda Anadolu Kavağı Feneri bakış açınızın ortasında yer alırken içeri devamında Poyrazköy bulunuyor.
Mimari özelliği bulunmamasına rağmen Rumeli Feneri çevresini dolduran apartmanlar, kıyıdaki tekneler renkleri ile bakılası bir peyzaj oluşturuyor.

Karadeniz balıkları Dünyanın en lezzetli balıkları sayılıyor.
Az tuzlu denizin balıkları lezzetli olur derler, işte bu yüzden deniz suyundaki tuz oranının düşük olması nedeniyle yağlı, kavrulmamış leziz balıklar arasında çinakop, lüfer başta olmak üzere tekir, palamut, midye, kalamar tava, hamsi ızgara, tereyağlı veya güveç karides gibi seçenekleriniz bulunuyor. Çaylar kahveler içiliyor ve yenen yemeklerin hazmı için tekrar yürüyüş ihtiyacı beliriyor.
Not:
Önceki yıllarda dalgakıran üzerinde bulunan balık lokantası yıkıldığı için, sadece çekek yerinde veya sahile inmeden, fenerin yanında bulunan lokanta ve çay bahçesinde oturma imkanı bulunuyor.

Limandan ayrılıyor, rampayı tırmanıp köyün içinden çıkıyormuş gibi yaparak fırının yanındaki yoldan inerek, yol üzerinde çocukların sevdiği türden oyun aletleri olan temiz bir oyun parkı yanından geçip 150 metre kadar mesafeyi sağa dönerek tamamlıyorsunuz.
Karşınızda oldukça geniş bir düzlük içinde, bir bakışta her tarafını kolaylıkla görebileceğiniz bir kale yer alıyor.

Rumeli Feneri Kalesi
Tüm ailelerin, fotoğraf severlerin, uğrak noktası olan kale Çanakkale’nin Babakale’sini anımsatıyor.
Deniz kıyısında ki kalenin eteklerinde, surlarında, avlusunda dolaşabiliyor burçlarına çıkabiliyor, surlarında yürüyebiliyorsunuz.
Temiz ve bakımlı denemiyecek kalenin beğendiğiniz bir köşesinde, tozunu, dumanını, tortusunu Karadeniz üzerinde filtre edilmişçesine bırakıp, tertemiz kokusuyla İstanbul Boğazına giriş yapan havayı ilk önce siz soluyacaksınız, sonra İstanbul.
Solunuzda uçsuz bucaksız gibi görünen ufuk hattına sıralanmış gır gır balıkçı motorları, denize bıraktıkları ağların etrafında dört döne dursun, sağınızda köye geldiğinizden beri bir saniye olsun sizi yalnız bırakmayan Fener kulesi ve köyün kaleye bakan cepheli evleri, belki bir taşın üzerinde, belki yemyeşil çimler üzerine oturup seyrinizi bekliyor. Bu arada kayalara vuran dalgaların çıkardığı sesler beyin yorgunluğunuzu alıyor, zindelik kazanıyorsunuz.


Rumeli Feneri Köyü
Son nokta olan köyün bir girişi bir de çıkışı var. Dolaysıyla Rumeli Fenerinden bir başka yerleşim alanına geçemiyor, bölgede bir çeşit kontak kapatıyorsunuz. Denizde ve karada görev yapan ve Jandarma bölgesi olan köyde Askeri mıntıka sınırları içinde kalan ve 1985 yılına kadar izinle girilebilen, daha sonra girişleri serbest bırakılan nostaljik ve turistik köyün çarşı içinde ki cami yanında tek tük Rumlardan kalma yapılar görülebiliyor.
Günümüzde köyün aşırı yapılaşmasına mani olmak amacıyla inşaat yapımı yasaklanmış. Buna rağmen köyün dışında ve Marmaracık Koyu yakınlarında bakir koyların yükseklerden görüldüğü tepelere yapılan villalar dikkat çekiyor.


Marmaracık Koyu

Rumeli Feneri köyünden veya köye henüz girmeden çam ormanı içine ayrılan sapaktan ulaşılan Marmaracık Koyuna bir başka küçük koyun çevresi dolaşılarak ulaşılıyor.
Dar birkaç dönemeçle tamamlanan kısa yolun bitiminde bir zamanlar Vos Vos Kulüp olarak tanınan ve VW otomobil sahiplerinin hafta sonu piknik alanı olarak bilinen koy günümüzde Golden Beach Club olarak anılamaya başlamış.
Yeşil ve koy manzaralı bir tepenin yamacına kurulu bungalov sahile yakın restoran piknik masaları ile devam ederken ahşap balkon set üzerine serilmiş geniş yastıklarla son buluyor.
Altta ise gel git olaylarına göre şekillenen sığ deniz yer alıyor.
Konuklar hava durumuna göre ya piknik masalarına, kuruluyor, yastıklara yayılıyor, ya da kapalı mekânlardan denize bakıyor.
Çocukların alabildiğine özgür çimler üzerinde koşabilmesi salıncaklara binmesi, bir çok ailenin köpekleri ile gelip rahatça kahvaltı yaparken, açık havada yemek yemenin tadını çıkarabiliyor olmaları golden Beach Club’ı cazip hale getirmiş.
Koyda yeşil başlı yaban ördeklerinin uçuşlarına da tanık olabiliyorsunuz.


Rumeli Feneri Köyü


Kamera Haluk Özözlü
Music: Chuck Mangione - Children of Sanchez

© Nisan 2009'da güncellenmiştir.
Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.