anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
  Küçük bir "Amazon" gibi. Bördübet
Yıllar önce bu koyda saklanan İngiliz askerlerinin "Kuş Yatağı" anlamına gelen "Bird the bed" dedikleri Bördübet, dağ güvercini, saka, bülbül, balıkçıl kuşlar, atmaca ve daha birçok kuş çeşidiyle bu adı hakkını veriyor. Denizin ormanla iç içe geçerek ilginç bir koy oluşturduğu, trafikten ve binalardan arınmış Bördübet, bitki, kuş ve hayvan çeşitleriyle küçük bir "Amazon"u andırıyor.



Marmaris'in Reşadiye yarımadasında yer alan Bördübet Koyu, Hisarönü Köyüne bağlı küçük bir tatil yöresi.
Yarımadanın Gökova körfezine bakan yüzünde yer alan ve sık ormanlarla çevrili olan Bördübet, yöredeki bir çok koy gibi eşsiz bir doğaya sahip.
En önemli özelliği ise 200 metre eninde ve 600 metre uzunluğunda bir kanal aracılığıyla sık çam ormanının içine giren deniz girintisi olan (Azmak) aynı zamanda Küçük Gücük, Günlük Mevkii olarak anılıyor.
Bu ismi günlük ağaçları bulunduğu için aldığı söyleniyor.
Yemyeşil çam ve günlük ağaçlarının çevrelediği deniz, özellikle fotoğraf meraklıları için mükemmel bir manzara oluşturuyor.
Özel çevre koruma alanı olan Bördübet'te dağ güvercini, saka, bülbül, balıkçıl kuşlar, atmaca, yaban domuzu, tavşan, sincap, tilki ve porsuk gibi yabani hayvanlar da bulunuyor.
Kuşları seyretmek ve dinlemek serbest ama ormanın içlerine doğru yürüyüş yapacaksanız yöre sakinlerine danışmak faydalı oluyor.
Çok eski yıllarda bördübet tepelerinde krom madeni galerilerinden çıkarılan maden, koya giren gemilerle taşınmış ve sonraki yıllarda tüm galeriler kapanmış.


"Bird the bed"den Bördübet'e
Bördübet kusursuz doğasıyla olduğu kadar adıyla da ilgi çeken bir tatil yöresi. Adını savaş yıllarında bu koyda saklanan İngilizler'den alıyor. Yöre sakinleri İngilizler'in kuşların çokluğu ve çeşitliliği karşısında şaşırdıklarını ve buraya Türkçe'de kuş yatağı anlamına gelen "Bird the bed" adını verdiklerini söylüyorlar.
İngilizler'in koyduğu bu ad zamanla değişime uğramış ve yöre Bördübet olarak anılmaya başlamış.
Bördübet'te sezon Mayıs ayında başlıyor ve Ekim sonuna kadar devam ediyor.
Kış aylarında da yöre kafa dinlemek isteyenlere doyumsuz bir tatil sunuyor.
En önemli avantajı ise ormanlık bir bölge olduğu için, Ağustos'un en sıcak günlerinde bile gölgeli ve serin olması. Bördübet'te ki tek tesis Club Amazon. 1980 yılında işletmeye açılan Club'ın müdavimlerini, genellikle karavan turizmine gönül vermiş olan yabancı turistler ile sakinliği doğayı sevenler oluşturuyor.

Neler yapılabilir?
Club Amazon ve çevresi, tatilin sessiz bir ortamda doğa ile başbaşa geçirmek isteyenler için çok uygun. Sabah kuş cıvıltıları arasında uyananlar erken kalktıklarında, çevredeki ağaçların gövdelerinde serinleyen sincaplarla karşılaşabiliyorlar.
Genellikle çocukların tercih ettiği Club Amazon havuzunun yanı sıra, küçük bir köprüyle karşıya geçilerek ulaşılan kum plajdan da gün boyu yararlanabilirsiniz.
Durgun koy şişme botla ve kanoyla dolaşmaya olanak tanıyor.
Bördübet'in doğası, olta yada zıpkınla balık avlamayı ve yürüyüşü sevenlerede çeşitli seçenekler sunuyor.
Çevreye yapılan tekne gezileri sayesinde, komşu koylara denizden ulaşmak mümkün oluyor.
En ilginç etkinliklerden biri de kalabalık bir grup oluşturarak Club Amazon'un arkası açık kamyoneti ile gökyüzünü ve ağaçları seyrederek pikniğe gitmek.
Eğer tatilinizi Bördübet'te geçirmeye karar verdiyseniz, orman yolundan ulaşılan Yedi Adalar, Kambur Kemal, Saklıkoy ve Löngöz gibi koylara da uğramayı ihmal etmeyiniz.


Amazon Kulüp tarafından düzenlenen aktiviteler.

Doğa Harikası Yedi Adalarda Güneşle Vedalaşma
Amazon Kulüp konukları, gerçek tatilin tadını orman içinde konumlanmış bungalovlarda, vardolarda, taş evlerde, Çardak Restoranda, havuz başı barı ve havuzda çıkarırken duydukları davetkâr bir anonsa daha fazla karşı koyamıyorlar.
Bu davette üzeri kapalı konforlu arazi aracıyla yola çıkılacak 15 dakika süren orman içi yolculuğu sonrasında yol kenarı yüksekçe bir tepeden Yedi Adalara bakarak ufuk hattına yakın tepelerin üzerinden kızara kızara, yeri göğü boyayarak güne veda eden güneşin güne veda şöleni izlenecek.
İlk duyuşta kulağa gün batımını izleme gibi gelse de gezinin kışkırtıcı, merak uyandıran bir tarafı olduğunu hissediyorsunuz.
Kalmakla gitmek arası düşünenler bir yana 9 kişilik araç doluveriyor. Gerekirse ikinci araç hazırlanıyor. Genellikle çiftler ve çocuklu aileler yanlarına aldıkları kameraları ile yola çıkıyorlar. Hem aracı kullanıp hem rehberlik yapan kulüp görevlisi ihtiyaç duyulacak malzemenin araca yüklenmesi ile yola koyuluyor.
Rehberimiz ağaçların yola uzanmış dallarının, aracın açık pencerelerine girebileceğini belirterek uyarıda bulunuyor.

Gün batımı şöleni
Güneşin batmasına yaklaşık bir saat kala başlayan ve orman içinde, bitki tüneli arasında devam eden yolculukta, batıma 45 dakika kala seyir tepesine ulaşılıyor. Bagaj açılıyor, renk ahenk katlanabilir şezlonglar çıkarılıyor yan yana diziliyor. Müzik setinin hoparlörleri açık ara araziye kuruluyor. Rehber ortama uygun, herkes tarafından beğenilecek melodilerle hazırlanmış CD yi müzik setinde çalmaya başlıyor.
Fotoğraf tutkusu içinde yanıp tutuşmaya başlayanlar farklı açılar deneyerek, birbiri arkasına ilk kareleri çekerlerken, herkes kendi makinesini bir başkasına vererek kendi fotoğrafını çektirmeyi de ihmal etmiyor.
Rehber bu boşlukta portatif masayı, bardakları, soğutulmuş beyaz ve kırmızı şarap şişelerini çıkartıyor ve kadehlere servise başlıyor.
Bir elde kadeh, bir elde kamera ve dinlenen müzik eşliğinde güneş ufuk hattına yaklaşıyor. Renkten renge giren Yedi Adalar, Bodrum Yarımadası, Ören Sahili, Bekâr Koyu panoramasına Ağustos böceklerinin korosu katılımıyla günün son ışıklarında bakılıyor.
Eşler, sevgililer romantikleşip birbirlerine biraz daha yaklaşırken güneş nazlanarak küçülerek Bodrum üzerinde kayboluyor...
Tura katılanlar birbirlerine "En kötü günümüz böyle olsun" dileklerinde bulunuyorlar.
Dönüş yolunda gün batımı turuna katılanların kafasında acaba yarın ne yapsam soruları oluşurken diğer aktiviteler konuşuluyor.


Mehtap'ta Deniz Banyosu
Mehtaplı gecelerde akşam yemeği sonrası 22.30'da yüzme turuna katılanlar, araçlara binip Amazon Kulübe iki kilometre uzakta bulunan ay biçimli koyun sığ denizli kumsalına iniyorlar. Burada güneş enerjisi ile doldurulmuş aydınlatma araçları eşliğinde denize girerlerken, rehberler sucukları kızartmaya başlıyorlar. Denizden çıkanlar sucuk partisi eşliğinde gece yarısına dek farklı ortamın tadını çıkarıyorlar.
Tura katılanlar sadece yediklerinin, içtiklerinin ücretini ödüyorlar.

Yıldız Pikniği
Gökova çatısında yıldızların çıplak gözle seyredilebildiği ender yerlerden biri olan Bördübed’in geçmiş dönemlerinde Yunanlıların gözlem evleri varmış. En büyük özellik ışık kirliliği olmadığı ortamda gökyüzü izlenirmiş. Günümüzde Amazon kulüp konukları mehtapsız gecelerde yıldız seyrine çıkıyorlar ve kendilerine basit anlamda verilen bir takım astrolojik bilgiler eşliğinde yıldızları tanıma fırsatı buluyorlar.
“Yıldız Pikniği” olarak adlandırılan bu kısa gezi boyunca, yine şezlonglara sırtüstü uzananlar, şarap eşliğinde gece kuşlarını ve gecenin sessizliğini dinliyor, sihirli büyüsüne kapılıp, yıldızlara bakarak dilekler tutuyorlar.
Denizin Bördübet koyuna doğru haliç yaptığı girişin başında bulunan The End isimli tepesinde gerçekleşen Yıldız Pikniği konukların arzu ettiği sürede tamamlanıp kulüp tesislerine geri dönülüyor.

Balık Tutma Turu
Gün batımı ve Yıldız Pikniğinden dönenler bu defa arzu ederlerse sabahın erken saatlerinde kalkan tekne ile denize açılarak, balık tutma turuna katılma imkânı bulabiliyorlar.
Teknede bulunan olta takımları ile maharetli olanlar balık tutuyor, akşam olunca Amazon kulübe dönenler eğer balık tutabilmişlerse akşam yemeğinde kızartılıp topluca yeniyor.
Balık turu saat 06.00 da başlıyor saat 09.00’da sona eriyor.

Tekneyle Çevre Gezileri
Saat 11.00 da kalkan gezi teknesi ile 16.30’a kadar çevre gezileri yapılıyor.
Büyük Çatı, Datça koylarında yüzme molası ve seyir imkânı bulan tur katılımcıları, tamamen bakir koylarda berrak sularda yüzüyor, teknede et, tavuk barbekü yapıyorlar, deniz havası alıp, bronzlaşmış tenleriyle kısa da olsa günübirlik mavi yolculuk yapmış oluyorlar. İsteyenler gidiş ve gelişte tekneden uzattıkları oltalarıyla balık tutabiliyorlar.

İdeal Zaman
Özellikle Haziran ayı sonrasında Yaz aylarının Temmuz sıcağı nemle birleşince durgun hava gün içinde hissediliyor.
Ağustos bilhassa Eylül ayında Bördübet ideal mevsimini yaşıyor, Sarı yaz denilen mevsim Ekim sonuna kadar durgun deniziyle zevk vermeye devam ediyor.
Kış mevsiminde ise Clup Amazon'da 2008 yılında hizmete giren tekerlekli vardoların ısıtmalı olan yedi tanesi konaklama olanağı sağlıyor. Bazı vardolar TV li olup tatil iznini kış aylarında alanlar için farklı bir dinlenme vaad ediyor.
Clup Amazon'da orman içine perde kurulup projeksiyon makinesiyle açık havada korku filmi izleniyor. Mehtapsız gecelerde, orman içinde yaşayan gece kuşlarının sesleri eşliğinde karanlığın ve korku filminin etkisiyle çiftler birbirlerine biraz daha yaklaşıyor.



Bördübet'te Yaşam

Kamera Haluk Özözlü

sihirlitur.com okurları için
Bördübet Ağustos 2009'de güncellenmiştir.

Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı


Unutulanlar
60'ların Beyoğlusu
Mis Kokular

Sebze Meyve Hali
Sobalar
Nostaljik Rock
Rolling Stones Konser
Spor Anıları
Eski Sokak Satıcıları
Çırağan Sarayı
Eski Dolmuşlar
Araba Vapurları
Marmara Gemisi
Haliç
Geçmişte Eyüp
Sahil Yolu
Sihirli 45'likler
İnönü Stadı Anıları
Moda Ruzgari

Galata Köprüsü
Panoramik Bakış
Panorama Anadolu
Kibrit Kutusu
Öykülü Fotoğraflar
Eski Reklamlar
Hürriyet SHOW Dergi
SABAH Magazin
Puan Dergisi
Bizim Aile

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.