anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Mimari yapısı, bol oksijenli serin ve esintili havası, tarihi, sakinliği, sessizliği sevenlerin köyü ADATEPE



Adatepe Ege Denizinin doğu kıyısında, Kaz Dağının Batı yamaçlarında, Edremit Körfezinin kuzey ucunda bulunuyor.
Çanakkale İl Merkezine 105 km, İlçesi olan Ayvacık'a 35 km. uzaklıkta Edremit Körfezi Kazdağları yamacında olup, köy sahilden karayolu ile 4 km. yukarıda, Zeus Altarı'nın bulunduğu tepe'nin ardında çam ve zeytin ağaçları ile çevrili bir çanakta yer alıyor.

Bu bölgedeki köyler de Ege ve Akdeniz’de olduğu gibi korsan saldırılarından korunmak için tepelerde sahilden bakıldığında görülmez mevkilere kurulmuşlar.
Korsan saldırı tehlikesi ortadan kalktıktan sonra sahilde yerleşimler başlamış, Adatepe'nin liman ve gümrük yeri olan Küçükkuyu gelişmiş, Adatepe’nin sahil kesimlerini bünyesine katarak Belediyesi olan bir belde haline gelmiş. Köyün Kuzeyde orman sınırındaki kesiminde de Yörükler tarafından ayrı bir mahalle kurulmuş.



Adatepe girişinde anıt bir çınar ağacı altına konumlanmış, kahveler, çay bahçeleri bulunuyor. Ağaçtan düşecek yapraklar misafirleri rahatsız etmesin diye altına balık ağı serilmiş.
Meydanda çıkrıklı bir kuyu, bir fayton dekoru tamamlıyor, köyün yolları araç kullanmaya müsait olmadığı için otomobiller burada park ediliyor. Yöresel ürünleri satan bir kaç mağaza da burada yer alıyor.
Sesizliğin sesinin hakim olduğu Arnavut kaldırımlı yollarda yürürken doğrusu bu ya 1992 yılında Hürriyet Gazetesi Pazar eki SHOW Dergisine yazdığım Adatepe'yi 2016 tı'ya böylesine yozlaşmadan yaşanabilir güzellikte gelişerek gelmiş olması beni de çok şaşırttı.


Her ev imrenilecek güzellikler barındırıyor, kimisinde kuş yuvaları, kimisinde pancurlar, bacalar seyrederken ağızları açık bırakacak kadar etkiliyortavuk, horoz seslerine kuş cıvıltıları, bazende rüzgarın melodisi karışıyor.
Hele ki İstanbul gibi gökyüzüne uzanan kulelerin, plazaların, üzerinize üzerinize gelen 2+1, 3+1 model mağara evlerin bahçesiz, balkonsuz, camı bile doğru düzgün açılmayan küçük pencereli beton binaların arasından çıkıp geldiyseniz içiniz bir tuhaf oluyor.


Çanakkale ilinde arazisi en büyük olan köy olan Adatepe, Türkiye'de eskiden kanalizasyon tertibatı olan ender köylerden biri olarak biliniyor. Köyün iç yolları ile sahile inen 4 km. uzunluğundaki yol zamanında taş kaplama ile döşenmiş.
Eskiden bu kadar gelişmiş bir köyken, yol ancak 1999 senesinde asfalt kaplanmış. Eskiden 500 hane olduğu söylenen köyde hamam, fırın, kahvehane, meyhane, kunduracı, berber, zeytinyağı fabrikaları gibi tüm esnafın bulunurmuş, köy SIT alanı ilan edildikten sonra, büyükşehirlerde oturan entelektüel kesim tarafından ilgi görmüş, eski binalar satın alınarak orjinal hallerine sadık kalarak hızla restore edilmeye başlanmış. Köyde çok güzel eski evler, iki anıt çınar ağacı çeşme, daracık sokaklar bulunuyor, dekoratif tasarımlar, eski bacalar, çiçekli bahçeler dikkat çekiyor.
Köyün Tarihi
Yerleşim antik çağlarda başlamış, İliada destanında "Gargaros"olarak adı geçen bölgede olmuş ve yerleşim günümüzde de sürmekte.
Köyün bulunduğu bölge Truva, Leleg, Midilli, Pers, Atina, Roma, Selçuklu, Osmanlı hâkimiyetleri görmüş ve bunların izlerini taşıyor. Yüzyılların birikiminin oluşturduğu taş işçiliğinin örnekleri köyde, mevcut binalarda bu izleri görmek mümkün oluyor.
Antik çağdan kalmış olup, köyün denize bakan tepesinde bulunuyor. Köydeki tarihi eserler Çanakkale Müzesi tarafından koruma altına alınmış olup, köy camii Selçuklu yapımı.
Köyün Türk yerleşiminin ilk olarak Selçuklu döneminde Orta Anadolu’dan getirilenlerle başladığı, 19. yüzyıl içinde Midilli Adasından hizmetli olarak getirilen Rumların, zamanla yerleşmesi sonucu Rum nüfus arttığı ve Türklerle Rumların beraber yaşadığı köyün yaşlılarınca söyleniyor.


Evler, mimari özelliklerden dolayı görsel olarak Türk ve Rum Tipi olarak ayrılabiliyor. Kurtuluş Savaşından sonra yapılan "Mübadele" sonucu Rumlar Yunanistan'a gitmiş, boşalan yerlere de Midilli ve Girit'ten gelen Türkler yerleştirilmiş. 1950 senesinden sonra parti kavgası nedeniyle köyde boşalma başlamış ve köyün yarı nüfusu köyü terk etmiş.
Sahil kesimlerinde yerleşimlerin artması, ticaretin sahile kaymasına neden olmuş ve köydeki geçim kaynaklarının azalması ile geri kalan nüfus da sahile ve büyük yerleşim yerlerine göç etmiş. 1960 lardan sonra köyde çok az nüfus kalması sonucu mevcut evler bakımsızlıktan yıkılmaya başlamış, kalan yerler de genellikle ağıl ve ahır olarak kullanılmış.
Bu binalar sahipleri tarafından kendi imkânlarınca restore edildikçe köyün maddi ve manevi değeri yıllar içinde gün geçtikçe artmaya başlamış. 2000 yılı itibariyle yaklaşık 100 ev restore edilmiş.
Köyün su sorunu ise 2002 yılında halledilmiş.
Ayrıca Köy Hizmetleri tarafından civar köyleri tevzi edilen grup suyundan Adatepe'ye de bağlantı yapılmış. Köydeki faaliyetsiz ilkokul binası, valilikten kiralanarak, restore edilmiş ve seminer, konferans, atölye çalışmaları yapılan bir mekâna, ADATEPE TAŞ MEKTEP’E dönüştürülerek, Yaz aylarında faaliyet gösterir duruma getirilmiş.


Adatepe Evlerinin Mimari Özellikleri
Çevrede betonlaşmanın başlaması nedeniyle köy 1989 yılında SIT alanı ilan edilmiş. Bugün, önceden var olan evlerden başka yeni ev izni verilmemiş, mevcut evler aslına uygun restore edilerek orijinal mimari korunurken, yıkık durumda olan evler ise için Anıtlar Kuruluna proje ile başvurulması sonucu köydeki mimariye uygun yenilenmiş.
Köydeki binalar genelde iki katlı olup, alt katlar ağıl olarak, üst katlar mekân olarak kullanılmak üzere inşa edilmişler. Mutfak, helâ, banyo gibi üniteler, bahçe içinde ayrı birimler olarak konumlanmış.


İki kat arasında boydan boya konulan ve iki ucu da taş duvara giren ortadirek, üst katın bütün yükünü taşıma amaçlı kullanılmış. Bu direğin altına konan payanda direkleri ile destek verilmesi sağlanmış.
Orta direğin üstüne, bulunduğu istikametin dikine olarak 20 cm. enindeki kalaslar ile döşeme yapılırken uçları da duvara binerek desteklenmiş.
Köy evlerinin alt katlarda bir veya iki adet küçük ebatta havalandırma penceresi ile kapı bulunurken, alt kat ağıl olarak kullanıldığında üst kata bağlantı için merdiven yapılmamış. Ancak alt katın da ikamet olarak kullanıldığı evlerde içten ahşap merdivenle yukarı çıkış yapılmış.
Oda arası duvarlar "Bağdadi”den ilen tarzda yapılmış. Çapraz tahta araları tuğla veya küçük taşlarla doldurulmuş.
Dış duvarlardaki pencere ve kapı üstlerine ebatlarını geçecek şekilde tahtalar koyulmasıyla binanın esnemesini sağlanmış.
Kuzey yönündeki pencerelerin kasaları blok taştan, diğer yöndekiler ahşap kasadan yapılmış. Pencere boşlukları da duvar eninde 60-80 cm olup ahşap kaplanmış veya sıvanmış.



Pencereleri ahşap kepenkler evlerin odalarında ısınma için evden eve değişen sayılarda şömine dediğimiz ocaklarla sağlanmış. Tek odada şömine bulunan evler olduğu gibi bütün odalarında bulunan evler de, inşa edilmiş.
Yatak odalarında bulunan boydan boya ahşap dolaplar, alttaki orta direğin üstüne gelecek şekilde karşılıklı iki odada direğin çapraz taraflarında konumlandırılmışlar. Bu şekilde çapraz denge sağlanmış. Binaların dışa açılan kapıları da taş kasalı ve iki kanatlı olup, arkadan çengelli demir dayamaları yapılmış.
Oda duvar sıvamasında kullanılan malzemede kirece yün karıştırıldığı görülürken, ahşap çatı arasında yalıtım için kum, çatılarda ise eski tip oluklu kiremit kullanılmış.

Zeus Altarı
Küçükkuyu’yu tepeden seyreden üç km uzağındaki Zeus Altarı anlam olarak sunak eski Yunan kültürüne göre tanrılara kurban sunulan yer olarak biliniyor. Savaşlarda kazanmak, kuraklık, felaketlerden korunmak için sunaklarda kurban verme âdeti yerleşmiş. Homeros’un İlyada adlı eserinde yazılanlara göre Tanrı Zeus Troia ile Akhalar arasında geçen savası bu sunaktan izlemiş.
Zeus Altarı altında su toplama sarnıcı olarak kullanılan bir odası üzerinde koca bir kaya kütlesi olan yer. Bu sarnıca Zeus sarnıcı ismi takılmış. Kayanın yan tarafında kaya oygu basamaklar, kayanın altında küçük bir oyuk yer alırken kaya üzerinde rüzgârın anafor etkisiyle çok miktarda delik bulunuyor.
Böylesi geniş panoramaya, tarihi değerlere sahip tepeden ümit bekleyen dileklerinin yerine geleceğine inananlar orada bulunan bir ağacı dilek ağacına çevirmişler, etrafta bulunanları ve beraberlerinde getirdikleri bez, torba, ip, poşet ne varsa ağacın dallarına bağlayarak dilekte bulunuyorlar. Nefes alamaz duruma gelen ağacın dalları zaman zaman görevlilerce temizleniyor.

Çevrede Gezilecek Yerler
Çanakkale, Babakale, Assos, Bayramiç-Evciler Köyü Ayazma mesire yeri, Truva antik Kenti, Aleksandra Troyas, Yeşilyurt Köyü, Küçükkuyu, Çanakkale il sınırları içinde kalan gezi yerleri. Balıkesir ile il sınırını teşkil eden Mıhlıçay tarafında ise Baş değirmen, Mıhlıçay, Küçükçetmi, Altınoluk, bulunuyor. Kaz Dağları, eteklerinde yer alan Antandros antik kenti, Sutüven Şelalesi, Ayı dere, Şahindere Kanyonu, Pınarbaşı Mesire Yeri, Tahtakuşlar Köyü, Kavurmacılar Köyü, Etnografya Galerisi, Güre, Hasan Boğuldu, Sarı Kız tepesi, Zeytinli, Edremit, Hanlar Tepesi, Akçay gün içersinde gidip dönebileceğiniz yakın gezi yerleri arasında sayılıyor.

Zeytinyağ Müzesi
Türkiye'de türünün ilk örneği olarak Zeytinyağı "Fabrika - Müzesi" 2001 den beri yerli yabancı onbinlerce ziyaretçi ağırlıyor. Zeytin ve zeytinyağının kültürü o kadar derinlere iniyor ki, yazılmış tüm kutsal kitaplarda çeşitli şekillerde ifadesini buluyor.
Ülkemizde bu kadar eski ve köklü bir kültürü olmasına karşın, bu ürüne ilişkin yazılı ve görsel malzemelerin yok denecek kadar az olması, Adatepe Zeytinyağı Müzesi'nin doğuşuna gerekçe olmuş.
Küçükkuyu'da ki tarihi sabunhane binası restore edilerek, bir yandan kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine devam edilirken, öte yandan civar köylerden toplanmış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin çeşitli araç -gereç ve aksesuarlar fabrika binasında sergilenmeye başlamış.

Müzede eski zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları, çeşitli folklorik objeler görülebilir. Aynı zamanda geleneksel usulde zeytinyağı sabun yapım tekniği de açıklamalı olarak sergilenmekte.
Zeytinyağının üretim aşamaları, saklanması, aktarılması, filtre edilmesi vb. gibi zeytinin dalından soframıza geliş öyküsünü görüp, dinlemek tabii ki taze köy ekmeği ile tadımını yapmak yerli ve yabancı ziyaretçiler için hem eğitici hem de keyifli olacak. Çanakkale-İzmir karayolu üzerinde Küçükkuyu kasabasının girişinde yer alan Adatepe Zeytinyağı Müzesinde, modern müzecilik anlayışı gereği olarak düzenlenmiş.

Müze Satış Reyonu
Müze Dükkânından şık ambalajlarda sunulan taze zeytin, zeytinyağı, doğal sabun ve özgün olarak tasarlanmış çeşitli mutfak aksesuarları ve kitaplar, hediyelikler satın alınabiliyor.
Adatepe Mutfak'ta, çay ve kahve çeşitleri, soğuk ve taze meyve suları ile tümü doğal malzemelerle hazırlanan yerel zeytinyağlı yemekleri tadabilirsiniz (Gruplar için önceden rezervasyon yapılması gerekiyor).
Adatepe Zeytinyağı Müzesi, Türkiye'nin gelişen kültür turizmi için özgün bir örnek teşkil ediyor. Müzede sergilenen objeler için Türkçe ve İngilizce açıklama metinleri bulunmakla birlikte, daha meraklı ziyaretçilerin arzu etmesi halinde personel tarafından daha ayrıntılı bilgiler veriliyor.
Müze haftanın yedi günü 08.30-18.30 saatleri arasında açık olup, ziyaretçilerden giriş ücreti alınmıyor.

Adatepe Zeytinyağ Müzesi
Adres: Eski Sabunhane Binası, İlkokul yanı. Küçükkuyu-Çanakkale
Tel: (0-286) 752 13 03 - 752 13 30


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.