anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Tatilcilerin gözdesi, doğası, mimarisi ile ünlü Akyaka



Gökova Körfezi kıyısında ki Akyaka, sırtını, dimdik yükselen Sakartepe'ye dayandığı için soğuktan korunmuş, sakin, huzurlu, gürültüsüz bir tatil cenneti oluvermiş.
Akyaka, bünyesinde gizlediği sayısız sürprizleriyle özellikle tatilcilerin gözdesi.
Muğla'dan ayrılıp Marmaris yönüne giderken Sakartepe çıkar önünüze. Gözünüze sığmayan manzarası ile Gökova Körfeziyle karşılaşırsınız birdenbire. Artık, şöyle bir durup, hem soluklanıp mola verebilirsiniz, hem de doyumsuz panoramayı içinize sindire sindire seyredebilirsiniz. Sakartepe'nin eteğinde Akdeniz'in kalbi Gökova ile kucaklaşan yeryüzü cenneti Akyaka bu noktada adeta elinizin altında gibidir.


Gökova Körfezi, gözünüzün alabildiğine uzanır.
Geniş ve çok şeritli rampa sizi döndüre döndüre indirdiğinde, uçaktaymış gibi görünen manzarayı seyrederken 934 metre yüksekliktesiniz.
Deniz seviyesine doğru inip, kavşağa yaklaşırken sağınızda "İskele" tabelası belki dikkatinizi çekmez bile. Öyle ya önünüzde ip gibi uzanan, araç kullanmanın en çok haz verdiği yollarımızdan biri olan Okaliptus ağaçlarının tünelinde Marmaris'e veya yanındaki yoldan Köyceğiz, Dalyan, Ekincik, Fethiye, Göçek gibi tatil merkezlerine gitmek var.
İşte Sakar geçidi inişini bitirirken sağa ayrılan yolu takip ederseniz, gerçek bir yeryüzü cennetine, bir çeşit huzur sığınağına ulaşırsınız. Burası Gökova sahilinde yer alan küçük, sevimli, hepsi birbirinden cazip alımlı, eğitici güzellikte evleriyle Akyaka köyü.
Ula tipi evler
Mimarisi çok farklı Akyaka'da, beton apartman bitişik yapılaşma yok. Yörede evler, Muğla'nın Ula İlçesi'ndeki eski evler örnek alınarak inşa edilmiş. Mimari dokuya konaklama tesisleri de uyunca tümüyle harika bir köy oluşmuş. Şayet ev yaptırma projeniz varsa, sizi seçmekte kararsız bırakacak birçok örnekle karşılaşabilirsiniz.
Yöre mimarisinin öncüsü, Türkiye'nin birçok yerinde eserler bırakan 1983 Uluslar arası Ağahan Mimarlık ödülünün sahibi Nail Çakırhan. Mimarlık eğitimi olmamasına karşın kendi yaptığı, geleneksel mimari özellikleri taşıyan eviyle bu ödülü alan Çakırhan, Ula'lı yapı ustalarıyla çalışarak ahşap ağırlıklı diğer evlere de ruh ve can katmış.
Bahçe içinde yer alan ikiz villalar, kimi daire biçimli balkonları kimi gemi güvertesini anımsatan küpeşteleri ile Akyaka'ya "yaşanası güzellikte evler" imajını kazanıyor.
Akyaka girişinde küçük bir çarşı, pizzacı, PTT, market ve bazı konaklama tesisleri önünden geçip sola devam ederseniz Yücelen Otelin bulunduğu, bebeklerin bile yüzebileceği 200 metre boyunca devam eden sığlıktaki pürüzsüz kumlu plaja ulaşılıyor.



Eşsiz güzellikteki Gökova Körfezi kıyısındaki Akyaka Plajında iskelenin her iki yanı sığ, zemin kum. Plaj hafta sonları, bayram tatillerinde 3000’i aşkın kişiyi ağırlıyor.
Plajların gerisinde her tür yiyeceği, içeceği bulabileceğiniz kafeler, restoranlar, pansiyonlar, apart oteller sıralanmış.
Tüm bu aktiviteleri katılabilmek için Muğla başta olmak üzere servislerle, minibüs seferleri ile taşınan gezi severler Akyaka’yı dolduruyor.
Özel aracıyla gelenler ise sokak aralarında, ağaçlar arasında boş buldukları yere veya ücretli otoparka araçlarını bıraktıkları gibi soluğu sahilde alıyorlar.
İklim itibariyle dört mevsim zahmetsiz yaşanan Akyaka'da rüzgar hafif hafif, ılık, temiz, deniz kokulu olunca, kısa süre sonra etkisini farkediyor, dinlendiriciliğinin yanısıra iştah açıcı olduğuna da karar veriyorsunuz.
Denizle kucaklaşan çam ormanı gözünüzü okşuyor, dereler üzerine kurulu restoranlar, sazlar arasında yüzen ördekler masanızda kalan ekmek lokmalarını beklercesine etrafınızda dolaşıyor.
Estetik ortam ruhunuzu dinlendiriyor, hiç aklınızda yokken emekli olup Akyaka'ya yerleşme planları yapmaya başlıyorsunuz.

Akyaka günden güne gelişip büyüyor, ününe ün katıyor meraklıları artıyor. Buna paralel aktiviteleri de çoğalıyor.
Yamaç paraşütü, paraşütlü rüzgar sörfü, kano, bot gezisi, trekking, yüzme, dalma, atlama, balık ekmek zevki derken bir de bütün bunlara ilaveten her yerde bulunmayan ve Azmakdere’de yapılan yarım saatlik zevkli tekne gezileri geliyor.


Akyaka Azmakdere Tekne Gezisi
İskele çevresinde Azmakdere girişinde sıralanmış Kooperatife bağlı gezi tekneleri dolmuş gibi çalışıyor, yolcularla dolan tekne hemen kalkıyor. Kişi başı fiyat beş lira, serin ve manzaralı seyirlik yolculuk başlıyor.
İlk etapta yay gibi kavisli ahşap bir köprünün altından geçiliyor.
Yerden çıkan kaynak ve Sakartepe’den gelen berrak sularla beslenen derenin derinliği yer yer 3-4 metre, su sıcaklığı 10 derece.
Derede yüzenler bu su soğuk değil buz, çivi gibi yakıştırmalar yapıyorlar. Yine de köprünün üzerinden bu derece soğuk suya balıklama çivileme atlayanlar eksik olmuyor.


Sazlar arasında ilerlerken çok geçmeden bir tarafta sıralanmış restoranları ve bu restoranlarda su kenarı kahvaltı yapan, yemek yiyenleri görüyorsunuz, yer yer boşluklar ise dere kenarı, tatlı su plajı olarak kullanılıyor.
Her yerde kazlar ördekler koloni halinde dereyi süslüyor. Suyun dibi ise inanılmaz renk ve güzellikte çayır gibi zümrüt yeşili su yosunları ile kaplı.
Balık avcılığına kapalı bu alanda teknelerin altında dolaşan iri kefalleri rahatlıkla görebiliyorsunuz. Suyun üzerinde ki sazların dibinde ise su tavukları, su kaplumbağaları adeta köşe kapmaca oynarcasına bir görünüp bir kayboluyorlar.
Gidiş rotasının son noktasında 10 dakika kadar tekne motoru stop edilip yüzme molası veriliyor. Kendine güvenenler soğuk suya atlayıp yüzüyor, bazıları ayaklarını suya sokmakla yetiniyor.
Dönüş yine aynı gelinen istikamette yapılıyor.
Tekneden inenler derenin iki yanında yürüyüş yapıyor, çay bahçeleri, kafelerde soluk alıyor veya balık ekmek ziyafeti çekiyorlar.
Balık ekmek de mezgit balığı tavada kızartılarak veriliyor. Akyaka dışından temin edilen ve kılçıksız olan mezgit ekmek için 6 TL ödeniyor. İsterseniz kara kısmında, isterseniz yüzen teknede balık ekmek keyfinizi yapıyorsunuz. Hatta bazı restoranlarda suyun içine kurulu masalarda, derenin içinde bile yemek yeme imkânı bulunuyor.


Hedefiniz Marmaris, Fethiye, Köyceğiz, Dalyan ya da bir başka yer bile olsa bir saatinizi ayırıp, şoför yorgunluğundan, gerginlikten kurtulmak için Azmakdere tekne gezisine katılmaya değiyor.

Kıyı boyunca çeşitli stantlar seramik biblolar, takıları, hediyelik anı eşyaları sergiliyorlar.
Ana yoldan düz devam edenler orman içi dinlenme tesislerinin bulunduğu alandan, iskele mevkii burnunun sağına geliyorlar.
Son yıllarda yapılan dubleks evlerle, bu bölümde de artış gösteren yapılaşma dikkat çekiyor.
Kıyıda Çobantur işletmesine ait bir otel, restoran, ve Çınar Plajına uzanan ve geliş olarak kullanılan asfalt sahil yolu bulunuyor.
Artan talep karşısında yetersiz kalan sahil yolu yerine orman içine girip devam edenler için kısa süre sonra yol, Ören ve Çınar Plajı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Plaja inen sahil yolu, yol boyunca tek şerit araç parkı olarak kullanılıyor. Araçlarını bırakanlar, patikadan 100 metre sahile inerek kendilerini Çınar Plajının serin sularına bırakıyorlar.


Çınar Plajı
Yaz aylarında coşan kırmızı çiçekli zakkumlarla kaplı Çınar Plajı isimli koy, Kaputas, Ulaş plajlarında olduğu gibi birkaç metre sonra derinleşiyor.
Bu sayede dalgada dibi karışmayan deniz, bilhassa tepeden bakınca eşsiz mavi tonlarına sahip rengiyle konukları büyülüyor.
Her zaman berrak ve Gökova mavisini taşıyan denizin sahili renkli küçük taşlarla kaplı.
Koyda taşların açık renkli düzgün yüzlerine kısa dörtlük şiirler yazmak veya su dolu kavanozlara koyup renklerini seyretmek için taş toplayanlara da rastlanıyor.
Çocukların sevinç çığlıkları ise her daim kulakları çınlatıyor. Plajın büfesi günlük ihtiyaçları karşılarken plaja ilgi her yıl biraz daha da artıyor.

Akyaka sahilinde Çınar plajı yolu üzerinde yer alan Eski İskele'den (Maden İskelesi) 1950'den 65 yılına kadar Sıtkı Koçmanın krom madeni ihracatı yapılmış.
Aynı iskele Osmanlı İmparatorluğu Arap ülkelerine tahıl ihraç iskelesi olarak, daha öncesinde ise Mısırlılar hurma, kumaş getirmek için kullanmışlar. İskelenin Doğu Bizans döneminde şarap, narenciye ihraç iskelesi olduğu da biliniyor.
Anadolu'dan getirilen mallar bu iskeleye girişte ve çıkışta katır taşımacılığı ve 40 kürekli teknelerle yapılmış.
Osmanlının gümrük ambarı olarak kullanılan dört duvar olarak günümüzde de varlığını sürdürüyor.
Akyaka da kaya oygu mezarlar da görülebiliyor.
Akyaka'dan Akbük'e kadar olan orman arazisi sit alanı olarak korunuyor ve iskan izni bulunmuyor.

Akyaka yakınlarında bir başka ilginç koy ise Marmaris yolu üzerinden ayrılan ve Sedir Adası'nın biraz ilersinde bulunan Boncuk Koyu.
Özellikle su altına meraklıların dalış yaptığı koy'a yarım kilo ağırlıkta köpek balıkları yumurta bırakmaya geliyorlar.
100 yıllık tarihi boyunca herhangi bir tehlikeli olaya rastlanmayan koyda balıklar izlenebiliyor.
Sahil yürüyüşleri, su sporları, balık avcılığı, tekne gezilerine katılmak, sığ plajın kum hareketlerini fotoğraflamak, piknik yapmak, sahil restoranları, cafe ve çay bahçelerinde oturup sessizliği dinlemek köyde yapabilecekleriniz arasında.

Antik kentlere meraklıysanız Prienne, Milet, Didim, Harekleiea Stratonikaie, Kaunos gibi ören yerlerini gezebilirsiniz.
Sessizlik ve sakinlikten sıkılıp bir antrak vermek isterseniz 32 km uzaklıkta marina yaşantısı, alışveriş, moda, müzik ve eğlencenin her türlüsünün yaşandığı Marmaris genişletilmiş yeni yoluyla yanıbaşınızda.

 
Nail Çakırhan Evi - 1983 Ağahan Mimarlık Ödülü
Son güncelleme Temmuz 2014

2000-2018 © Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.