anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Varda Köprüsü
Üçağız Kaleköy
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Bandırma
Bandırma, Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, İlçeye bağlı 2 belde ve 32 köye sahip. Marmara Denizi’nin güneyinde yer alan yerleşim biriminin Doğusunda Karacabey, Batısında Gönen, Kuzeyinde Erdek ve Kapıdağ, yarımadası, Güneyinde ise Manyas ve Kuşgölü bulunuyor.



Yüzölçümü 690 km2 olan Bandırma’nın denizden yüksekliği 1 metre ile 764 metre arasında değişiyor. Aynı isimle anılan körfezde yer alan Bandırma, önemli bir liman kenti durumunu koruyor.
İstanbul, Bursa ve İzmir illerinin köşelerini oluşturduğu var sayılan üçgenin ortasında yer alıyor ve bu illere ortalama 2 saatlik uzaklıkta bulunuyor.
Bandırma’nın bir önemli özelliği de, İstanbul’un, Marmara ve Ege bölgeleriyle bağlantısını sağlayan bir noktada olması sayılıyor.
Gelişmiş ve donanımlı limanı ile İstanbul’un bir giriş kapısı özelliğini taşıyan ilçe, 1998 yılında başlatılan İstanbul-Bandırma arasındaki hızlı feribot seferleriyle, bu özelliğini daha da ön plana çıkıyor.
“Onsekiz mahalleden oluşup onbeş yıl önce çıkan ve bir-iki mahalle dışında ötekileri tamamıyla ortadan kaldıran yangın felaketinden sonra düzgün bir plan çizilerek ve onun gereğince şimdiki evler inşa edildiğinden araları birbirine paralel ve düzdür.
İskele başında ve Belediye Dairesi önünde yarım daire biçiminde bir meydancık olup kasabanın bütün sokakları buradan başlıyor.



İlçenin arazi yapısı, kuzeyden güneye doğru kısmen dağlık ve engebeli, en yüksek dağı, ise doğusunda yer alan 764 metre yüksekliğindeki Karadağ olarak gösteriliyor.
İlçenin kuzeyinde yer alan Kapıdağ ise, Bandırma ve Erdek körfezleriyle çevrilmiş yarımada olarak turlanıyor.
Bandırma’nın en uzun akarsuyu Eğridere olup, İlçenin diğer önemli akarsuları ise Beyderesi, Çayırdere, Eski Sığırcı Deresi, Arıkaltı deresi, Bozdere ve Değirmen Deresi sayılıyor.
Bandırma’nın güneyinde yer alan Kuşgölü (Eski adı Manyas Gölü) nün yüzölçümü 164 km² olup, Kuşgölü’nün kuzeyinde dünyaca ünlü ve Avrupa Konseyi A sınıfı diplomalı Kuşcenneti yer alıyor.
Bandırma, hem Akdeniz hem de Karadeniz iklimlerinin etki alanı içinde bulunuyor. Ayrıca Balkanlardan gelen karasal iklimin geçiş alanı üzerinde yer alması nedeniyle, ilçede çeşitli iklim özellikleri gözleniyor.
Yıllık sıcaklık ortalaması 14 ºC hâkim rüzgâr yönü Kuzey-Kuzeydoğu.



Bandırma’da bölgeden ve özellikle Pers Satraplığı’nın merkezi olan Daskyleion (Ergili) da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi görülüyor.
Çalışmaları halen devam eden Daskyleion kazıları, Bandırma’nın gelecekteki önemli antik değerlerini ortaya çıkaracaktır. Bu çalışmalar Bandırma’nın turistik değerlerine, Kyzikos antik kenti kalıntıları ile birlikte yeni değerler kazandıracağı belirtiliyor.
Bandırma Şehir merkezinde, tarihi değer taşıyan çok sayıda yapı bulunuyor, geçmişin izlerini bugünlere ulaştıran yapılar ise şöyle sıralanıyor

-Haydarçavuş Camii
-Haydarçavuş Çeşmesi
-Öğretmenevi Binası
-Eski Askerlik Şubesi Binası
-Dekanlık Binası
-Eski İskele Binası
-Ulu Camii
-Sunullah Camii
-Hükümet Konağı
-Bandırma İlköğretim Okulu Binası
-Çelikspor Lokali (Eski Gar Binası)
-Yeni Kütüphane Binası (Eski Tekel Binası)

Güneş Saati
Bandırma'da görülmesi gereken tarihi eserlerden bir tanesi de Hükümet Konağı önünde bulunan Güneş saati.
Cumhuriyet dönemi en güzel eserlerinden Mimar Kemalettin'in eseri Bandırma Hükümet konağı önüne 1935 yılında Binbaşı Fuat Bey tarafından yaptırılmıştır.
Saatin güneşe ayarlanması birtakım teknik incelemeler sonunda (21 Mart İlkbahar Ekinoksu gece ile gündüzün eşit olduğu günler) Öğlen saat 12.00 de Güneşin gökyüzündeki konumuna göre hesap edilmiş, anıt üzerindeki çubuğun, Güneş'in gökyüzünde tam 12.00 deyken gölgesi de satin kadranında 12.00 göstermesi sağlanmış.
Hükümet konağının bahçe düzenlemelerinde bahçede içinde kırmızı balıkların yüzdüğü fıskıyeli havuz ve kameriye kaldırılmış, Güneş saati de yol ortasında denilerek gelişigüzel bir yere çekilmişti.
Bu düzenlemeler sonunda tahrip olmuş kırılmış kullanılmaz haldeyken, kıymetbilir birilerinin sahip çıkması sonunda onarılarak şimdiki yerine konulmuş.
Üzeri kabartma desenlerle işlenmiş dört yüzlü mermer sütun Güneş Saati'nin üzerinde bulunan metal plakette yazılanlar ise zamanın Türkçesi ile şöyle ifade edilmiş.

Tadili Zaman cetveli
Yukarıda ki cetvel mucibince gün farklarından mütevellit tadil zamanı hesaplayarak basılada okuduğunuzdan + leri zam ediniz ve - leri o miktardan çıkarınız. Biltarz cetvele göre 22 Mart'da ki tadili zaman bilhesap + 7 dakika 01 saniye bulunur. Basita kıraatının tadili zamanla muamelesinden sonra ki kıymeti ne her vakit için 8 dakika 4,5 saniye ilave ederseniz grinvic'den daima 2 saat ileri giden kullandığımız zamanı medeniyeyi bulursunuz.
Harita kaymakam Muhittin Bey tarafından Bandırma Kasabası Belediye Reisi Kasif bey tarafından inşa edilmiştir 1935
.

ÇEVREDE GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLER

MANYAS GÖLÜ KUŞ ÇENNETİ
Ülkemizin doğal güzellikleri arasında ayrı bir yeri olan Bandırma Kuşcenneti Milli Parkı, Kuşgölü’nün kuzeydoğu kıyılarında yer alıyor. Bandırma-Balıkesir karayolunun 15. kilometresinden güneye sapan 3 kilometrelik bir yolla Kuşcenneti’ne ulaşılıyor.
Kuşcenneti’nin “Milli Park” olarak ayrılmasının tek nedeni, barındırdığı kuş toplulukları olarak gösteriliyor. Kuşcenneti Ülkemizdeki milli parklar içinde küçüklüğüne rağmen, Kuşcennetleri arasında en çok ziyaretçi çeken milli parklarımızdan birisi sayılıyor.
Bandırma Kuşcenneti’nin bugünkü yeri Prof.Dr. Curt Kosevig ve eşi Leonore tarafından 1 Nisan 1938 tarihinde keşfedilmiş. Buraya “Kuşcenneti” adını veren Kosswing’in çalışmaları sonucunda doğayı sevenler arasında bu güzel cennetin değeri kısa zamanda anlaşılmış, 1952 yılında ise İ.Ü. Hidrobiyoloji Enstitüsü tarafından buraya bir inceleme istasyonu kurulmuş.
1959 yılında Milli Park enstitüsüne alınan Bandırma Kuşcenneti bundan sonra gerçekleştirilen etkili koruma ile daha da gelişmiş. Buradaki kuş topluluklarında önemli artışlar olmuş. Bunun sonucunda da, yapılan başvuru üzerine Avrupa Konseyi tarafından 1976 yılında “A sınıfı” diploma ile ödüllendirilmiş. İyi korunan doğa parçalarına verilen A sınıfı diploması, daha sonra 1981, 1986, 1991 ve 1996 yıllarında yenilenmiş. Kuşcenneti’nde 1975 Haziranına kadar 138 kuş türünün varlığı tespit edilmiş, daha sonra çeşitli zamanlarda yapılan sayımlar sonucunda bu rakam 255’e çıkmış. Kuş türlerinden 66 tanesi Milli Parkta düzenli olarak her yıl kuluçka topluluğuna katılmakta, geri kalanlar ise, göçler sırasında Kuşcenneti’ne uğruyor.

Bandırma çevresinde yapılacak gezilerde Erdek, Gönen, Avşa Adası, Marmara Adası, Paşa Limanı, Ayvalık, Kapıdağ Yarımadası görülebilir.



Ekonomik yapısı ele alındığında Bandırma, bölgenin önde gelen sanayii kentlerinden biri olup, sanayii tesisleri ilçe merkezinde yoğunlaşmıştır. Köylerde ise tarım, ekonomik yaşamın temelini oluşturuyor.
Bandırma’da sanayinin kuruluşu oldukça eski tarihlere dayanıyor.
Ancak, Bandırma Limanı’nın işletmeye açılması ile birlikte 1970’li yıllardan başlayarak, özellikle 1980 yılından itibaren sanayi kuruluşu sayısında ve sanayi üretiminde çok önemli gelişmeler kaydedilmiş.
Bandırma'nın önemli sanayi tesisleri arasında Eti Madencilik Bor ve Asit Fabrikaları ile gübre fabrikası BAĞFAŞ’ yer alıyor.
Sanayii yatırımları 1980 yılından sonra gıda sektöründe yoğunluk kazanmış, gübre, un, yem, çırçır, çeltik, bitkisel yağ, damızlık civciv, etlik piliç, yumurta, salça, dondurulmuş su ürünleri, mermer ve taş işletmeciliğinde çeşitli firmalarının tesisleri önem kazanmış bulunuyor.
Bugün ülkede üretilen kimyasal gübrenin % 15’i, etlik civcivin % 25’i, yumurtalık civcivin %20’si Bandırma’da ait olup son yıllarda en büyük yatırımlar tavukçuluk alanında yapılıyor.

Bandırma Limanı, İstanbul’ dan sonra Marmara Denizi’ndeki en büyük ikinci limanı. 12 metre derinliği olan liman, 20 bin grostona kadar 15 adet geminin aynı anda yanaşıp yükleme ve boşaltma yapabileceği bir kapasiteye sahip.

Bandırma ekonomisinde tarım sektörünün de önemli yer tutuyor. Verimli topraklara ve tarıma elverişli bir iklime sahip arazinin büyük bir bölümünde, başta tahıl olmak üzere tütün, pamuk, şeker pancarı, zeytin, üzüm gibi endüstri bitkileri yetiştiriliyor. Bitkisel üretimin yanında sebzecilikte yaygın olarak yapılıyor.
İlçedeki tarla arazisinin büyük bir bölümünde buğday, arpa, ayçiçeği, pamuk, soğan, nohut, çeltik, bakla, ve şeker pancarı tarımı yapılıyor. İlçe tarımında üretilen başlıca ürünler arasında kavun, karpuz, biber, domates, fasulye, pırasa, karnabahar, ıspanak ve maydanoz armut, elma, ayva, erik, kiraz, kestane ve incir sayılıyor.
Pırasa üretiminde Yeni Yenice Köyü önemli bir yer tutuyor.
Ülke içine hatta yurt dışına bu köyümüzden pırasa gönderiliyor.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, köylerde halkın önemli besin kaynaklarından biri olarak varlığını sürdürürken, üretilen süt ve süt ürünleri genelde aile içinde tüketilip, süt ayrıca bir gelir kaynağı olarak değerlendiriliyor.
Bandırma’da tereyağı, peynir ve yoğurt üretimi önemli bir sektör olup, bu ürünlerin ünü tüm Türkiye’ye yayılmış.
Balıkçılık ve su ürünleri konusunda Bandırma’da önemli bir yere sahip.
Ağırlıklı olarak hamsi, palamut, sardalye, kolyoz, istavrit, levrek, mezgit, lüfer ve uskumru gibi balık türleri avlanıyor.
Ayrıca Kuşgölü’nde sazan, yayın, çapak, turna ve yılan balığı gibi tatlısu balıkları avı yapılıyor.
İlçe merkezinden Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine dondurulmuş balık, ıstakoz, karides, midye, yengeç gibi kabuklu su ürünleri ile kurbağa ve kara salyangozu gibi ürünlerin de ihraç ediliyor.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.