anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM

Antik kentleri, mağaraları, kervansarayları, mesire alanı, yöresel halısı, narı ile ünlü DÖŞEMEALTI

Akdeniz’in turizm kalesi Antalya hızla büyüyüp gelişirken beş merkez ilçesinden biri konumuna gelen Döşemealtı’da antik kentleri, mağaraları, Yörük kültürü, narı ile merak uyandırıp kendinden söz ettiriyor.
Sihirlitur’un Döşemealtı bölümünde ilçe merkezinden ziyade ağırlıkla turistik ve folklorik değerlerini kapsayan bir tura çıkıyoruz.

İsmini antik dönemde döşenen yolundan alan günümüz ilçesi, sınırları içinde Termessos ve Ariassos antik kentleri bulunuyor. 500 bin yıllık tarihiyle Karain Mağarası ve en büyük mağaralarımızdan birisi olan Kocain Mağarası yine Döşemealtı’nın sahip olduğu tarihi ve turistik değerlerden.
Kırgözhan, Evdirhan Kervansarayları, Kırgöz Gölü su kaynakları, endemik bitki örtüsü bir yana, dünyaca ünlü yöreye özgü Döşemealtı halıları ilçenin tanıtımında büyük rol oynuyor.
Günümüzde eski özelliklerini kaybetse de yaylalara çıkış ve Yörük yaşamı da Döşemealtı’nı farklı kılıyor.
Burdur veya Isparta üzerinden Antalya’ya doğru rampaları bitirip deniz seviyesinden 300 metre yüksekliğe inince Döşemealtı’na ulaşıyorsunuz.
Geniş yol üzerinde kervansaraylara, Karain Mağarasına, Antik Kentlere uzanan yolların yön levhaları ziyaret noktalarını kolayca ulaşılıyor.

Karain Mağarası
Karain Mağarasını görmek için biraz zahmet çekmek, kısacası oldukça yüksek tepedeki mağaraya ulaşmak için merdivenleri sabırla tırmanmak gerekiyor.
500 bin yıl önce insanları barındıran mağara olarak biliniyor.
Bulunan kemiklerden Anadolu’da soyu tükenmiş bazı hayvanların izlerine rastlanıyor. Buluntuların bazıları da Antalya Müzesinde sergileniyor.
Kocain Mağarası ise Türkiye’nin en geniş ve yüksek galerisine sahip mağaralardan olup 35 metreye varan sarkıt dikitleri ile görenlerin hayranlığını kazanıyor.
800 yıllık geçmişe sahip Kırgözhan, 1219 tarihli Evdirhan, kenti yüksekten ve 15 km uzaktan seyreden Düzlerçamı mesire yeri, Güver Kanyonu Döşemealtı gezinizde görebilecekleriniz arasında.

Ariassos
Antalya yoluna çok yakın olan antik kentte, yoldan bir kilometre içerde yer alan Ariassos’un abidevi şehir kapısı yoldan görüldüğü için kısa sürede gezilebilme imkânı bulunuyor.
Psidya kentlerinden biri olup, Roma döneminde geçirmiş olduğu deprem sonucu büyük tahribat yaşamış.
Ariassos’un en iyi durumda ki yapısı, günümüze ulaşan dört temel ayak üzerine inşa edilmiş üç kemerli kapısı.
Antik alan içinde kitabeli, yazıları silinmiş bazı taş blokları, heykel kaideleri, kenti çevreleyen surlardan bazı bölümler, mozole tipi lahit mezarlar dışında pek bir kalıntı görülemiyor.

Termessos
Antalya’nın kuzey batısında Korkuteli yolu üzerinde Güllük Dağı eteklerinde kurulmuş olan Termessos Antik kenti, günümüze iyi şekilde ulaşabilmiş birçok kalıntısı ile Antalya’ya gelen turistlerin rotası üzerinde yer alıyor. Faunası, florası ile zengin Milli Park sınırları içinde ki antik kentte, tiyatro, agora, mezar yapıları, dükkânların bulunduğu sütunlu yol, agora, meclis binası, sarnıçlar, tapınak ve lahit mezarlar görülebiliyor.
Aşağı şehir surları ve su kaynağının bulunduğu alandan güneye doğru uzanan bölümde ilk katı ayakta kalmış Gymnasium'a ulaşılıyor.
Çeşitli odalardan oluşan yapının arkasında dükkânların bulunduğu sütunlu cadde görülebiliyor. Kanalizasyon şebekesinin mükemmelliğini gösteren kanallar dikkat çekiyor.
Termessos kazısı lahit ve buluntular Antalya Müzesinde sergileniyor.

Döşemealtı Halısı
Dünyaca üne sahip Döşemealtı Halısı kök boyalar kullanarak günümüzde sayıları hayli azalan el tezgâhlarında dokunmaya devam ediyor.
12. yüzyıldan sonra Anadolu'ya gelip Antalya ve çevresine yerleşen Teke Yörükleri, yöreye adını verdikleri gibi kültürlerini de yaymışlar, Antalya'nın en önemli el sanatlarından olan dokumacılık da Yörüklerin göçebe yaşayışının bir parçası olarak günümüze dek ulaşmış.
Genellikle 80x120 cm boyutlu "çeyrek", 125x180 cm veya 220 cm boyutlu "seccade", 75x300 cm boyutlu "yolluk" olarak isimlendirilen halılar dokunuyor.
Kırkılan yünler yıkandıktan sonra lif haline getirilip, kirman yardımıyla eğirme işlemi sonunda bükülüp halıda kullanılacak ip oluşturuluyor.
Halı ipleri, çeşitli ağaç ve bitki kökleri, yaprakları ile kazanlarda ayrı renkler için kaynatılarak kök boya ile boyanmış oluyor.
Yıllarca renklerini kaybetmeden dayanabilen boyalı ipler Gördes tipi düğümlerle halı dokumasında atkı ve çözgü olarak kullanılıyor.
Dokunmuş halılar daha sonraları solmaması ve güneşe serilip renklerin gerçek kalıcı tonalitesine kavuşması için güneşlendiriliyor.


Döşemealtı halıları anlamlı motifler ve zemin kırmızı, lacivert, bordo belirgin olmak üzere mavi, desenlerde yeşil, siyah beyaz renkler taşıyor.
Halelli, Toplu, Kocasulu, Dallı, Dallı-Akrepli, Mihraplı (Camili), Akrepli, Terazili-Toplu-Yastıklı, Bayraklı, Dokuz Toplu (Yıldızlı), Kuleli Yıldızlı Toplu, Laleli Mihraplı, Koyun Haplı Dallı, Heybe Toplu ve Ambarlı isimlerle anılıyor.
Eski Döşemealtı halıları, kıl cadır, folklorik kıyafetler, tarım aletleri ve çeşitli Yörük yaşamını anlatan eşyalar ile kompozisyonlu biçimde Antalya Müzesi Etnografya bölümünde sergileniyor.

Yaylada yaşam
Bir zamanlar Döşemealtı’ndan yaylalara, develere yükledikleri taşınabilir eşyalarla kervan halinde uzun süren yolculukla yaya çıkan Yörükler, günümüzde artık yaylalara motorlu araçlarlarla kolayca çıkıp iniyorlar.
Günümüzde sadece yolculuk şekli, süresi değil, kıyafetler, uğraşlar da büyük değişim göstermiş. Kıl çadırların yerine branda çadırlar, yöresel motifli kıyafetler yerine günümüzün günlük pratik giysileri görülüyor.
Tahta sinilerde hamur açılıyor, dört duvardan müteşekkil yayla camilerinde ezan okunup, namaz kılınıyor, tavuk, küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriliyor, süt sağılıp peynir yapılıyor, halı dokunuyor.
Bir de kaybolan el sanatları var. Yörük geleneği olan Fığla Bardağını yapan neredeyse hiç kalmamış. Bu geleneği yaşatmak için sanat atölyeleri, kurslar açılarak gelecek nesillere aktarma çabası sürüyor.

Fığla Bardağı özellikleri ve yapımı
Fığla Bardağı Yörüklerin kullandığı, yapımında çömlek toprağı ya da fırınlama, pres gibi ihtiyaçlar gerektirmeyen her yaylada bulunabilen bir tür ağaçtan yapılma testi ve su taşımakta, sürahi amaçlı kullanılıyor.
Suyu soğuk tutmasının yanı sıra suya, yapıldığı ağacın kokusunu transfer ederek suyun bünyesine ağaç aroması kazandırıyor.
Genellikle çam ve sedir ağacı kullanılan testi yapımında, seçilen ağaç gövdesi testi boyunda kesildikten sonra keser, delik delici, keski gibi bazı araç ve gereçlerle dış kabuklar temizlenip, içi oyuluyor, şekillendiriliyor. Testi altına açılan yuvarlak delikten suyun konulacağı gövde boşaltılıp deliğe göre tıpa vazifesi gören suyu sızdırmayacak kapak yapılıyor.
Suyun konulacağı hacmin oyulması sırasında testinin iç çeperi ne ince ne de kalın olmaması ustanın maharetinin, ustalığının başarısı sayılıyor. İnce çeperli oluşu çabuk kırılma, suyu yeteri kadar soğuk tutamamaya neden olurken, kalın çeperli testiler ağır ve az su alabilen küçük hacmi nedeniyle makbul sayılmıyor.
Testinin bırakıldığı yerde dik durması için altına ayak çıkıntıları, su içilebilmesi ve testi içine hava girebilmesi için tahliye gözleri de oyularak açılınca, uzun ömürlü testi, kullanıma hazır hale geliyor.
Günümüzde plastik, cam, metal kaplar kullanılırken bardak, meraklılar tarafından nostaljik, dokoratif özellikli hediyelik eşya olarak aranıyor.

Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.