anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Göl, tarih, çini ve zeytin: İşte İznik!
Bursa'nın çinisiyle ünlü şirin ilçesi İznik öylesine farklı bir yer ki, sularından camilerine, temiz havasından zeytinine, sahilinden türlü çeşit tatlı su balığının çıktığı gölüne kadar bir dolu özellik, İznik'i kuşatmış durumda... , hangisinden bahsedecek olsak, mutlaka bir yönü eksik kalacaktır.

Bir göl kenarına gidilirse nasıl vakit geçirilir sizce?
Piknik yapılıp yalnızlığın, doğanın tadı çıkarılır, resim yapılır, fotoğraf çekilir, sazlar, kayıklar, salkım söğütler arasında oturup göle karşı müzik dinlenir...
Satılık evlere arsalara bakılır, göl balıklı, istakoz güveçli yemekler yenip, Turistik Tesisler Sahili'nde temiz hava yürüyüşleri yapılır... Tarihi eserler, müzeler gezilir...
Gidilen yerden ayrılırken yiyecek yada kullanılacak bir şey hatıra olarak alınır ya, işte buradan da alacağınız, üzeri çinilerle kaplı bir tabak, şekerlik, vazo, yumurtalık olabilir.
Kullanmak şart değil seyri bile size o gün, oradaki anılarınızı taze tutmaya yetecektir.
Bütün bunları nerede mi yapacağız?
Davetimiz çini diyarı tarihi bir merkeze, bugün içte ve dışta düzenlenen müzayedelerde satın alınamaz fiyatlara çıkan parçaların vatanına İznik'e gidiyoruz.
Etrafı surlarla çevrili dört kapılı, kitaplara sığmayan tarihi ve kültürel değerlere sahip Bursa'nın ilçesi İznik, yoldan sisli puslu görünse de göl seviyesinde sis olmuyor. Rüzgar genelde güneydoğu yönünden eserken, hava hiçbir yerin havasına benzemiyor.
İki dağın arasındaki vadiye kurulu antik kentte her yer, dağ taş zeytin ağaçlarıyla dolu. Yaprağını dökmeyen ve yaz kış yeşil kalan ağaçlar temiz havaya oksijen takviyesi yapıyor. Dağlardaki deli zeytin toplanmasa da göl çevresindekiler bol, leziz ve kaliteli.
Çınarlar ve akasyalar arasından geçen sahil yolu, rüzgarın sesini dinleyip, stres yaratan şehir atmosferini unutturacak kadar iddialı bir ortama sahip.
Gizemli bir yalnızlık, sahile vuran dalgalar, tek tük dolaşan köpekler, birkaç koyun ve kuşlar haricinde bu mevsimde hiçbir hareket yok.
Hava burada fazla temiz. Rüzgar öylesine süzülmüş ki kafanızı kurcalayan endişeleri bile silip süpürüyor.
İznik'te zaman
isterseniz mevsime uygun giyinip ağaçlara hamak kurabilirsiniz, portatif sandalyelerinizi aracınızdan çıkarıp sahilde oturabilir, karabatak sürülerinin bir görünüp bir kayboluşlarını da izleyebilirsiniz. Araçınızda ki müzik çalarınızdan veya kulaklığınızdan gelen müzik eşliğinde bu dinlenme daha da keyifli olabilir.
Amaç temiz havada oksijen tedavisi.
Ruh sağlığınızı tehdit eden gaz odasına dönmüş şehirlerde bu hava yok işte!..
Sıkılınca Turistik Tesisler Sahili'ne buyurun. Okşarcasına esen rüzgarda salınan akasyaların nazlı dalları altında yürüyüp sonra tarihi doku içinde tek tük kalan eski İznik evleri arasından İznik'in çinili minaresiyle ünlü yeşil camisine ve etrafı fevkalade düzenlenmiş gezinti parkında dolaşabilirsiniz.
Şehir surlarına, Spandau Bulvarı üzerinde Senato Sarayı kalıntısı, Göl Kapı, Lefke kapısı, Yenişehir Kapısı ve İstanbul gibi son kalan kapılarını, 400 yılda inşa edilen ve M.S.787 yılında II. İznik konsülünün toplandığı ve 1331' de cami olarak açılan Ayasofya Bazilikası'nı, taban mozaiğini, Roma tiyatrosunu, Beştaş (obelisk), Eşrefzade Cami, Asmalı Cami, Süleyman Paşa Medresesi'ni ve II. Murat Hamamı'nı dıştan da olsa görebilirsiniz.
Kültür Bakanlığı adına İstanbul Üniversitesi tarafından 1984 yılında düzenli kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan 4. yüzyıldan kalma yapı kalıntısı ile 12. ve 15. yüzyıllar arasında çalışmış olduğu tespit edilen Osmanlı dönemi Türk çini ve keramik atölye ve fırınlarının bulunduğu alanı da gezebilir, buradan çıkan buluntuların sergilendiği yeri gün boyu görebilirsiniz.
İznik Müzesi'ndeki kabartma heykeller, lahit, sütun başları ve İznik motiflerini inceledikten sonra Lefke Kapıdan girip, solunuzda kapı içi kabartmalarına bakarak Antik Su Yolu, Sarı Saltuk Makamı, Çandarlı Hayrettin Paşa, Eşref Baba Türbesini görebilirsiniz.
Bu noktada başlayan rampa çıkışa devam edenler, yolun 50 m altında antik bir kalıntı olan Berber Kaya Lahiti (Sarcophagus) ve kısa süre sonra Abdülvahap Sancaktar türbesine geliyorlar.
İznik ve gölün göze sığmayan panaromik manzarasına sahip seyir tepesinde, (8. yüzyıl) İslam ordusunun İznik'i kuşatması sırasında büyük yararlıklar gösteren ve daha sonra Türkler İznik'i zaptedince anısına bir türbe yaptırılmış olan Türk bayrakları ile donatılmış Abdülvahap Sultan Sancaktari mekanı ve gerisinde çam ormanı bulunuyor.

İznik Çinileri
Canınız çini almak istiyorsa geçmiş yıllara oranla daha şanslısınız, zira bir zamanlar atölye sayısı beş iken, İznik çinileri, desenleri verilip Kütahya'da yaptırılıyormuş.
Günümüzde ise 30 atölye İznik'te aslına sadık kalarak, orijinal desen ve renklerde, 1500-1600 yıllarının Osmanlı örnekleriyle çini üretiyor.
Uludağ Üniversitesi çini bölümü, ve İznik Kız Meslek Lisesi konuyla ilgili uzman yetiştiriyor.
Bunun yanı sıra ev hanımları hobby olarak evlerinde çini yapıyorlar.
İznik'te amatörlerce yapılan çinileri pişirmek için 5 çini fırını hizmet veriyor. Çini eşyalar 900 derecede pişirilerek satılabilir hale getiriliyor. (Çini fırınları 30 cm lik bir tabak için 2 TL pişirme ücreti alıyorlar).
İznik de faaliyet gösteren Kobalt Çini atölyesi çini ustası Abbas Kassim klasik İznik desen ve renkte özel sipariş hazırladıklarını, İznik çalışması yaptıklarını belirterek çini satış reyonlarında en çok "Haliç Deseni", "Kalyon", "Hayat Ağacı", "Çin tomani" (Çin Bulutu) isimli, 30 ila 45 milyon TL ile fiyatlandırılan tabakların alıcı bulduğunu belirtiyor.
Son yıllarda yıldızı parlayan bir başka çini ise "Şans Topu".
Osmanlı döneminde her genç kızın çeyiz sandığında mutlaka olması gereken ve ilk konan şans topu, bütün evlere de girmiş durumda.
Kapı yanına veya iki pencerearasına asılan şans toplarının nazara karşı olduğuna da inanılıyor.
Topların canlı ve cazip renkleri kadar, el halılarında gözlendiği gibi desen dilleri de bulunuyor.
Bunlar arasında Çintemani, Hak gözü, Kul gözü,İnsan dili gibi konular, aşk, sıhhat, başarı gibi kavramlar motiflerle ifade edilmiş.
Çini galerilerinde desenli duvar tabakları, vazolar, aşurelik, ibrik, maşrapa şekilli İznik çinileri, kül tablası, şekerlik, demlik, yumurtalık, çerezlik ve çeşitli biblolardan satın alabilirsiniz, istenirse desenleri karo fayanslara yaptırabiliyor veya hazır olanlardan alabiliyorsunuz.
Abbas Kassim Kobalt Çini tel no: 0(224) 757 09 27


İznik Çinilerinde Piri Reis Haritası
1000 ve daha üst derecede pişirilen İznik çini objeler "Ateşte Açan Çiçekler" olarak tanınıyor. Ürünlerde yapılan son yenilik ise 2015 yılı harita tasarımı. Piri Reis Haritasının kapaklı topuz, vazo, tabak gibi çini objeler üzerine uygulaması, büyük ilgi görüyor.
Ayrıca Osmanlı leğen, ejderhanın kanadından çıkan rüzgarın sembolü olarak uygulanıyor. Büyük parçalar 1000 TL tabaklar 200 TL fiyat aralıklarında ki ürünler haricinde çini takılar da rağbet görüyor.
Küçük olmaları nedeniyle daha zahmetli olan yüzük, aksesuar, biblo kaftanlar gibi orijinal el emeği, göz nuru modeller 10 ila 25 TL olarak fiyatlanıyor. Nicaea Çini Zeliha Erturul
Nilüfer Hatun Çini Çarşısı No 3 İznik gsm: 0536 471 14 86

Göl balıkları

İznik Gölü'nde tatlı su ürünlerinden sazan ve yayın gibi balıkların yanında bir de tatlı su "Karivitesi var". Balıkçı Recep Eser'e göre bu canlı türü sıkıştığı ve zorda kaldığı zaman ani hızda geri geri kaçarmış. Bu yüzden "Karivites", yani "geri vites" derlermiş.
Balıkçı Recep, "istakoz dedikleri bu karidesler için, sepetleri göle bırakırız, bir şey koymadığımız halde içine doluşurlar, sonra çeker alırız. Sığınmak için mi giriyorlar içine, bilinmez" diye konuşurken, "Fransızlar, kafasını, gözünü, ayağını her yerini yerlerde, biz de çok diye sadece kuyruğundaki eti kullanırız, güneşe bıraksanız hiçbir şey kalmaz erir gider. Pişince ortaya çıkıyor eti. Hem de ne et!.. Sırf fosfor...
Su ürünleri içinde en besleyici olanı. İşte bu yüzden günde 20-25 adetten fazlası yenmemeli, kaşıntı yapar, dokunur, diyor!.
Dönelim balıklara...
Akşam olunca ağlar göle atılıyor. Dökme-uzatma dedikleri takım, hava durgunsa sabah olunca toplanıyor. Su dalgalıysa, 2-3 gün beklendiği de oluyormuş. Denizdeki gibi balık ağda kalırsa, ahtapot ya da başka canlılar gelip yemezlermiş. Canlı balıklar satılır, ölenler varsa atılırmış.
Av için balıkçılar iki tür ağ kullanıyorlar. "Fanyalı" dipte, diğeri "sade" yüzeyde kullanılıyor 24 metre derinliğe kadar ki seviyeler için balık havanın durumuna göre seviye seçtiği için balıkçılar bazen üç kademeye ağ serdikleri oluyor.
Gölün en derin yeri 85 metre. Sahillerde kum sıfırdan başlayıp derinleşiyor. Güney yakanın kıyıları daha iri kumlu. Hafif taşlık kıyıların bazı bölümleri ise sazlık.


 
Şimdi de İznik'ten ayrılıyor, çevresinde ne var ne yok bir bakıyoruz.

İznik'den Karamürsel'e
Kalabalıktan uzak sakin ve huzurlu, farklı bir ortamda devamlı yeşil vadiler, tepeler arasında gözlerinizi ve ruhunuzu dinlendirmek isterseniz işte size 50-60 kilometrelik nefis bir parkur İstanbul Bursa arasında sizi bekliyor.
Otomobil kullanıyorsanız camları açın, motosiklet üstündeyseniz zaten doğanın tam içinde ilerliyorsunuz demektir, botanik kokusu ciğerlerinize sinecektir.
Orhangazi içinden İznik Gölüne paralel dümdüz uzanan yolda Boyacıköy'e kadar geliyorsunuz.
Köy merkezinden Karamürsel e doğru asfalt yolun her iki yanında uzanan tepeler seyri zevkli bir panorama sunarken, köy çeşmeleri, antik Valideana taş köprüsü, kerpiç evlere sahip, birbirinden güzel köyleri bir nefeste aşıp Karamürsel sırtlarına ulaşınca körfez altınızda tepsi gibi parlıyor. Manzaralı yamaçlara çiftlik evleri kurulu, satılık olanlarda var.


 


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.