anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Marmara Adası (Prokonnessos)
Saraylar Beldesi
Marmara Denizi’nde Kapıdağ Yarımadası açıklarında bulunan Marmara Adası Balıkesir iline bağlı Avşa Adasından sonra en fazla turist ağırlayan bir ada olarak tercih ediliyor.



Adanın kuzeyinde yer alan Saraylar Köyü çevresi geçmişten bu yana antik mermer ocakları ile ünlü. İ.Ö.den 844 yıllarında Prokonnessos Miletos’un bir kolonisi olarak kurulmuş çıkarılan mermerleri ile ün kazanmış.
Prokonnessos mermerleri İ.Ö. 4. yy’da Efes antik kentinde bulunan Artemis Tapınağı’nın sütunlarında ve Halikarnasos Satrapı Mausolos’un sarayında kullanılmış. Ayrıca Roma İmparatorluğunun mermer ihtiyacını karşılamakta büyük rol oynamış.
Günümüze gelindiğinde Marmara adası hala mermer konusunda önemini korumakta kaliteli mermerleri ve bilhassa restorasyonlarda yine Marmara Adası mermer ocaklarından çıkarılan mermerlerle orijinallerine en uygun parçalar işlenip kullanılmaktadır. Bunlara arasında büyük bir yangın geçirerek harabe haline gelen Ortaköy de ki Çırağan Sarayı yapımında, adadan getirilen mermer sütunlar kullanılmıştır.

Adaya ayak basar basmaz öncelikle sizi tertemiz bir hava, farklı bir yerde hissetmenizi sağlayacak ortam karşılıyor. Sahilin yoğun ve hareketli sahili parklar, gezi alanları, yazlıklarla uzanırken biraz daha ilerleyenler deniz fenerli balıkçı barınağına ulaşıyorlar. Adanın yamaçlarına doğru çıkıldığında ise Arnavut kaldırımlı, parke taş kaplı sokaklarda tarihin eski izlerini görmek mümkün oluyor. Kâh bir çeşme, kâh bir üzeri kabartma desenlerle kaplı antik taşın bir yapıda kullanılmış olması, medeniyetin çok öncelerden bu yana var olduğunu ispatlıyor.

Marmara Adasına ayak basanlar adanın fırınlarından çıkan taze ve sıcak poğaçalarından alarak ada çay bahçelerinde denize bakarak çaylarını yudumluyorlar. Yaz aylarında Erdek, Bandırma, Tekirdağ başta olmak üzere çeşitli yerlerden sağlanan ulaşımlarla teknelerden inenler hareketlilik sağlarken diğer zamanlarda ada Avşa Adasına nazaran daha sakin, daha huzurlu haline bürünüyor. Ada sakinleri kiraladıkları teknelerle ada çevresinde gezilere çıkıyorlar. Bilhassa kış aylarında sert dalgalara, kuvvetli rüzgârlara göğüs geren Marmara adasında iklim koşulları gereği bitki örtüsü diğer adalara göre daha fazla geliştiği gözleniyor. Kızılçam ağaçları, makilik alanlar, zeytinlik bölgeler bitki örtüsünü oluşturuyor. Buna rağmen ihtiyacı karşılayacak türde tarım yapılabiliyor. Adanın çevresini kara yoluyla dolaşanlar yüksek tepelerden kıyıların doyumsuz manzarasını seyir imkânı buluyorlar.
Marmara Adası amblemi işlenmiş, maskotlar, kupalar, biblolar, tee-şortlar, deniz kabuğundan yapılma kül tablası, vazolar, adadan ayrılmadan sevdiklerinize alabileceklerinizden.



Zeytincilik ile uğraşanlar yağhanelerde sıkarak elde ettikleri yağları yine kendileri kullanırken, üzüm yetiştirmede uğraşlar arasındadır. Kazdağları’ndan dönüp Çanakkale boğazından dolaşarak Anadolu’ya giriş yapan hava sirkülâsyonu güzergâhında bulunması nedeniyle sürekli değişken ve taze havaya sahip olup, nem oranı daha azdır.

Plajlar
Adanın etrafı boyunca irili ufaklı birçok plaj bulunur. Kimi kum, kimi çakıllı olan plajlarda deniz suyu Ege ve Akdeniz’in tuz oranına göre daha düşük olup Marmara Denizi özellikleri taşıyor. Bazı yerlerde deniz dibinden çıkan soğuk ve tatlı su kaynaklarının deniz suyuna karışmasıyla su daha soğuk hissedilebiliyor.
Merkeze en yakın plaj Kole Plajı olup, merkezde Kole Plajı ile başlayan bu plajlar Çınarlı Köyü'ne kadar irili ufaklı devam ediyor. Çınarlı Plajı'na varıncaya kadar Şifalı Su, Mestenağa ve Manastır Plajı gibi birçok plaj ihtiva eden Marmara Adası'nın en farklı plajı ise Aba Plajı'dır. Çünkü Aba Plajı diğer kumul plajların aksine çakıl taşları ile doludur ve merkezi gören güzel bir manzarası vardır. Ayrıca akıntı diğer koylara oranla daha kuvvetli olduğu için genellikle suyu derin ve soğuktur.
Bir başka değişik plaj ise Şifalı Su Plajı'dır. Dağdan inen içimlik suyun denize dökülmesi ile denizin kıyılarını daha soğuk hale getiren bu suyun şifalı olduğuna inanılır. Etrafı doğal kayalar ile örtülü olan bu plaj bu nedenle turistik bakımdan değerli hale gelmiştir. Ayrıca kano ve tekne kiralanarak adanın birbirine yakın olan bu plajları deniz yoluyla dolaşılabilir.

Gündoğdu Köyü'nde bulunan plaj köyün kıyı kesimini tamamen kaplayan sığ bir koydur. Köyün güneyinde bulunan burun akıntıyı büyük ölçüde keserek bu plajın suyunu sakin bir hale getirir. Adanın en ufak köyü olan Asmalı ise küçük ve bakir koylar ihtiva eder. Topağaç ise tarım alanı olduğundan plaj köy merkezine diğer köylere oranla daha uzak kalıyor. Saraylar plajı ise kumunun renginin açık olmasıyla dikkat çekiyor. Genellikle bu bölgede işçi insanlar yaşıyor ve bu nedenle iş saatinde plaj tenha kalıyor. Kumun renginin açık olması suyun rengini de açık gösteriyor.

Coğrafi Yapı
Yüzölçümü 117,18 kilometre kare olan ada, elipsi şeklinde olup, orta kesimleri dağlık, kuzeyi ve güneyi ise genellikle tepeliktir. Kuzeyde şerit biçiminde yayılan tepelik alan batıya doğru daralır. Badalan Körfezi'nin doğusunda genişleyen bu tepelerin yüksekliği doğuda 337 m'yi buluyor. Adanın kuzey kesimindeki bu tepelik alanın güneyinde yer alan Karabanlar Tepesi 346 m'ye, Yavuzaki sırtı ise 359 m'ye kadar ulaşıyor.
Orta kesimdeki dağlık alan, batıda Keltepe'de 516 m'ye, doğudaki Viranköy Tepesi'nde 598 m'ye ulaşıyor. Bu dağlık alanın ve adanın en yüksek noktası ortabatı kesiminde 699 m'ye kadar uzanan Büyükçayır Doruğudur. Adanın güney kıyılarına doğru, kuzey kesimdekini andıran, ama yüksekliği 300 m'yi aşmayan tepelik bir alana geçilir. Güneydoğu'da tepelerin arasında önemli bir tarım alanı olan ve ortalama taban genişliği 1 km Topağaç Ovası yer alıyor. Marmara adasında Neler yapılabilir.

Sportif Faaliyetler
Yürüyüş: Ada coğrafyası yürüyüş tutkunları için güzel parkurlar sunmaktadır. Gerek İlyas Dağı ve çevresi, gerekse Viran köy ve Tahtırevana mıntıkaları yürüyüş sporu için idealdir.
Dağcılık: Marmara Adası coğrafi yapısı itibariyle granit ve mermer türevi kayaçlardan oluşmaktadır. Bu coğrafi yapı dağcılık sporunun kaya tırmanışı branşıyla ilgilenen sporcular için iyi sınıfına girebilecek parkurlar sunmaktadır.
Dağ Bisikleti: Adanın pek çok yerinde bulunan doğal patikalar ve benzeri küçük toprak yollar dağ bisikleti sporu için uygun parkurlar oluşturmaktadır.
Dalış: Ada da daha önce de dalış sporu için küçük çaplı girişimler yapılmıştır. Marmara Adası Marmara Denizi’nde dalış sporu için en uygun yerlerden birisidir.
Kano: Ada’da özellikle Kola plajında, çift kişilik ya da tek kişilik kanolar kiralayabilirsiniz.
Avcılık: Ada’da av yasakları dışındaki dönemlerde tavsan, keklik, karatavuk ve çulluk avı yapılmaktadır.
Olta Balıkçılığı: Ada’ya gelen misafirlerin en çok ilgi gösterdiği konuların basında olta balıkçılığı gelir. Balık tutmak için iskeleler kullanılabileceği gibi kayıkla ada çevresinde balık tutulabilir.
Yelken: Marmara Adası uygun rüzgâr koşulları nedeniyle yelken meraklıları için önemli bir uğrak yeridir.
Günbatımı: Marmara Adası’nda gurup kıs aylarında Asya yakasında, yaz aylarında Avrupa yakasında seyredilebilir. Gün batimi tutkunları Aba mevkiinde bu güzel tabiat olayını seyredebilirler.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.