anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Mudanya
Bursa’nın Gemlik gibi denize bakan iki ilçesinden biri olan Mudanya günden güne büyüyüp gelişmesi, tarihi özellikleri, birbirinden güzel konakları, evleri, doyumsuz güzellikteki sahil şeridi ve çevresinde yer alan tatil merkezleri ile turizmde ki iddiasını artırmaya devam ediyor.



Mudanya denince hiç şüphe yok ki ilk akla gelen Mudanya Mütareke Evi Müzesi…

İstanbul çıkışlı olanlar için
Mudanya’ya en zahmetsiz ulaşım Yenikapı’dan deniz otobüsü ile olabilir. Kara yolu ile gelmek isteyenler için ya Bursa üzerinden geniş ve rahat yollar kullanarak, ya da daha farklı ara yollar kullanarak gelinebilir.
Biz de gezi amaçlı yola çıkıyor, güzergâh boyunca görebileceklerimizi sıralıyoruz.
İlk etapta İstanbul çamlıca gişelerden geçerek otobandan Bayramoğlu-Darıca sapağına geliyor, burada otoyoldan ayrılarak Eskihisar feribot iskelesine gelip, araç ve siz dinlenmiş olarak Topçular tarafına geçiyorsunuz.
Yalova’ya girmeden Bursa yönüne tırmanan rampa geniş rahat çıkış sağlıyor. Orhangazi sağda, İznik solda bırakılıp geçiliyor, Gemlik aşılıyor ve sağınızda Kurşunlu sapağı çıkıyor. Bu daracık iki şeritli ağaçlı yoldan devam ettiğinizde Kurşunlu mevkii üzerinde sıralanmış villaları, yazlıkları, köy evleri, lokanta, kafeler arasından ilerliyor, Marmara sahilinde yer alan mesire yerlerini, ağaçlar arasında, deniz kenarı ideal piknik ve kamp alanlarını, plajları, bir de kilise kalıntısını geride bırakarak Altıntaş’a ve Güzelyalı’ya ulaşıyorsunuz.

Güzelyalı
Önceleri beldeyken, sonra Mudanya’ya bağlanıp ilçenin sahil mahallesi konumuna gelen Güzelyalı Mudanya ilçesine öylesine yakın ve gelişmişki Mudanya olduğunuzu sanıyorsunuz.
Seyri güzel yüksekten geçen yol son dönemeçte karşınıza önce limanı çıkarıyor, limanın gerisinde Güzelyalı ve Mudanya’yı gözler önüne seriyor.
Balıkçı barınağı, marina içinde bağlı yatlar, tekneler, plaj, dalgakıran, yürüyüş bandı, park ve bahçeler, anıtlar, evler, yazlıklar ve de apartmanlar kısa bir şaşkınlık yaşamanıza neden oluyor.
Güzelyalı içine girer girmez restore edilmiş birkaç evin arasından sağa dönünce kendinizi marinada, deniz kenarında buluveriyorsunuz.
Dalgakıran üzerinde rahatça yürünebilsin diye, Güzelyalı’yı karşınıza alıp, yüksekten bakmak için çeşitli noktalardan yayalara çıkış merdivenleri yapılmış. Balık tutanlarda oluyor.
Yüzünüzü dalgakıranın girişine çevirince, İstanbullular için tanıdık bir sima ile karşılaşmak eski bir dostla karşılaşmak tadı veriyor.
Bu dost yıllarca Kadıköy- Karaköy arasında yolcu taşıyan, şehir hatları gemilerinden biri olan ve emekli olduktan sonra ihale ile satın alınıp Otantik Otel&Restaurant olarak hizmet veren Turan Emeksiz olduğunu görüp eski günleri, yan tarafında oturup Sarayburnu’na Kızkulesi tarafına bakarak çay içtiğiniz günleri anımsıyorsunuz.


Neyse ki Yenikapı – Mudanya arası sefer yapan feribotun yanaştığı iskele karşısında bu defa gemiye bakarak çay içebileceğiniz bir çay bahçesi bulabiliyorsunuz. Şehit Burhan Zeytinci adı verilen anıtlı parkı devam ederek Güzelyalı sahilini gezerken, uzun plaj, yazlıklar arasında bu defa dörtnala koşar vaziyette bir at heykeli dikkatinizi çekiyor.
Vakit geçirecek birçok mekâna veda ederek yokuşu Mudanya girişine bağlanmak üzere çıkıyor, bu çıkışta balık temasının işlendiği bir başka metal yapım heykelle karşılaşıyorsunuz.


Üç kilometre sonra Mudanya “Hoş geldiniz” ile sizi karşılıyor, meydanda ilçenin simgesi yunus heykelleri, sağ tarafınızda iskele, restoran, çay bahçeleri, büfelerle çevrili geniş alanın ortasında bir süre nereye gideceğiniz konusunda kararsız kalırken, akılınızı çelen sarı bina sizi kendine mıknatıs gibi çekiyor.

Tarihi Mudanya Tren İstasyonu
Üst satırda bahsettiğim istasyon görülmeye değer, yaşanası güzellikler barındırıyor.
Geçen yılların gurur kaynağı olan tren istasyonlarının bir kısmı artık kullanılmaz olmuş, kara trenin yerini çağı yakalayan ulaşım araçları almış.
Mudanya Tren istasyonu da bunlardan biri 1849 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen ve tarihi boyunca birçok olay yaşamış olan tarihin görgü tanığı istasyon, önceleri gümrük binası olarak hizmet vermiş.
Körfezin en hareketli yerinde Mudanya İskelesinde bulunan bu bina 1874 yılına gelindiğinde Bursa’yı Mudanya’ya bağlayan demiryolu hattının devreye girmesiyle gümrük ambarı olmaktan çıkarılıp Mudanya Tren istasyonu haline getirilmiş.
Trenlerin bir metrelik dar hatta 1955 yılına dek çalışmasıyla istasyon binası kullanılmış. Hattın tek yönlü olup, diğer hatlara bağlanamaması nedeniyle tren kaldırılıp, hat söküldükten sonra, bir süre antrepo olarak kullanılan bina, uzun süre boş kalıp yıpranmış. 1989 yılında ise yeniden restore edilerek Otel Montania olarak yaşamına devam etmesi sağlanmış.
Günümüzde tüm cephesi deniz manzaralı otelin tarihi binası, salonları, barları, bahçesi, havuzu, terası ve daha birçok ünitesi ile konuklara öğleden sonra esen imbat ve poyraza karşı yazın en sıcak günlerinde bile zevkli ortamlar sağlıyor.
Şimdi Mudanya’nın sahil şeridinde ilerliyoruz.


Mudanya sahili
Solumuzda Belediye binasını bırakıp yüzümüzü denize döndüğümüzde sırayla uzanan çay bahçeleri, yürüyüş yapanlar, çek çek arabası ile yolculuk yapmak üzere bekleyenler, denize girenler görüyoruz.
Tarihi camilerin minareleri dikkat çekici zariflikte tarihi konaklar arasında sivrilirken, yolumuz üzerinde bir de resimlerin sergilendiği, satışa sunulduğu sanatçılar sokağı yer alıyor.

Mudanya Mütareke Evi Müzesi Sahili takiben geldiğimiz meydanda ağzında zeytin dalı tutan bir barış güvercini heykeli ve tam karşısında kremalı pasta güzelliğinde estetik bir yapı ile karşılaşıyoruz.
Pazartesi günleri ziyarete kapalı olan bu bina, tarihi Mudanya mütarekesinin imzalandığı ve günümüzde Mudanya Mütareke Evi Müzesi olarak hizmet veriyor.
19 y.y. sonlarının mimari yapısı olan ve Rus asıllı Aleksandr Ganyanof’a ait olan tarihi bina, 3 – 11 Ekim 1922 tarihleri arasında Türk zaferinin imzalandığı yer olmuş.
Daha sonraları Mudanyalı hayırsever iş adamı Hayri İpar tarafından satın alınarak onarılmış ve 1937 yılında Mudanya Belediyesine bağlı müzeye dönüştürülmüş. 1959 yılında ise Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğüne devredilmiş.
Müze binası hale T.C Kültür Bakanlığı nezdinde bulunuyor.
Şükrü Çavuş Şehitler Anıtı, Tahir Paşa Konağı, Mudanya Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi binası, Hasanbey Camii, Eski Jandarma Karakolu, Sarnıçlı çeşmeler Mudanya’da ki eserler arasında yer alıyor.

Anıtsal Yapılar
T.C. Kültür Bakanlığı, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulu 1987 yılında Mudanya’nın kentsel sit alanını tespit etmiş, 1992 yılında kent içinde 32 adet anıtsal yapı ve 239 adet sivil mimarlık örneği yapıyı tescil etmiş.
Mudanya’nın sokakları arasında dolaşırken gerçekten de tahmin edemeyeceğiniz güzellik ve estetikte evlerle karşılaşıyor, adeta büyüleniyorsunuz. Bazen İstanbul’un prens adalarında, bazen boğazın yalılarında olduğunuzu düşünebiliyorsunuz.

Evlerin balkonları birkaç basamakla çıkılan eşikleri görkemli kapıları, zevkli cumbaları, panjurlu pencereleri, balkon demirleri, balkon altları ve alınlıklara yapılmış, işlenmiş motifleri, ahşap oymaları aklınızı başınızdan alacak kadar etkili oluyor.
Bu güzel evlerin temiz cephe boyalı duvarlarını, çiçeksever sakinlerini, gördükçe evlerin emin ellerde olduğunu tanık olarak rahatlıyorsunuz.
Daracık sokakların kimi denize açılıp, denize girme imkânı veriyor, kimi balık tutacak loca oluveriyor. Kimisi ise lokanta restoran, kafe benzeri mekânlarla size bu güzellikler arasında dinlenme, yemek yeme, seyir zevki sağlıyor.
Bir baştan girip diğer baştan çıkarken aklımız Mudanya da kala kala yokuşu tırmanıyor, Mudanya’nın genelini gören seyir terası Yıldıztepeden baka kalarak ayrılıyoruz.
Yolun devamında 10 kilometre sonra Trilye var...

© Temmuz 2009, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.