anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
SARAYLI KÖYÜ
Gölcük sırtlarına doğru doğa,tarih, kültür gezisi.
Kocaeli ili Gölcük ilçesi Saraylı Köyü’ne yapacağımız bu yolculukta, köyün veya yeni statüye göre Gölcük’ün ilçeyle birleşmiş (Yunus Emre) mahallesinde yer alan yerleşimin geçmişinin çok eskilere dayandığına tanık olacak, bünyesinde barındırdığı değerleri hayret ve hayranlıkla izleyeceksiniz.


Saraylı Köyü, Gölcük Donanma Yolundan üç kilometre mesafede, deniz seviyesinden 163 metre yükseklikte 200-250 haneli sit alanı içinde bir köy. Konum itibariyle göze sığmayan panoramik manzarası, görülesi güzellikte mimari dokusu, yetiştirdiği ürünleri ile kendine hayran bırakan Saraylı, sayıları 50’yi bulan ve Osmanlı izleri taşıyan evleri, mezarlığı, sakin ve huzurlu ortamı, yemyeşil bitki örtüsü, misafirperver köy halkı ile de dikkat çekiyor.
Gölcük sahil yolundan sadece iki kilometre içerde kalmanın etkisiyle doğallığını son yıllara kadar korumuş olan köy, günümüzde yapılaşmaya yenik düşmüş, neredeyse dünün fındık bahçeleri geçirmiş olduğu sayısız depreme rağmen Gölcük’ü terk etmeyenlerce ve aldığı yeni göçlerle yapı dolarak Gölcük ile birleşmiş.
Saraylı Köyü tarihine geçmeden önce köye yeni gelen birisi için bu güzelliklerle dolu yerleşimi cümlelerle çizelim.


Yaşı 1500, Çevresi 15 Metre
Asfalt yol ile İlçeden ulaşılan köye ilk girişinizde tabiri caizse dağ gibi, bugüne dek gördükleriniz içinde en devasa olanı diyebileceğimiz bir çınar ağacı ile karşılaşıyorsunuz.
Çınarın yaşının 1500 olduğu söyleniyor, kök çevresi 15 metre olan ağacın gövde çapı beş metre olarak belirtiliyor. Görünen köy kılavuz istemez sözü misali ağaç kendini zaten ilk bakışta anlatıyor.
Gövde içi bir zaman içinde dört yataklı bir ranza büyüklüğünde oda gibi boşalmış, bir kundura tamircisi yıllarca bu boşlukta çalışmış, buna rağmen ağaç kendini onarıp giriş deliğini doldurup kapatmış.
Günümüzde Anıt Çınar köy meydanını sağlıklı haliyle süslüyor, gölgesinde yer alan iki köy kahvesinde oturan ve yaşlı olup genç görünen delikanlılarını ağırlıyor.
Sadece bu ağacı görmek amacı, köye geliş nedeniniz olabilir. Şimdi meydanı ortasında ki Osmanlı ve öncesini yaşamış olan anıt çınar ağacını merkezimize alıyor, çevresinde ne var ne yok göz gezdiriyoruz.


Her biri tarihe tanıklık etmiş evlerden birisi ağacın sağında geçmişe meydan okurcasına direniyor. Eskiden kahve olarak hizmet veren iki katlı ahşap ev kapısı, çerçevesi, oturanı olmamasına rağmen, pencerelerinden dökülen kırmızı sardunya çiçekleri ile yaşam belirtisi, coşkusu, neşesi saçarak ilgi çekip, turizm yatırımcılarını giriş katı belki bir kafe, üst katı butik pansiyon olabilirim mesajı veriyor.
İskeleti kalmış, anıt çınar manzaralı 200 belki 300 yaşında ki evin karşısında ise Saraylı Camisi bulunuyor.

İçinde sakal-ı şerif bulunan cami zamanla yıkılmış, yerine yapılan yenisinde eski camiden arta kalan bazı malzemeler kullanılmış.
Bunların başında 300 yıllık ahşap oyma kapısı geliyor.
Kapı yekpare ahşap ve üzerinde çiçek, meyve, yaprak ve dal motifleri ile kocaman bir anahtar ve kilit taşıyor, dahası dokunma hissi taratıyor. Cami önünde ise dağdan gelen doğal kaynak suya sahip çeşme ve İznik’e uzanan tepelerde, üzüm bağları arasında bulunan Bizans kalıntısı çocuk lahiti olarak kullanılmış su yalağı bulunuyor.
Soğuk suyun içimi biraz kireçli, biraz sert olsa da demlenen çaylar için ideal lezzete ulaşıyor. Sadece lezzeti değil, suyun kurnaya akışıyla meydana gelen su sesi, çınarın rüzgarda oluşan yaprak sesi ile karışıp terapi nitelikli dinlendirici bir melodi gibi kulağınıza geliyor.

Beş Duyguya Hitap Eden Köy Meydanı
Şimdi buraya kadar özetlersek, köy meydanında bulunanlar, seyir zevkiyle gözlerimize, caminin çeşmesinden akan su ve anıt çınarın yaprak sesiyle kulağımızı etkiliyor.
Ağaç çevresi sarıp sarmalamış kadife görünüşlü yosunları, Bizans döneminden kalma oyma mermer taşları, sütun başları, sütunlar, lahit parçaları, caminin ahşap oyma kapısı, minberi, kahvenin ahşap akşamı, ahşap evin oymalı tavan kubbesine varıncaya kadar her şey dokunma duygumuza hitap ediyor. Kaynak suyundan yapılma çayı köy meydanında içenlere tat duygumu tatmin ediyor.
Bütün bu özelliklere bir de meydanda bulunan köy fırınından etrafa yayılan mis gibi ekmek kokusu eklenince burada konaklamak, burada yemek yemek ihtiyacı had safhaya çıkıyor.

Eski Evler ve Eski Yeniler
Sit alanı olan köyün meydandan ayrılıp ara sokakları keşfe çıktığınız zaman çeşitli sürprizlerle karşılaşabiliyorsunuz. Evlerden birisi başarısız bir yenilemeyle üç katlı, çok odalı olarak karşınıza çıkıyor.
Son döneme kadar kuş yetiştirilen odalarının görüldüğü, Osmanlı dönemi saraylarının kuşçu başısı’nın evi olarak biliniyor.
Bir başka sokakta bir başka ev orijinaline sadık kalarak yenilenmiş, ahşap balkon korkulukları, cumbası, çatı odası gözünüzü okşuyor.
Yanı başında bir başkası bahçe içinde etkileyici ön cephesine rağmen kurtarılacağı günü bekliyor.
Butik pansiyon olarak düzenlenip, köyde sıkça görülen nar ağaçları arasında, bahçenin çimenleri üzerinde, kuş sesleri arasında kahvaltı yapma hayallerinizi körüklüyor.
Birkaç adım ilerde birkaç ay önce yangın geçirmiş bir başkası, içinizin burkulmasına neden olurken, köy meydanına dönerken karşınıza çıkan iki katlı ikiz evden oluşan bir başkası bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur sözünü doğrularcasına örnek teşkil ediyor.
Fay hattı üzerinde bulunan sayısız depreme sarsıntıya karşı ahşap olarak yapılmış evler Osmanlı döneminde yaşayanların deprem konusunda bilgi ve birikim sahibi olduklarını, deprem sonrası bir yıl boyunca çivi dahi çakmadan artçı sarsıntıların geçmesini bekledikleri gösteren işaretlerin olduğu belirtiliyor.
Köyde 1999 depreminde de hiç yıkıma rastlanmamış.

Köy meydanında

Öğlen saatlerini henüz geçmişiz, günün en hareketli zamanı.
Köy jandarma bölgesi olduğu için jandarma aracını görüyoruz, Gölcük-Saraylı arası sefer yapan minibüs az sayıda yolcusunu getirmiş, kalkış için bekliyor.
Tarlada kullanılan bir pat pat, bir traktör, bir at geçiyor, uyuklayan birkaç miskin köpek, az sayıda kedi, okuldan dönen ilkokul çocukları, Osmanlı döneminden beri köy kadınlarınca giyilen siyah ferace kıyafetliler köyde kaldığım saatlerde görebildiklerim arasındaydı.
Saraylı Köyü ülkeye yön vermiş birçok değerli kişi yetiştirmiş, K.K.K. Komutanı yapmış olan Hikmet Bayar, Prof. Cengiz Çakmak, İstanbul Belediyesinde yöneticilik yapmış olan Ekrem Gürcan bunlardan bir kaçı olarak gösteriliyor.

Dikkat çeken bir başka özellik, ziyarete gelenlere köy halkının misafirperverliği, yardımseverliği oluyor. Eski evleri incelemeye gelen Kocaeli Üniversitesi öğrenci ve hocalarına evini açan bir köy sakini, bana köyü gezdiren bilgi veren bilgili, kültürlü köyün yerlileri, Almanya’yı terk edip gelen, köyde kahve işleten gurbetçi, hemen hemen köydeki herkes köy için iyi referans veriyorlar. Saraylı Köyü gezimize, çok değil beş yüz metre kadar çapı genişleterek devam ediyor, önce Çağlayan Mesire yerine gidiyoruz.

Çağlayan Mesire Yeri
Köyden çıkıp aracınızla veya yaya olarak beş yüz metre ilerleyince hafif bir yokuş iniyor, bitiminde park yerine aracı bırakıp çağlayan sesinin geldiği yöne elli metre yürüyerek ahşap ünitelerden oluşan açık, kapalı ve üzeri kapalı bölmeleri olan bir kır lokantasına geliyorsunuz.
Su kanalları yanından geçip, dağdan gelerek 12 metre yükseklikten dökülen küçük bir çağlayan ile karşılaşıyorsunuz.
Avuç içi misali kuytu kanyon benzeri ortamda suyun sesi, doğanın kokusu, nemi, yeşili etkisi altında dimağa yorgunluğundan düşüncelerden arınmaya başlıyorsunuz.
Çevrenizde beton yok, trafik ve sanayi sesi yok, lüks yok, Nem yüzünüzü yumuşatıyor, kaslarınızı, ruhunuzu gevşetiyor.
Kuş ve su sesi arasında beraberinizde getirdiklerinizi salaş kır lokantasının beğendiğiniz bir köşesinde veya aile bölümünde masaya serip huzurla yeme imkânı var.
Kır lokantası mevsim salatası, yoğurt, beyaz peynir, cacık gibi az sayıda eksiğiniz varsa tamamlıyor. Et, balık, tavuk gibi çeşitlerden getirdiklerinizi kömür ateşinde pişirmenize yer veriyor.

Köyün Tarihi ve Osmanlı Mezarlığı
Kuruluşu 1326 ya tarihlenen ve 24 haneli olarak Oğuz Türkleri tarafından kurulduğu söylenen köyün geçmiş dönemlerde nüfusu öylesine kalabalıkmış ki köy mezarlığı kapladığı 46 dönüm yer olarak çevrede ki en büyük mezarlık olarak anılıyormuş.
Günümüze gelen mezar taşlarından Saray mensuplarının, onların ailelerinin, yeniçeri ağalarının mezarlarını görmek mümkün oluyor. Osmanlı Dönemi mezar taşlarında ki yazılardan, taş biçimlerinden mezarda yatanların kadın mı, erkek mi olduğu, mesleği konusunda bilgi sahibi olunabiliyor.
Heykel yapmanın yasak olduğu dönemde taş ustaları, tüm sanatkârlıklarını taşları oya gibi işleyerek göstermişler.
Saraylı Köy Mezarlığı, günümüzde bakımsız olsa da ülkede kalması, korunması ve görülmesi gereken çok özel taşlarla dolu. Köy içi ve çevresinde üç tane evliya olduğu söyleniyor, Sultanbaba Türbesi ise Saraylı’ya bitişik köy olan Örcün’de yer alıyor.
1326 öncesi ise Saraylı’dan İznik’e varan alanda yaşamış olan, Bizans döneminden kalma kalıntılarından bazıları ise anıt çınar ağacı çevresinde görülebiliyor.
Gölcük’de hamam yokken Saraylı Köyünde iki tane hamam bulunduğu, hamamların 500 yılı aşkın süre halka açık hamam olarak hizmet verdiği, duvarlarına ısınma sistemi döşenmiş olduğu, hamam kültürünün varlığı, köyün yerlileri tarafından önemle belirtilenler arasında yer alıyor.


Saraylı Köyü Sivri Tepe
Köyün yemyeşil dokusu içinde bitki örtüsü de evrim geçirmiş.
Bir zamanlar çam ağaçları öylesine yaygınmış ki Çam ağaçlarından odun kömürü bile yapılır, çam kömürü olarak İstanbul’a Darphane’ye gönderilirmiş. Sonraki yıllar çam ağaçlarının yerini kayın, meşe, kestane, ceviz, ıhlamur türü ağaçlar almış.
İstanbul’un sebze ve meyve ihtiyacının bir bölümünü karşılayan Saraylı Köyü, komşusu olan Değirmendere gibi fındık üretimi ile ön plana çıksa da şimdilerde fındık bahçeleri villalarla, apartmanlarla, sitelerle dolmuş. Deniz seviyesinden oldukça dik, bir başka deyişle birinci vitesle çıkılabilen yüksekliklerinde Bozcaada’nın ünlü çavuş üzümünü gölgede bırakacak nitelikli ince kabuk, tatlı, bir iki çekirdekli olağanüstü lezzette çavuş üzümü üretilebiliyor. Kimse şarapçılığa henüz el atmamış, buna rağmen istikbal vaat eden üzüm bağlarını da göz ardı etmemek gerekiyor.
Köyün zirvesine doğru yükseldikçe göze sığmayan bir panorama altınızda boylu boyunca uzanıyor. Ön planda yer yer bağ bahçe, ekili alanlar, sahile yaklaştıkça yerleşim yerleri yoğunlaşıyor, omuz omuza dizilmiş görülüyor.

Ülkemizin her yerinde olduğu gibi askerin yerleşmesiyle gelişip büyüyen bölgede de, temizlik ve düzen gibi kavramların ön plana çıkmasına neden olan askeri bölgelerimizden Gölcük Donanma Komutanlığı sahası görülüyor.
Saraylı Köyünün Sivri Tepe noktasından bakışta İzmit Körfezi, İstanbul ve Çanakkale Boğazını andıran bir kanal gibi doyumsuz doğal bir görüntü sergiliyor.
Saraylı Köyüne veda etmek için ideal noktadan dönüşe geçiyoruz, 500 bin km’yi geride bırakan 1973 model VW ile yokuş aşağı denize doğru iniyoruz.
Hazır buraya kadar gelmişken görmeden geçmek olmaz diye kapasitesi, tonajı son derece yüksek olan İzmit-Yalova yoluna giriyor, Gölcük şehir merkezinde Donanma Komutanlığı’na inen Bulvarın başında ki, şehrin sembolü olan Efsanevi Yavuz Zırhlısının Pervanesi önünde bir de anı fotoğrafı çekiyorum.


© Ekim 2014, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.