anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
YENİKÖY KÖYÜ
Çanakkale ili Ezine ilçesine bağlı Yeniköy Köyü,
sit alanı bölge doğasever kampçıların cenneti.
Kumkale - Geyikli arasında ki Yeniköy Köyü'nde yeşile, maviye doyarsınız.


Denize sıfır palamutluk korusu içinde bir plaj ismi Papaz Plajı, kum derseniz irmik gibi tertemiz, sığ deniz içinde de metrelerce devam ediyor, deniz suyu billur gibi, gözleri dinlendiren Ege'ye açılıyor, o da tertemiz.
Hava derseniz filtreden geçmişçesine denizden gelen iyot ve oksijen yüklü zindelik veren özellikte. Manzara, tavşan adaları sağda önde, Bozcaada silueti solda. Anadolu'nun en batı noktasında olunca gün batımı da müthiş, hatta güneşin denize yaklaşması ufuk hattında her akşam yaşanan doyumsuz bir şölen niteliğinde.
Köyün girişinde tavuklar, gösterişli horozlar hemen her yerde karşınıza çıkıyor, gerilerde taze otla beslenmiş inekler, koyunlar, belli ki burada günlük süt, yoğurt bulabileceğinizin müjdesini verir gibiler.
Geriye ne kaldı, peki ne yiyeceğiz diğ mi? Soru buysa Balıkların geçiş yolu üzerine geldiniz, köy balıkçı köyü, tüm balıklar ya yumurta bırakmaya Karadeniz'e göç ederken, ya da yumurta sonrası av yasağı bitince dönüş yolunda buradan yani Yeniköy'den mutlaka geçiyorlar.
Bir de üstüne üstlük yerli balıklar var, zemin kumluk olunca barbunya, tekir, çipura, lüfer, karidesle beslenen fener balığı, sardalye hepsi temiz denizin, doğal meralarında doğal beslenmiş, çiftlik balıklarından uzak türleri.

Dağ taş domates tarlası, biberler, patlıcanlar her gün her yerde, Cumartesi köy meydanında ekonomik fiyatlarla alıcılarıyla buluşuyor.
Kendiniz balık tutmak isterseniz Yeniköy Limanı taşlarından oluşan duvarları üzerinden oltanızı sallayabilirsiniz denize. Oturup yemek isterseniz limana inen yolda yıl boyu açık olan "Recep'in Yeri" günlük balık, köfte gibi çeşitleriyle konuk ağırlıyor.
1950'li yıllarda Bulgaristan'dan gelen muhacirler ve yerli halk Yeniköy Köyünü oluşturmuşlar, köye yerleşenler tarımla, hayvancılıkla, balıkçılıkla uğraşır olmuşlar. Yeniköy yer olarak Truva Bölgesi Milli Parkı içinde olduğu için sit alanı kapsamında inşaattan yapılaşmadan korunmuş. Her yer tarih, her yer canlı izlerle dolu.
Yeniköy, İzmir-Çanakkale kara yoluna yakın, köy kıyı şeridi üzerinde olunca yoldan biraz içerde kalmış.
Bu durum belki de bu köyün şansı, böylesi güzel ve kıymetli bir yerde olup Çanakkale gibi tarih kokan topraklar içinde yer alması, bozulmadan yozlaşmadan günümüze gelebilmesi, mucize sayılabilir.
Babakale, Ayvalık yapılaşmasını görünce Yeniköy'de farkı daha iyi fark ediyor insan. Buna rağmen köyde 500 metre kare arsa fiyatları 80-100 bin TL olarak fiyatlanıyor.
Bu bakir topraklarda, bunca tarihi doku içinde bir eser var ki varlığı herkesten uzak gizli saklı kalmış.

Cezayirli Hasan Paşa'nın Kuleli Köşkü
Yeniköy yakınlarında ki bu yapı Osmanlı Donanmasında Kaptan-ı Derya mertebesine kadar çıkmış olan Cezayirli Hasan Paşa'ya ait kesme taştan yapılmış bir tür kuleli köşk. Yöre halkı paşanın av köşkü dediği yapı bakımsız durumda, zaman zaman define arayıcılarının gazabına uğramış, her yeri delinip altın arama merakına kurban gitmiş.
Dört köşesinde bulunan muhafızların gözcülük ettiği kulelerden biri de insan eliyle yıkılmış, geriye üç kulesi, üç katlı olduğu izler bulunan ortası boş, dört duvarı kalmış.
İçinde otlar bitmiş, incir ağaçları çıkmış. Kısacası 1776-1785 yıllarına tarihlenen Cezayirli Gazi Hasan Paşa'nın Ortaçağ derebeyi şatosu gibi görünen ocağına incir ağacı dikilmiş. ÇÖMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Uysal'ın uyarıcı yazısına Gestaş deniz kültürü dergisi yer vermiş, bunun haricinde tanıtımını yapan konuya dikkat çeken olmamış.

Cezayirli Gazi Hasan Paşa
Kule tipi inşa edilmiş bu tip yapılara Ege Bölgesinde örneklere rastlanıyor. Örnek olarak Aydın Koçarlı'da bulunan Cihanzade Mustafa Bey Kulesi benzer özellikler taşıyor. Cezayirli Gazi Hasan Paşa köşkünün üç katlı olduğunu gösteren kat aralığı kalasların yeri belirgin şekilde seçiliyor. İvedilikle restore edilip turizme açılması beklenen köşkün dışına taşan üç yöne bakan kuleleri muhafızların korunaklı yerlerde gözcülük ettiği yerler olduğu sanılıyor.
Cezayirli Hasan Paşa Osmanlı Donanmasında komutanlık yapmış bir denizci. Palabıyık lakabıyla tanılıyor, yanında gezdirdiği evcileştirilmiş bir aslanla dolaştığı biliniyor. İzmir Çeşme Kalesi önünde aslanlı heykeli bulunuyor.
Cezayirli Hasan Paşa 1761 yılında kalyon kaptanı olarak Osmanlı Donanmasına katılmış. 1762'de riyale, 1766'tı da patrona ve ertesi yıl kapudane rütbesine yükselmiş.
6. Temmuz 1770 yılında Rusların Osmanlı Donanmasını yaktığı haberini Çanakkale Boğazına kadar gelerek bildiren paşaya beylerbeyi rütbesi verilmiş. Paşa Rusların Limmi Adasını kuşatması üzerine adaya giderek savunmasını üstlenmiş, Rusları adadan uzaklaştırmış ve bu başarıdan dolayı kaptan-ı derya tayin edilmiş.

Nasıl vakit geçer, nerelere gidilir, neler görülür.
Denizinve yola çıktığınız teknenin durumuna göre Yeniköy açıklarında bulunan tavşan adasına ortalama 30 ila 45 dakikalık bir yolculukla tekne gezisine çıkabilir, Ege'yi soluyarak tavşan dolu adada tavşanları görebilirsiniz.
Papaz Plajı kumsalında plaj voleybolu, kumda maç yaparak bacak kaslarınızı kuvvetlendirici eğlenceli sporlar, kumsal yürüyüşleri yapabilirsiniz.
Bu yürüyüşlerde göbek eritmek, stresten kurtulmak, vücutta biriken elektriği atmak gibi faydalarla geri dönüşler yakalayabilirsiniz.
Biri dut ağacı olmak üzere sık palamut ağaçlı kamp alanının uygun yerlerinde mangalda ızgara sardalye, mısır, patlıcan, biber, domates, közleme yapabilirsiniz.
Balık tutabilir, Papaz Plajı veya liman'a inen sahilde Köyaltı Plajında bol bol yüzebilir, temiz hava kürü, kum banyosu kürü yapabilir, gün batımına karşı soğuk biranızı veya çayınızı muhabbetle yudumlayabilirsiniz.
Köyün iki kahvesinde oturabilir, tavla oynayabilirsiniz. Üç bakkaldan, köylülerden ihtiyaçları satın alıp kamp alanında yiyeceğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz.
Köyün yüksek tepesinde çamlık alanda denize karşı piknik yapabilirsiniz.
Yunan müziği severseniz radyodan bol bol dinleyebilirsiniz.
Yıldızların altında tertemiz bir uyku çekebilirsiniz. Tarihe antik kentlere meraklıysanız Truva savaşlarının bir kısmının köyün yerleşim alanı içerisinde bulunan sahil şeridinde geçtiği sanılıyor, 10 km uzaklıktaki Truva Antik Kenti ören yerini, tahta atı, Aleksandra Troya, Apollon Seminthon gibi tarihi yerleri gezebilirsiniz.
Kaz Dağlarına, Assos'a gün içinde uzanabilirsiniz. Çevre köyleri gezebilir, Çanakkale'ye, Gelibolu'ya Milli Parka, Geyikli İskelesi Dalyan Köyü, Sokakağzı, Ezine, Babakale, Yeşilyurt, Küçükkuyu, Zeuz Altarı, Adatepe, Altınoluk, Güre, Akçay, Edremit, Ören, , Bozcaada'ya gidip gelebilirsiniz.
Sabah olunca köy ekmeği, Ezine beyaz peyniri, söğüşlük Kösedere domatesi ve diğer sevdiklerinizle kahvaltı sofranızı donatabilirsiniz.



© Kasım 2013, Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.