anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Bağırganlı
Muhteşem görünüşlü kayaları, irmik gibi plaj kumuyla gizli cennet Bağırganlı.

Satranç taşlarını andıran kayalar, insana fantastik bir mekânda olduğu hissini veriyor. Denizin hırçın karakterini, kayalarda oyduğu geometrik figürleri seyretmek, doğanın mucizesine bir kere daha hayran olmak çok uzağa gitmeye gerek yok. Hemen yanı başımızda İrlanda ve İskoçya kıyılarını andıran güzellikte bir mekân var. Bağırganlı sanki dünyanın öbür ucundaymış gibi yalnızlığı sakinliği yaşıyor, yaşatıyor.

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine bağlı bir köy olan Bağırganlı Ağva Kerpe arasında ki sahilde yer alıyor. Ağva ve Kerpe yeterince dolunca yazlıkların bir kısmı burada konumlanmış.
Bağırganlı hem özel araçla hem de motosikletle yola çıkanlar için oldukça ekonomik ve gezi için elverişli bir alternatif.
Balık yasağının sona ermesiyle Eylül ayından itibaren cazibesi daha da artıyor.
Yöre halkı bizim kumumuz irmik gibidir diyorlar. Gerçekten de rengi ve iriliği ile avuçta kayan kumuyla Bağırganlı sahili denize girmek için farklı bir sahilde yer alıyor.
Bağırganlı Karadeniz’in dövdüğü dalgalarla şekil değiştiren kayalara ve kıyı yapısına sahip.
Bağırganlıyı çevrede ki diğer yerleşimlerden farklı kılan, görüntüsüyle denizin içine atılmış masaları andıran kayaları, uzaktan satranç tahtasına da benzetebilirsiniz.


Mitolojik tanrılar burada satranç oynamış olmalı
Hırçın dalgalı Karadeniz asırlar boyunca heykeltıraş ustalığı ve sabırla işlediği sahili tam anlamıyla bir sanat galerisine çevirmiş. Bağırganlı kıyılarına tepeden bakıldığında kaleleri, piyonları, atları, filleri ile dev bir satranç tahtası görünümüne bürünmüş. Dalgaların ana karadan kopardığı minik adacıklar, kışın azgınlaşan denizin deldiği dik ve sivri kulu kayalar hayal gücünüzü zorlayacak hatta tanrıların burada birbirleriyle satranç oynadığı hissine kapılacaksınız!
Açık hava müzesine bürünen kıyı kayalar, yörede turizm açısından istikbal vaat edip, değer kazandırırken, adeta mücevherler gibi parlıyor.

Su altı zıpkınla balık avcıları için elverişli olan bu kıyılarda kefal balığı avlanabilir,
Dalış için tek başına değil rehber veya grup eşliğinde yapılması her yerde yararlı olur. Boğulmalara karşı dikkatli olmak Karadeniz zemininin dip dalgalarla oluşan çukurlarla kaplı olduğunu da unutmamak gerek.
Kayalıklar aynı zamanda film veya moda çekimi yapmak için etkileyici mekân arayanlara da cevap verecek nitelikte.
Havası temiz ve de bol tabii iyot kokulu Bağırganlı, gelecekte turizm açısında istikbal vaat ediyor. Bağırganlı sahilinde az sayıda işletme mevcut.
Yarım ay biçimli korunaklı koyun çevresi ve yüksekliklerde yazlıklar, villa ve tatil konutları bulunuyor. Köyün çevresi ise meşe, gürgen, kestane, kayın, çam türü ağaçlarla kaplı.

Bağırganlı Köyü sahilinde yarım ay şeklinde bulunan Taflan Koyunun her iki yanı abidevi kayalarla kaplı kimi denizin içinde masalar gibi durup etrafında havuzlar barındırıyor, kimi kullanılmaz, üzerinde yürümenin tehlikeli olabilecek kırılgan biçimler sergiliyor kimide denize teraslar halinde güneşlenme imkânı, piknik zemini olarak biçimleniyor.
Gemilik Mevkii bunlardan biri Taflan koyu burnunun batı tarafında yer alan bu kayalıklar yıllar önce gemilerin (zamanın kayıkları, tekneleri gemi olarak anılırmış) bu kayalıklara yanaşır, bir tür barınak olarak sığınırlarmış. Bu nedenle Gemilik Mevkii olarak kullanılan isim günümüze dek gelmiş. Şimdi ise kumlanmadan denizin içinde güneş banyosu yapanların mekânı olarak rağbet görüyor.


Öyle bir kumu var ki
Taflan Koyunun geniş kumsalını anlatmak, ifade etmek gerçekten çok zor. Yöre halkı burada ki kum Karadeniz’in hiçbir yerinde yok diyorlar. Kum özellik itibariyle güneş ışığı altında cam gibi parlıyor, toz yapmıyor, birbirine yapışmıyor. Temizliği, elenmiş gibi taşsız oluşu çabası ve denizin zemininde metrelerce halı serili gibi uzanıp gidiyor. Birçok yerde plaj kumu başka yerlerden kamyonlarla taşınıp, serilirken, Taflan Koyu sahilinin geniş kumsalı kendine mahsus, yerleşik kumdan oluşuyor. Yörenin geçmişini bilenler kumsalın daha yüksek olduğunu, şimdilerde kum seviyesinde aşınma olduğunu belirtiyorlar. Buna rağmen kum hala güzelliğini, özelliğini koruyor. İçinizden çocuk olup kumdan kaleler veya maharetli yetişkinseniz kumdan heykeller yapmak geliyor. Gözlerinizi okşayacak türden bembeyaz köpüklü dalgaların kumsalı yaladığı pürüzsüz bölümde çıplak ayakla yapılacak romantik yürüyüşler, ayrıca ayak sağlığı ve stresten, vücutta ki elektrikten kurtulmak için de çok faydalı.

Neler yapılır
Bağırganlı köy sokaklarında balıkçı ağları, tekneler görebilecekleriniz arasında. Karadeniz cildi yakmayan az tuzlu deniz suyuna sahip olması nedeniyle, deniz banyosu sonrası duş almadan plajdan ayrılabilirsiniz. Kayalar arasında botla dolaşmak keyifli olabilir.
Kayalıklardan olta ile kaya levreği, kefal türü balık tutulabilir, sahili takip eden yol boyunca piknik yapılabilir, uçurtma uçurabilirsiniz. Yürüyüş, bisiklet, motosiklet gezileri diğer alternatifler.
Tuvali kurup kayaların resimlerini yapmak, gün batımı izlemek ise bambaşka bir zevk olabilir. Karadeniz’in ufuk hattına bakarak gözlerinizi dinlendirebilir, gözünüzü, görüşünüzü engelleyen, kesen hiçbir objenin olmadığı panoramada sonsuzluğa netleşerek bir çeşit göz jimnastiği yapabilirsiniz. Balıkçı barınağı arkasından çıkan böğürtlenli dik yokuş kısa süre sonra düzeliyor ve balıkçı barınağının tamamını tepeden görme imkânı veriyor. Fotoğraf çekecek objeler bulunabilir.
Zengin bitki örtüsü arasında lastik izlerini takip ederek yaklaşık yedi km süren bir kros parkuru ile karşılaşıyorsunuz. Arazi yapısı tam krosçuların sevdiği türden, inişli çıkışlı.
Kum, çakıl, toprak, toz karışımı doğal tepelerle kaplı.

Doğa Güzellikler ve Malkaya Adacığı
Bağırganlı eski bir yerleşim, yörenin yerli sakinleri Gemilik Burnunda şimdilerde toprak altında kalan Bizans kilise temelleri olduğunu belirtiyorlar.
Taflan Koyunun Ağva tarafında denizden yarım saat sürede ulaşılabilen, futbol sahası büyüklüğünde, sahile yakın, küçük bir adacık bulunuyor. Eski Bizans döneminde darphane olarak kullanılmış olan adacıktan günümüze dibe doğru inen, dört katlı darphanenin bölümlerini oluşturan yıkık tuğla duvarlar, kemerler kalmış. Define arayıcılarının delik deşik ettiği darphane, iyi bir tanıtımla turistik özellik kazanabilecek durumda. Adacık, Karadeniz’de ender adalarından olup, şimdilerde karabatak ve martıların yuvası olmuş. Genellikle her yerin yemyeşil olduğu Karadeniz kara örtüsüne burada rastlanmıyor. Yöre balıkçıları, sürekli yuvalanan deniz kuşlarının gübreleri bitkileri kuruttuğunu belirterek, adanın uzaktan beyaz bir yamaç halinde göründüğünü dile getiriyorlar. Balıkçı barınağından 100–150 TL karşılığı kiralanacak bir tekne ile uygun deniz durumuna göre gidiş geliş gezi yapılabilir.
Bağırganlı-Ağva kıyı boyunca doğal kayaların yanı sıra mağara ve oyuklar, kimsenin olmadığı doğal kumsallar yer alıyor. Balıkçıların anlattığına göre denizden bakınca görünmeyen fakat içine beş metrelik bir teknenin girebileceği büyüklükte yarım ay biçimli, batı kısmı çatı gibi örtülü, sahili çakıllı bir mağara bulunuyor. İpsiz Recebin kaçıp saklandığı dönemlerde, kaldığı mağaranın tavanları o dönemden kalma yanmış meşalelerin çıkardığı isleri barındırıyor.

Sualtına dalışa zıpkınla balık avcılığına meraklı olanlar için birçok dalış yeri mevcut. Özellikle karada görünen kaya yapısının denizin içinde de devam ediyor olması, yer yer uzun boylu deniz yosunlarının bulunması, deniz salyangozları, denizminareleri, denizyıldızları, balık sürüleri, denizatı türlerinden örnekler görebiliyorsunuz. Midyeler tuzlu suda büyüyüp serpilemediği için Karadeniz’in az tuzlu suyunda irileşmiş, etli ve lezzetli olmuşlar. Tam midye dolması yapılabilecek midyelerden bolca, balıkçı barınağı sahilinde bile bulunuyor. Yörede yılbaşına dek veya denizin durgun olduğu dönemlerde yıl boyu amatör balık adamlar dalış yapabiliyorlar.

Batı Karadeniz Kıyı Kayaları
Karadeniz’in hırçın dalgalarına, sert esen rüzgârına yıllarca göğüs veren kıyı kayalar zamanla çatlayarak özellikle Bağırganlı’da büyük aşınma göstermiş. Kimi yerde kuleler halini alan kayaların, bazen de içlerinde derin oyuklar, dehlizler, mağaralar oluşmuş. Üstü havanın nemi ile beslenen kısa boylu dikensi bitkilerle kaplı sahil kayalıklarının, kademeler halinde denize ulaşan basamaklarını dalgalar, zaman içinde parçalayarak denize taşımış, ufalamış kum haline getirmiş.

Şile’den itibaren kıyı kesimine bakıldığı zaman Kabakoz, Karacaköy, Akçakese sonrası Ağva da bilhassa Kilimli Koyunda deniz içinde küçük kayalardan adalar oluştuğu, aralarında teknelerin dolaşabildiği kanallar dikkati çekiyor. Gelin Kayası bunlar içinde en belirgin anıt kayalardan biri olarak efsanesiyle anılıyor.
Bağırganlı’nın Kerpe tarafında ise daha farklı oluşumlar görülüyor. Deniz seviyesinden yükselerek büyük kütleler halinde biçimlerini koruyabilen en ünlü kayalıklar ise Kerpe’nin Kartal Kayalıkları olduğu gösteriliyor. Kıyı boyunca Kerpe burnunun arka tarafında görülen Miço Limanı ve devamında, Kefken sahillerinde yer alan Pembe Kayalar farklı karakterleri ile Cebeci’ye uzanıyorlar. Batı Karadeniz’in kıyı kayaları Alaplı bölgesinde daha sertleşerek yoğrulmuş hamur görünüşlü, daha toparlak biçimsel özellikler sergiliyorlar.


Bağırganlı’da Balıkçılık
Genellikle palamut avcılığına çıkan balıkçıların ağları, tekneleri farklı detaylar taşıyor. Ağ gözenekleri farklı büyüklükte seçildiği için palamut teknelerinin balık ağları palamut haricinde başka balık avlamıyor. Hava şartlarına göre denize açılan balıkçılar, gün batımında uzatma ağı ile ağları denize bırakıyor, üç, dört saat sonra 23.00 sıralarında ağları şöyle bir yokluyorlar, balık varsa çekip yeniden atıyorlar, yoksa sabah aynı işlemi tekrarlıyorlar. Balıkçı Ünal Acar, Eylül Kasım arası sürekli avda olduklarını palamut, lüfer göçmen balıklar olduğu için yumurta bırakmak üzere Karadeniz’e okyanus aşıp geliyor ve her yere yumurta bırakıyor, dolaysıyla belirli bir yerde değil, her tarafta balık yakalanabildiğini belirtiyor.

Her Şey Dâhil Bedava Sistem!
Gerçekten de Bağırganlı’da denize, havaya, suya, plaja, otoparka, duşa, kamp yerine, çocukların oyun bahçesine, piknik yapacağınız yere para ödemiyorsunuz. Beraberinizde getirdiklerinizle tek kuruş ödemeden dinlenebilir, tatil yapabilirsiniz.
Eh artık balık alacaksanız ona da en az ödemeyi yapacağınızdan emin olabilirsiniz.

Köy Kahvesinde bir Bağırganlı
 
Kayalık Sahile İniş

© Eylül 2009'da hazırlanmıştır
Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, izinsiz kullanılamaz.



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.