anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Ankara'nın arka bahçesi
Birçok insan için "protokol" ya da "memur" şehri olan Ankara'dayız. Ve birlikte Ankara'yı bir başka yüzüyle tanıyacağız. Önce hafta sonu tatilcilerinin gözdesi Beynam'a, sonra Romalılar zamanından kaldığı sanılan şehir harabeleriyle Bala'ya ve adını verdiği "gerdanlık" kadar güzel köprüsüyle Köprüköy'e uzanacağız.


Denize sahili olmayan kentlerde yaşayanlar için su büyük özlemdir.
Bu özlem bazen nehir, bazen göl, bazen de fıskıyeli havuzlarla giderilmeye çalışılır. Başkent Ankara da bu hasreti çeken illerimizden biri.
Şehir merkezindeki "Gençlik Parkı"nın havuzunun çevresi ziyaretçilerle dolar, taşar. Çubuk barajı da ilgi görür, Gölbaşı Mogan gölü de suyu özleyenleri kucaklar ama yetmez... Yeni arayışlar farklı alternatifler yaratıyor. Başta Ankaralılar olmak üzere, son zamanlarda rağbet gören yerlerin başında Kızılcahamam'ın önüne geçen bir başka güzergâh daha var.
Beynam, Bala, Köprüköy hattı. Nedeni ise çok açık.
Ankara'ya Kızılcahamam'dan daha yakın, trafik yoğunluğu daha az ve yokuşu, virajı yok, ulaşımı kolay. Hele yolun sonunda bir de göl olunca, hafta sonu tatilcilerin birçoğu piknik için Beynam ormanlarını tercih ediyor. Sonrasında Bala üzerinden Köprüköy'e geliyor ya balık tutuyor ya da balık ziyafeti çekiyorlar.



Yıllara meydan okuyan kesme taş kullanılarak birbirine geçmeli kilitli sistemle inşa edilen tarihi köprü hem çevreye adını veriyor, hem de Kızılırmak nehri ile Kapulukaya baraj gölü, boğaz girişi üzerinde bulunuyor.
Köprüler için hemen hemen herkes aynı yakıştırmayı yapar, "gerdanlık gibi" derler ya... Gibisi yok, aynen öyle.
Önceki geçişlerimde şoför penceresinden imrenerek bakar, eski taş köprüyü fotoğraflayıp yöreyi tanıtmak için hep bir bahane arardım. Aslına bakarsanız antik köprüyü gösteren biraz da çevresi.
Köprü alımlı ve mağrur görünüşlü kayalar arasında bulunuyor.
Kızılırmak zamanında yatağını düzenlemiş, suların debisi ile taşları, kayaları zımparalamış olsa gerek. Biçimli ortam, zengin bitki örtüsü aratmıyor. Yeşil, mavi ve sarının renk uyumu, pastel renk bütünlüğü ve dinlendirici doğal ortam huzur veriyor, sakinleştiriyor, ayrılmak istemiyorsunuz.
Hal böyle olunca teknelerini aracının üstüne koyan ya da arkasına römork takanlar soluğu Köprüköy'de alıyorlar.
Kızılırmak köprüsü üzerinden nazlı nazlı geçilip söğüt ağaçları altına otomobiller, 4x4'ler bırakılıyor.

Turna, sazan, levrek
Durgun suya indirilen teknelerle köprünün altındaki estetik gözlerden geçenler, baraj boğazını aştıkları gibi suların altında kalan su değirmeni harabelerinin yanından gölü turluyor, uygun yerlerde, ucuna "sası" adlı küçük suni balık ya da küçük canlı balık taktıkları oltalarını suya sarkıtıyorlar.
Sabırlı ustalar turna, sazan, levrek, kadife gibi türlerden tutuyorlar. Sahildeki ücretsiz ahşap masalarda tuttukları balıkları piknik usulü pişirenler de var, beraberinde götüren de. Tutamayanlar ise yol boyunca işporta tezgâhlarda günlük göl balıkları satanlara uğruyorlar.


Göl çevresi
Yaz aylarında çok kalabalık olsa bile, geniş alan rahatsızlık vermiyor. Köprü üzerinden de balık tutanlar var, Kızılırmak üzerinde kiralık sandalla açılıp şansını deneyen ya da oltayı unutup durgun suda kürek sesiyle dolaşan da...
Baraj gölü çevresinde yapılaşma yok. Nehir kenarları sazlık ve bodur ağaçlarla kaplı bir çeşit kuş cenneti. Doğal güzellikler sergileyen gölcüklerle kaplı bölgede kaya oyuklarına, sazlar arasına yuvalanan kuşlar, kuytu yerlere yumurta bırakıp beslenme imkanı da bulabiliyorlar. Leylek, güvercin, yaban ördeği, yaban kazı, karabatak, bıldırcın ve keklik yörede en sık görülen türlerden bazıları. Nisan-Mayıs yani çiçek açma mevsimi gelince, meyve ağaçları çiçeklerinin de katılımıyla bölge iyice coşuyor. Buna kuş korosu da ekleniyor.
Köprüköy'deki Çeşnigir Köprüsü, Kızılırmak üzerinde yapılmış.
Köprüköy, Hirfanlı, Kesikköprü'den sonra üçüncü baraj olan Kapulukaya'ya en yakın köy olma özelliğini taşıyor. İl merkezi Kırıkkale'ye 35 km uzaklıkta.
Göl kenarı balık lokantaları ile konuklarını ağırlarken, Bala-Köprüköy arasında birbirinden güzel çiftlik evlerine de rastlanıyor. Bunlar arasında, Nil Vadisi Çiftliği şehir yaşantısından bunalanlar için imrendirici bir örnek olarak dikkat çekiyor.

Beynam Atatürk Ormanı
Piknikçilerin nefes borusu niteliğindeki Beynam Atatürk Ormanı, Ankara'ya yakınlığı nedeniyle tercih edilirken, yaz aylarında hafta sonunda 2-3 bin kişiyi ağırlıyor.
Yılboyu açık piknik sahası özel bir firma tarafından işletiliyor.
Renkli tepeler arasından asfalt yolla ulaşılan piknik sahasına giriş ücreti ödeniyor.
Çeşmeler, ahşap masaların yanı sıra, yüksek kapasiteli bir restoran, otopark ve çocuk parkı gibi üniteleri de var.
Yangın gözetleme kulesi çevresinde geniş görüş alanına sahip ormanın en belirgin özelliği ise ağaçların gövde şekilleri. Her gövdede bir başka ilginçliğin sergilendiği ormanda, ağaç fotoğraflarına ilgi duyanlar çeşitli kompozisyonlar bulabilirler.
Piknik alanından Beynam köyünü tepeden seyretme imkanı da var.

Beynam Atatürk Evi
Beynam köyüne tepeden bakmak bir yana, köye girenler tarihi bir evle karşılaşıyorlar. Beynam Atatürk Evi. 1999 yaz aylarında Türkiye yollarında 18.500 km yol alarak hazırladığım Atatürk Evleri konulu kitap için, Beynam köyüne de gitmiş ve harap durumdaki evi araştırmıştım. Gazetecilikte takip esastır ya, bu yıl da bir baktım.
Atatürk'ün bir gece konakladığı evi, bu defa daha da harap vaziyette buldum. Gelecek yıl hiç bulamayacağım, kesin! Zira evin gönyesi iyice kaçmış, sıvalar dökülmüş, merdiven girişi yıkılmış, duvarlar, kapı, pencere yıkık, dökük. Ev, sahibinden satın alınıp, Kültür Bakanlığı'na devredimiş. İlgililer gidip bakmışlar ama ilgilenen olmamış. Açıkçası korunmaya değer görülmemiş ve kaderine terk edilmiş.
Çevrede anlatılanlara bakılırsa, evde eski bir ahşap sedir, üzerinde de yazılar varmış. Bu yazıları Atatürk kaldığı gece kendi yazmış. Sedir kayıp, ev yolcu!..
Yazmadan duramam, Beynam piknik alanına hafta sonu 2-3 bin kişi geliyor. Transit geçenler de var. Depolarda karanlığa hapsedilen sayısız etnoğrafik eserle Beynam'a bir müze kazandırılsa, çevresi de düzenlense, yeni bir uğrak yeri kazanılsa...

Atatürk, Beynam yakınlarındaki Bala ve birkaç ilçe ile birleşip milletvekili olarak Meclis'e girmek için mazbatasını bu bölgede almış.
Bala Belediyesi'nden aldığım dökümanlar, "Mustafa Kemal Paşa ile Ankara milletvekillerine ait seçim mazbatası...." sözleri ile başlıyor, "Binaenaleyh Meclis-i Mezkur azalığına intiab olunduklarını mübeyyin iş bu mazbata tanzim kılındı. 1 Nisan 1336) satırları ile son buluyor. Beynam-Köprüköy arasında yer alan bir uğrak noktası daha var.

Bala
Ankara'ya 68 km'lik asfalt yol ile bağlanan ilçe, 600 yıl önce Kara Ali adında bir Türk tarafından kurulmuş. Denizden yüksekliği 1336 m olan ilçe, "yüksek" anlamına gelen Bala adıyla anılıyor.
Bala'nın verimli yıllarda elde ettiği buğday öyle bol olurmuş ki, "Bala'nın yüzü gülerse, Ankara'nın da yüzü güler!" sözü dilden dile dolaşırmış. Belediye Başkanı Selahattin Çakır, "Türkiye buğdayının 70'de biri Bala'da çıkar..." diyor.
Bala çevresinde ilçe merkezine 25 km uzaklıktaki en eski yerleşim yeri, önceleri merkez olan Karaali kasabası yakınlarında Tomu denilen ve Romalılar zamanından kaldığı sanılan şehir harabeleri.
Mağara içinde ilk insan örnekleri, lamba oyukları ve duvar resimleri bulunduğu söyleniyor.
Yörede arkeologlar da bazı çalışmalarda bulunmuşlar.
Balalılar, mağaranın ziyarete açılmasını bekliyorlar.

Beynem Bala çevresi gezinizin sonunda yolunuz Kırşehir yönüne doğru ise, bu defa Kaman ilçesine doğru ilerleyince Cumhuriyet Meydanına geliniyor, Atatürk Heykeli yanından geçerek yola devam ediliyor.



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.