anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Davras'ın zirvesinde...
Alternatif turizm cenneti olan ve Türkiye'nin dördüncü büyük gölü olan Eğirdir'deyiz.
Kayak (Alp disiplini), tur kayakçılığı, trekking, cross bisiklet, yamaç paraşütü, mağaracılık (speleoloji araştırma), arama kurtarma, deprem araştırma, enkaz çalışması, rüzgar sörfü, yelken, avcılık - binicilik, su altı dalış, kuş gözlemciliği, foto safari, rafting, kanyoning ve daha bir çok aktivite...
Kısacası dağ sporlarının tam ortasındayım. En zorunu seçtim... Dağcılık, ip inişi, kayakla tırmanma gibi sporları yapacağız.

Adres belli, işini seven tecrübeli, gözüpek dağcılardan kurulu, "ETUDOSD", yani Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği. Derneği kurucusu, emekli dağ komando eğitim subayı, dağcılık kitabı yazarı Nurtay Yalman ve ekibi ile söyleşiye başlıyorum.
Tecrübeli hoca Eğirdir'de doğa sporlarının doğu-batı istikametinde 400 km, kuzey-güney yönünde 250 km'lik bir alan içerisinde gerçekleştiğini belirtiyor.
Doğuda Dedegöl'de (Anamas dağ bloğu Sultan Dağları'ndan başlayıp, Manavgat'ın kuzeyi Bozburun'a kadar olan bölüm) trekking, dağcılık, kaya tırmanma, kanyoning gibi doğa sporlarına imkan tanıdığını ekliyor. Kendi yazdığı "Dağcılık" kitabının ilk sayfalarında yer alan hususlar da, dağcılık sporuna yeni başlayanlar için sıralıyor...

Yeterli bilgiye sahip olmadan dağlara gelmemek gerektiğini dikkati çeken hoca; ilkyardım konusunu noksansız öğrenmek ve tereddütsüz uygulamak, harita kullanma ve pusula ile arazide ilerleme, jeoloji ve jeomorfoloji konularını bilme, meteorolojik bilgi ve hava tahminlerini bilme, kısmen astronomi bilgisi, biyoloji, zooloji, sosyoloji konularında bilgi sahibi olmak, coğrafyayı bilmek, arkeoloji, speleoloji ve insan fizyolojisi konularını öğrenmek gerektiğini belirtiyor.
Nurtay Yalman, dağcılık sporunun zorluklarla dolu olduğunu ve dağcılıkta hayatta kalmak için tavsiyelerini de şöyle özetliyor:

Hayale kapılmayın
Acele etmeyin
Yavaş hareket edin
Araştırıcı olun
Telaşa kapılmayın
Temel esasları hazırlayın
Asla vazgeçmeyin

Kesin kararlar verin
Ateş yakmaya çalışın
Lütuflara aldanmayın
Islak bulunmayın
Nerede olduğunuzu hatırlayın

Derneğin üyelerinden Celalettin uzun, doğa sporlarına ve ETUDOSD faaliyetlerine meraklı olanların (246)311 63 56 no'lu telefona yada (246)311 69 33 no'lu faks ile temas kurabileceklerini belirtiyor.
Tüm doğa sporları için başta ilkyardım çantası olmak üzere, yaklaşık 140 kadar malzeme gerektiğini belirten dağcılar, dağcılıkta ilk şartın yazın parkasız, kışın matarasız (susuz) yola çıkılmaması olduğunu söylüyorlar. Deneyimli dağcılar, günde 7 litre su tüketmek gerektiğini savunuyorlar. Dağcılık sporunda aksi durumda aşırı su ve tuz kaybının adale kramplarına, şuur kaybına ve görmede bulanıklığa neden olabildiğini belirtiyorlar.
Dağcılıkta çay hemoglobin dengesini bozduğu için tavsiye edilmezken, vücudun oksijen alma kapasitesini düşürüyor. Bunun yerine kakao, süt gibi şekerli ve yağlı içecekler yarar sağlarken, tüm sporlarda alkolden uzak durmak gerekiyor.

Tırmanma
Serbest tırmanma ve iniş, emniyetli tırmanma, gergin tırmanma, tek ve çift, akrobatik tırmanma gibi çeşitleri olan spor dalında; serbest tırmanma hariç tüm çeşitlerde tırmanma,ip ve emniyet malzemesi ile yapılıyor. Çıkılacak yüksekliğe göre seçilecek malzemeler arasında, emniyet halkaları (karabinalar), yardımcı ipler, takozlar, sikkeler (dağ çivisi), sikke çekiçleri, gri gri, stop decenter gibi muhtelif durdurucu malzemeler bulunuyor.
Dağcılıkta istasyon kurmak için sağlam ağaç kökü veya kaya seçen dağcılar, gücü dağıtmak için iniş ipini çeşitli yerlerde çaktıkları sikkelere bağlayarak, ip inişini gerçekleştiriyorlar.
ETUDOSD, 19-21 Mayıs tarihleri arasında, Karagöl'de geleneksel Eğirdir Dağcılık Şenliği düzenliyor. Üç gün süren kamp boyunca, Türkiye'nin her ilinden toplanan dağcılar zirve yaparken, kamp alanında yakılan kamp ateşi çevresinde oyunlar oynanıyor, yarışmalar yapılıp şenlik yemeği yeniyor ve dia gösterileri düzenleniyor.
Yerli yabancı turislerin ve amatör dağcıların da katılabildiği şenlikte, ulaşım Eğirdir'den Karagöl'e ETUDOSD tarafından ücretsiz sağlanıyor.

Dağda ne var, ne yok?
Dedegöl-Akdağ ve Barla Dağı'nda yetişen tam 117 çeşit kekik bulunuyor. Özellikle iri yapraklı kekik çayı, tadı ve kokusuyla ünlü. Lale, nergis, çiğdem, ayı gülü, mantar çeşitleri (Ekmek ve kurt mantarı Fransa'ya ihraç edilyor), vaşak, tilki, sansar, su samuru, dağ keçisi, porsuk, kartal, şahin ve atmacaya ev sahipliği yapan Dedegöl Dağı'nın en gösterişli ayı Mayıs. Özellikle, Apollon kelebeği ve kuş çeşitleri, kuş gözlemcileri ve foto safaricilerin büyük ilgisini çekiyor.

Davras Dağı
Dünyada tek ve en büyük kasnak meşe ormanına sahip olan Davras Dağı, Isparta-Eğirdir arasındaki göller bölgesinin merkezi durumunda. 2637 metre yükseklikteki tek zirveli Davras Dağı, Isparta-Antalya yolunun kuzeyinde yer alıyor. Üçüncü zaman oluşumu Davras "Krateze yaşında" (1.5 milyon yıl ve öncesi yaşı ifade ediyor), tamamı kireç taşlarından oluşmuş, üstü düz ve kuzeyde yer alıyor.
Doğu-batı uzanımı 6 km, eni 3.5 km kadar olan dağın kuzeyde Kul Ovası ve Yörük Dağı bulunuyor. 2157 metre Kul Ovası bölgesinde, Göller bölgesinin tek kayak merkezi yer alıyor. Ham pist 3200 metre ve toplam 600 metrelik iki adet babylift'e sahip.
Aralık-Mayıs arası karlı olan bölgenin özellikle kuzey ve doğu eteklerinde bulunan Kundurpınar, Kıryayla ve Belkuyular mevkileri, tur kayakçılığı için tercih ediliyor. Bölgedeki bir başka ünlü dağ olan Barla ise beş bloktan oluşan Türkiye'deki en büyük ardıç ormanlarına sahip.

Gezilecek yerler
Genellikle poyrazın hakim olduğu ve Akdeniz iklimi ile İç Anadolu ikliminin kesişme noktasında yer alan Eğirdir'de, nem oranı sıfır olduğu için Ortadoğu'nun en büyük kemik hastalıkları hastanesi yer alıyor.
Eğirdir Gölü'nde ise tur tekneleriyle yemekli ve müzikli yat gezileri, mehtap ve eğlence turları düzenleniyor.
Kent merkezinde kale, medrese kilise kervansaray, gavur evleri harabeleri, Baba Sultan türbesi, Eflatun Dede türbesi ve camiler ziyaret edilebiliyor.
Eğirdir'e 22 km uzaklıkta, sarkıt ve dikitleriyle ünlü Zindan Mağarası da görülebilecek yerler arasında. Roma dönemi Eurymedon adına yapılan kutsal açık hava mabedi kalıntılarına sahip Zindan Mağarası, 850 metre uzunluğunda.

Eğirdir - Sütçüler karayolu üzerindeki Sağrak Köyü Mevkii'nde, bir Pisida kenti olan ve M.Ö.1. yüzyılda para basılmaya başlanan Adada harabeleri bulunuyor.


Kovado Gölü
Dokuz km genişliğinde, çevresi 20.6 km ve derinliği 6-7 metre olan gerçek bir doğa cenneti Kovado Gölü.
Çevresinde yer alan ve bir çoğunun dev gövdesi boşalmış yaşlı anıt ağaçlarıyla görülmeye değer güzelliklerin başında geliyor.

Çandır Kanyonu ve Kral Yolu ile Hiristiyanlığın Hac merkezi oluşuyla ünlü Pisida Antiochele Yalvaç, antik kenti Roma hamamları, St. Paul kilisesi, Anıtsal çeşme alanı, Su kemerleri görülmesi gereken güzellikler ve tarihi değerler sergiliyor.

2000-2018 © Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com




Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.