anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Erdek ve Kapıdağ Yarımadası
Yarımadanın incisi Erdek, henüz doğal güzelliklerini kaybetmemiş, uygun fiyatlarıyla Kapıdağ yarımadası'nı Turizm cazibe merkezi yapmış.


Balıkesir'in Bandırma İlçesine bağlı Erdek Türk turizminin daha ilk başladığı yıllarda başta İstanbul olmak üzere birçok ilden gelen turistleri ağırlamasıyla ünlenmiş.
Akdenizi aratmayacak güzellikteki birbirinden ilginç dantel koyları, oksijeni bol çiçek ve deniz kokulu, rüzgârlı tertemiz havası, sık bitki örtüsü, yöreye has damak tadıyla Kapıdağ Yarımadası ve Erdek turizmcilerin bugün de ilgi odağı olmayı başarıyor.
Yarımadanın incisi Erdek ve henüz doğal özelliklerini kaybetmemiş köyleri, ekonomik fiyatları ile Kapıdağ Yarımadası'nı Turizm cazibe merkezi yaparken, İstanbul'dan feribot seferleri ile 2 saatte ulaşılması, Bursa, Çanakkale bağlantısı Erdek'in cazibesini artırıyor. Yıl boyu açık tesisleri, natürel doğa yapısı, iklimi, zengin bitki örtüsüne sahip Kapıdağ Yarımadası, yazın olduğu gibi diğer mevsimlerde hafta sonu tatili ve pazar alışverişi, doğa spor ve aktiviteleri ile turizme yeni alternatifler sunuyor.


Erdek'te yaşam

Yörede bulunan kamp ve otel bolluğunun yanı sıra yazlık sayısının da hayli yüksek olduğu Erdek'te ailelerin ilk tercih ettiği yerlerin başında konaklama tesisleriyle iç içe bulunan ve ücretsiz olup, boydan boya uzanan kum plajlar geliyor. Mayıs, Haziran aylarında 30 derece olan su sıcaklığı, Temmuz, Ağustos aylarında 33 dereceye kadar çıkabiliyor.
Alt yapı çalışmaları ve konuyla ilgili problemleri yıllar önce halledip, ekonomik fiyatlı konaklama imkânı sağlarken, yatak sayısını hayli artıran Erdek'te, en az plajlar kadar ilgi odağı olup bir başka rağbet gören yer, kıyı bandı üzerine sıralanmış çay bahçeleri oluyor.
Erdek sevdalılarının vazgeçilmez mekânlarından olan ve düzenli bahçeler içinde, ağaç gölgesine kurulu çay bahçeleri, müdavimleri tarafından günün erken saatlerinde dolmaya başlıyor. Denize karşı masalara günlük gazeteleri ile yerleşenler, gelirken aldıkları fırından henüz çıkmış taze poğaçarı, simitleri, demli çaylarını yudumlarken büyük keyifle yiyorlar.
Çay bahçelerinin bakış açısı içinde bulunan İskele ve çevresi, Avşa, Marmara Adası, Paşa Limanı Adası arası çalışan teknelerin gidiş geliş saatlerinde artan telaşlı seyirlik bir kalabalığa sahne oluyor.


Sahil bandı kıyıya yanaşan balıkçı tekneleri, ağlarını onaran balıkçılarla renkleniyor. Günün ilerleyen saatleri akşamla buluşunca, oldukça temiz ve düzenli bir görünüm sergileyen sokaklarda, cadde ve meydanda hareketlilik artıyor. Hediyelik eşya satan dükkânlar, butikler, lokantaların yanı sıra, incik, boncuk türü takı satan dükkânlar büyük ilgi görüyor. Erdek'in hediyelikleri arasında ilk sırada yer alan takılar, tokalar, küpeler, kolyeler ve her türlü süs eşyası satan dükkânlar, tezgâhlar, "Erdek kızları güzel olur" sözünü doğrularcasına renkli gözlü genç ve güzel kızlarla doluyor.


Haşlanmış mısır, dondurma, çekirdek yiyerek bir aşağı bir yukarı yemek sonrası yapılan yürüyüşler geçenin geç saatlerine dek ailece sürüyor.
Erdek koyunun en uzak noktasında bulunan yüksek tepe ise, Erdek'in tamamını bir çırpıda görebileceğiniz muhteşem panoramaya ev sahipliği yaparken, ayrıca "Dilek Tepesi" olarak anılıyor. Araçla, bisikletle veya yürüyerek gelenler burada bulunan küçük çam ağaçlı korulukta dolaşıyor, dilek ağacına çevirdikleri bazı ağaçlara bağladıkları ip, kurdele, kordon benzeri kuşaklarla dilek tutup, isteklerde bulunuyorlar.

Alışveriş
Renkli ve inanılmaz çeşitler barındıran zengin pazar, alış verişi hiç düşünmeyenleri bile baştan çıkaran güzellikte ve tazelikte ürünler barındırıyor. Çevre köylerden birkaç saat önce dalından koparılıp tezgâha serilen yeşilbiber çeşitleri, körpe salatalıklar, kırmızı soğanlar, salamura zeytinler, kirazlar albenileri ile aklınızı çeliyor.
Ev turşusu kurmaya meraklı olanlar için körpe kornişon salatalıklar, pek de manavlarda görmeye alışmadığımız türden biber çeşitleri, küçük patlıcanlar, yeşil domatesler, rezene otları, bahçe dereotu, körpe fasulyeler ve daha neler neler içi boşalmadan, dışı pörsümeden alınacak malzemeler olarak alıcı bekliyor.
Yazlıkta, pansiyonda kalanlar aldıkları taze sebzelerle yemek yapmanın zevkini yaşıyorlar. Çarşıda yer alan dükkânlar ve adeta bir zeytin cenneti dedirten tezgâhlarında vitrinlerinde, şık şişelerde sundukları zeytinlerden müşterilerine tadarak yeme imkânı veriyorlar.
Her biri ince veya kalın kabuğu, çekirdek büyüklüğü, rengi, et kalınlığı, görünüşü, lezzetleri, yağ miktarı, tuz oranı gibi ayrı özelliğe sahip 10-15 çeşit sadece siyah zeytin arasında hangisinden alacağınızı şaşırıyor, beğendiğiniz çeşitlerden ayrı ayrı paket torbalar yaptırmak zorunda kalıyorsunuz.

Çevrede ne var ne yok
Sahil yoluyla çevresini turlayabileceğiniz Kapıdağ Yarımadası'nda Aşağı Yapıcı, Tatlısu, Karşıyaka, Çakıl, Kestanelik, Çayağzı, Ballıpınar, Ormanlı, Turan, Doğanla, İlhan, Narlı, Ocaklar, Erdek, Seyitgazi, gibi yerleşim alanları yer alırken, iç kısımlarda Çeltikçi, Belkız-Kyzikos harabeleri, Hamamlı, Kirazlı Manastır, Muhle kalesi gibi tarihi kalıntılar bulunuyor.

Gezilip görülecek yerler
Bandırma yönünden gelirken Erdek girişinde Kyzikos harabeleri bulunuyor. Toprak altında kalıp otların örttüğü kentin 1 km ilerisinde ise Hadrianus Tapınağı duvarları bulunuyor.
Kyzikos tabelasının 100 metre sağında Düzler Köyü girişinde ilerleyenler Yukarı Yapıcı Köyü'nden sağa dönüş yapıp yaklaşık 10 km sonra Manastır Mevkii'ne ulaşıyorlar.
Sık bitki örtüsü, dönemeçli ve rampalı orman yolu ile ulaşılan manastır mevkiinde geniş bir alan ve manastır kalıntıları görülüyor. Kontrolsüz büyüme gösteren bitki ve otların kuşatması altında kalan yapının çatısı olmadığı için yağışlardan oldukça hasar gördüğü sadece manastır duvarları ve yapı zemin bölümlerinin ayakta kalabildiği gözleniyor. Kapıdağ Yarımadasının doğal yapısı içinde görülen biçimli kayalar, mağaralar, kıyı şekilleri, adalar başka yerlerdekilere benzerlik göstermeyen farklılıklar barındırıyor.

Tarihçesi
Tarih boyunca çeşitli defalar el değiştiren Erdek 1336 yılında Osmanlı İmparatorluğu altına girmiş. Tarihte Erdek "Paremo", "Artaki" ve "Artak" gibi isimlerle anılmış. Erdek (Artake), Kapıdağ Yarımadası'nın güney eteklerinde antik adı Mysia olan bölgenin sınırları içinde kurulmuş. M.Ö. 1200'lerden sonra bir Trak boyu olan Dalion'lar tarafından ele geçirilen yöreye eskiden Dalionis denilmiş yöredeki en önemli antik yerleşim merkezi Kyzikoz (Belkız) olmuş.
M.Ö. 7. Yüzyılın ilk yarısında Miletosluların kurduğu antik Propontis bölgesinin en eski İon kentlerinden biri olan Kapıdağ Yarımadası kenti yaklaşık 200 parça gemi barındırabilen doğal iki limanı, sert kuzey rüzgârlarından korunaklı özellikler taşıyor.
Seyit Gazi Tepesinde Orta Çağ kale burçları, Aşağı Yapıcı köyü yolu üzerinde başlayan kent sur kalıntıları yer alan ve Arkeolojik değerleri çok yüksek olan Erdek çevresinde bulunmuş bazı tarihi eserler, İstanbul Arkeoloji müzesinde sergileniyor.


Erdek Sahillerinde Pelikan, Köpek Dostluğu


Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar Haluk Özözlü'ye aittir, izinsiz kullanılamaz.



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.