anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Turşunun Merkezi: Gedelek Köyü



Bu köy ağız sulandırıyor, iştah açıyor, çünkü bu köy turşu köyü ve herkes turşucu.
Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Gedelek Köyü Turşu köyü olarak ün salmış, köyün geliri turşu üzerine kurulmuş, 100 yakın imalathane yıl boyunca turşu kuruyor, turşu satıyor.
Kurulan turşular sadece yakın illerle değil, Türkiye’nin her bir yerine buradan gönderiliyor. Gedelek Köyünün turşularının ünü sınırları da kıtaları da aşmış durumda önemli miktarda turşu Arjantin’den Fransa’ya Çin’den Japonya’ya kadar uzanmış.


Gedelek Köyü yazımızda sihirlitur.com olarak size köyü gidip gezmeyi tavsiye etmekten ziyade turşu severlere turşu alabilecekleri bir yeri tanıtacak, turşuculuk üzerine birçok püf noktasını hakkında bilgiler verecek, adeta bir turşu uzmanı olacaksınız.
Yalova Bursa yolu üzerinden bir km boyunca Gedelek Köyüne girdiğiniz zaman göze çarpan alışagelmiş köy evlerinden ziyade, ara sokaklara kadar uzanan her yerde çok miktarda turşu imalathanesi ve önlerinde sayısız varil oluyor.
Tek tük kalan eski köy evlerin dışında çoğu apartman ve fabrikaya dönüştürülmüş hangar benzeri yüksek tavanlı imalathaneler kurulan turşuların depoları konumunda piyasaya sunulacak zamanı bekliyor.
Gedelek Köyü sakinleri eskiden kendi malzemelerini kendileri üretirken şimdi artık üretim zahmetinden kaçıp daha ziyade başka yerlerden tedarik ettikleri ürünlerle turşu yapmayı tercih etmişler. Her üretici sık sık denetlendiği için tüm imalathaneler koşullara şartlara uyum göstermişler, özellikle her imalathane tuzlu ve gıda asidi içeren turşu sularının fazlasını toprağa dökmemek üzere fosseptik tankları yapılmış. İşçiler ise altı ayda bir sağlık kontrollerinden geçiriliyor.

Turşunun Canı Pınarbaşı Suyu
Gedelek Köyünün turşu köyü olmasının en önemli nedeni köyün içinde kaynağı olan ve başta köy meydanında ki havuzlu çeşme, sokak çeşmeleri, evlere ve imalathanelere dağılan köyün içme suyu olarak kullandığı Gedelek Pınarbaşı Suyu.
Suyun en büyük özelliği kireçli olması, turşuda bu su kullanılıyor ve bu su turşu yapmaya son derece elverişli sayılıyor, katkı maddesi gerektirmeyen su turşulukları dinç tutuyor, hiçbir su turşuyu bu derece güzel oldurmuyor. Turşu suyunu pınarın kaynağından çıktığı gibi kaynatmadan kullanıyorlar, içimi sert olan su midede şişkinlik yapmıyor. Kışın ılık, yazın soğuk olan su sayesinde köyde kemik problemi yaşayan olmadığı anlatılıyor.
Köye hayat veren, köyün can damarı olan suyun kaynağı Pınarbaşı Mevkiinde yaşları beş yüz yılı çoktan devirmiş olan anıt çınar ağaçları bulunuyor.
Geniş gövdeleri yürünebilir halde yatay dalları olan çınarların birine yıldırım isabet etmiş ve gövdeyi oda gibi boşaltmış, alanın sulak olması sayesinde ağaç kendini onararak içine yeniden doldurup dış etkenlere karşı korumuş.
Pınarbaşı aynı zamanda suyun bol olduğu, şelale gibi aktığı Nisan Mayıs aylarından itibaren piknik alanı olarak kullanılıyor, çınarlar gölgesinde köy halkını ağırlıyor, toplanmalarını, dualarını, sünnet eğlencelerini yapmalarına olanak sağlıyor.

Turşu Yapımı
Turşu için kullanılacak ürünler seçilerek, denenerek satın alınıyor. Lahana, salatalık, pancar Afyon’dan, sivri acı biber biberiye. Çanakkale Biga’dan, kornişon salatalık, sivri biber ve çeşitleri Balıkesir’den, Bursa köylerinden, sarımsak Kastamonu’dan alınıyor. Özellikle köyün çok göç aldığı ve gelenlerin çalışmaya geldiği belirtiliyor.
Haziran aylarında en hareketli günlerini yaşayan Gedelek Köyü, birbiri arkasına gelen kamyonları hızla boşaltıyor ve boşalan malı hiç vakit geçirmeden yıkama, fırçalama ve çiçeği koparma makinelerine sokuyor, burada tazyikli sularla gidip gelen bantlarda iyice yıkanıp topraktan, yapraktan, çiçekten ve tozdan arınıyor.
Yıkanan malın suyu süzülüp turşu kurulmak üzere varillere basılıyor.
Her turşu malzemesinin tuz oranı farklı olduğu için suya konulan gıda asidi ve tuz miktarı ile su miktarının net olarak uygulanabilmesi için ürün üzerinde yıkama sonrası su kalmaması gerekiyor.
Yıkamanın da turşu suyunu bulandırmaması ve varil dibine tortu bırakmaması için yıkamaya azami dikkat ediliyor.


İçinde mikrop barındırmayan tek yiyecek turşu.

Steril ve gıda nizamnamesine uygun olarak, hepsi ruhsatlı imalathanelerde hazırlanan turşular, yine sağlığa zararsız sert plastik varillere veya tenekelere basılıyor. Turşu seçiminde ürünün sağlıklı olması ile başlayan uygulama gıda asidi ve tuz içinde hava almadan turşu oluşum süresini tamamlıyor.
Varillerin içinde tepeleme dolan ürünlerin üstlerine iç kapak kapatılıyor, dış vidalı kapak iç kapağı aşağı basarak ürünün su içinde kalmasını ve havayla temasını dolaysıyla çürümesine, su yüzeyinde köpük oluşumuna engel oluyor. Turşular oluşma süresini tamamladıktan sonra aşırı tuzlu olan sudan çıkarılıp yıkanıyor, normal turşu suyu ile sevkiyatı yapılıyor. Her durumda gıda asidi ve tuzdan oluşan terkipte asla mikrop barınmıyor, yaşayamıyor.

Turşu Kurmanın Püf Noktaları
Özellikle her ürünün tuz oranı karşısında bekleme süreleri farklı olduğu için turşular evdeki amatör yapımların aksine her tür için ayrı ayrı kuruluyor. 17, 22, 44, 100, 200 kiloluk varillerde lahana, salatalık, biber, acur, domates, kelek, havuç hepsi ayrı ve müstakil turşu oluyor. Karışık turşular olduktan sonra çeşitler karıştırılıyor kavanozlanıyor, tenekelere dolduruluyor.
Patlıcan turşuları haşlanıyor, lahana sarmaları içinde lahana göbekleri turşu olduktan sonra yapraklara ayrılıp sarılıyor, kereviz ve kırmızıbiberle sarılıyor. Çengelköy salatalıklar turşu olurken önce gözle görünmeyecek şekilde dikiş iğnesi gibi iğnelerle deliniyor, bu yapılmadığı zaman salatalıkların içi yumuşuyor ve boşalıyor.
İğne deliklerinden turşu suyu içine nüfuz ediyor. Lahana turşuları “ibrit” lahana denilen sıkı göbeklerden yapılıyor, lahana yaprakları peynir gibi kesilebilmeli diyorlar.
Hamburgerler arasına konan salatalıklarda bariz fark ettiğimiz lezzet dereotundan kaynaklanıyor. Dereotunu turşunuza ne kadar koyarsanız koyun yaprak bu lezzeti vermiyor, bu nedenle turşu imalatçıları, dereotunu tohumlanmaya kaçtıktan sonra çiçekli halde demetlerle kullanıyorlar. Turşu imalatçısı Osman Bey karışık turşularda 10 ayrı ürün turşu olduktan sonra bir araya gelir, domatesle kereviz beraber turşu olursa da kerevizle salatalık aynı yerde turşu olmaz, haşlama turşular daha az tuz ister diyor. Yapılan turşuların açıldıktan sonra mutlaka soğuk yerde kalmasını tavsiye ediyor, sıcakta turşu durmayacak, ya balkonda, ya buzdolabında muhafaza edilecek yoksa üstte beyaz köpük yapar diyor.
Turşulukları gıda malzemesi sıkar, tuz korur diye ekliyor. Hiç açık ürün olmaz hepsi kapalı ambalajda tüketiciye ulaşır vurgusunu yapıyorlar.

Gedelek Turşuları Dünya Pazarında
Gedelek Köyünün turşu alıcıları arasında Rusya, Azerbaycan, İngiltere, Fransa, Arjantin, Çin, Japonya gibi ülkeler bulunuyor. Fakat her ülkenin damak zevki farklı olduğu için imalatçılar siparişe göre turşu yapılıyor. Azerbaycan türlü ve dolma turşuları sipariş ederken, Çin ve Japonya turşuları çok tuzlu yapılırmış, bizler bu derece tuzlu turşuyu yiyemezmişiz. Yabancı menşeli bir hamburgercilerin salatalıkları, Sultanahmet Köftecisi ise biber turşularında yine Gedelek Turşularını alırmış.
Turşunun vitamin deposu olduğunu söyleyen gençler, bizde grip nezle oluruz ama iki damla turşu suyu damlattık mı burnumuza hemen burnumuz açılır, gözümüzden yaş gelir beynimize hava bile gider diyorlar, dayanabilene bravo deriz. Diye ekliyorlar.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.