anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
GELİBOLU Dünyada Gallipoli adı ile kurulmuş 13 şehirden biri olan Gelibolu, Saroz körfezi, doğa harikası anıt kayaları, havası ve deniz ürünleri çeşitliliğiyle, büyüleyici güzellikteki Gelibolu Milli Parkı'nın başlangıç noktasını oluşturuyor.



Avrupa'daki ilk Türk şehri olma özelliğine sahip Gelibolu, Osmanlıların da ilk kaptan paşalık eyaleti olmuş. Dünyanın en eski haritacılarından coğrafyacı, denizci, bilgin ve amiral Gelibolulu Piri Reis'in kentinde halen müze olarak kullanılan Osmanlı yapısı camiler ve türbeler, görülebilecek tarihi eserler bulunuyor.

Gelibolu’ya girince kentin bir kısmı arka tarafta kalıyor ve çoğu zaman Çanakkale’ye geçme telaşı içinde olanlar ya Gelibolu’dan Lâpseki’ye geçmek üzere feribot iskelesine dönüyor, ya da düz devam ederek Eceabat yönünde ilerliyor.



Oysa kentin geride kalan bölümünde harika bir kum plaj, kent içinde konuklarına boğazda deniz banyosu imkânı veriyor. Geniş kumsalın gerisinde düzenli görünümleri ile kafeteryalar, çay bahçeleri yer alıyor. Boğaz manzaralı evlerin yer aldığı sahil yamacı boyunca tam fener burnunda ki alanda muhteşem panoramaya sahip dinlenme parkı, seyir terasları ve gemicilere gör kırpan Gelibolu Feneri bulunuyor.


Gelibolu Feneri
Çanakkale boğaz girişini kontrol edebilecek konumda bulunan Gelibolu Feneri denizden 50 metre yükseklik bulunuyor.
Kâgir bina olarak inşa edilen ve 25 metre yüksekliğe sahip kulesinden çakan ışığı, 19 deniz mili uzaklıktan görülebiliyor.
Osmanlı İmparatorluğu dönemi 1856 yılından bu yana görev yapan fenerin bulunduğu görkemli panoramaya sahip burun park olarak düzenlenmiş.
Fenere giden yolun başında Hallacı Mansur Türbesi, fenerin yanında ise Azebler Camii namazgâh görülürken, çeşitli yerlerde oturup feneri ve denizi seyrederek dinlenme imkanı bulunuyor.
Fener burnu altında bulunan deniz kıyısı yolunda ise tarihi toplar, torpidolar sergileniyor.


Antik Liman
Gelibolu antik liman çevresi tam anlamıyla Gelibolu’nun en hareketli en canlı merkezi.
Liman trafiği bir yana, balık hali, çarşı alışverişleri, antik limanın ziyaretçileri, liman çevresinde yer alan masaları sokaklara taşmış restoranlar, renkleri, kokuları canlı canlı yaşamanıza sebep oluyorlar. Her tarafı fotoğraf kompozisyonları ile dolu liman, martı çığlıkları, balıkçı teknelerinin suya vuran yansımaları, ertesi güne ağları hazırlayan balıkçıların görüntüleri ile yaşantılarına sizi ortak ediyor.

1621 tarihli Gelibolu Mevlevihanesi
Gelibolu’dan geçişlerde görmeden geçmemesi gereken tarihi yapılardan biri. Uzun ve özenli bir restorasyon sonucu ziyarete açılan dev Mevlevihane bakımlı bahçesi içinde yer alan etkileyici mimarisi ile hayranlık uyandırıyor.
Giriş ücreti bir lira olup Pazartesi Salı günleri kapalı olan Mevlevihanenin bilhassa ön cephesinde bulunan iki merdiven, yapı itibariyle başka yerlerde görünmeyen mimari üslupta tasarlanmış.
Pencereler, kitabe, Mevlevihane ana kapı girişi sonrası dıştan çatı görünen yapının içten kemerli kubbeler halinde oluşu yapıya değişik bir hareket kazandırırken tavan ve kubbe süslemeleri hayranlık uyandırıyor. İki katlı mevlevihanenin orta bölümü Mevlevilerin sema pisti, etrafı izleyiciler için ayrılmış bölüm olarak çevrili. Orta bölümde eski mezar taşları sergileniyor, diğer bir bölümde ise Mevlevilerin sema gösterisi tabloları sergileniyor.
Mevlevihanenin üst katına çıkan merdivenlerin sağında yemek için ayrılmış bölüm yer alıyor. Üst kat gerek sütunlar gerekse sütunlar üzerinde yükselen kubbeler, desenler, motifler daha farklı izlenebiliyor.
Gelibolu Mevlevihanesi Türkiye’de ki emsalleri içinde en geniş yayılıma sahip, en büyük semahanesi olan Mevlevihane, 1621 yılında ilk postnişi Azade Mehmet Dede ve dervişleri tarafından inşa edilmiş.
O tarihten sonra çok geniş bir alana yayılarak kefeki taşından minaresi, kiremit çatısı iki katlı semahanesi, semahanenin yanında kadınlar mahfili, divanhanesi, ocaklı köşkü, abdest alma yerleri, derviş hücreleri, şeyhin haremi, kütüphanesi ile zamanın en gelişmiş eğitim merkezleri arasında yer almış.
Son onarımı 1889-1900 yılları arasında Sultan 2. Abdülhamit tarafından yapılan Mevlevihane bu yüzyılın başlarında derin bir uykuya dalmış. Askeri bölge içinde kalıp önce hastane daha sonradan depo olarak beklemede kalıp korunan Mevlevihane, 1994 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından satın alınarak 2005 yılında ziyarete açılmış.

Gelibolu Saat kulesi
Önceki yıllarda tıpkı Çanakkale'de olduğu gibi Geliboluda da Hükümet Konağı yanında bir saat kulesi bulunuyormuş. Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yıldönümü şerefine 1901 yılında kare tabanlı bir plan üzerine kesme taştan inşa edilmiş. Dördüncü katta dört yöne bakan yuvarlak kadranlı saatli kulenin beşinci katı ahşap direkler üzerine oturtulmuş. İçinde saat çanının bulunduğu çatı, tahminen kulenin 16 metre yüksekliğinde yer alıyormuş. Ne yazık ki Gelibolu saat kulesi Çanakkale savasları sırasında yerle bir olmuş.


Gelibolu'dan Eceabat'a
Eceabat yönünde Milli Park'a doğru ilerliyoruz. Eceabat'a 6 km kala, Yalova sapağına ayrılan yol, bizi Bigalı köyüne getiriyor. Gelibolu gezisi sırasında önemli uğrak noktalarından biri olan Çamyayla Köşkü de, bu köyde yer alıyor.
Atatürk 1915 yılı Çanakkale Savaşı sırasında Bigalı Muhtarı Hüseyin Ağa'nın evini karargâh olarak kullanmış. 15 gün süren taarruz planını bu evde hazırlamış.
İki katlı yapının üst katı Atatürk'ün yatak odası, çalışma odası ve yaverlere ayrılmış. Girişte de yemek odası ve kiler yer alıyor. 1915'te zafer sonrası sahibine geri verilen evin 1969'da Atatürk Müzesi olarak düzenlenmesine karar veren komite, 1973'te Kültür Bakanlığı'na devretmiş ve müze olarak kullanıma açılmış. Müzede Atatürk'ün çalışma odası, sivil eşyaları ve etnoğrafik eserler, o dönemin eşyaları ve dekoruyla sergileniyor.
Çamyayla Köşkü Tel: (0–286) 839 72 62


Batıklar ve kayalar!
Bigalı köyünden Anafartalar köylerine yol alanları, ürkütücü ve gizemli yalnızlığı ile Büyük Kemikli Burnu, bu bölgeye has doğanın şaşırtıcı sürprizi ile karşılıyor.
Kaptan Cousteau'nun "Kendi kendini temizleme özelliğine sahip üç denizden biri (Lodosta getirdiğini, poyraz rüzgârlarıyla götüren deniz)" dediği, batık savaş gemileri ile dolu Saroz kıyıları, yılların ve rüzgârın aşınımına uğramış ilginç kayalar ve yüzey şekilleriyle dolu.
Özellikle de İngiliz aynası mevkii, rüzgârın kayaları dantel gibi işlediği olağanüstü görünümler sergiliyor. Kıyıların rüzgârın kum tanecikli anaforu ile delik deşik, hatta elek olmuş kayaların yanı sıra, her koyun derinliklerinde yatan savaş batıkları ve tepelerdeki fosil kalıntıları belleklerde iz bırakıyor.

Kabatepe tanıtım merkezinde sergilenenler, Türk, İngiliz, Fransız askerlerine ait olan şehitlik ve mezarlıklar, savaş artıklarının, silahların görüldüğü Arıburnu Şehitlik Müzesi ve çıkarma yapılan koylar savaşı hissedeceğiniz yerler arasında bulunurken, Eceabat iskelesine varıyoruz.

Eceabat
Feribotla Çanakkale'ye ikinci geçiş noktasından biri olan Eceabat, yerleşim alanı, tarihi değerleri, özellikle kalesi, camisi, tabyaları ve günlük yaşamı ile farklı bir görüntü çiziyor. İskele çevresinden ayrılıp yarımadanın ucuna doğru biraz daha ilerleyip tüm görkemiyle denizden daha da güzel görünen Kilitbahir'e geliyoruz.


Kilitbahir
1452 yılında Sultan Mehmet tarafından yaptırılan kaleye yukardan gelen gemiler geçit parası ödedikleri için, denizin kilidi anlamına gelen "Kilitbahir" adı verilmiş. 220 metre boyu ve 120 metre eni ile üçgeni andıran kale, dış kale duvarları, iç kale duvarları ve iç kale olarak üç bölümden oluşuyor.
Kilitbahir Kalesi önünde tarihi Tabip Hasan Paşa Camisi bulunuyor.
Yolun devamında Seyit Onbaşı Anıtı ile savaşta kullanılmış, sığınaklar, toplar, siperler deniz kıyısında yer alıyor.
Ziyaretçilerle hiç yalnızlık çekmeyen mevkide hediyelik eşya satan tezgâhlarda en çok anıtların biblolarından bulunuyor.
Seyit Onbaşı anıtı karşısından merdivenlerden tepeye çıkanlar, boğaz girişinin enfes manzarasını seyredebiliyorlar. Yolun bundan sonrasında zaman zaman deniz seviyesi ile aynı yükseklikte ilerliyoruz.

Seddülbahir
Gelibolu’nun Milli Park içinde dar, dönemeçli, asfalt, bakımlı yolarından devam ederek Settülbahir’e geliyoruz. Burada Ertuğrul Tabyası, Settülbahir kalesi, çıkarma yapılışını kompozisyon olarak sunulan maketi bulunuyor. Koyun tam uç noktasında 1856 yapım tarihli Mehmetçik Feneri ile İngilizlere ait Royal Navy Battleship anıtı bulunuyor.

Arıburnu
Arıburnu "Çanakkale Şehitler Abidesi" şehitliğine ayrıldığınız yoldan kıyıya paralel ilerliyor tepeye çıkarak sol tarafta araç park ediliyor. Trafiğe kapalı yoldan beş dakikalık bir yürüyüşle anıta ulaşılıyor.
Anıt üzerinde kabarma rölyefleri, anıtın görkemi, etrafında savaşı anlatan temalarıyla anıt heykelleri, şehit mezarlıkları, daha önce başka hiçbir yerde karşılaşılmayan sessizliğe, düşünmeye ve saygıya davet edici bambaşka bir etki yaratıyor.


© Kasım 2013 Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.