anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Gerede'de kar keyfi
Kışı ve karı sevenler, büyük kentlere yakın ekonomik bir tatil için Gerede-Esentepe mevkiinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.



sihirlitur.com okurları için hazırlanan bu gezi rotamız, İstanbul'a 300, Ankara'ya 150 kilometre uzaklıktaki Gerede-Esentepe mevkii, dinlendirici özelliğinin yanı sıra eğlenceye doyabileceğiniz aktivitelerle dolu.
Efsaneleri ile ünlü tepedeki gezimize, bölgenin yegane konaklama tesisi Esentepe Oteli çevresinden başlıyoruz.
Geredeliler' in seyir tepesi Esentepe' de, ahşap masalı piknik alanı, oyun aletleri ile donatılmış çocuk parkı, voleybol, basketbol ve futbol sahaları bulunuyor.
Tüm bölgeyi kaplayan sarı ve karaçam ağaçları incelenecek ve aynı zaman da uzun süre seyredilecek anıtsal özellikler taşıyor. Mitolojik hikayeler ve Akıncı Türkler' den olan Horasanlı Ramazan Dede' nin kabrinin de bu tepede bulunması nedeniyle yıllardır korunan ve hiç ağaç kesilmeyen Esentepe' deki en genç çam ağacı 400 yaşında... Heykelleşen gövdeleriyle "aşk ağaçları" ve konikleşmiş dallarıyla "avize çam" gibi garip şekilli ağaçlar bulunuyor tepede... Ağaçların yüksek seviyede olanları, gövdelerinden sarkan sakallarla ilgi çekiyor.
Otelin tam karşısındaki Kırklar piknik sahasındaki ormanlık alanda, hava şartları göz önüne alınarak yapılmış, dik çatılı, şık ve farklı görünümlü bembeyaz bir cami bulunuyor.

1500 metreden 1700 metreye çıkanlar, zirvede Kültür Bakanlığı ve Gerede Belediyesi'nin katkılarıyla restore edilerek yenilenen "Keçi Kalesi" ile karşılaşıyor. Kaleye tırmanırken kullanılan kuşburnu meyveleri ile dolu patika yol ise, Gerede Ovası'na hakim manzarayla son buluyor. Treaking sahası, fauna ve florasıyla hayranlık uyandıran bir parkura sahip. Bölgede ayrıca çeşitli hayvanlarda yaşıyor. Ötücü kuşlardan saka, karabakkal seslerinin yanı sıra karlık kısımlarda ayı, kurt, çakal, yaban domuzu, karaca, tilki, sansar, tavşanları göremeseniz bile ayak izlerine rastlayabiliyorsunuz.

Fişekliği kuşanıp tüfekli rehber eşliğinde yürüyüşe başlayan gruplar, kaleye yarım saatte çıkıyorlar. Bölgede Şubat ve Mart aylarında yükselen kar seviyesi nedeniyle Keçi Kalesi' ne çıkamayabilirsiniz. Ama otelin 100 metre uzağına indirilen lift yanında, 350 metrelik kayak pisti, yeni başlayanlarla, tecrübeli kayakçılara hizmet veriyor.

Dış gezilerden yorulduysanız otelin içinde de oyalanabilirsiniz. Doldurulmuş dağ hayvanlarının, maskların ve ahşap dekorların süslediği şöminenin başında puf yastıklara dayanıp ateşi seyredebilir veya oyun salonunda tavla, okey, kağıt oyunları ile vakit geçirebilirsiniz. Gerede ovası' na hakim barın panoramik, manzaralı uçuş kulesini andıran salonu, bir şeyler okurken yorgunluğunuzu atabileceğiniz bir mekan. Aletli jimnastik salonu ve sauna haricinde bir şeyler arıyorsanız bilardo, masa tenisi, langırt, atari gibi meşguliyetler de var. İsteyenler trap da yapabiliyor, iyi havalarda orjinalliği bozulmamış yayla köylerine jeep turları düzenleniyor.

Kayak yapmayı bilmiyorsanız, ya da "bu yaştan sonra olur mu?" gibi kuşkularınız varsa, hiç endişe etmeyin. Esentepe kayak pistinde gerekli kayak malzemesini bulabiliyorsunuz. Bu sporu hocadan öğrenmek isterseniz, tek kişilik dersler alabilirsiniz. Kayak yapı tadını çıkarmak için hazırlanmış bir eğitim sistemi de geliştirilmiş. Arzu edenler kar motorsikletine binebilir veya arkasından uzatılan çekme ipine tutunup kayabilir. Kayak hocası isteyen gruplara, koşarak hedef bulma, yer belirleme, oriyantik gibi spor dalları da yaptırılıyor.

Saat 18.00' de çevreyi tanıtan anlatımlı dia gösterisi var. 20.00' de ise otelin 350 kişilik restoranında açık büfe servis başlıyor. Piyano eşliğinde başlayan yemek müziğine, ünlü lokallerdeki assolistleri aratmayan sesiyle Okan Nayır katılıyor. Hicaz ve Nihavend makamındaki örnekleri kayıt titizliği ile sunan sanatçı, daha sonra istek şarkıları salondaki misafirlerle söylüyor ve yemek boyunca pistte dans ediliyor. Gece 24.00' den sonra kanun faslı için, kışkırtıcı odun ateşli şömine başına geçiliyor. Bir elde kadehler, bir elde tef, darbuka çalınırken, söylenen şarkılarla çoşan konuklara saat 01.00' de maytaplar dağıtılıyor. Loş ışıkta yeni yıla girercesine eğlenenler, bu defa Çarşamba ve Cumartesi günleri düzenlenen otelin sucuk partisine davet ediliyorlar. Gece yarısı Kar Cafe' nin şömineli diskosuna kendilerine has figürlerle dans ederek girenler, Okan Nayır eşliğinde bu defa da son ayların moda danslarını yapıyorlar. Ekmek arası çubuklara dizili ızgara sucuklar yenirken gök yüzüne atılan havai fişekler seyredilip disko danslar da tamamlandıktan sonra otele dönülüyor

Gerede
Tertemiz dağ havasında dolaşıp, karlı tepelerin, yaylanın tadını çıkartıp, anıt ağaçları, gölleri, gördükten sonra şimdi de Gerede ilçe merkezinde küçük bir tur yapıyoruz. Gerede merkezi Cumhuriyet Meydanında Hükümet Konağı, tarihi Gerede Saat Kulesi ve Yeni Cami yer alıyor. Kısa bir yokuşla hamamın biraz üstünde bulunan saat kulesi (Çan Saati) önceleri beyaz renkli kule gövdesi son yıllarda kahverengi ahşap rengine ürünmüş. Sultan II. Abdülhamit eseri olan saat kulesi 1881 yılında inşa edilmiş.
El yapımı saat makinesi 110 yılı aşkın süre hizmet vermiş.
Tamamen ahşap olup, içinde 58 basamaklı ahşap merdiven bulunan kule kare platform üzerinde yükselirken tek cephesinde saat kadranı bulunuyor.
Sırtımızı saat kulesine dönüp meydana paralel ilerlediğimiz zaman solumuzda dışı restore edilerek yenilenmiş bir başka tarihi yapı ile karşılaşıyoruz. Çevresini saran çarşı dükkânları, saraçlar, kundura tamircileri arasında ki beyaz yapıya iki kanatlı oldukça yüksek bir kapıdan giriliyor.
Tüccar Han
Kapı alınlığında Tarihi Kiliseli Tüccar Han yazan yapının en az 300 yıllık geçmişi olmasına rağmen yapım tarihi bilinmiyor.
Dev kapı handa konaklamak için gelen kervanların kolay girişi için çift kanatlı açılırken, kapalı halindeyken kapı sağ kanadı içinde bir de insanların girebileceği büyüklükte bir kapı daha taşıyor.
Etrafı taş olup, tepesi açık, geniş bir avlu etrafına dizilmiş, merdivenlerle çıkılan üç katlı ahşap hanın oda pencereleri çeşitli yönlere doğru açılıyor.
Zemin katta ise yıllar önce, han hizmetine son vermiş olan ve bazı odaları depo olarak kullanılan hanın ahırları bulunuyor.
Kaderine terkedilmiş görünen ve yıllardır kullanılmamasına rağmen hala ahır kokan karanlık ahırlar kervanın konaklaması için bölümler halinde boydan boya sıralanmış.
45 odalı hanın ikinci kat köşe başı odasında bir kilise yer alırken dış penceresi üzerinde haç işareti dikkat çekiyor.
Müslüman ve Hıristiyanların birlikte yaşadığı hanın sol köşesi dış penceresinde ise Allah yazı bulunuyor. Tüccar Han içinde faaliyetine devam eden yaşlıların buluşma yeri, nargile salonu bir kahvehane hizmet veriyor.
Meraklısına not: (Mekan, klip, moda çekimi ile uğraşanlar için ilginç olabilir).
Gerede Cumhuriyet Meydanına açılan tüm sokaklarda tarihi Gerede evlerine rastlamak mümkün. Tıpkı Tüccar Han gibi tarihi evler de dikkat çekip, restore edilerek turizme ve gelecek kuşaklara kazandırılmayı bekliyorlar.
Meydan çevresine dizili birçok çay bahçesi, park da ise çoğunlukla yaşlıların dinlenip vakit geçirdiği görülüyor.
Gençlerin çalışma amaçlı civar kentlere gitmesiyle Gerede yaşlı emeklilere kalmış izlenimine kapılıyorsunuz.

Çevizli Şak Şak Helvası
Meydan'dan ayrılmadan önce Kitirler Mahallesi Tüccar han Sokak da satış dükkânı bulunan "Varol" helva reçel şekerlemeye uğrayabilirsiniz.
Gerede'nin en önemli ağız tatlarından olan "Şak Şak Helvası"nı burada bulabilirsiniz. Kalıplar halinde yapılıp soğumaya bırakılan sonra da lokma lokma kesilip 400 gramlık paketler halinde 3 TL den satışa sunulan (Sert cevizli helva) Şak Şak helvalarının ağızda eriyen tadına doyum olmuyor. Cevizli sucuk ise bir başka vazgeçilmezlerden.
Cumhuriyet Meydanından kalkan dolmuşlar ise senede iki kez kurulan ve yurdun her tarafından gelen satıcı ve alış veriş meraklılarını buluşturan Panayır'a seferler düzenliyor.
Gerede, Bizanslılardan kalma Kiliseli Hanı, Keçi Kalesi, kış aktivitelerine imkân veren Esentepe Mesire yeri, anıt ağaçları, dericileri, kaybolmaya yüz tutan el sanatları, tarihi evleri, çeşmeleri, türbeleri, camileri, kolay ulaşılır olmasıyla farklı türde gezi yapmak isteyenleri ağırlıyor.

Önemli Not:
2016 EMİTT Turizm Fuarına katılan Gerede standında "Yüksel Helva" etiketiyle kapalı ambalajı ile satılan şak şak helvalarının üretim aşamasında, hazırlanan mamulün içine kırık ceviz kabukları da karışmış olacak ki, helvanın tadına aldanıp ısırınca dişiniz, dolgunuz kıralabiliyor.
Bu nedenle çiğneme sırasında ceviz kabuğu çıkma ihtimalini göz önünde bulundurmak yararlı olacaktır.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.