anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Kaynaşlı - Topuk Yaylası...
Sırtını Bolu Dağına dayamış Kaynaşlı'dan hareketle, bir başka zirveye çıkmak üzere Topuk Yaylasına, yaylada bir mücevher gibi duran Topuk Göletine, dağ sularının buluşma noktası Samandere Şelalesine ve Kuru Göl'e bir tur yapacağız. Gezimiz boyunca sürprizler, yabanıl doğanın lütufları, Bolu'nun Abant'ını, Gölcük'ünü, Yedigöller'ini unutturacak el değmemiş güzellikler bizi bekliyor!

Kuru Göl
Önce Üç Köprü mevkiinden girerek Kuru Göl'e gidiyoruz. Düzce'den batıya doğru eski E-100 den 10 km yol alıyor ibreli çam ağaçları arasında açılmış toprak yoldan içi sazlarla kaplı göle geliyoruz. Orman içinden geçen yüksek gerilim hattı telleri dikkatimi çekiyor, ormancılar hatlara uzayıp yaklaşan ağaçların kontrol altında olduğunu şerare oluşmaması için uzadıkça kesildiklerini, bu işin çok önemli olduğunu belirtiyorlar.
Çevrede uygun ortamlarda geyik, karaca, tilki, domuz, ayı, çakal, sincap görülebileceğini ekliyorlar.
İki saatlik bir yolculuk sonrası dev metropol İstanbul'dan gelenler için böylesine farklı bir ortam etkileyici olabiliyor.
Ve bir anda kendinizi gölün kıyısında buluveriyorsunuz. Aslına bakarsanız gölde fazla bir şey yok, iyi de değerlendirilmemiş.
Gözden uzak olan gönülden de ırak olur misali, bakımsız boş bir yapı doğanın içinde kurbağaların sesini, kuşların korosunu dinliyor.
Gençler, balık tutuyor, çevrede çeşme, büfe, wc gibi hiçbir şey yok ama turizm adına güzellikler vaat ediyor. Gölde sazan, karabalık denilen, ekmek hamuru ile tutulan, tatlı su balıkları yaşıyor. Her ikisinin de tavasının leziz olduğu anlatılıyor. Kurbağalar ne kadar çok olursa balıklar da o kadar fazla olur diyorlar. (Balıkların yumurta dökme mevsiminde av yapılmaz ise).
Düzce merkezden 16 km, E-100'den 5 km uzaklıkta ki Kuru Göl, tertemiz havası, kolay ulaşımı ile günübirlik kullanım alanının dinlenme, piknik ve orman içi doğa yürüyüşlerine cevap vermesi nedeniyle geleceği parlak görünüyor.

Topuk Yaylası ve Göleti
Düzce'den ayrılıp Bolu Dağı rampasına tırmanmaya başlıyor Kaynaşlı'dan Bakacak mevkiine geliyoruz. Sağ tarafımızda İsmail'in Et Lokantası var, köşesinden içeri giren kenarları fındık ağaçları ile çevrili asfalt yolu
kullanarak virajları çıkmaya başlıyoruz.


Bakacak sırtlarından görülen manzara altımızda oldukça etkileyici biçimde gözler önüne seriliyor. Dağın zirvesine yakın bölümünde rampayı bitirmeye çalışan kamyonların, tırların, Abant, Ankara yolcularının tırmanışları ile yokuşu geliş yönünde bitirip aşağı doğru süzülen araçların nispeti bir yana bu manzarayı daha geriden dağ zirvesine hâkim tepeden seyreder biçimde sıralanmış Bakacak Villaları görülüyor. Seyir tepesinin karlı halini şöyle bir hayal edip, yola devam ediyoruz. Seyir tepesi sonrası yol ikiye ayrılıyor.
Biz sola Dipsiz Göl köyüne ayrılan yolu takip ediyoruz. Ormancılık, hayvancılık, arıcılık ve Bolu Dağı tesislerinde çalışanların konakladığı köy çam balı, kestane balı ile de anılıyor.
Köy içinden geçip önce sola sonra sağa dönüyor, Topuk Yaylasına yöneliyoruz.
Yolun iki yanı kayın ağaçları ile kaplı gözleriniz yeşile doyuyor.
Orman denizinde Bolu Dağının batı eteklerinde ilerliyorsunuz, Bıckıyanı Köyü tepelerden görünüyor. Birkaç ahşap köy evi göz okşuyor.
Toprak yol yöresel bitki örtüsü kendini hissettirmeye başlıyor.
Nisan Mayıs aylarında ormanda yetişen, bir tür gövde ve kök bitkisi olan Kaldirik sebzesini toplayanlar bahçelerinde odun ateşinde koca tencerelerde haşlayarak hazırlıyorlar.
Turşusu kuruluyor, sağanla kavruluyor, yumurtalısı yapılıyor ya da sade yeniyor.
Mevsiminde çiğ olarak Düzce'de pazarda da satılıyor, lezzetiyle seviliyor, iştah açıyor. Mor renkli orman gülleri, çam ormanı içinde gözünüzü okşarken havanın temizliği, kokusu fark ediliyor.
Nefes aldığınızı bile unutuyorsunuz.
Bu yörelerde 4-5 saatlik uyku kafi gelir kendiliğinden uyanırsınız diyorlar.
Yaz ve bahar aylarında kullanılabilir hafif tozlu yol araçla ve motosikletle gezi imkânı veriyor. Yörenin yerlileri kışın iki metre kar olur diye uyarıyorlar. Yüksek tepede gece soğuk olduğu için sinek olmaz diye sözlerine artı bir avantaj ekliyorlar.
Topuk Yayla Göleti Bıçkıyanı Köyü sınırları içinde HİS amaçlı yapılmış. (Hayvan İçme Suyu). Gölet dağdan çıkan kaynak suları ile besleniyor, fazlası gider çıkışından bırakılıyor.


İçinde aynalı sazan ve kadıncık denilen Hollanda sarısı biraz kılçıklı balıklar yaşıyor, tava ve ızgarasının lezzetli, derisinin kalın olduğu anlatılıyor. Göletin yakınında bulunan köy Giresun kökenli olup 150-200 senelik bir maziye sahip.
Hayvancılık ve ormancılıkla ilgileniyorlar. 1997 yılında yayladan çıkan suyu Köy Hizmetleri plan proje dâhilinde önüne set çekip doldurarak yapay bir göl oluşmasına imkân vermiş.
Göl çevresine iki küme halinde fiberglas malzemeden üretilen 23 adet Eskimo kulübelerine benzer İspanyol yapımı bungalovları yerleştirmişler. (Kaynaşlı'ya depremde yardım amaçlı gönderilip kullanıldıktan sonra). Piknik amaçlı gelenlere ücretsiz veriliyor.
8 tanesinin içi tahta döşeli diğerleri toprak zeminle temas halinde, başka malzeme yok.
Soğuk havada içi sıcak oluyor, göl çevresinde bir mescit, bir çay evi, önceden haber verenlere yemek de yapıyor.
Piknik masaları, içilebilir pınar suyu çeşmeleri, 4 adet seyyar tuvalet var.
Köy muhtarı Osman Gümüş yazın göle kayık koyuyor oda ücretsiz, piknik alanı da. Yeter ki motorcular, safariciler, aileler gelsinler şu güzelliği yaşasınlar, zaten bir daha ayrılamazlar diyor.
Üstüne basa basa herkese yardımcı olacağını vaat ediyor.
Muhtar Osman Gümüş tel no: 0544 480 80 55 veya 0(380) 547 72 21

Gölde iki ay süre içinde sportif amaçlı, ücretli olta balıkçılığı yapılıyor. 2001 yılında göletin suyu çekilmiş dolgu çalışması yenilenmiş ve tekrar su biriktirilmiş. Gölün derinliği 1 ila 12 metre arası değişiyor. Dip çevre çimen dokusu olarak devam ediyor. Denizden yüksekliği 1300 metre olan göl çevresinde iklim, gezilere 15 Nisandan Kasım sonuna dek izin veriyor. Yol köy hizmetleri tarafından sürekli açık tutuluyor.

2000 yılında göl yüzeyi 50- 60 cm kalınlıkta buz tutmuş. Bir ayı balık yakalamak için göle inmiş, buzun ince yerinde yüzey çatlamış ayı açılan delikten gölün içine düşüp kaybolmuş.
Buzun altında 200 metre yüzüp sığ kıyıda yerden aldığı güçle alttan omuzlayıp yüzeydeki buzu kırıp kaçmış. Köylüler kurtulduğunu izlerden anlamışlar.
Akşamın sakin saatlerinde su içmeye inen geyik ve karacalar görülebilir, ayılar piknikçilerin bıraktığı çöp bidonlarını karıştırır, yiyecek ararlar, koyunlara ve insana dokunmazlar diyorlar.
Jandarma bölgesi olan yayla her bakımdan güvenlidir diye ekliyorlar.
Bu kadar göl hakkında bilgiden sonra biraz da gölün yaşantısından bahsetmek gerek. Sarıçam, kayın, göknar, kavak, gürgen bölgenin ağaçları ve etrafa yaydıkları yoğun orman kokusunu teneffüs ederek yaklaşıyorsunuz yaylaya ve gölete.
Orman içinin nemi, gölgesi, yeşili ve süzülen güneşi göleti bulana dek merak ve heyecan uyandırıyor.
Tepeyle buluştuğunuz an panik başlıyor, nereden baksam, nereye gitsem telaşınızı kurbağalar sanki kahkahalarla cevaplıyor. Seslere işbirlikçi kuşlar katılırken boyunlarında ki çanları sürekli otlayarak sallayan uzun saçlı hippi görünüşlü koyunlar, kuzular, inekler destekliyor.
Ah diyorsunuz burası Abant'tan güzel, Abant'tan bakir, İstanbul için Abant'tan yakın, üstelik Bolu dağını geçmiyor insan.
Cep telefonu da çekiyor.
Köyden 4 km uzaklıktaki Topuk Yaylasında 26 Haziranda yayla geleneksel şenlikleri yapılıyor. Yöresel sanatçılar kemençeler çalıyor şarkılar söylüyor, halk oyunları oynanıyor. Konuklar piknikler yapıp göl çevresinde 2,5 km lik doğa yürüyüşlerine katılıyorlar. Kent içinde iki kat yürüyüp yorulanlar Topuk Yaylasında atlet kesiliyorlar.

Kütüklü Yaylası
Göletin arkasından geçip orman içine dalan yol Kütüklü Yaylasına uzanıyor. Bu bölümler biraz daha bozuk olsa da geçilmez değil. Ağaç gövdelerinde sincapların biraz küçüğü olan çökelezler görülüyor. Yolun sol tarafının Bolu, sağ tarafının Düzce iline ait olduğunu, soluma ayrılan yolun 3 - 4 km sonra Abant'a gittiğini ve hiç bilmediğim bir açıdan Abant gölünü görme imkânı verdiğini öğreniyorum. Karşılaştığım yayla evlerinin bazılarını doktorlar kullanıyor, hafta sonu tatillerinde şifalı bitki topluyor, piknik yapıyorlar.
Bazılarında, astım, damar sertliği, şeker hastaları yaşayıp şifa buluyorlar. Bunlar arasında Almanya'dan gelip rahat bir kış geçirmek için yaz aylarında 3 ay kalanların olduğunu görüyorum.
Uzun boylu ağaçlar gökyüzüne dek uzanıyor. Bakacaktan 22 km uzaklıkta akşama doğru kollarıma akşamın serinliği yapışıyor.
Yol boyunca içtikçe acıktıran, hazım yaptıran pınar sularının tadına bakarak Sakarca Yaylasına geliyorum.

Sakarca Yaylası
Bir kısmı Bolu bir kısmı Düzce'ye ait yaylada rakım 1000 metre. Doğusu çam, batısı kayın örtülü yayla aralıksız kekik kaplı. Hayvanlar doğal olarak bu ortamda otluyor kekikler ete sinip kokusunu etkiliyor.
Yayla Temmuzda kekik ve yayla çiçeği kokusundan geçilmiyor.
Kekiği her yerde kullanıyorlar, yapraklarından çay demliyor, fasulye ezmesine karıştırıp adına agut diyip yiyorlar. Yayla daha önceleri Bolu'ya aitmiş. Abdurrahmanoğlu İsmail Çuburoğlu 1932 de yaylayı ilk tutan olmuş. Hasan Ali Çuburoğlu yaylamıza gelenler peynir, süt, yoğurt, köy ekmeği ile piknik yapabilirler diyor. Tavuk, civ civ yapamıyoruz sansar hepsini boğuyor diye yakınıyor.
Yanıklık mevkiinde geyikleri gördüğünü, tepedeki tuzlakta tavşanların çıkıp oynadığını, doğanın bekçisi olduğunu, avlanmanın yasak olduğunu vurguluyor.
Sakarca Yaylasından ayrılıp Karadikmen Yangın Gözetleme kulesine geliyoruz. Düzce'ye hâkim bir tepede yer alan kule çevresinde küçük bir havuz ile çeşme ve odun masalar var bu yüksekliğe bile piknik için gelen ailelerin olduğu vurgulanıyor.

Samandere Şelalesi
Zengin bitki örtüsü içinde yer alan şelaleler topluluğu Düzcelilerin en bilindik ve gözde mesire yerlerinden biri olup kolay ulaşımı, alabalık lokantaları ile rağbet görüyor.
Samandere köylülerinin ürettiği doğal köy ürünleri ile alabalık üretme ve yaşatma havuzlarında canlı bulunan balıkların yendiği mesire yeri, dinlendirici ortamı, bol ve debisi yüksek şelalesi, su sesine karışan kuş sesleri ve piknik alanları ile yılın her ayı çok uzaklardan bile kendine ziyaretçi çekmesini biliyor.
Orman Bakanlığı'nca tabiat anıtı olarak tescil edilen şelale girişine merdivenlerle iniyor bir süre akan su paralelinde yürüyorsunuz.
Daha sonra demir korkuluklu patika sizi şelalenin yanına getiriyor. Burada Milli Parklar Mühendisliği heyelan tehlikesi, taş düşebilir uyarı tabelası bulunuyor. Kendinize güveniyorsanız şelale boyunca aşağı doğru inen basamaklarla şelalenin tam karşısına geçiyorsunuz. Basamaklarla suların döküldüğü şelale tabanına kadar iniliyorsa da riski göze almak gerekmiyor.
Turizmle ilgili tüm sorun ve sorularınız için Düzce İl Kültür Turizm Müdürü Özcan Budak yardımcı oluyor.
Tel no: 0(380) 524 94 33 Gsm: 0 (532) 446 86 42


© Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.