anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Doğanın heykel atölyesi: Çine çayı vadisi
Çine çayı sularının debisi ile aşınıp şekillenen ve cilalanan kayalar, Bafa gölüne kadar uzanan Beşparmak dağlarında şaşırtıcı figürler oluşturmuş. Beyaz ve mavi mermer ocakları nedeniyle Aphrodisias Heykeltraş Okulu'nun bu bölgede kurulmuş olması bir rastlantı mı bilinmez ama, bu figürlerin öğrencilere ilham verdiği kesin.


Şanslı illerden biridir Aydın... Dağların denize dik indiği Ege'de, vadiler arasında verimli ovaların meydana geldiği kış görmeyen çam ağaçları ile kaplı tepelere, dantel kıyılara, antik kentlere ve kültür zenginliğine sahiptir. Öyle ya, Kuşadası betona yenik düşüp pes etse de, yanıbaşında billur gibi berrak deniziyle, çeşit zenginliği yaşanan bitki örtüsüyle Dilek Yarımadası Milli Parkı var.
Üstüne üstlük, Selçuk, Efes ve Meryemana'ya deniz yoluyla gelen binlerce turist taşıyan dev cruiss lar da Kuşadası limanına yanaşıyor.



Tüm sahil boyunca park, plaj, çay bahçeleri, büfeler, dondurmacılar sıralanmış. İsterseniz denize giriyor, isterseniz bu görkemli manzaraya karşı içeceklerinizi yudumluyorsunuz. Kuşadasına kadar gelmişken dalgakıranın ucuna kadar yürüyüp burada ki banklarda oturanlar, anı fotoğrafı çekenlerin sayısıda oldukça fazla.
Kuşadasının yanıbaşında gezip görmeye değer bir çok antik kent de bulunuyor. Bunlar arasında Didim, Milet, Prienne, Alinda, Alabanda, Gerga ve Nyssa antik kentleri, Aydın il sınırları içinde en çok gezilenler.
Pastoral ziyafet sofrası diye tanımlayıp yıllardır üzerinde çalıştığım "Kayalar" belgeselime isim bulduğum yer de, yine burası İlginç kaya yapısına sahip, Çine Çayı vadisini görüp, yöreye has "çöp kebabı" kokuları ve ızgara dumanları arasından geçecek ve sonra da ünlü Aphrodisias antik kentine uzanacağız.
Kuşadasına yazın gelenler için daha zaman var ama, buralara kadar gelmişken sonbaharda kızışan develerin güreşlerine de değineceğiz. Konaklamak için merkez üssü olarak Kuşadası'nı seçiyor ve gezimize başlıyoruz.



Deniz mevsiminde size içilecek berraklıkta bir su rengine sahip Dilek Yarımadası Milli Park'ına veya Pamucak sahillerine gitmenizi öneririm.
Bu sahillere rakip Milli Park'ın Akdeniz'e bakan yüzünde bir de Karine sahili var ki, eşsiz güzelliğini anlatması gerçekten uzun sürer.
Deniz buralarda geç soğuyor. Bu nedenle yöre kış mevsiminde de misafir ağırlıyor. Kuşadası Kuştur sahili, Kadınlar Plajı mevki, marina çevresindeki barlar ve restoranları ile Kuşadası merkezinde ki hediyelik eşya çarşısı,canlı, renkli bir atmosfere sahip. Çok sayıda kuş olduğu için bu isimle anılan Güvercin adası ise uğrak noktalarının başında yer alıyor.


Sahilleri yağmalanıp denizi taş doldurulan Kuşadası'nda, yine de yöreye özgü mimari özelliklere sahip eski Kuşadası evlerine rastlanıyor. Kuşadası'nın en hareketli sahilinde yer alan Öküzpaşa Kervansaray'ı da, tüm görkemiyle turizme hizmet ediyor.
Birinci derece turizm bölgesi olan ve pilot bölge seçilen Kuşadası'ndan ayrılıp çevre gezisine başlıyoruz. Unutmadan, Kuşadası çevre yolu var ama yaz aylarında o kalabalık içinde Kuşadası'nın bir başından girip Söke istikametinde diğer ucundan araçla çıkabilmek gerçekten sabır işi...

   
Adaland'da Yaşam
Dört tarafı kara ile çevrili tek ada sloganıyla 2002 yılında açılan su oyunları cenneti "Adaland", çam limanı mevkiinde ve yazın rağbet gören yerlerin başında geliyor.
Yerli ve yabancı turistlerin tüm günü çeşitli aktivitelere katılarak geçirdikleri su cennetinde su tünellerinden defalarca kayanlar, daha sonra dalga havuzunda, kendilerini suni yaratılan dalgalara bırakıyorlar. Bir başka tutku olup, suni dalgalarla yaratılan yeni rafting parkuru ise eğlencenin yeni adresi olarak ilgi çekiyor. Dörtlü gruplar halinde kaydıraklardan hızla havuza kayanlar
çevreye yaydıkları sevinç çığlıkları ile mutluluğun son noktasını yaşıyorlar.
Yüksek volümlü disko müziği eşliğinde pistte dans eden gençler, yerden fışkıran su fıskiyeleri arasında yorgunluk hissetmeden sahnede gösteri grubuna eşlik ediyorlar.
Bebekleri ile gelenler çocuk havuzlarında serinlerken, teraslar, havuz kenarlarını güneşleneler tercih ediyor.
Tentelerle kaplı gölgeli barlar, hem çevreyi seyretme hem de içecek ihtiyaçlarını, yemek yemek isteyenlere zengin çeşitler sunuyorlar. Adaland'ın bir başka parkında yunusların yaptığı gösteriler ilgi ve sempati ile izleniyor.
Gün boyu yaşadıklarını görevli fotoğrafçılara çektirenler, çıkışta anı fotoğraflarını asılı panodan satın alabiliyorlar. Hediyelik eşya standı da bulunan Adaland, 19.00 da kapanıyor.

Kuşadası İnönü bulvarında hizmet veren Starlight Turizm ise grupla gezmeyi sevenlere at safari, deve safari ve jeep safari turlarıyla Pamucak sahillerine ve Beşparmak dağlarına eğlenceli geziler düzenliyor.
Bu turlar için 0(256) 612 58 24 numaralı telefondan, İsmail Dökme ile bağlantı kurabilirsiniz.
Gümüldür yönüne düzenlenen tekne gezileri de, bir başka alternatif.

Çine çayı vadisi
Aydın otobanından ayrılıp Alinda, Alabanda, Gerga antik kentlerinin bulunduğu Yatağan yönü güzergâhını kullananları, Çine çayı vadisi bekliyor. Gerdanlığı anımsatan kemerli taş köprüsü, kuş türleri ve cam gibi parlayan kıyıları ile narin bir görünüm sergileyen Çine Çayı suları, baraj yapımı için su toplama havzasında biriktiriliyor. Yükselen sular vadiyi yutacağı için, yeni yapılan üst yolla araçlara bir tür by-pass sağlanmış durumda. Fakat yıllarca süren ve suların debisi ile aşınıp şekillenen, cilalanan kayalar Bafa gölüne kadar uzanan Beşparmak dağlarında bile şaşırtıcı farklılıklar gösterirken, belki de Aphrodisias Heykeltraş Okulu öğrencilerine yıllar öncesinden ilham veriyor.
Silikatlı kumu ve pürüzsüz yüzeyli taşlarıyla yağmur sonrası pırıl pırıl parlayan doğa harikası bölgede bulunan birbirinden ilginç kayalar, Çine çayının dönemeçlerindeki kuytu kısımlarında adeta yerden fışkıran koyu pembe zakkum çiçekleriyle renk, ahenk ve bütünlük kazanıyor.
İçlerinde öyle biri var ki, dilini çıkarmış bir hayvan başı görünümüyle yıllar önce seyir halindeyken ani bir frenle durmama neden olmuş ve hâlâ üzerinde çalıştığım "Taşların Dili" konusuna hem start, hem de ilham vermişti.
Çine çayı üzerinde yayaların hâlâ kullandığı ve turistlerin mola verdiği gerdanlık misali antik dönem kemerli taş köprü ve çeşitli çeşmeler de bulunuyor.
Şimdi de Çine çayından ayrılıp bir başka heykel atölyesine gidiyoruz...

Aphrodisias
Babadağ eteklerinde denizden 600 m yükseklikteki bir platoda yer alan Karya'nın en önemli şehri Aphrodisias, İzmir'den 230 km uzaklıktaki Aydın Karacasu ilçesine bağlı Gevre köyü yakınlarında bulunuyor.
Turistlerin büyük ilgisini çeken ve oldukça iyi korunmuş olarak günümüze gelebilen antik kent, heykeltraş okulu ve heykelleri ile ünlü.
Kentin doğusunda bulunan beyaz ve mavi renklere sahip mermer ocakları, heykeltraş okulunun Aphrodisias'ta kurulmasının nedeni olarak gösteriliyor.
3.5 km uzaklıkta kale duvarı ile çevrili kent içinde yapacağımız gezide ilk durağımız, kazı çalışmaları sonucunda gün ışığına çıkarılan 10 bin seyirci kapasiteli tiyatro oluyor.
Çeşitli kent kalıntıları arasından geçerek kentin kutsal yeri Aphrodite tapınağına geliniyor.
14 sütunu ile ayakta duran tapınağın tabanı mozaikle kaplı ve çevresi tel örgü ile çevrili. Benzerlerine oranla çok iyi durumda olan stadyum ise 30 bin kişi kapasitesi, 262 m uzunluğu ve 59 m genişliğiyle, tüm görkemiyle ayakta duruyor.
İki kapılı stadyumun basamaklarına oturup yorgunluk atarken bir taraftan da grup rehberinin anlattıklarını ilgiyle dinleyen turistler, stadyumdan ayrılarak Aphrodite tapınağı karşısındaki anıtsal giriş kapısını görüyorlar.
Göz alıcı güzelliğe sahip kapı, turistlerin en çok fotoğraf çektirdikleri yer.
Son olarak ziyaret edilen yer ise Aphrodisias Müzesi.
Çeşitli heykeller, heykel başları, kabartmalar, lahitler, meduza ve hayvan figürlerinin sergilendiği müzede, farklı renkteki mermerlerin kullanıldığı heykellerde; saçlara, gözlere, yüze verilen önem aynı zamanda figürlerdeki esneklik, yumuşaklık ve detaylar, Aphrodisias'taki heykeltraşların ustalığını gözler önüne seriyor.
Bir zamanlar kazı çalışmalarını yürüten Kenan Erim'in görevlendirdiği gözcülerin kontrolü ile katı şekilde yasaklanan fotoğraf çekimi ve kamera kullanımı, Erim'in ölümünden sonra şimdi gerek müze içinde, gerekse antik kent alanında rahatça yapılabiliyor.
Müzede bazı eserlerin minyatür alçı kopyaları, poster, broşür, kitapçık, kartpostal gibi dökümanlar, turistik eşya reyonundan satın alınabiliyor.
Not: Aphrodisias heykellerinin bazılarını aynı isimle anılan salonda İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde de görebilirsiniz.

Deve güreşleri
Sonbaharda develerin kızışmasıyla, güreşler başta Ege bölgesi olmak üzere, Çanakkale'den Akdeniz'e kadar uzanan bölgede yapılıyor.
Vahşeti, kazananı ve kaybedeni olmayan deve güreşleri, önceleri devecilerin kendi aralarında kış eğlencesi olarak düzenlenmiş.
Halkın ilgi göstermesiyle de yaygınlaşarak, geleneksel hale dönüşmüş.
16 Ocak'ta Selçuk'ta düzenlenen festivalle başlayan güreşlere, Şubat ve Mart aylarında her pazar Aydın çevresinde rastlamak mümkün oluyor.
"Tülü" denilen ve yaklaşık 1 ton ağırlığında 5-6 yaşlarındaki özel erkek develer, güreşte rakibini ittirdikleri deve semeri havut ile havutlanıyor. Devenin ağzından köpük gelmesi, güreşe hazır olduğunu gösteriyor. Davul zurna ile coşturulan develer, "Cazgır"ın anonsuyla güreş meydanına alınıyor.
Güreşmek istemeyen develer için yöntem ise develerden birinin eşini meydana çıkarmak oluyor.
Bu şekilde eşini kaptırmamak için kıskançlık krizine giren devenin güreşmesi sağlanıyor.
Deve güreşi festivaline gelenler, baş ve boyunlarına "puşi" denilen bir şal bağlıyorlar. Bir de gözlerden kaçan deveci kıyafetleri var.
Şalvar altına giyilen dize kadar uzun körüklü, yumurta topuklu deveci çizmeleri, Aydın'da eski ustalar tarafından ısmarlama yapılıyor.
Körüklü deveci çizmeleri birgün mutlaka gençler arasında yayılacak ve kovboy çizmeleri gibi dünya ayakkabı modasındaki yerini alacak gibi görünüyor.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.