anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Tarihi değerleri, doğal güzellikleri, Kıbrıs'a açılan kapısıyla Taşucu. Taşucu;

Antalya yönünden Akdeniz kıyısına paralel gelirken virajları bitirdiğiniz anda Taşucu beldesi tüm şirinliği ile karşınıza çıkıyor.
Ana yoldan sahile doğru kıvrıldığınızda net havalarda silueti görünen yavru vatan Kıbrıs'a bu noktadan itibaren sadece 1 saat 45 dakikalık mesafe kalıyor. Kimlikle gidilebilen, 108 veya 118 YTL ödeyerek aldığınız gidiş geliş bileti Taşucu'ndan kalkan feribot veya deniz otobüsleri ile İstanbulluların Sirkeci'den Büyük adaya gidişi kadar yakın ve cazip görünüyor.
Kıbrıs gezisi yapmayacak olanlar için Taşucu ve çevresini geziyoruz.



Sahil boyunca uzanan kıyı bandı üzerinde, alış veriş dükkânları, bilet satış acenteleri, manzaralı restoranlar, çeşitli heykeller ve figürlerle hareketlendirilmiş temalı parklar, göz okşayan fıskiyeli süs havuzları palmiye ağaçlı dinlenme üniteleri ile devam ediyor.
Park içinde bir zamanlar Taşucu'nda yaşadığı rivayet edilen, efsaneleşmiş hikâyesi ile ünlü denizkızı heykelleri dikkat çekiyor.
Liman içi Kıbrıs'tan gelen ve giden feribotların telaşlı yolcu trafiğine sahne olurken, kıyı boyunca bağlı duran teknelerin sayısı, günübirlik tekne gezilerine olan rağbet ve yöre balıklarının zenginliği hakkında ipucu veriyor.
Uğurlamalar, karşılamalar, günübirlik gezilerden dönenler, sahil boyunca gezintiye çıkanlarla liman kendi atmosferini yaşarken, 27 km boyunca uzanan panoramik plaj, altın kumsalı, Akdeniz'in en temiz denizine davetkâr rengiyle ziyaretçileri kucaklıyor.

Plajın gerisinde Taşucu Belediyesi tarafından yapılmış ve Kültür Merkezi olarak da hizmet veren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te ki evinin Türkiye de yapılmış, Ankara ve İstanbul da ki evlerden sonra 3. benzeri bulunuyor. Sosyal ve kültürel etkinliklere uygun olarak düzenlenmiş evin arkasında ise bazı antik kalıntılar, tarihi kilise binası, eski Taşucu evlerinden günümüze gelebilen örnekler ile kesme taş, ahşap kiremitli dam, kubbesiz bir yapı olan 1908 tarihli Haliliye Cami yer alıyor.
Liman karşısında bulunan baca ise, bir zamanlar faaliyet gösteren un fabrikası yıkılınca anı olarak bırakıldığı belirtiliyor.
Taşucu'lular tuğladan yapılma bacanın üzerine bir saat makinesi monte ederek, bacayı saat kulesi olarak değerlendirmenin planlarını yapıyorlar. Atatürk Caddesi liman karşısında yer alıp, mutlaka gezilmesi gereken müze binası, Taşucu'na has özellik taşıyan ve yöreye ait eserler barındırmasıyla ilgi çekiyor.

Amphora Müzesi
Günümüzde bir kısmı kullanılan yüksek ve kemerli taş bina, 1800 lü yıllarda deniz ticareti ve ihracatında kullanılmak üzere ambar olarak yapılmış.
Arslan Eyce tarafından Vakfa bağışlanan değerli koleksiyonla beraber 1997 yılında Kültür Bakanlığı tarafından resmi olarak müze haline getirilmiş.
Arslan Eyce'nin 40 yıl boyunca büyük özverisiyle koleksiyon haline dönüştürülen, kırılıp yok olmaktan kurtarılan, kaçırılıp satılmaktan korunan, yaklaşık 400 adet Amphoranın bakım ve onarımları yapılmış.
2003 yılında estetik bir sergileme anlayışı içinde ziyarete açılmış.
Müze çok kültürlü amphoraları barındırması ünlü. Roma ve Bizans eserleri arasında en eskisi M.Ö. 6. yy, en yenisi M.Ö. 12 yy tarihlenmesi, toprak ve taş heykelcikleri, gümüş paralar, fosiller ile kendi konumunda dünyanın en zengin müzesi olarak değerlendiriliyor. 3000 yıllık tarih süresinin yaşandığı Amphora Müzesinin merkezde bulunması, Kıbrıs'a gidip gelen yolcuları ağırlaması, yaz sıcağında taş bina serinliğinde keyifle gezilebiliyor olması, yerli ve yabancı turistler tarafından da büyük ilgi görmesine neden oluyor.

Günübirlik Tekne Gezisi
Marinada bağlı duran gezi tekneleri Taşucu çevresinde düzenledikleri, gün boyu süren geziler için saat 10.00 da halat çözüp denize açılıyorlar. 45 ve 80 kişilik, iki tuvaletli özel duşlu teknelerle yapılan dört duraklı gezilerde ilk olarak NATO iskelesi, Liman Kalesi önünden geçerek, dibi kum olan Barbaros koyunda saat 10.30 da yüzme molası veriliyor.
İkinci durak olan Dana Adası saat 12.30 da yemek molası olarak durulan mevkii oluyor.
Mönüde çipura veya kefal balık tava, balık yemeyenler için tavuk sote, dört çeşit salata, makarna açık büfede yer alıyor. Temiz havanın etkisiyle iştahla yenen yemekler sonrası saat 15.00 de Tisan Koyuna gelen tekneler iki saat boyunca yolcularına yüzme molası veriyor, çay servisi yapıyorlar. Arzu edenler, su sporları için ekstra ödemeyle, 8 kişilik muz (banana), ringo (hamburger) binip, su kayağı, sörf yapabiliyor. Tavla, okey, iskambil oynayıp, tekneden yapılan müzik yayınını dinliyorlar.
Son durak olan Boğsak'a saat 17.00 de geliniyor. Tatilci yolcular, yüzme ve meyve ikram molası sonrası 17.45 de Taşucu'na geri dönüş yaparken içtikleri ekstraların hesabını da ayrıca ödüyorlar.

Göktuğ Yatçılık
Tel: 0(324) 741 30 11
Gsm: 0.536 985 79 53

Latife Sultan Yatçılık
Tel. 0(324) 238 51 08
Gsm:0 533 616 63 81

Göksu Deltası Milli Parkı
Bir doğa harikası olan Göksu Deltası ismini, yılın belirli dönemlerinde yeşil ve mavi karışımı bir renge bürünen Göksu nehrinden almış.
Gölleri, kumulları, nadir bitki türleri yerli ve göçmen kuşlara ev sahipliği yapması, kaplumbağa yumurtlama alanları ile biyolojik çeşitlilik gösteren doğa harikasında Türkiye'de yaşayan 450 çeşit kuş türünün 334'ü göçün yoğun olarak yaşandığı Nisan ve Eylül aylarında, sabahın erken saatlerinde görülebiliyor. Yörenin sembolü olan saz horozu, Göksu Deltasında ve kuş dünyasında farklı özelliği ile dikkat çekiyor.
Aile dayanışması gözlenen ve bir yaşına gelen genç saz horozları, dünyaya yeni gelen yavruların beslenmesinde anne ve babalarına yardım ediyorlar!
Ülkemizin 17 deniz kaplumbağası yumurtlama alanlarından birisi olan delta, geleceğini Göksu kumsallarına bırakan caretta caretta ve yeşil kaplumbağa türü chelonia mydas için de ayrı bir önem taşıyor.
1996 yılında 1.Derece Doğal Sit Statüsü verilen, Akgöl, İncekum Burnu, Deniz Kaplumbağası yumurtlama sahili, Paradeniz Dalyanı, Göksu Nehri'nden oluşan Göksu Deltası, yöreye özgü (endemik) bitkileri, kumul hareketleriyle doğaseverlere, bilimcilerine olduğu kadar, foto safariciler için eşşiz güzellikler sergiliyor.
Ayrıntılı bilgi için;
Taşucu Çevre Eğitim Merkezi Tel: 0(324) 741 40 09

Çevrede Gezilecek yerler
Holmi Harabeleri, Liman Kalesi, Boğsak Adası, Tokmar Kalesi, Tarihi Kilisesi, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerine ait kalıntıları tarih ve doğa hazinesi olan Taşucu'nda çevre gezisine çıkıyoruz.

Aya Tekla Bazilikası
Taşucu - Silifke kara yolunun 6. km sinden içeri girerek bir km sonra ulaşılan Aya Tekla Basilikası özellikle dindar Hıristiyanların uğrak yeri.
Su sarnıcı, hamam ve antik yol kalıntılarının yanı sıra bir yeraltı kilisesi olan, Aya Tekla'nın saklandığı mağara kilise görülebiliyor. Işıklandırılmış olan ve görevlinin yardımıyla gezilen kilise içinde çeşitli sütunlar, bölmeler, odalar, camlı dini bir tablo bulunuyor.
St. Paul'un kıymetli öğrencilerinden olan Aya Tekla, Hıristiyanlığı yaymak için Konya ve Yalvaç'ta propaganda yaparken ölüme mahkûm edilince kaçarak buraya gelip saklanmış, sonradan kiliseye çevrilen bu mağarada yaşamış.
Mağara V yy. da ziyaretgâh olmuş. Yaşayıp öldüğü bu mağaranın üzerine kilise inşa edilmiş.

Kilikya Aphrodisias'ı
Ovacık olarak bilinen antik alanlı yerleşim yerine Taşucu - Antalya karayolunun 25. km'sinden, 14 km içeri giren asfalt yol ile ulaşılıyor. Girişte görülen yazlık villaların ve sitelerin çevrelediği koyu sahil boyunca döndüğünüzde tabanı mozaiklerle kaplı olup korumak amacıyla üzeri kum örtülü Panteleon kilise kalıntısına geliniyor. Yarımadanın güneyinde sur duvarları, batı yönünde şövalye evleri, kuzey yamaçlarda nekropol alanı ile kumsalda sarnıç kalıntıları bulunuyor. Günümüzün gözde tatil köylerinden biri olan Kilikya Aphrodisias'ı, antik kentte tatil yaparak tarihle bütünleşenleri ağırlıyor.

Holmi Harabeleri
Taşucu - Antalya karayolunun 2. km sinde halk arasında manastır olarak bilinen bölgede yer alıyor.

Boğsak Adası
Taşucu'nun 10 km batısında Boğsak Koyu girişinde görülüyor.

Liman Kalesi
Taşucu'na 7 Km uzaklıkta Taşucu- Antalya yolu üzerinde Osmanlı Devri eseri olan ve 1471 yılında büyük boyutlu olarak inşa edilen kale günümüze kadar az tahribata uğramış.
Kale yakın zamanda yapılan NATO İskelesi sahasında bulunuyor.



İskele karşısı, yol üzerinde en kolay görülebilen, restore edilerek temizlenmiş Bizans Dönemi bir su sarnıcı yer alıyor. Yanına park eden araçlar kıyıdan denize giriyorlar.

Tokmar Kalesi
Taşucu - Antalya karayolunun 15. km sinden ayrılan 4 km lik yol ile ulaşılıyor.
Taşucu - Mersin karayolunun 30. km sinde yer alan Narlıkuyu mevkiinde müzeye dönüştürülmüş bir yapı içinde üç güzeller mozaiği, aynı yolun 35. km sinde Kızkalesi, yöre yakınlarında Cennet ve Cehennem mağaraları, Astım ve dilek mağarası görülebiliyor.
Taşucu'nun 40 km kuzeyinde Uzuncaburç Beldesi ve Olba antik kenti sınırları içinde Sütunlu Yol, Tiyatro, Zafer Takı, Zeus Tapınağı, Tyche Tapınağı, Roma Kapısı, Uzuncaburç Kulesi, Nekropol, Şehir Kapısı, Tören Anıtı bir başka gezi alternatifiniz olabilir.
Asfalt yol ile ulaşılan Uzuncaburç yolu üzerinde Demircili çifte anıt mezar bir başka mola durağınız.
Antik kent turu içinde başka ne var derseniz aynı güzergâh üzerinde bulunup 10 km lik bir yoldan içeri girilerek ulaşılan Cambazlı Kilise 5.yy ikinci yarısı Bazilika planlı, üç nefli olarak inşa edilmiş bir kilise olarak Mut Yolunda ki Alahan Manastırının küçük bir örneğini anımsatıyor.
Son gezi alternatifi ise yine Kız Kalesi yol tarafından çıkılan ve yoldan ayrılıp 500 metrelik içeri girişle gelinen Adam Kayalar.

Adam Kayalar
Aşağıya indiğinizde insan figürü kabartmalar göreceğiniz Şeytan deresi vadisi yamacında, kayalara yontulmuş üç grup halinde 13 tablodan oluşan rölyefler bulunuyor. Roma dönemine ait olup I. ve II. yy dan dan kalma kalıntılara ulaşmak hiç de kolay olmuyor.
Gezi için yaz aylarını seçtiyseniz Adam Kayaların bulunduğu vadiye iniş, beceri, kuvvetli kas yapısı gerektiriyor. Araziye bırakıp araçtan iniyor ve açıklamalı tabelanın yanından inişe başlıyorsunuz.
Hiç kimsenin olmadığı kayalıklardan ilerlerken bir karış boyunda 5 ila 15 metre aralıklarla kırmızı boya ile çizilmiş oklar, kabartmalara gidiş yönünüzü gösteriyor.
Neredeyse dağcılık yapar gibi indiğiniz noktada bu defa devasa bir mağaranın önünden yatay geçiş yaparak, nihayet Adam Kayaların bulunduğu kaya kabartmaları önüne geliyorsunuz.
Seviye olarak insan boyundan yukarda kalan kabartmaları aşağıdan yukarıya doğru fotoğraflayabilirsiniz fakat derinlik kazanmak için geri gidecek mesafe bulunmuyor. Vadi dere yatağına doğru sert iniyor.
Çıkış ise her zaman ki gibi inişten daha zor ve yorucu oluyor.
Adam Kayaların gezi yolunu, baş dönmesi, tansiyon, yaşlılık, yalnızlık endişesi gibi durumlarda problem yaşayanlara tavsiye etmiyorum.
Her şeye rağmen Adam Kayalara inecek olanlar yazın yanlarına su, şapka, uzun pantolon, terleme sonrası için yedek t-shirt almalılar.


2018 © Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar
Haluk Özözlü
'ye aittir, alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.
sorularınız için: hozozlu@sihirlitur.com



Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.