anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
Pide Cenneti, Sakin Şehir Yenipazar
Milli Mücade’de büyük varlık gösteren Yörük Ali Efe’si, Sekiz köşe şapka modeliyle ünlü, son yıllarda yavaş şehir, sakin şehir, kısaca yaşanılacak şehirler arasına giren, içi ayrı, dışı ayrı zengin değerlerle dolu Yenipazar.



Aydın iline bağlı Yenipazar ilçesi, il merkezine 41 km mesafede bulunuyor. İlin doğusunda, Büyük Menderes Irmağının güney kıyısında yer alan Yenipazar, geçmiş dönemlerde Orthasia antik kentine ev sahipliği yapmış. Aydın Denizli yolunda ki Yenipazar Kavşağından sekiz km içeri girince, büyük şehirleri geçerken üzerinize doğru gelen binalardan kurtuluyor, ferah, aydınlık, sevimli dost bir ilçeye giriş yapıyorsunuz.
İlçe meydanını Yörük Ali Efe Heykeli taçlandırıyor.
Ziyaret gününüz Çarşamba ise heykelin arka sokağına kurulan çarşı pazarı yavaş şehri biraz olsun hareketlendiriyor.
Pazarın yanından yukarı doğru tırmanan son derece dik ve sayısı bir hayli çok renkli taş basamaklar sizi piknikçilerin mesire yeri olan Değirmenli Tepe’ye çıkarıyor.



Araçla çıkış yoluna sahip bir de yel değirmeni bulunan Değirmen Tepe, ilçenin bütününü, göz alabildiğince uzanan değirmenli panoramayı, tertemiz, botanik kokulu, serin esintiler eşliğinde seyir imkânı sunuyor.
Çam ağaçlıklı tepede kurulu kafe ve ahşap piknik masaları tüm yorgunluğu unutturacak kadar bonkör davranıyor, nostalji yaşatıyor.
Bir başka mola yeri de ilçe merkezinde bulunan park, Yenipazarlıların vakit geçirdikleri nefes borusu görevi görüyor.
Kahvelerden dışarı taşan sokak masalarında kendi halinde, okey oynayan, çaylarını yudumlayan yaşlı beylerle karşılaşıyor, sıcak, içten, misafirperver, yardımsever kişiler görüyorsunuz.
Yolunuz Belediye Binası tarafına doğru devam ederse bu defa yürüme mesafesinde Yenipazar Yörük Ali Efe Müzesine ulaşıyorsunuz.

Yörük Ali Efe Müzesi
Yemyeşil bir bahçe girişte önce Yörük Ali Efe’nin heykeli, sonra mezarı önünden geçerek iki katlı müze binasına arka bahçe tarafından giriş yapıyorsunuz. Mimarisi ile imrenilecek bir yapı olan müzede dönemin eşyaları, Yörük kitaplığı, Yörük Ali Efe’nin yaşantısını yansıtan kompozisyonlar, objeler sergileme başarışı ile göz dolduruyor.
Müze ücretsiz gezilebiliyor.
Yörük Ali Efe Caddesi üzerinde bulunan ve 19. yüz yıl sonunda yapılan Yörük Ali Efe'ye ait ev 1980'li yıllarda çıkan bir yangınla tamamen yanmış, yangından sonra bina ve bahçesi kaderine terkedilmiştir.
1995 yılında Aydın İl Kültür Müdürü Özgen Karaca Başkanlığındaki Aydın Valiliği Kültür Komisyonu, Milli Mücadelede işgalci güçlere karşı silahlı direnişin Aydın'daki önderi Yörük Ali Efe'nin evinin restore edilip, Müze Ev olarak yeniden yaşama geçirilmesini ve gelecek kuşaklara aktarılmasını önermiş, Aydın Valiliği'nce Kültür Bakanlığı'na sunulmuş.
Bu arada Yörük Ali Efe Evi bütününden daha önce ayrılan 7 parsel nolu taşınmaz da kamulaştırılarak bahçeye dahil edilmiş, sonradan yapılan bina ve sundurmalar yıkılarak bahçe eski özgün haline dönüştürülmüştür.

Bahçede gişe, bekçi odası ve ziyaretçilere hizmet verecek tuvaletleri bulunduran ikinci bir yapı gerçekleştirilmiş, sığınak onarılmıştır. Eski bademlik evi olarak bilinen müştemilat binası da onarılıp kır kahvesine dönüştürülerek ziyaretçilere hizmet amacı güdülmüş.
Bir bölümü yıkılan bahçe duvarları onarılmış, yeniden yapılmış, bahçe tanzimi tamamlanmıştır. Yenipazar mezarlığında bulunan Merhum Yörük Ali Efe’nin mezarı ise Bakanlar Kurulunun 29.08.2000 tarih ve 2000/1252 sayılı kararları ile Müze Bahçesine nakledilmiş.


Yenipazar Elmas Pideleri
Günümüzde verimli, sulak topraklar üzerine kurulu Yenipazar, kendinden diğer özellikleriyle de söz ettiriyor.
Aydın ili deniz seviyesinden den 60 metre yükseklikte, baharı erken karşılayan ılıman Ege iklimi etkisi ve etrafı Aydın ve Menteşe dağlarıyla çevrili olunca, Yenipazar da korunaklı konumuyla ürünlerin en lezzetlilerini yetiştirme imkânı bulmuş. Bunun bir damak zevkine yansıması olarak da çevresinde ki diğer ilçelerin arasından sıyrılıp pide konusunda önemli mesafe kat etmiş.
Büyük şehirlerde bile göremeyeceğimiz kapasitede ki pide salonunda çeşit çeşit pidelerle sadece Yenipazarlıları değil İzmir, Aydın, Nazilli, Bozdoğan, Karacasu, Koçarlı, Denizli, Muğla gibi diğer yerleşimlerden, transit yolculardan pide sever misafirleri kabul eder olmuş.
Peynirli, yumurtalı peynirli, kavurmalı, kıymalı, açık kapalı pideler, sıcak soğuk salatalar ve tüm pidelerin üzerine tatlı niyetine yenilen tahinli kaymaklı pidelerin tadı, Yenipazar’a sadece pide yemek için geliş nedeniniz olacak nefasette.
Elmas Pide&Cafe Mustafa Elmas Hükümet Mah. Atatürk Caddesi No 31 Gsm: 0.532 447 20 44
Pide konusuna Yenipazar bölümünün "Ne Yenir" sayfasında daha detaylı devam etmek üzere Yenipazar’a has özellik taşıyan bir başka sanat dalına geçiyoruz.


Yenipazar'ın ünlü Sekiz Köşe Şapkaları
Her yıl heyecanlı Deve Güreşlerine sahne olan bölgede deveci ağalarının karakteristik bol pantolonu, yeleği, omuzlarına bağladıkları poşu su, körüklü çizmeleri üzerine giydiği sekiz köşe şapkaları ile de ünlenmiş. Kaybolan mesleklerden, el sanatlarından biri olan sekiz köşe şapka yapımını sürdüren son ustalar ilk günkü heyecanla şapkalarına sahip çıkarken, balık sırtı deseni veya siyah, lacivert düz renk kumaşlara çizdikleri patronla kalıp üzerinde hazırladıkları şapkaları, iki saat gibi bir sürede bitirip 25 TL ücretle sipariş sahiplerine sunuyor.
Türkiye'nin her yerinden arayanların istek üzerine yaptığı şapkaları adreslerine ulaştırıyorlar.
Cittaslow Efe Şapka Nedim Samancı
Atatürk Cadddesi. Gsm: 0.542 516 64 94


Çevrede Gezilip Görülecek yerler


Arpaz Kulesi ve yapı grubu
Aydın antik kent sayısı bakımından oldukça zengin.
Bunların neredeyse tamamı gün içinde gidip görüp dönebilecek yakın mesafelerde yer alıyorlar.
Yenipazar İlçesi’nin beş kilometre doğusunda Orthasia, Bozdağan’da Piginda, Çine, Alabanda, Gerga, Didim, Magnesia, Karacasu’da Aphrodisias ve Aphrodisias Müzesi yer alıyor.
Karpuzlu’da Alinda, Koçarlı’da Amyzon (Mazın) Kalesi, Cihanzade Mustafa Bey Kulesi, Cin Cin’de 18. yy kalesi, Köşk’de Euhippe antik kentin küçük kalıntılar bulunuyor.
Kuşadası Pygela, Andız Kulesi, Osmanlı dönemi Öküzpaşa Kervansarayı, Kuyucak’da Antiokheia antik kalıntıları, Söke Myus, Samson, Priene, Sultanhisar’da Nysa, Nazilli’de Mastaura, Esenköy’de Harpasa, Aydın Müzesi, Milet Müzesi, Aydın Tralleis diğer antik kentler olarak sayılabilir. Bunlar arasında Yenipazar ilçesine çok yakın olan Esenköy de şato benzeri bir kule ve konak var ki mutlaka görülmeyi hak ediyor.

Arpaz Kalesi (Arpaz Beyleri Konağı)
Nazilli’ye bağlı Esenköy’de bulunan yapı grubu, Karya kenti Harpasa Kalesi eteklerine kurulmuş.
Çiftlik sahibi Arpazlı Hacı Hasan Bey’in 19.yy başlarında II. Mahmud döneminde Rodos’dan getirdiği yapı ustaların yaptırdığı yapılarda güvenlik kulesi, ambar, ahırlar ve müştemilatlar yer alıyor.

ilk iki katın pencereleri taş örülü olup, ok atmak için ince yarıklara sahip. Taş yapı kulenin çatısı bakımsızlıktan çökünce yağış alan kule içi ara katları, ahşap merdivenleri çürümüş, köşelerde yer alan silindirik çıkmalarda yıkılmalar başlamış.
Pamukkale Üniversitesi ‘den gelen uzmanlar kule arkasında yer alan Arpaz Beyleri Konağı için yaptıkları ölçüm ve incelemelerle yenileme ön hazırlıklarına başlamışlar.
Mayıs 2016 tarihi itibariyle otların bürüdüğü yapı grubu acil müdahale bekler durumda görünüyor. Arpaz Kulesi yapı grubunu, bu harap haliyle bile birçok turist kafilesi, yıl boyu görmeye geliyor.

     

© Mayıs 2016'tı da hazırlanmıştır, sihirlitur.com'da ki tüm yazılar ve fotoğraflar Haluk Özözlü'ye aittir,
alıntı
yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.