anasayfagezisergiolaylarunlulernostaljifotosakasihirligazetebiyaografi

Abant
Acarlar Gölü
Adatepe
Adana
Adrasan
Afyon-Gazlıgöl
Ağva
Akçakoca
Akçay
Akyaka
Alaçatı
Alanya
Altınoluk
Altınova
Amasra
Amasya
Anadolu Feneri
Anadolu Kavağı
Anamur Bozyazı
Ankara
Antalya
Aphrodisias
Armutlu
Assos
Avşa Adası
Ayaş
Ayvalık
Babakale
Bafa Gölü
Bandırma
Bağırganlı
Balıkesir
Bayramoğlu K.C
Belek-Kurşunlu
Bergama
Beşkardeş
Beykoz
Beynam-Köprü
Beypazarı
Bilecik-Söğüt
Bodrum
Bolu-Gölcük
Bozburun
Bozcaada
Bördübet
Burgazada
Bursa
B.Kemikli Burnu
Büyükçekmece
Cumalıkızık
Cunda Patriça
Çanakkale
Çandarlı
Çamlıdere
Çayağzı
Çıralı-Olimpos
Çiftlik-Bayır
Çiftlikköy
Çilingoz Yalıköy
Çomakdağ K.
Çorum
Çökertme
Dalaman
Dalyan
Datça
Demre-Myra
Denizli
Devrek
Didim
Dikili
Dilek M.P Karine
Dim Çayı
Diyarbakır
Domuz Çukuru
Düzce
Eceabat
Edirne
Efes Antik Kenti
Eğirdir
Ekincik
Enez
Erdek-Kapıdağ
Erikli
Ermenek
Eskihisar
Eskişehir
Fethiye
Finike
Foça
Garipçe Köyü
Gazipaşa
Gebekum
Gedelek Köyü
Gelibolu
Gerede-E.tepe
Geyikli-Dalyan
Gideros Koyu
Göcek
Gömbe Yaylası
Gökçeada
Gölcük-Birgi
Gölyaka Kardüz
Göynük

Gümüşlük
Gümüştepe
Gelibolu Güneyli
Güney Şelalesi
Güre
Hatay
Hayıt B. Knidos
Heybeliada
Hisarönü
Hurma Sahili
Ihlara Vadisi
Ildırı - Erythrai
Ilıca-Şifne
İassos
İçel (Mersin)
İğneada
İnbükü Koyu
İstanbul
İzmir
İznik
Kalkan Kaputaş
Kalkım Kazdağı
Kapadokya
Kapuzbaşı
Karaburun
Karagöl Taşlıca
Karamaka
Kaş-Kekova
Katrancı Koyu
Kayaköy
Kaynaşlı Topuk
Kazdağı-A.Dere
Kefken-Cebeci
Kemaliye(Eğin)
Kemer-Olimpos
Kemerburgaz
Kerpe
Kınalıada
Kırkpınar S.Gölü
Kıyıköy
Kızılcahamam
Kilyos
Koçarlı-Cincin
Konya
Kömür Limanı
Köprüçay
Köyceğiz.G
Kula
Kumburun
Kuşadası-Çine
Kuşça Beldesi
Küçükkuyu
Kütahya
Labranda
Maden Deresi
Mandalya Körfz.
Manyas Gölü
Mardin
Marmara Adası
Marmara Ereğli
Marmaris
Maşukiye
Mazı
Meke Gölü
Milas Euromos
Mudanya
Mudurnu
Mürefte
Nallıhan
Nazarköy
Nemrut Dağı
Orhaniye
Ortahisar
Oylat-İnegöl
Oymapınar
Ölüdeniz
Ören
Patara-Kınık
Phaselis
Polonezköy
Poyrazlar Gölü
Prens Adaları
Rumeli Feneri
Safranbolu
Saitabat Şelale
Saklıkent
Salda Gölü
Samandere Ş.
Sandras Dağı
Saraylı Köyü
Sarıgerme
Saros Körfezi
Selçuk-Efes
Selimiye
Sığacık
Side-Manavgat
Silifke-Y.Koyu
Silivri
Sinop-Gerze
Sivas Divriği
Soğanlı
Sokakağzı
Söğüt
Sultaniye
Suuçtu Şelalesi
Sünnet-Sülüklü
Spil Dağı M.P.
Stratonikaie
Şile
Şirince
Tahtakuşlar K.
Taraklı-Çubuk
Tarsus
Taşkale
Taşucu
Tekirdağ
Terkos Gölü
Tire
Tokat Zile
Trabzon
Trilye
Truva
Türkbükü
Turunç
Uçmakdere
Uluabat Gölü
Uludağ
Umurbey
Urfa-Harran
Urla Karaburun
Uşak
Uzunkum İbrice
Uzunya Dalia K.
Üçağız Kaleköy
Varda Köprüsü
Yalancı Boğaz
Yalıkavak
Yalova
Yalvaç
Yedig
öller
Yeniköy Köyü
Yenipazar
Yenişehir
Yeşilyurt
Yörük Köyü
Zekeriyaköy



GEZİYORUM
ZEKERİYAKÖY
Türkiye'nin en yüksek nüfusuna sahip Sarıyer ilçesine bağlı orman köyü statüsünde olan Zekeriyaköy, havasıyla, suyuyla, bitki örtüsü ve Kilyos'un arkasında ki vadide yer alan konumuyla İstanbul'un aktivitelere imkan tanıyan, şifa dağıtan yıl boyu gidilebilen huzur sığınağı.


Kentin içinde olup doğa tutkusu olanların tercih ettiği ve yaşanası evlerin, villaların yoğun olarak gözlendiği modern köyde, günübirlik vakit geçirilebilecek birçok yer, aktivite bulunuyor.
Özellikle hafta sonları yerleşik ailelere diğer yerlerden gelenler de katılınca köy renkli, coşkulu, farklı bir ortama bürünüyor. Çiftliklerde at binenler, oyun parklarında çocuklarını gezdirenler, uzun soluklu mükellef kahvaltı sofralarında haftanın yorgunluğunu atanlar, kır lokantalarında ızgaralı piknik yapanlar, bisiklete binenler, Motocross yapanlar, çevre köyleri gezenler hoşça vakit geçiriyorlar.


Bizans Kulesi veya Kalesi
Sarıyer İlçesi çevresinde ki köylerden olan Garipçe, Fener, Demirciköy, Kilyos, Uskumruköy, Gümüşdere gibi Zekeriyaköy de eski bir Rum köyü olup mübadele yıllarında Rumların boşalttığı yerlere Balkanlardan Kafkaslardan gelen göçmenlerin yerleşmesiyle günümüze dek gelişme göstererek gelmiş.
Çevrede ki köylere bakınca ise Gümüşdere’de kilise, Zekeriyaköy’de Bizans kalıntısı olduğu söylenen kule veya kale olarak adlandırılan yapılar varlıklarını sürdürüyor.
Zekeriyaköy’ün zirvesinde yer alan görkemli yapı da bunlardan bir tanesi. Geniş alan ortasında etrafı demir parmaklık ve tel örgüyle çevrili arazide bulunan Kule, Zekeriyaköy’e gelenlerin içine girmeden uzaktan da olsa, görmek istedikleri tarihi bir yer olarak geçmişin izlerini taşıyor.

Köyün Tarihçesi

Adını Zekeriya Baba türbesinden olan köyün kuruluş tarihi tam olarak bilinmiyor. Buna rağmen köyde bulunan mezar taşlarından Hafız Ümmü Gülsüm 1751, Salih Ağa 1761 gibi tarihler taşıyanlarla 18. Yüzyıl sonu, 19. Yüzyıl başına ait 25 adet mezar taşları ve köy meydanında 2. Beyazıt 1481-1512 tarafından yaptırılmış caminin 16. Yüzyıla tarihlenmesi, Zekeriyaköy'de yerleşimin hayli eski yıllara dayandığına kanıt olarak gösteriliyor.
Zekeriyaköy'ün adı bazı kaynaklarda Kiraz Köyü olarak da geçiyor, nedeni ise köyün sultani, dalbastı, draggani gibi değişik türde kiraz cinslerine sahip olması.
İki yamaç üzerine geniş alana kurulu köye, 93 Harbi sırasında savaşın neden olduğu göç dalgası sonucunda Kafkas ve Kırım çıkışlı aileler yerleşmiş, zamanla Karadeniz Bölgesinden gelen göçlerin beşiği olmuş.
Köyün simgesi olan ve çapı 11,5 metrelik, beş yüz yaşını çoktan devirmiş anıt çınar ağacı muhtarlığın gayretleri ile bakımlı hale getirilmiş. Köye kanat açar gibi uzanan çınarın yaşlı kolları, gelenleri kucaklarcasına karşılıyor, çevresine bilhassa tarihi çeşme başına gelenlere gölgeli bir ortam sağlıyor.
Köyün pınar suyu ile ünlü tarihi çeşmesi de anıt çınarın en yakın komşusu.
Padişah Avcı Mehmet'in hanımı ve Padişah III. Ahmet'in annesi Emetullah Valide Sultan tarafından 1745'de yaptırılmış. Çeşitli dönemlerde onarımlar geçirmiş, yıkılıp yeniden yapılmış, tarihi değerlerin büyük bölümünü kaybetmiş en son onarımı 1994 yılında girmiş olmasına rağmen Zekeriyaköy Muhtarlığının gayretleri ile 2014 yılı Ocak ayının 18'inde tarihi kitabesi, usta bir işçilikle döşenen afyon mermerli duvarları, çevre düzenlemesiyle yeniden kullanıma sunulmuş.


Çeşmenin suyu sertlik derecesi düşük, rahat yudumlama imkanı veren, lezzetli bünyeye sahip. İçme suyu olarak ve çay demleme için elverişli sayılıyor.
Zekeriyaköy'ün çalışkan, misafirperver muhtarı Semra Özkaya, "Bu sudan bir kez içen mutlaka tekrar gelir, köyün bol oksijenli havasında kendinizi dinç ve genç hissedersiniz" derken kendisinin de ilk kez çocuk yıllarında okul gezisiyle ziyaret ettiği Zekeriyaköy'e yıllar sonra gelin olarak gelip yerleştiğini ve muhtar seçildiğini belirterek köyünü çok sevdiğini vurguluyor.

"Göçmen's RANCH" Binicilik Tesisleri
Zekeriyaköy girişinde yer alan çiftlikte "Göçmen's RANCH" Binicilik Tesisleri Zekeriyaköy'e tek başına geliş nedeniniz olabiliyor.
Sarıyer Muhallebicisinin kuruluşu olan çiftlikte özellikle çocuklu aileler kendilerini kaybediyorlar. Çiftliğin hayvanat bahçesinde atlar, lamalar, inekler, koyunlar, keçiler, tavuklar, horozlar, hindiler, ördekler, kazlar, tavşanlar, farklı cins güvercinleri görme, sevme, çıkardıkları sesler eşliğinde çiftlik hayatını yaşama imkanı bulunuyor.
Parkurlarda ve 10 kilometrelik arazi gezilerinde at binme, biniş dersi almak, refakatçi eşliğinde atla dolaşmak, midilli atlar üzerinde çocukları gezdirmek, bunları yapanları seyrederek kahvaltı yapmak, yemek yemek ziyaretçilere büyük mutluluk yaşatıyor.


Çalışanların tamamının göçmenlerden olması nedeniyle Göçmen Ranch ismiyle anılan çiftliğin kahvaltı ve yemeklerde tükettikleri, yumurta, et, sütlü mamullerin büyük bölümü çiftlikten karşılanıyor.
Açık veya kapalı mekanlarda oturanlar güvenli ortamda vakit geçiriyor, bol bol film, fotoğraf çekerek, anıları belgeliyorlar.
Açık havada ve neşeli ortamda doğa ile iç içe olunca haliyle iştahlar açılıyor, köy yumurtasıyla yapılan menemenler, makarnalar, tavuklar, börekler, köfteler, hamburgerler, tostlar, emsalsiz lezzetteki sütlü tatlılara, demli çaylara, kahvelere dur denmiyor.



Özel araçlarıyla gelenler park sorunu yaşamadan araçlarından inince isterlerse hayvanat bahçesini dolaşıyor, isterlerse restoran kafelerde kahvaltı ediyor veya çocuklarını park oyuncaklarına götürüyorlar. At binenler ise kısa sürede atları hazırlandıktan geziye çıkıyorlar. Çiftliğin daha üst taraflarında atla gidilebilen kısımları içinde büyük Japon balıklarının yüzdüğü bir de gölet bulunuyor.


Çiftliğin ikisi kapalı, ikisi açık menejde, temel binicilik, engel atlama, at terbiyesi çalışması. Arazi binişlerinde yedekte çiftlik gezisi, çiftlik içinde ve arazide serbest biniş, Gümüşdere sahilinde plaj binişi yapılıyor.
(Çocuklara 15 dakikalık at binme için 15 TL, büyükler kısa tura 20, yarım saatlik binişlerde 45 TL ödüyorlar.
300 dönümlük tesiste Pazartesi dışında her gün 08.00- 19.00 arası hizmet veriliyor. Arzu edenler, inek sütü ve yumurta satın alabiliyor.
"Göçmen's RANCH" Binicilik Tesisleri tel no: 0(212) 202 78 29



Kirazlı Bahçe
Zekeriyaköy’ün gözde yerlerinden birisi de Kirazlı Bahçe.
Muhtarlığın, kaynak su doldurulan çeşmenin, anıt ağaçların önünden ilerleyip sağa doğru kıvrılan dar yolu 100 metre kadar takip edince, şirin evler arasından bir bahçeye ulaşıyorsunuz.
Zekeriyaköy içi Mevkii no 20 de hizmet veren bu bahçe, ilkbahar ve sonbahar mevsimi başta olmak üzere piknikçi ailelerin akınına uğruyor.


Mangalda ızgara yapmaya meraklı olup apartman dairesinde oturanlar genellikle bu zevklerini ağaçlar altında güzel bir içme suyuna sahip Soğuksu Sokağı’nda ki Kirazlı Bahçe’de gideriyorlar.
Tarihi hayli eski olan Zekeriyaköy’de ki Kirazlı Bahçe, 1928 yılında Gürcü kökenli Mustafa Dayaloğlu tarafından Avcılar Kahvesi olarak kurulmuş.
O tarihten bu yana aile bireyleri tarafından ailelere piknik sahası olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Piknikçiler piknik ihtiyaçlarını beraberlerinde getiriyorlar, Kirazlı Bahçede sadece içecek meşrubat, çay kahve gibi tedarik imkânı bulunuyor.
Arzu edenler piknik sahasında patates kızartabilecekleri, salata yapabilecekleri mutfağı kullanabiliyorlar.
Bahçe girişinde bulunan tarihi çeşmeden pınar suyu içebiliyorlar, kömürü yakılmış hazır mangal kiralayabiliyorlar.
Kirazlı Bahçe’nin kapalı salonunda çok eski tarihler taşıyan iki antika soba, geçmişten bugüne ünlülerin ziyaretlerinde çekilmiş fotoğraflar, çok eski zamanları anımsatan büfe vitrini, Ercan Akaslan tarafından geyik boynuzlarından yapılmış, özel tasarımlı avizenin süslediği kapalı bir salon bulunuyor.
Salonun dışı ise bir zamanlar Zekeriyaköy’de evi olan Rahmetli Çelik Gülersoy’un yardım ve tavsiyeleri ile çevreye uyumlu renge boyanıp ahşap kaplanmış göz okşayan çayhanesi yer alıyor. Önünde araç park imkânı bulunan aile işletmesi Kirazlı Bahçe, saat 23.00’e dek yıl boyunca hizmet veriyor.
Kış mevsimin yağışlı günlerinde bile ağaçlarla kaplı bahçenin tenteleri altında açık havada piknik imkânı bulunuyor.
Kirazlı Bahçe tel: 0(212) 202 61 41

©Ağustos 2014 tarihinde güncellenmiştir.
Sihirlitur'daki tüm yazılar ve fotoğraflar Haluk Özözlü'ye aittir,
alıntı yapılamaz, izinsiz kullanılamaz.


Ayasofya Mz.
Altınoluk

Bördübet
Cunda Adası
Cunda Adası Pazarı
Cunda'da Taverna

Alaçatı
Gökçeada
Kerpe
Pembe Kayalar
Rumeli Feneri
Garipçe Köyü
Vatozlar
Çayağzı Köyü
Suuçtu Şelalesi
Uluabat Gölü
Ortaköy
Sultanahmet Myd.
Kapalı Çarşı
Mısır Çarşısı
Çiçek Pazarı
Hayvanat Bahçesi
Pamukkale
Pamukkale Eğlence
Karaca Arboretum
Sarıyer Börekçisi
Turşucu Hacı Salih
Pulculuk
Filateli'de Sanat
Asım Can Gündüz
Tanker Yangını
Dondurma Show

 
Saat Kuleleri
Kuş Cennetleri
Antikalar
Fotoğrafçılık
Halılarla Türkiye

Yol Boyu lezzet

Kartpostallar
Köprüler
Deve Güreşi
Kuş Sarayları
Kaleler
Bacalar
Deniz Fenerleri
Zil Dünyası
Hediyelikler
Sembollerle Anadolu
Çeşmeler
Kapalıçarşı
İstanbulun Heykelleri

 
Sağlık
Denizin Sırları
Mangal Kömürü
Patchwork
Yumurta Şapkası
Çerez Haritası
Turşu
A La Minute
Yel Değirmenleri
Bal
Dilimizdekiler
İstanbul Boğaz Geçişi
Kum Midyesi
Dekorlar
Yapılacak İşler
Hırka-i Şerif
Kutsal Emanetler
Sigortalı Hayat
Türk Hamamı
BlueJean Çanta
Cephe Kaplama
Kumaş Klasiği
Pat Pat
Sebastian Bach Konseri
Çarpıcı Resimler
Korkuluklar
Mavi Yolculuk

Kamp - Karavan
Damla Sakızı
Mısır Çarşısı
Pulculuk (Filateli)
Neşejoy Fashion Line
Masal Butikler
Bogaz Turu
Deniz Malzemesi
Dalış ve Vurgun
Antikacılar Pazarı
Çukurcuma Zamanı
Horhor Antika Çarşısı
Şapkacı Madam Katia
Piknik Alanları

Kent Kuşları
Zeki Müren Sergisi
Sarımsak Baş Tacı

Kahveler Çaybahçeleri
Pera'nın Heykelleri
Pera Duvar Resimleri
Pazarlar
Kızkulesi Gezisi
Levrek ve Tarihi
Dev Gemiler
Çiçeklerin Bakımı
Guguklu Saatler

Karpuzun Faydaları
Dondurma
YürüYORUM 1

YürüYORUM 2
Dekoratif Hediyelikler
Haydarpaşa Garı
Kubbe İstanbul
Kurabiye Fırınları

 
çorba&zeytinyağlılar, sebzeli,etli,yumurtalılar hamur işleri&pilavlar, balıklar, tatlılar...
Mezeler&Salatalar
Balık Yemekleri
Köfteler&Köfteciler Peynirler Ekmekler&Fırınlar
Karides Yemekleri
Lezzet Turu

 
Şarap, Likör Yapımı,
kokteyller
 

Kitaplık >>
Atatürk Evleri

büyütmek için TIKLAYINGezi yazarı fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Haluk Özözlü'nün 18.200 km. yol katederek fotoğrafladığı çok geniş kapsamlı bir çalışma. Kitabı seçkin kitapçılarda bulabilirsiniz.

Anıtkabir Müzesi
Anadolu Med. Mz.
Topkapı Sarayı
Ayasofya Müzesi

Antalya Müzesi

Efes Müzesi
Side Müzesi
Ihlamur Kasrı
Yerebatan Sarnıcı
Dolmabahçe Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
İst. Arkeoloji Müzeleri
Mevlana Müzesi
Gelibolu Mevlevihanesi
Sağlık Müzesi
Kariye'nin Müzesi

Lokomotif Müzesi
Sadberk Hanım Müzesi
Rahmi Koç Sanayi Mz.
Pera Müzesi
T.D.İ. Merkezi

Yesemek Açık Hv. Mz.
İst. İtfaiye Müzesi
İş Bankası Müzesi
Beşiktaş JK Müzesi
Madame Tussauds Mz.
Özdilek Balmumu Mz.
Boukoleon Sarayı İstanbul Sirkeci Garı Tekfur Sarayı Müzesi Atatürk Arboretumu Beykoz Mecidiye Kasrı


Unutulanlar
60'ların Beyoğlusu
Mis Kokular

Sebze Meyve Hali
Sobalar
Nostaljik Rock
Rolling Stones Konser
Spor Anıları
Eski Sokak Satıcıları
Çırağan Sarayı
Eski Dolmuşlar
Araba Vapurları
Marmara Gemisi
Haliç
Geçmişte Eyüp
Sahil Yolu
Sihirli 45'likler
İnönü Stadı Anıları
Moda Ruzgari

Galata Köprüsü
Panoramik Bakış
Panorama Anadolu
Kibrit Kutusu
Öykülü Fotoğraflar
Eski Reklamlar
Hürriyet SHOW Dergi
SABAH Magazin
Puan Dergisi
Bizim Aile

Gülse Birsel
Hülya Koçyiğit
Tülin Şahin
Vatan Şaşmaz
Çağla Şikel
Aysun Kayacı
Tan Sağtürk
Gülşen
Doğkan
Nil Karaibrahimgil

Bu sayfalarda günlük yaşamdan komik kesitler bulabilirsiniz.